Daktilo 1984Daktilo 1984
    • Hakkımızda
    • İletişim
    • E-Bültene Abone Ol
    Facebook Twitter Instagram Telegram
    Twitter Facebook YouTube Instagram WhatsApp
    Daktilo 1984Daktilo 1984
    Destek Ol Abone Ol
    • İZLE
      • Çavuşesku’nun Termometresi
      • Varsayılan Ekonomi
      • 2’li Görüş
      • İki Savaş Bir Yazar
      • Yakın Tarih
      • Mayhoş Muhabbetler
      • Tümünü Gör
    • OKU
      • Yazılar
      • Röportajlar
      • Çeviriler
      • Asterisk2050
      • Yazarlar
    • DİNLE
      • Çerçeve
      • Zedcast
      • Tuhaf Zamanların İzinde
      • SenSensizsin
      • Tümünü Gör
    • D84 FYI
      • Hariçten Gazel
      • Avrupa Gündemi
      • ABD Gündemi
      • Altüst
    • D84 INTELLIGENCE
      • Kitap Yorum
      • Göç Sorunu
      • Başkanlık Sistemi Projesi
      • Devlet Kapasitesi Liberteryenizmi
      • Herkes için Siyaset Bilimi
      • Yapay Zeka
    Daktilo 1984Daktilo 1984
    Anasayfa » Hariçten Gazel Haftalık Dış Haberler Bülteni (21-27 Aralık)
    Bültenler

    Hariçten Gazel Haftalık Dış Haberler Bülteni (21-27 Aralık)

    Bahadır Çelebi28 Aralık 20216 dk Okuma Süresi
    Paylaş
    Twitter Facebook LinkedIn Email WhatsApp

    Biden’ın Dış Politikası Demokrasi Adına Dünyaya Neler Vadediyor?

    [voiserPlayer]

    Biden önderliğinde iktidara gelen demokratlar bir yılını tamamladı. Trump döneminde Amerika’nın geleneksel dış politikasından ciddi anlamda sapmalar yaşanması ve uluslararası ilişkilerde demokrasi ve liberalizmin öncüsü olan Amerika’dan, “Önce Amerika ” sloganının ön plana alındığı daha realist politikaların izlendiği bir dış politikaya geçilmesi, uluslararası toplumda ABD’nin demokrasi savunuculuğu rolünü sorgulamaya açmıştı. Biden’ın iş başına gelmesiyle Trump dönemi politikalarının bir kısmından hızlı bir şekilde dönüldü. Biden iktidara geldiği ilk dönemde Amerika’nın dış politikasını “müttefiklerle daha fazla işbirliği yapılması, dünya sahnesinde daha aktif bir politika izlenmesi, dış ilişkilerde kurumların rolünün artırılması ve rakip ülkelerle kimi alanlarda mücadele kimi alanlarda da ise işbirliğinin öncelenmesi” sözleriyle özetlemişti. Ancak, dünyada otoriterleşme eğilimlerinin güçlendiği, Çin ve Rusya’nın anti-demokratik rejimlerinin saldırgan bir dış politika izlediği ve pandeminin dünya ekonomisinde kırılganlıklar yarattığı bu dönemde, ABD’nin uluslararası ilişkilerde geliştirdiği bu yeni tutumun önümüzdeki dönemde ne kadar sahaya yansıyacağı ise tartışmalı.

    Uluslararası ilişkilerin anarşik doğası ve ülkelerin çıkarlarını diğer ülkeler aleyhine maksimize etme amacına dayanan realist dış politika tercihleri, dış politika söz konusu olduğunda liberalizmin değerlerini kolayca ikinci plana atabiliyor. Bireysel özgürlüklerin ve insan haklarının korunması, demokratik rejimlerin ve demokrasiye geçiş sürecindeki toplumların desteklenmesi ve piyasa ekonomisi ilkelerinin tüm dünyada benimsenmesi ve işletilmesi gibi liberal değerlerin uluslararası politikada geçerli kılınması, ABD geleneksel dış politikasının temel hedefleri arasında olagelmiştir. Trump’ın Amerikan halkının çıkarlarını savunduğu iddiasıyla popülist bir siyaset stratejisi izlemesi, ABD dış politikasını bu değerlerden uzağa savurmuş ve uluslararası aktörleri de Trump döneminde farklı dış politika stratejileri geliştirmeye zorlamıştı. Biden dönemi ile birlikte tekrar liberal değerlere ve demokrasi savunuculuğuna dönme çabasında olan ABD dış politikasının bu iddialı amacını günümüzün daha karmaşık dünyasında gerçekleştirmesi ise geçtiğimiz yılda birçok meydan okuma ile karşılaştı ve karşılaşmaya devam edecek. Peki, Biden yönetimi demokrasinin savunuculuğu rolünü ne kadar iyi oynayabilecek ve bu anlamda 2022 yılında dünyayı neler bekliyor?

    2021 yılında Biden yönetimi iktidara gelir gelmez Trump döneminde alınan bazı dış politika kararlarını geri çekmişti. Bu kararlar arasında, Almanya’daki ABD birliklerinin geri çekilmesi kararından vazgeçilmesi, Yemen’deki iç savaşa destek vermesi nedeniyle Suudi Arabistan’a askeri desteğinin azaltılması, İran ile yeniden nükleer enerji konusunda müzakerelere girişilmesi ve Paris İklim Anlaşmasına tekrar dahil olunması sayılabilir. ABD bu adımları atarak uluslararası topluma, iş birliğini kuvvetlendirmek, savaşların bitirilmesine katkıda bulunmak ve Avrupalı müttefiklere desteği devam ettirmek gibi yeni dış politika anlayışını yansıtan mesajları vermiş oldu. Rusya’ya karşı daha proaktif bir dış politika benimsemek ve Rusya’nın saldırgan politikalarına karşı daha sert bir tutum almak, Çin ile ise ekonomik anlamda Çin’in agresif politikalarına karşı çıkarken, diplomasi kanallarının sonuna kadar kullanılarak işbirliği imkanları aramak, ABD dış politikasının yeni söylemlerinin öne çıkan diğer gündemleri oldu.

    Ukrayna krizi 2021 yılının sonunda ciddiyetini ve daha da gerginleşme potansiyelini koruyor. Putin, Gürcistan’dan sonra Ukrayna toplumundaki Batı’ya yakınlaşma ve demokratikleşme taleplerini de, Ukrayna’daki etkinliğini yitirme ve NATO’nun Rusya’ya karşı bir cephe daha kazanması konusundaki endişeleri nedeniyle engellemek istiyor. Rusya lideri Putin, NATO’dan Ukrayna’yı birliğe almama konusunda net garantiler talep ederken, Doğu Avrupa’daki NATO güçleri konusunda da Rusya’nın güvenliğinin sağlanması için geri adımlar atılmasını talep ediyor. Biden yönetimi ise bu talepleri diplomasi yoluyla reddetmek ve Ukrayna’ya askeri desteğini sürdürmek amaçlarıyla hareket ediyor. 2022 yılının başlarında Ukrayna krizi, Biden’ın dış politikası açısından en büyük sınama alanı olarak gündemin en üst sıralardaki yerini koruyacak gibi görünüyor. Biden iktidarı devraldıktan hemen sonra Rusya’ya karşı daha net bir duruş sergileyeceğini açıklamış ve gerekirse daha sert ekonomik yaptırımlara başvuracağı tehdidini gündeme getirmişti. Gelinen noktada, Rusya’nın Ukrayna konusundaki tutumunu sertleştirmesi halinde ekonomik yaptırımların artırılmasının ABD’nin ilk adımı olacağı tahmin edilebilir. Tarafların kozlarını nasıl kullanacağı ve iç politikada desteği azalan Biden yönetiminin Putin konusunda neler yapacağı, ABD dış politikasının dünyaya demokrasi adına vaatlerini gerçekleştirmesi açısından çok önemli olacak.

    Çin ile ilişkiler ise Biden yönetiminin önünde duran en ciddi meydan okumalardan bir diğeri. Çin ekonomisinin son yıllarda gösterdiği etkileyici büyüme performansı ve Çin yönetiminin Güney Çin Denizi’ndeki -özellikle Tayvan sorununda- saldırgan dış politikası nedeniyle, Biden’ın da belirttiği gibi Çin, Amerika’nın en büyük rakibi. Nitekim, diğer birçok alanda Trump yönetiminin dış politikasından kolayca vazgeçilirken Çin konusunda Biden yönetimi ciddi bir değişiklik yapacağına dair net söylemlerde bulunmuş değil ve Çin ile ilişkiler konusunda Trump yönetimine oldukça yakın bir duruş sergiliyor. Tüm bunlara rağmen, Çin ekonomisinin pandemiden gördüğü zarar ve Evergrande olayının gösterdiği üzere finansal anlamda Çin yönetiminin yaşadığı sorunlar, ABD-Çin ilişkilerinde başta ekonomi olmak üzere birçok alanda yeni bir diyalog ve işbirliği döneminin açılmasını sağlayabilir. Zira Çin, ABD’nin en çok ihracat ve ithalat yaptığı ülkelerin başında geliyor ve hem Çin hem de ABD bu büyüklükte bir ticaret hacminden kolayca vazgeçemez.

    Biden, dış politikasını ‘Amerika Geri Döndü’ gibi iddialı bir söylemle ortaya koymuştu. ABD bu söyleme uygun olarak 2021 yılında iklim krizi, pandemi ve nükleer silahların yayılması gibi küresel sorunların çözümü için uluslararası örgütlerin de devreye girdiği diplomasi ve diyalog yollarına başvurdu ve bu alandaki kararlılığını 2022’de devam ettirecek gibi görünüyor. Çin ve Rusya’ya karşı ise müttefiklerine destek vereceği mesajını kuvvetle vurguladığı gibi bu mesajı Ukrayna’ya askeri desteğin sürdürülmesi ve Avustralya’ya nükleer enerji ile çalışan denizaltılar sağlanması gibi adımlarla da destekliyor. Bu söylemler ve adımlara rağmen Biden yönetiminin küresel lider ve demokrasinin öncüsü rolünü baltalayan gelişmeler de yaşandı. Ağustos 2021’de Afganistan’dan ABD güçlerinin hızlı bir şekilde geri çekilmesi ve Taliban’ın Afganistan yönetimini devralması, Biden yönetiminin savaşları bitirme çabasının bir ürünü olsa da uluslararası kamuoyunda demokrasinin savunulması ve dünyaya insan hakları alanında destek verilmesi konusunda eleştirilere konu olan bir hamle olarak değerlendirildi. Biden’ın iç politikada azalan desteği, Amerikan kongresinin Biden yönetimiyle çelişen talepleri, Çin ve Rusya’nın iç ve dış politikada otoriter ve agresif politikalarını sürdürmesi ise üstesinden gelinmesi gereken çelişkiler olarak 2022 yılında da ABD dış politikasını test etmeye devam edecek.

    Uluslararası organizasyonların işbirliğinin sağlanması için kuvvetlendirilmesi ve Amerika’nın müttefiklerinin finansal ve askeri anlamda desteklenmesi gibi politikalara hız kazandırılması, ABD’nin özellikle Clinton döneminde zirvesine ulaşan ve Obama döneminde de sürdürülen demokrasinin ve liberalizmin savunucusu rolünü pekiştirebilmesi için en uygun alanlar olacak. Biden yönetiminin dış politikada oynamayı planladığı bu rol, tüm dünyada artan otoriter eğilimlerle mücadele ve demokrasi taleplerinin karşılık bulması anlamında halen bir umut olmayı sürdürüyor. 2022 yılı bu vaatlerin ne kadar hayata geçebileceğinin daha net bir biçimde ortaya çıkacağı yıl olacak. Bu vaatlerin gerçekleştirilmesi Biden’ın, Clinton ve Obama döneminde de görev almış dış politika kadrosunun ince elenip sık dokunmuş bir dış politika stratejisi geliştirmesi ve yeni durumlara göre bu politikayı revize edebilmesine de bağlı. Zira içinde bulunduğumuz dönemin dinamikleri Clinton ve Obama döneminden bir hayli farklı.     

    Dünya
    Paylaş Twitter Facebook LinkedIn Email WhatsApp
    Önceki İçerikDolar, Enflasyon, Muhalefet | Özge Öner & Enes Özkan | Varsayılan Ekonomi
    Sonraki İçerik Spider-Man: No Way Home | Sinekritik #27

    Diğer İçerikler

    Yazılar

    Yatırım mı Sömürü mü?: ABD ve Ukrayna Arasında Tartışmalı Maden Anlaşması

    14 Mayıs 2025 Cem Özen
    Bültenler

    Dünya Gündemi: Trump’ın Körfez Turu, ABD-Çin Ticaret Savaşlarında Geçici Ateşkes

    13 Mayıs 2025 Bahadır Çelebi
    Bültenler

    ABD Gündemi: Trump’ın İlk 100 Günü, Sol Muhalefet Meydanlarda, Kamuda Tasfiyeler, Mineral Anlaşması

    10 Mayıs 2025 Emrullah Özdemir

    Yorumlar kapalı.

    Güncel İçerikler

    Küçük Partilerin Oy Oranını Hesaplamak Neden Zordur?

    15 Mayıs 2025 Yazılar Salih Yasun

    Yatırım mı Sömürü mü?: ABD ve Ukrayna Arasında Tartışmalı Maden Anlaşması

    14 Mayıs 2025 Yazılar Cem Özen

    Dünya Gündemi: Trump’ın Körfez Turu, ABD-Çin Ticaret Savaşlarında Geçici Ateşkes

    13 Mayıs 2025 Bültenler Bahadır Çelebi

    Abdülhamid ve Sherlock Holmes

    12 Mayıs 2025 Yazılar Umut Dağıstan

    E-Bültene Abone Olun

    Güncel içeriklerden ilk siz haberdar olun




    Archives

    • Mayıs 2025
    • Nisan 2025
    • Mart 2025
    • Şubat 2025
    • Ocak 2025
    • Aralık 2024
    • Kasım 2024
    • Ekim 2024
    • Eylül 2024
    • Ağustos 2024
    • Temmuz 2024
    • Haziran 2024
    • Mayıs 2024
    • Nisan 2024
    • Mart 2024
    • Şubat 2024
    • Ocak 2024
    • Aralık 2023
    • Kasım 2023
    • Ekim 2023
    • Eylül 2023
    • Ağustos 2023
    • Temmuz 2023
    • Haziran 2023
    • Mayıs 2023
    • Nisan 2023
    • Mart 2023
    • Şubat 2023
    • Ocak 2023
    • Aralık 2022
    • Kasım 2022
    • Ekim 2022
    • Eylül 2022
    • Ağustos 2022
    • Temmuz 2022
    • Haziran 2022
    • Mayıs 2022
    • Nisan 2022
    • Mart 2022
    • Şubat 2022
    • Ocak 2022
    • Aralık 2021
    • Kasım 2021
    • Ekim 2021
    • Eylül 2021
    • Ağustos 2021
    • Temmuz 2021
    • Haziran 2021
    • Mayıs 2021
    • Nisan 2021
    • Mart 2021
    • Şubat 2021
    • Ocak 2021
    • Aralık 2020
    • Kasım 2020
    • Ekim 2020
    • Eylül 2020
    • Ağustos 2020
    • Temmuz 2020
    • Haziran 2020
    • Mayıs 2020
    • Nisan 2020
    • Mart 2020
    • Şubat 2020
    • Ocak 2020
    • Aralık 2019
    • Kasım 2019
    • Ekim 2019
    • Eylül 2019
    • Ağustos 2019
    • Temmuz 2019
    • Haziran 2019
    • Mayıs 2019
    • Nisan 2019
    • Mart 2019

    Categories

    • Asterisk2050
    • Bültenler
    • Çeviriler
    • D84 INTELLIGENCE
    • EN
    • Forum
    • Özetler
    • Podcast
    • Röportajlar
    • Uncategorized
    • Videolar
    • Yazılar
    Konular
    • Siyaset
    • Ekonomi
    • Dünya
    • Tarih
    • Kültür Sanat
    • Spor
    • Rapor
    • Gezi
    İçerik
    • Yazılar
    • Podcast
    • Forum
    • Röportajlar
    • Çeviriler
    • Özetler
    • Bültenler
    • D84 INTELLIGENCE
    Konular
    • Siyaset
    • Ekonomi
    • Dünya
    • Tarih
    • Kültür Sanat
    • Spor
    • Rapor
    • Gezi
    Sosyal Medya
    • Twitter
    • Facebook
    • Instagram
    • Youtube
    • LinkedIn
    • Apple Podcast
    • Spotify Podcast
    • Whatsapp Kanalı
    Kurumsal
    • Anasayfa
    • Hakkımızda
    • İletişim
    • Yazarlar
    • İçerik Sağlayıcılar
    • Yayın İlkeleri ve Yazım Kuralları
    © 2025 DAKTİLO1984
    • KVKK Politikası
    • Çerez Politikası
    • Aydınlatma Metni
    • Açık Rıza Beyanı

    Arama kelimesini girin ve Enter'a tıklayın. İptal etmek için Esc'ye tıklayın.

    Çerezler

    Sitemizde mevzuata uygun şekilde çerez kullanılmaktadır.

    Fonksiyonel Her zaman aktif
    Sitenin çalışması için ihtiyaç duyulan çerezlerdir
    Preferences
    The technical storage or access is necessary for the legitimate purpose of storing preferences that are not requested by the subscriber or user.
    İstatistik
    Daha iyi bir kullanıcı deneyimi sağlamak için kullanılan çerezlerdir The technical storage or access that is used exclusively for anonymous statistical purposes. Without a subpoena, voluntary compliance on the part of your Internet Service Provider, or additional records from a third party, information stored or retrieved for this purpose alone cannot usually be used to identify you.
    Pazarlama
    Size daha uygun içeriklerin iletilmesi için kullanılan çerezlerdir
    Seçenekleri yönet Hizmetleri yönetin {vendor_count} satıcılarını yönetin Bu amaçlar hakkında daha fazla bilgi edinin
    Seçenekler
    {title} {title} {title}