Daktilo 1984Daktilo 1984
    • Hakkımızda
    • İletişim
    • E-Bültene Abone Ol
    Facebook Twitter Instagram Telegram
    Twitter Facebook YouTube Instagram WhatsApp
    Daktilo 1984Daktilo 1984
    Destek Ol Abone Ol
    • İZLE
      • Çavuşesku’nun Termometresi
      • Varsayılan Ekonomi
      • 2’li Görüş
      • İki Savaş Bir Yazar
      • Yakın Tarih
      • Mayhoş Muhabbetler
      • Tümünü Gör
    • OKU
      • Yazılar
      • Röportajlar
      • Çeviriler
      • Asterisk2050
      • Yazarlar
    • DİNLE
      • Çerçeve
      • Zedcast
      • Tuhaf Zamanların İzinde
      • SenSensizsin
      • Tümünü Gör
    • D84 FYI
      • Hariçten Gazel
      • Avrupa Gündemi
      • ABD Gündemi
      • Altüst
    • D84 INTELLIGENCE
      • Kitap Yorum
      • Göç Sorunu
      • Başkanlık Sistemi Projesi
      • Devlet Kapasitesi Liberteryenizmi
      • Herkes için Siyaset Bilimi
      • Yapay Zeka
    Daktilo 1984Daktilo 1984
    Anasayfa » Rusya-Ukrayna Savaşı: Putin Kritik Eşiği Geçmek Üzere
    Bültenler

    Rusya-Ukrayna Savaşı: Putin Kritik Eşiği Geçmek Üzere

    Bahadır Çelebi4 Ekim 20226 dk Okuma Süresi
    Paylaş
    Twitter Facebook LinkedIn Email WhatsApp

    [voiserPlayer] 

    Hariçten Gazel Haftalık Dış Haberler Bülteni (27 Eylül-3 Ekim)

    Temmuz ayından bu yana Ukrayna ordusu, Rus güçlerine karşı ciddi bir ilerleme kaydetti. Savunmadan taarruza geçen Ukrayna ordusu, birçok bölgede Rus savunma hatlarını kısa bir sürede yarmayı başardı. Batı’dan gelen Himars roket sistemleri, NLAW tanksavarlar ve M777 obüslerini savaş sahasında başarılı bir şekilde kullanmayı öğrenen Ukrayna ordusu, Rus ordusunun işgal ettiği bölgelerde tutunmasını zorlaştıracak stratejik bazı yerleri geri almayı da başardı. Bu üç silah sistemi de oldukça isabetli atışlar yapmaya imkan tanıyor ve mobil oldukları için Ruslar tarafından imha edilmesi zorlaşıyor. Ayrıca bu listeye Bayraktar insansız hava araçlarını da dahil etmek mümkün.  

    Geçtiğimiz hafta, Rusya’nın Ukrayna işgalini yönetmek için bir lojistik merkezi olarak kullandığı ve referandum ile kendi toprağı ilan ettiği Donetsk bölgesinde yer alan Lyman kentinin Ukrayna güçleri tarafından ele geçirilmesi, Ukrayna’nın ilerleyişinin önemli bir göstergesi oldu. Rus birlikleri Ukrayna ordusu tarafından kapana kıstırılma korkusuyla Lyman kentinden hızla geri çekildi. Lyman’ın Ukrayna tarafından geri alınmasının, Rusya’nın tartışmalı referandum kararının Moskova’da imzalanarak kutlandığı günün hemen ertesinde gerçekleşmesi ise Putin yönetimi için daha büyük bir hayal kırıklığı oldu.

    Rusya’nın Ukrayna işgalindeki başarısızlığının Rus ordusu ve yönetimine bakan birçok yönü var. Öncelikle Rusya, 7 aylık savaş süresi boyunca tahminlere göre 40 ila 60 bin arasında asker kaybetti. Yaralıları da bu sayıya eklersek tahmin edilen rakam 80 bine ulaşıyor. Bu nedenle, vatanını savunmak için seferberlikte olan Ukrayna, savaş sahasında sayısal üstünlüğü fazlasıyla ele geçirdi. Rus ordusunun tank ve diğer mühimmatlarının oldukça eski ve yıpranmış olması da Ukrayna ordusunun başarılı ilerleyişinde önemli bir etken oldu. Sayılara bakılınca oldukça güçlü görünen Rus ordusunun pratikte son derece zayıf yanları olduğu Ukrayna işgali sırasında ortaya çıktı.

    Geçtiğimiz hafta Putin’in en büyük destekçilerinden Çeçen lider Kadirov’un da vurguladığı gibi savaşın idare edilmesi konusunda da yetersizlikler var. Rus komutanların stratejik ve taktik kararları, Putin yönetimi içindeki bazı kesimler tarafından eleştiriliyor. Zaman zaman Putin yönetiminin savaşın seyri ile ilgili askeri kararlara müdahil olması ve ordu ile siyasiler arasında çekişmelerin yaşanması da Rusya’nın başarısızlığında önemli bir rol oynuyor. Tüm bunların dışında Rus ordusunun lojistik açıdan bir fiyaskoya dönüşen askeri stratejisi ise başarısızlığın diğer bir nedeni. Rusya, savaşın başından bu yana istikrarlı bir lojistik ağı ile ordusunu destekleyemiyor.  

    Izyum’dan sonra Lyman’ın da ele geçirilmesi Putin yönetimini iyiden iyiye köşeye sıkıştırdı. Bu açmaz, Putin yönetimini savaş sahasında yaşadığı personel sayısı dezavantajını ortadan kaldırmak için 21 Eylül 2022 tarihinde kısmi seferberlik ilan etmek zorunda bıraktı. Bu seferberlik kararı 2. Dünya Savaşı’ndan bu yana Rusya’nın aldığı ilk seferberlik kararı. Ancak 300 bin yedek askerin askere alınmasını içeren bu seferberlik kararının henüz savaş sahasında Ukrayna’nın arkasına aldığı rüzgarı kesemediği görülüyor. Öte yandan, seferberlik kararı sonrası Rusya’dan çok ciddi bir kaçış başladı. Askere alınmak istemeyen özellikle genç Ruslar, bavullarını toplayıp bulabildikleri ilk uçak biletiyle ülkeyi terk ediyor. Kaçan Rusların ilk adreslerinden biri ise Türkiye oldu.  

    Sonuç olarak Putin hiç olmadığı kadar sıkışmış ve amiyane tabirle karizmasını çizdirmiş durumda. Putin gibi tanrı kompleksine kapılmış otoriter bir liderin en azından bu aşamada Ukrayna işgalini bitirerek geri çekilmesi düşünülemez. İşte tam da bu koşullar altında Putin, geçtiğimiz hafta önemli bir karara imza attı. Putin’in siyasi kariyeri boyunca bir yöntem olarak geliştirdiği, işgal ettiği ve Rus nüfusun yaşadığı bölgeleri sözde referandumlarla Rus topraklarına katma kararını bu sefer Ukrayna’da hayata geçirdi.    

    Rusya’nın Referandumlarla Dört Bölgeyi Kendine Bağlaması Ne Anlama Geliyor

    Donetsk, Luhansk, Zaporizhzhia ve Kherson yapılan referandumlarla Rusya’ya bağlanma kararı aldı. Bu dört bölge Karadeniz kıyısında bulunan Kırım’dan başlayarak doğu ve kuzeye doğru Ukrayna’nın doğu bölgelerini Kharkiv’e kadar içine alıyor. Bu dört bölgenin hiçbiri, mevcut durumda tamamıyla Rusya kontrolünde değil. Batı dünyası ise Rusya’nın ilhak kararını sahtekarlık olarak görüyor ve elbette şiddetle reddediyor. Ancak Putin, Ukrayna ile savaştığı bu bölgeleri Rusya’ya bağlayıp kendi toprağı ilan ederek herkesin korktuğu başka bir planı devreye almış gibi gözüküyor.

    Bu dört bölgenin Putin yönetimine göre artık Rus toprağı olması, Ukrayna ordusunun bu bölgelerde yapacağı saldırıların Rusya’nın toprak bütünlüğüne yapılmış bir saldırı olarak değerlendirileceği anlamına geliyor. Putin bu kurnazlıkla Ukrayna’yı işgal ettiğini değil, Ukrayna’nın mevcut durumda kendi topraklarına saldırdığını iddia etmek ve savaş stratejisini de buna göre belirlemek istiyor.

    Bu mantıkla uluslararası hukuk gereği Rus topraklarına karşı saldıran bir güce karşı her türlü aracı kullanarak sözde topraklarını savunacağını tüm dünyaya ilan etti. Elbette bu araçlar arasında nükleer silahlar da var. Putin de konuşmasında nükleer silahlara işaret etti ve bu tehdidi savurduktan sonra, blöf yapmıyorum, diye de ekledi. Zira, 7 aylık savaş boyunca nükleer tehdidini birkaç kez daha masaya getirmişti. Ancak bu sefer özellikle taktik nükleer silah kullanabileceği hususunda Batı dünyasında da ciddi bir endişe oluşmuş durumda.

    Putin Taktik Nükleer Silah Kullanabilir Mi?

    Putin’in seferberlik ilanı ile elinde olan tüm güç ve silahları toplayarak Ukrayna’da kaybettiği bölgeleri tekrar almak isteyeceği anlaşılıyor. Son gücüyle bunu gerçekleştirmek için bastıracak. Ancak bu yeni saldırı karşısında Ukrayna’nın yine başarılı olması daha büyük ihtimal. Son gücüyle ve son kez Ukrayna’ya yüklenecek Putin’in bu saldırıda da bir yenilgi alması, herkesin korktuğu nükleer silah tehdidini gerçekleştirmeye Putin’i itebilir ki bu artık küçük bir ihtimal değil.

    ABD ve NATO Rusya’nın seferberlik ile birlikte cepheye getireceği yeni askerler ve planladığı yeni saldırılar için Ukrayna’yı daha da çok destekleyecektir. Bu durumda daha uzun menzilli füzeler ve ağır silah sistemlerinin Ukrayna’ya çok daha fazla sayıda verilmesi sürpriz olmayacaktır. Batı’nın bugüne kadar uyguladığı, Ukrayna’ya Rusya’yı adım adım geriletecek kadar silah yardımı yapılması stratejisi, daha büyük ve çok miktarda silah ile Ukrayna ordusunu destekleme yönünde gelişecektir. Bu sayede, moral üstünlüğü ve momentumu arkasına alan Ukrayna güçleri, Rusya’nın yeni saldırılarına da başarıyla karşı koyacaktır.

    Yaptırımlarla ekonomik olarak, Ukrayna’da ise askeri bakımdan tamamen köşeye sıkışacak bir Putin’in en azından boş bir araziye, Batı dünyasına dehşet saçmak amacıyla bir taktik nükleer saldırıda bulunması, bu koşullarda hiç olmadığı kadar mümkün gözüküyor. Putin bu adımı atarsa ABD ve NATO’nun o noktada ne yapması gerektiğini şimdiden planlaması gerekiyor. Zira, nükleer silah kullanımının önünü açabilecek böyle bir adım, Çin ile ilişkilerde de ciddi bir paradigma değişimine yol açabilir. Batı’nın nükleer silah kullanan Putin’e karşı cevabının oldukça sert olacağı düşünüldüğünde, Putin’in iktidarı bırakmak ya da tüm dünyayı ateşe atmak arasında bir seçime zorlanacağını tahmin etmek güç değil. Bu durumda ise Putin; Rus halkı, iktidardaki müttefikleri ve dost olarak gördüğü diğer ülkeler tarafından da yalnız bırakılacaktır.       

    Sonuç

    Putin Ukrayna işgalini halkına anlatırken özel operasyon kavramını kullanıyordu. Küçük Ukrayna’nın işgalinin büyük Rusya için ciddi bir mesele ve bir savaş niteliğinde olmadığını bu kavramla vurguluyordu. Ancak şu an Rus halkı, haklı olarak, özel bir operasyon için niçin dünya savaşından bu yana yapılmayan bir şeyin yapılarak seferberlik ilan edildiğini Putin yönetimine soruyor. Sokaklarda bugüne kadar olmadığı şekilde büyük protestolar düzenleniyor. Putin ise halkı ikna etmek için bu savaşın Ukrayna’ya karşı değil tüm Batı dünyasına karşı yapılan bir savaş olduğunu iddia ediyor.

    Vladimir Putin kendisini bile isteye Ukrayna bataklığına itti. Şimdi hem tüm dünyada hem de halkı nezdinde kalan desteğini ve sempatisini de kaybediyor. Son çırpınışlarıyla, etki gücü küçük bir taktik nükleer silah da olsa, nükleer silah kullanımına tevessül ederse her bakımdan düşüşü devam edecektir. Bana öyle geliyor ki tarih, bir otoriter liderin daha tanrı kompleksine bulanmış şahsi iktidarını, tozlu sayfaları arasına bir utanç vesikası olarak eklemeye hazırlanıyor.   

    Dünya Hariçten Gazel
    Paylaş Twitter Facebook LinkedIn Email WhatsApp
    Önceki İçerikEnflasyon Kura Yansır mı? | Çavuşesku’nun Termometresi #127
    Sonraki İçerik Devletlerin “Bağımsızlık” Çabaları

    Diğer İçerikler

    Yazılar

    Yatırım mı Sömürü mü?: ABD ve Ukrayna Arasında Tartışmalı Maden Anlaşması

    14 Mayıs 2025 Cem Özen
    Bültenler

    Dünya Gündemi: Trump’ın Körfez Turu, ABD-Çin Ticaret Savaşlarında Geçici Ateşkes

    13 Mayıs 2025 Bahadır Çelebi
    Bültenler

    ABD Gündemi: Trump’ın İlk 100 Günü, Sol Muhalefet Meydanlarda, Kamuda Tasfiyeler, Mineral Anlaşması

    10 Mayıs 2025 Emrullah Özdemir

    Yorumlar kapalı.

    Güncel İçerikler

    Yatırım mı Sömürü mü?: ABD ve Ukrayna Arasında Tartışmalı Maden Anlaşması

    14 Mayıs 2025 Yazılar Cem Özen

    Dünya Gündemi: Trump’ın Körfez Turu, ABD-Çin Ticaret Savaşlarında Geçici Ateşkes

    13 Mayıs 2025 Bültenler Bahadır Çelebi

    Abdülhamid ve Sherlock Holmes

    12 Mayıs 2025 Yazılar Umut Dağıstan

    ABD Gündemi: Trump’ın İlk 100 Günü, Sol Muhalefet Meydanlarda, Kamuda Tasfiyeler, Mineral Anlaşması

    10 Mayıs 2025 Bültenler Emrullah Özdemir

    E-Bültene Abone Olun

    Güncel içeriklerden ilk siz haberdar olun




    Archives

    • Mayıs 2025
    • Nisan 2025
    • Mart 2025
    • Şubat 2025
    • Ocak 2025
    • Aralık 2024
    • Kasım 2024
    • Ekim 2024
    • Eylül 2024
    • Ağustos 2024
    • Temmuz 2024
    • Haziran 2024
    • Mayıs 2024
    • Nisan 2024
    • Mart 2024
    • Şubat 2024
    • Ocak 2024
    • Aralık 2023
    • Kasım 2023
    • Ekim 2023
    • Eylül 2023
    • Ağustos 2023
    • Temmuz 2023
    • Haziran 2023
    • Mayıs 2023
    • Nisan 2023
    • Mart 2023
    • Şubat 2023
    • Ocak 2023
    • Aralık 2022
    • Kasım 2022
    • Ekim 2022
    • Eylül 2022
    • Ağustos 2022
    • Temmuz 2022
    • Haziran 2022
    • Mayıs 2022
    • Nisan 2022
    • Mart 2022
    • Şubat 2022
    • Ocak 2022
    • Aralık 2021
    • Kasım 2021
    • Ekim 2021
    • Eylül 2021
    • Ağustos 2021
    • Temmuz 2021
    • Haziran 2021
    • Mayıs 2021
    • Nisan 2021
    • Mart 2021
    • Şubat 2021
    • Ocak 2021
    • Aralık 2020
    • Kasım 2020
    • Ekim 2020
    • Eylül 2020
    • Ağustos 2020
    • Temmuz 2020
    • Haziran 2020
    • Mayıs 2020
    • Nisan 2020
    • Mart 2020
    • Şubat 2020
    • Ocak 2020
    • Aralık 2019
    • Kasım 2019
    • Ekim 2019
    • Eylül 2019
    • Ağustos 2019
    • Temmuz 2019
    • Haziran 2019
    • Mayıs 2019
    • Nisan 2019
    • Mart 2019

    Categories

    • Asterisk2050
    • Bültenler
    • Çeviriler
    • D84 INTELLIGENCE
    • EN
    • Forum
    • Özetler
    • Podcast
    • Röportajlar
    • Uncategorized
    • Videolar
    • Yazılar
    Konular
    • Siyaset
    • Ekonomi
    • Dünya
    • Tarih
    • Kültür Sanat
    • Spor
    • Rapor
    • Gezi
    İçerik
    • Yazılar
    • Podcast
    • Forum
    • Röportajlar
    • Çeviriler
    • Özetler
    • Bültenler
    • D84 INTELLIGENCE
    Konular
    • Siyaset
    • Ekonomi
    • Dünya
    • Tarih
    • Kültür Sanat
    • Spor
    • Rapor
    • Gezi
    Sosyal Medya
    • Twitter
    • Facebook
    • Instagram
    • Youtube
    • LinkedIn
    • Apple Podcast
    • Spotify Podcast
    • Whatsapp Kanalı
    Kurumsal
    • Anasayfa
    • Hakkımızda
    • İletişim
    • Yazarlar
    • İçerik Sağlayıcılar
    • Yayın İlkeleri ve Yazım Kuralları
    © 2025 DAKTİLO1984
    • KVKK Politikası
    • Çerez Politikası
    • Aydınlatma Metni
    • Açık Rıza Beyanı

    Arama kelimesini girin ve Enter'a tıklayın. İptal etmek için Esc'ye tıklayın.

    Çerezler

    Sitemizde mevzuata uygun şekilde çerez kullanılmaktadır.

    Fonksiyonel Her zaman aktif
    Sitenin çalışması için ihtiyaç duyulan çerezlerdir
    Preferences
    The technical storage or access is necessary for the legitimate purpose of storing preferences that are not requested by the subscriber or user.
    İstatistik
    Daha iyi bir kullanıcı deneyimi sağlamak için kullanılan çerezlerdir The technical storage or access that is used exclusively for anonymous statistical purposes. Without a subpoena, voluntary compliance on the part of your Internet Service Provider, or additional records from a third party, information stored or retrieved for this purpose alone cannot usually be used to identify you.
    Pazarlama
    Size daha uygun içeriklerin iletilmesi için kullanılan çerezlerdir
    Seçenekleri yönet Hizmetleri yönetin {vendor_count} satıcılarını yönetin Bu amaçlar hakkında daha fazla bilgi edinin
    Seçenekler
    {title} {title} {title}