Daktilo 1984Daktilo 1984
    • Hakkımızda
    • İletişim
    • E-Bültene Abone Ol
    Facebook Twitter Instagram Telegram
    Twitter Facebook YouTube Instagram WhatsApp
    Daktilo 1984Daktilo 1984
    Destek Ol Abone Ol
    • İZLE
      • Çavuşesku’nun Termometresi
      • Varsayılan Ekonomi
      • 2’li Görüş
      • İki Savaş Bir Yazar
      • Yakın Tarih
      • Mayhoş Muhabbetler
      • Tümünü Gör
    • OKU
      • Yazılar
      • Röportajlar
      • Çeviriler
      • Asterisk2050
      • Yazarlar
    • DİNLE
      • Çerçeve
      • Zedcast
      • Tuhaf Zamanların İzinde
      • SenSensizsin
      • Tümünü Gör
    • D84 FYI
      • Hariçten Gazel
      • Avrupa Gündemi
      • ABD Gündemi
      • Altüst
    • D84 INTELLIGENCE
      • Kitap Yorum
      • Göç Sorunu
      • Başkanlık Sistemi Projesi
      • Devlet Kapasitesi Liberteryenizmi
      • Herkes için Siyaset Bilimi
      • Yapay Zeka
    Daktilo 1984Daktilo 1984
    Anasayfa » Ekonomi Gündemi: Türkiye Ekonomi Modeli Çöküyor
    Bültenler

    Ekonomi Gündemi: Türkiye Ekonomi Modeli Çöküyor

    Caner Gerek3 Nisan 20236 dk Okuma Süresi
    Paylaş
    Twitter Facebook LinkedIn Email WhatsApp

    [voiserPlayer]

    Ekonomos Haftalık Ekonomi ve Finans Bülteni (27 Mart – 2 Nisan 2023)

    Türkiye Ekonomi Modelinde Geri Adımlar Devam Ediyor

    Kısa adı KKM olan kur korumalı mevduat hesaplarında faiz üst sınırı kalktı. KKM’de asgari oran politika faizi olarak belirlenirken KKM faizi için üst sınırı ise bankalar bundan böyle kendi belirleyecek. Daha önce dövizden dönüşümlü olan KKM’lerde tavan faiz uygulaması 26 Ocak’ta kaldırılmıştı. Geçmiş uygulamalarda ise politika faizinin üç puan üzerinde faiz veriliyordu (şu an politika faizi yüzde 8,5). 

    Bu karar Cuma gününden itibaren ekonomi gündeminin en önemli konusu haline gelmiş durumda. Yarattığı etkiler hem borsayı, hem döviz talebini, hem de güven ortamının daha da kaybolmasını destekleyecek nitelikte. Bu farklı boyutlarına tek tek değinecek olursak bu karar ile birlikte bankaların faizleri artırması beklenmekte. Bu yönüyle de aslında bu karar örtülü bir faiz artışı kararı manasına gelmekte. Faiz artışlarının gerçekleşmesi ise 2021 Eylül ayından bu yana uygulanan faiz politikasının çökmesi anlamına geliyor. Hatırlayacak olursak 2021 Eylül ayından itibaren yüzde 19 olan Merkez Bankası politika faizi seri indirimlerle önce yüzde 14’lere kadar indirilmiş ve devamında da bugünki yüzde 8,5 seviyesine çekilmişti. İndirilen faizlerle birlikte üretim artarken çıkan dövizle birlikte ihracatın artacağı müjdelenmişti. İhracatın artışıyla ülkeye döviz girecek ve zamanla enflasyon sorunu da çözülecekti. Fakat ortaya çıkardığı sonuçlar itibarıyla düşük faiz politikası ülkeye ağır bedeller ödetti ve ödetmeye de devam edecek görünüyor.

    Faiz indiriminin başladığı 23 Eylül 2021 tarihinden bir gün önce dolar kuru seviyesi 8,62 TL civarında iken Cuma kapanış itibariyle 19,19 TL’ye kadar çıkmış durumda. Kuru geldiği bu seviyede tutmak için milyarlarca dolar rezerv satılmak zorunda kalındı ve rezervler eksi seviyelerde. Üstelik brüt rezervi yüksek göstermek için geçici olarak başka ülkelerden swap yoluyla rezerv temin etmenin, Türkiye’yi dış ilişkilerde ne tür bir ödün vermek zorunda bıraktığına dair bir bilgimiz de yok.

    Dolar talebini önlemek adına getirilen KKM uygulaması ile birlikte Hazine tarafından KKM’ye para tutanlara 92,5 milyar TL faiz ve kur farkı ödemesi yapılırken Merkez Bankası tarafından yapılan ödemeler ise 89 milyar TL olarak gerçekleşti. Tüm bu ödemeler ise 85 milyon vatandaşın cebinden çıkan vergiler ile ödendi. Dolar kuru 19 TL seviyesini geçerken enflasyon da tarihte görülmemiş bir hızla arttı. Faiz düşerse enflasyon düşer söylemlerine rağmen 2021 Ağustos ayında yüzde 19,52 olan yıllık enflasyon yüzde 85,51’e kadar çıktı. Bu açıklanan oranların resmi oranlar olduğunu hatırlatmakta fayda var. Üstelik 2022 yılının Temmuz ayından itibaren kurun rezervlerin yakılarak baskılanmasıyla pek hareket etmediği ortamda resmi enflasyon bile hala yüzde 50’nin üzerinde. Bu durum da enflasyonun kalıcılığının ve daha uzun süre bir süre maliyet olarak hayatımızda yer alacağının göstergesi.

    Cari Açık Alarm Zilleri Çalıyor

    Tüm bunlar yaşanırken 2023 yılı Ocak ayı cari açık verilerine göre sadece Ocak ayı için 9 milyar 849 milyon dolar cari açık verildi ve Cumhuriyet tarihi rekoru kırıldı. Yıllık cari açık ise 51 milyar 686 milyon dolar olarak gerçekleşti. Fakat bu cari açık artmaya devam da edecek. Çünkü yine geçtiğimiz Cuma günü açıklanan Şubat ayı dış ticaret istatistiklerine göre aylık bazda dış ticaret açığı 12,07 milyar dolar olarak gerçekleşti. Şubat ayında yeni ekonomik modelle şaha kalkması beklenen ihracat geçen yılın aynı ayına göre yüzde 6,4 azalırken ithalat yüzde 10,1 oranında artmış durumda.

    Yukarıda verilen cari açık rakamı Ocak ayı verilerini içermekte ve dış ticaret verilerinden Şubat ayında cari açıktaki hızlı yükselişin devam edeceğini görüyoruz. Vaat edilen döviz bolluğu olmadığı gibi diğer ülkeleri daha zengin etmeye yarayan bir ekonomik model ortaya çıkmış durumda. Tüm bunlarla birlikte ülke risk primi oldukça artmış durumda ve dışarıdan borçlanmalarda maliyetler çok daha yüksek gerçekleşmekte. Bu maliyetler görünen tarafta istatistiklere yansıyan maliyetler. Görünmeyen tarafta ülkenin Merkez Bankasının kredibilitesi ve kurumun uğradığı erozyon gibi istatistiklere yansımayan daha birçok maliyet bulunmakta. Varılan nokta ise Merkez Bankasının faiz düşüşlerinin çok daha yüksek faiz ortamıyla ülkeyi baş başa bırakması. Piyasada oluşan faizler artık merkez bankasının politika faiz oranı olan yüzde 8,5’un oldukça üzerinde. Bloomberght’nin haberine göre 24 Mart haftasında üç aya kadar vadeli mevduatlarda faiz yüzde 28,10 olarak gerçekleşti ve bu mevduat oranı 2003 yılından bu yana en yüksek seviyeye çıkmış durumda(1).

    Karar Neden Alınmış Olabilir?

    Merkez Bankası tarafından KKM’de faiz üst sınırının kaldırılması dolar/TL kurundaki baskılanmayı hafifletmek amaçlı alınmış olsa gerek. Seçim yaklaştıkça TL riskini almak istemeyenler için dolar talebinin artması beklenen bir durumdu ve doları baskılamak için artık daha fazla dövize ihtiyaç duyuluyor. Ve muhtemelen seçimler daha da yaklaştıkça TL riskini almak istemeyenler daha fazla dolar talebinde bulunacaktı ve bu da kullanılabilir rezervlerin yetmeme endişesini doğurmuş olabilir.

    Nitekim hafta sonu getirilen düzenlemelerden birisi de KKM’nin vadesinin kaldırılması idi. Eski durumda KKM’de minimum vade üç ay idi. Yeni uygulama ile seçim sonrası döneme kadar KKM’de parasını tutmak istemeyenler için seçime kadar tutma opsiyonu getirilmiş oldu. Seçim öncesi dolar kurunda yaşanacak sert bir yükselişi istemeyen iktidar, faizleri yükselterek ve vadesini kısaltarak yatırımcıların bir kısmını dolardan uzak tutacaktır. Fakat yapılan düzenleme yeni riskleri de beraberinde getirmekte.

    KKM tarafına daha yüksek faiz vererek dolar talebini durdurmaya çalışmak istense de nihayetinde KKM de kura bağlı bir uygulama. KKM’de tutulan paralar TL’ye çevrilmiş bir döviz hesabı ve kurdaki sert bir yükselişte kamunun ve dolayısıyla vergi verenlerin üzerinde bir risk olarak durmakta. Diğer taraftan faizlerdeki artışın borsa tarafını da olumsuz etkilemesi beklenir. Yatırımcılar borsa riskini almaktansa faiz oranlarının artışıyla sabit getiri talep ederek borsadan çıkabilir. Borsadan çıkışların gerçekleşmesi durumunda KKM üzerindeki yük ve riskler daha da artacaktır. Üstelik borsa tarafındaki çıkışların KKM yerine direkt dolara ya da altına gitme ihtimali de var. Ve borsanın seçim öncesi düşmesi seçmenleri mutsuz edecektir.

    Burada göz ardı edilen başka bir risk ise piyasa verilen mesajın kötümser bir mesaj olması. Şeffaf olmayan bir ekonomi ve Merkez Bankası yönetiminde içerde sorunların ne kadar büyük olduğunu dışardan görebilmek mümkün değil. İrrasyonelitenin hakim olduğu bir ekonomi yönetiminde de tahminler yapmak oldukça zor. O nedenle açıklamalardan ve yönlendirmelerden ziyade yapılan hamlelerden mana çıkarmak daha gerçekçi olmakta. Alınan bu son kararla piyasanın aldığı mesaj, “durum herhalde o kadar kötü ki bu kararı almak durumunda kalmışlar” şeklinde olabilir. Böyle bir mesaj alınmış ise kötü bir piyasa ihtimaline göre pozisyon alınması ve ortaya çıkacak tablonun daha da kötümser olması muhtemeldir. 

    Kısaya Düşen Notlar

    • S&P, Türkiye’nin kredi notunu B olarak sürdürürken görünümünü durağandan negatife çekti. Kuruluş depremlerin ardından yeniden inşanın Türkiye’nin gayrisafi yurt içi hasılasının (GSYH) yüzde 12’si kadar iç ve dış finansman gerektireceği tahmin etmekte. S&P’nin 2023 yılı için Türkiye’nin büyüme tahmini yüzde 2,1 oldu.
    • OPEC+ üyesi ülkeler, fiyat istikrarını korumak için sürpriz bir adımla yıl sonuna kadar günlük 1,15 Milyon varil üretimde kısıtlama yapılacağını açıkladı. Açıklama sonrası petrol fiyatları yükselişe geçmiş durumda.

    Kaynaklar

    • https://www.bloomberght.com/mevduat-faizi-20-yilin-zirvesine-cikti-2329148
    Ekonomi Ekonomos Haftalık Ekonomi ve Finans Bülteni L2
    Paylaş Twitter Facebook LinkedIn Email WhatsApp
    Önceki İçerikSeçimler Yaklaşırken “Meme Savaşlarını” Anlamak
    Sonraki İçerik Liste Kasırgasına Çeyrek Kala | Çavuşesku’nun Termometresi #152

    Diğer İçerikler

    Bültenler

    Dünya Gündemi: Trump’ın Körfez Turu, ABD-Çin Ticaret Savaşlarında Geçici Ateşkes

    13 Mayıs 2025 Bahadır Çelebi
    Bültenler

    ABD Gündemi: Trump’ın İlk 100 Günü, Sol Muhalefet Meydanlarda, Kamuda Tasfiyeler, Mineral Anlaşması

    10 Mayıs 2025 Emrullah Özdemir
    D84 INTELLIGENCE

    Turkey and Israel: Intense Geopolitical Rivalry from the Mediterranean to Central Asia

    8 Mayıs 2025 Reza Talebi

    Yorumlar kapalı.

    Güncel İçerikler

    Yatırım mı Sömürü mü?: ABD ve Ukrayna Arasında Tartışmalı Maden Anlaşması

    14 Mayıs 2025 Yazılar Cem Özen

    Dünya Gündemi: Trump’ın Körfez Turu, ABD-Çin Ticaret Savaşlarında Geçici Ateşkes

    13 Mayıs 2025 Bültenler Bahadır Çelebi

    Abdülhamid ve Sherlock Holmes

    12 Mayıs 2025 Yazılar Umut Dağıstan

    ABD Gündemi: Trump’ın İlk 100 Günü, Sol Muhalefet Meydanlarda, Kamuda Tasfiyeler, Mineral Anlaşması

    10 Mayıs 2025 Bültenler Emrullah Özdemir

    E-Bültene Abone Olun

    Güncel içeriklerden ilk siz haberdar olun




    Archives

    • Mayıs 2025
    • Nisan 2025
    • Mart 2025
    • Şubat 2025
    • Ocak 2025
    • Aralık 2024
    • Kasım 2024
    • Ekim 2024
    • Eylül 2024
    • Ağustos 2024
    • Temmuz 2024
    • Haziran 2024
    • Mayıs 2024
    • Nisan 2024
    • Mart 2024
    • Şubat 2024
    • Ocak 2024
    • Aralık 2023
    • Kasım 2023
    • Ekim 2023
    • Eylül 2023
    • Ağustos 2023
    • Temmuz 2023
    • Haziran 2023
    • Mayıs 2023
    • Nisan 2023
    • Mart 2023
    • Şubat 2023
    • Ocak 2023
    • Aralık 2022
    • Kasım 2022
    • Ekim 2022
    • Eylül 2022
    • Ağustos 2022
    • Temmuz 2022
    • Haziran 2022
    • Mayıs 2022
    • Nisan 2022
    • Mart 2022
    • Şubat 2022
    • Ocak 2022
    • Aralık 2021
    • Kasım 2021
    • Ekim 2021
    • Eylül 2021
    • Ağustos 2021
    • Temmuz 2021
    • Haziran 2021
    • Mayıs 2021
    • Nisan 2021
    • Mart 2021
    • Şubat 2021
    • Ocak 2021
    • Aralık 2020
    • Kasım 2020
    • Ekim 2020
    • Eylül 2020
    • Ağustos 2020
    • Temmuz 2020
    • Haziran 2020
    • Mayıs 2020
    • Nisan 2020
    • Mart 2020
    • Şubat 2020
    • Ocak 2020
    • Aralık 2019
    • Kasım 2019
    • Ekim 2019
    • Eylül 2019
    • Ağustos 2019
    • Temmuz 2019
    • Haziran 2019
    • Mayıs 2019
    • Nisan 2019
    • Mart 2019

    Categories

    • Asterisk2050
    • Bültenler
    • Çeviriler
    • D84 INTELLIGENCE
    • EN
    • Forum
    • Özetler
    • Podcast
    • Röportajlar
    • Uncategorized
    • Videolar
    • Yazılar
    Konular
    • Siyaset
    • Ekonomi
    • Dünya
    • Tarih
    • Kültür Sanat
    • Spor
    • Rapor
    • Gezi
    İçerik
    • Yazılar
    • Podcast
    • Forum
    • Röportajlar
    • Çeviriler
    • Özetler
    • Bültenler
    • D84 INTELLIGENCE
    Konular
    • Siyaset
    • Ekonomi
    • Dünya
    • Tarih
    • Kültür Sanat
    • Spor
    • Rapor
    • Gezi
    Sosyal Medya
    • Twitter
    • Facebook
    • Instagram
    • Youtube
    • LinkedIn
    • Apple Podcast
    • Spotify Podcast
    • Whatsapp Kanalı
    Kurumsal
    • Anasayfa
    • Hakkımızda
    • İletişim
    • Yazarlar
    • İçerik Sağlayıcılar
    • Yayın İlkeleri ve Yazım Kuralları
    © 2025 DAKTİLO1984
    • KVKK Politikası
    • Çerez Politikası
    • Aydınlatma Metni
    • Açık Rıza Beyanı

    Arama kelimesini girin ve Enter'a tıklayın. İptal etmek için Esc'ye tıklayın.

    Çerezler

    Sitemizde mevzuata uygun şekilde çerez kullanılmaktadır.

    Fonksiyonel Her zaman aktif
    Sitenin çalışması için ihtiyaç duyulan çerezlerdir
    Preferences
    The technical storage or access is necessary for the legitimate purpose of storing preferences that are not requested by the subscriber or user.
    İstatistik
    Daha iyi bir kullanıcı deneyimi sağlamak için kullanılan çerezlerdir The technical storage or access that is used exclusively for anonymous statistical purposes. Without a subpoena, voluntary compliance on the part of your Internet Service Provider, or additional records from a third party, information stored or retrieved for this purpose alone cannot usually be used to identify you.
    Pazarlama
    Size daha uygun içeriklerin iletilmesi için kullanılan çerezlerdir
    Seçenekleri yönet Hizmetleri yönetin {vendor_count} satıcılarını yönetin Bu amaçlar hakkında daha fazla bilgi edinin
    Seçenekler
    {title} {title} {title}