Daktilo 1984Daktilo 1984
    • Hakkımızda
    • İletişim
    • E-Bültene Abone Ol
    Facebook Twitter Instagram Telegram
    Twitter Facebook YouTube Instagram WhatsApp
    Daktilo 1984Daktilo 1984
    Destek Ol Abone Ol
    • İZLE
      • Çavuşesku’nun Termometresi
      • Varsayılan Ekonomi
      • 2’li Görüş
      • İki Savaş Bir Yazar
      • Yakın Tarih
      • Mayhoş Muhabbetler
      • Tümünü Gör
    • OKU
      • Yazılar
      • Röportajlar
      • Çeviriler
      • Asterisk2050
      • Yazarlar
    • DİNLE
      • Çerçeve
      • Zedcast
      • Tuhaf Zamanların İzinde
      • SenSensizsin
      • Tümünü Gör
    • D84 FYI
      • Hariçten Gazel
      • Avrupa Gündemi
      • ABD Gündemi
      • Altüst
    • D84 INTELLIGENCE
      • Kitap Yorum
      • Göç Sorunu
      • Başkanlık Sistemi Projesi
      • Devlet Kapasitesi Liberteryenizmi
      • Herkes için Siyaset Bilimi
      • Yapay Zeka
    Daktilo 1984Daktilo 1984
    Anasayfa » Avrupa Gündemi: Avrupa Parlamentosu Seçimlerinin Anatomisi
    Bültenler

    Avrupa Gündemi: Avrupa Parlamentosu Seçimlerinin Anatomisi

    Melis Konakçı21 Haziran 20247 dk Okuma Süresi
    Paylaş
    Twitter Facebook LinkedIn Email WhatsApp

    Avrupa Gündemi Bülteni (7- 20 Haziran 2024)

    Beklenen an geldi çattı, hatta geçti bile. ​​Avrupa Gündemi bülteninde bir hayli bahsettiğim Avrupa Parlamentosu seçimleri 6-9 Haziran tarihlerinde yapıldı.

    Aylardır Avrupa Birliği’nin gündeminde olan parlamento seçiminin aslında odak noktası aşırı sağ partilerdi. Zira daha önce de defalarca kez hem benim hem de diğer siyasi yorumcuların yazdığı ve Avrupa ülkelerinin bireysel seçimlerinde de gördüğümüz gibi Avrupa Parlamentosunda da aşırı sağın yükselişini bekliyorduk.

    Aslında Avrupa Birliği hakkında yazan yazarlar olarak aşırı sağa biraz fazla takılıyoruz diye düşünüyorum. Aşırı sağın yükselişini yazmaya çalışıyoruz, çünkü ilginç ve dikkat çekilmesi gereken bir konu. Ancak “Aşırı sağ yükseliyor!” diye haber yaparak aşırı sağ partilerin görünürlüğünü arttırıyor, bu partileri çeperden merkeze çekiyor ve normalleştiriyoruz.

    Belki de artık aşırı sağ partiler gerçekten de çeperde kalmış partiler değillerdir ve ana akım partiler olmuşlardır. Bütün AB siyasi aktörlerinin “aşırı sağ yükseliyor”, “Avrupa Parlamentosu seçimleri için önlem almamız lazım” sözleri bakalım seçimlerde ne kadar karşılığını bulmuş?

    Aşırı Sağın Yükselişi ve Yeşillerin Düşüşü

    Oy dağılımları ve aşırı sağın AB’de tarihsel yükselişi hakkında detaylı bilgiye Hariçten Gazel’in son sayısına bakarak ulaşabilirsiniz. Ancak kısa haliyle anlatmak gerekirse seçimi iki noktada özetleyebiliriz. Birincisi, aşırı sağ oylarını yükseltti (ancak beklenenden daha az bir şekilde), ikincisi ise Yeşiller parti grubu çok fazla oy kaybetti (beklenenden daha fazla bir şekilde).

    Avrupa Gündemi’nin ilk sayısında da değindiğim gibi aslında yeni yıla girmeden seçim kampanyalarını başlatan Kimlik ve Demokrasi (ID) parti grubu, bu yola Avrupa Parlamentosunda üçüncü parti grubu olma iddiasıyla çıkmıştı. Ancak üçüncü parti grubu olamadılar. Oy sayımı netleştiğine ve parti gruplarının bağımsız adayları transfer etme dönemi de neredeyse bittiğine göre artık rahatça bu yorumu yapabiliriz.

    AB’nin resmi sitelerinden olan Election Europe’a baktığımızda ID parti grubu, %8 oy ile 58 koltuk garantileyerek 5. parti grubu oldu. Tam arkalarında %7.08 oy alarak 51 koltuk kazanan Yeşiller parti grubu var. 2019 seçimlerinde ID parti grubu 49 sandalye ile Avrupa Parlamentosunda 6. parti grubuydu. Yeşiller ise 71 koltuk almıştı ve dördüncü parti grubuydu.

    ID, 3. parti grubu olmak için çıktığı bu yolda hedeflediği başarıyı yakalayamadı. En çok oy alan ilk üç parti grubu (sırasıyla) Avrupa Halk Partisi (EPP), Sosyalistler ve Demokratların İlerici İttifakı (S&D) ve geçtiğimiz günlerde bazı bağımsız adayların da dahil olması ile İtalya Başbakanı Giorgia Meloni’nin liderliğindeki Avrupa Muhafazakârlar ve Reformcular Partisi (ECR) oldu. EPP, S&D ve Renew Europe bu seçim sonucunda da parlamentoda mutlak çoğunluğu elde edebiliyor. Böylece aslında seçimler sonucunda ID parti grubu, mutlak çoğunluk için parlamentoda aranan bir partner haline gelemedi.

    Partiler ve Parti Grupları: İşte Bütün Mesele Bu

    Ülkeleri detaylara girerek anlatmadan önce nedir bu parti grubu onu anlatmak lazım. Parti grubu ideolojik temellidir, 27 üye ülkenin de partileri seçime kendi partileriyle girer. Ancak partiler Avrupa Parlamentosunda bir parti grubuna bağlıdırlar.

    Partiler kendi ideolojilerine uygun olan parti gruplarına dahil olurlar. Mesela çok kısa bir zaman öncesine kadar AfD, Kimlik ve Demokrasi (ID) parti grubuna dahildi. Ancak parlamento üyesi Maximillian Krah’ın ekibinde Çin hükümeti adına casusluk yapan bir danışmanın tespit edilmesi ve Krah’ın gazetecilere verdiği bir demeçte Naziler hakkında yaptığı yorumlar üzerine ID parti grubu AfD ile yollarını ayırdı.

    ID parti grubunda -tabiri caizse olağan süpheliler olarak anılan- İtalya’dan Lega, Fransa’dan Marine Le Pen’in partisi Ulusal Birlik (RN) ve Hollanda’dan Geert Wilders’ın partisi Özgürlük Partisi (PVV) yer alıyor. Aslında özet olarak partiler ülkesel bir bağlılık üzerinden değil de ideolojik bir bağlılık üzerinden parti grupları oluşturuyor. 

    Aşırı Sağ Nerelerde Atılım Yaptı?

    Parti gruplarını kenara bırakıp Election Europe’dan ülke bazında partilerin oylarına bakarsak seçim hakkında yapılan analizler daha da anlam kazanacaktır. Bu nedenle yıllardır medyada aşırı sağın yükselmesiyle manşet olan ülkelere bakalım istiyorum.

    Özellikle Fransa seçim sonrası çok konuşulan ülkelerden oldu. ID parti grubuna dahil olan Ulusal Birlik (RN), Fransa’da %31.3 ile seçimlerde birinci parti oldu. Renew Europe koalisyonu olarak seçime giren ve Emmanuel Macron’un partisi Röneseans’ın (RE) da dahil olduğu Besoine D’Europe ise %14.6 ile seçimlerde ikinci geldi.

    Bu durum Fransa siyasetini yerinden oynattı diyebiliriz. Zira parlamento seçimlerinde hezimete uğrayan Macron, Fransa’yı erken seçime götürüyor. Aslında daha önce de birçok kez değindiğimiz üzere Avrupa Parlamentosu seçimleri, Avrupa hükümetleri için bir ara seçim olarak görülüyor.

    Macron, bu seçim sonuçlarına bakarsak aslında güven oyunu kaybetmiş görünüyor. Le Pen’in partisinin başarısı da aslında yapılacak Fransa seçimlerinin ayak sesi gibi. 30 Haziran ve 7 Temmuz tarihlerinde yapılacak olan erken seçimde Ulusal Birlik partisinin zaferi şaşırtıcı olmaz.

    Almanya ile devam edersek EPP parti grubunda yer alan CDU/CSU %30 ile birinci parti oldu. Nitekim 2019 seçimlerinde de birinci partiydi. Ancak burada dikkat çekici olan ise seçimlere bağımsız giren AfD’nin 2019’daki %11’lik oy oranını bu seçimde %15.9’a çıkartması oldu. Çok büyük bir fark gibi gözükmese de aslında bu %4’lük fark AfD’yi Almanya’da ikinci parti yaptı.

    Yeşillerin oy kaybı ise Almanya’da açıkça görülüyor. Neredeyse %9 oy kaybederek ikinci parti olmaktan dördüncülüğe gerilediler. Almanya’da bir diğer önemli nokta ise Alman Şansölyesi Olaf Scholz’un partisi SPD’nin AfD’nin gerisinde kalarak %13.9 ile üçüncü parti olmasıydı. Ancak Scholz’dan Macron gibi bir adım gelmedi ve şu an Almanya’da bir erken seçim gözükmüyor.

    Seçimin Süprizi: Péter Magyar

    Daha önceden de bültende konu ettiğimiz üzere Macaristan’ın Başbakanı Viktor Orban’a muhalefet edebilecek bir lider ve parti çıkmıştı: Péter Magyar liderliğindeki Saygı ve Özgürlük Partisi (TISZA).

    Daha yeni yeni örgütlenen bu parti son anda Avrupa Parlamentosu seçimlerine de katılmıştı ve büyük bir sıçrayış yaparak %29.5 ile ikinci parti oldu. Orban’ın partisi ise Fidesz-KDNP koalisyonu olarak %44.8 ile birinci parti oldu.

    Geçtiğimiz günlerde ise TISZA partisinden seçilen Avrupa Parlamentosu milletvekilleri EPP parti grubuna dahil oldu. Ama EPP’nin sitesinde yaptığı açıklamaya göre milletvekillerinin parti grubuna dahil olması partilerin EPP’ye de dahil olduğu anlamına gelmiyor. Ancak neredeyse kesin bir şekilde diyebiliriz ki TISZA partisinin EPP’ye dahil olması an meselesi.

    Bu sonuçlar tabii ki Orban için tehlike çanları demek, çünkü daha yeni seçimlere katılan bir partinin ve parti siyasetinde görece yeni olan Magyar’ın bu başarısı Orban’a gerçekten de sağlam bir muhalefetin doğduğunun da göstergesi. Macaristan’da muhalefetin yakaladığı ivmeyi devam ettirip ettiremeyeceğini ise ilerleyen zamanlarda göreceğiz.

    Spitzenkandidat: Avrupa Komisyonu Başkanı Nasıl Seçiliyor?

    Bir de parlamento seçimlerinden sonra önemli bir değişim daha var: Avrupa Komisyonu Başkanı seçimi. 2019 Avrupa Parlamentosu seçimlerinden beri Avrupa Komisyonu Başkanı olan kişi eski Almanya Savunma Bakanı Ursula von der Leyen’di. Parlamento seçimi ile birlikte Avrupa Komisyonu Başkanı da değişecek.

    Parlamento seçimlerinin ve yeni Komisyon Başkanının belirlenmesinin peş peşe olmasının sebebi aslında başkanın belirlenmesinin parlamento seçimi ile iç içe olmasından kaynaklanıyor.

    Komisyon Başkanının atanması bir hayli çetrefilli. Atanma/seçilme gibi hibrit bir sisteme sahip diyebiliriz. Hibrit bir sistem dememin nedeni ise AB’de parlamentonun yükselen önemi sayesinde 2014’ten itibaren spitzenkandidat (Almanca: Baş aday) uygulamasına geçilmesi.

    Avrupa Parlamentosundaki siyasi parti grupları tarafından seçimden önce birincil bir aday belirleniyor ve parlamento seçimlerinde oy çoğunluğuna sahip olan parti grubunun birincil adayı aslında bir nevi Avrupa Birliği Liderler Zirvesi tarafından Avrupa Komisyonunun Başkanlığına aday gösterilecek kişi oluyor.

    Adayın belirlenmesinden sonra adayın göreve gelmesi ise yine parlamentoya bağlı, çünkü aday belirlendikten sonra parlamentoda oy çoğunluğu ile onaylanıyor. Yani aslında Komisyon Başkanı atanıyor, çünkü Başkan adayı Avrupa Birliği Liderler Zirvesi tarafından belirlendikten sonra parlamentoda onaylanıyor. Ama Komisyon Başkanı bir yandan da seçilir de çünkü Avrupa Parlamentosu seçimlerinde en çok oy olan parti grubunun belirlediği aday öneriliyor.

    AB’nin o meşhur karmaşık siyasi yapısı burada da görülüyor. Bu seçim döneminde ise yine en çok oy olan parti grubu olan EPP’nin adayı Ursula von der Leyen’di ve büyük ihtimalle de bir dönem daha Komisyon Başkanı seçilecek. Ancak şu an Avrupa Liderler Zirvesinden Ursula von der Leyen’in ikinci dönem için aday gösterileceğine dair bir imare henüz gelmedi. Komisyon Başkanının belirlenmesi şimdilik beklemede kalmış gibi görünüyor.

    Uzun soluklu geçen bir Avrupa Parlamentosu seçim dönemi üstüne konuşulacak bir sürü konu bıraktı. Hatta belki de cevaptan çok, soru bıraktı diyebiliriz. Seçimin etkilerini, partilerin seçim sonuçlarına olan tepkilerini ve siyasi atmosferin değişimini ise takip etmeye devam edeceğiz.

    Avrupa Gündemi Dünya R2
    Paylaş Twitter Facebook LinkedIn Email WhatsApp
    Önceki İçerikÖzel – Erdoğan görüşmesi | Çerçeve S3 #33
    Sonraki İçerik AB’nin Kalbine Yolculuk: Berlin Tamam, Sırada Brüksel Var

    Diğer İçerikler

    Bültenler

    ABD Gündemi: Trump’ın İlk 100 Günü, Sol Muhalefet Meydanlarda, Kamuda Tasfiyeler, Mineral Anlaşması

    10 Mayıs 2025 Emrullah Özdemir
    D84 INTELLIGENCE

    Turkey and Israel: Intense Geopolitical Rivalry from the Mediterranean to Central Asia

    8 Mayıs 2025 Reza Talebi
    Yazılar

    Savaşların Kazananı Olur Mu?

    7 Mayıs 2025 Oytun Meçik

    Yorumlar kapalı.

    Güncel İçerikler

    ABD Gündemi: Trump’ın İlk 100 Günü, Sol Muhalefet Meydanlarda, Kamuda Tasfiyeler, Mineral Anlaşması

    10 Mayıs 2025 Bültenler Emrullah Özdemir

    Turkey and Israel: Intense Geopolitical Rivalry from the Mediterranean to Central Asia

    8 Mayıs 2025 D84 INTELLIGENCE Reza Talebi

    Savaşların Kazananı Olur Mu?

    7 Mayıs 2025 Yazılar Oytun Meçik

    Dünya Gündemi: İsrail Gazze’yi Kalıcı Şekilde İşgale Hazırlanıyor

    6 Mayıs 2025 Bültenler Bahadır Çelebi

    E-Bültene Abone Olun

    Güncel içeriklerden ilk siz haberdar olun




    Archives

    • Mayıs 2025
    • Nisan 2025
    • Mart 2025
    • Şubat 2025
    • Ocak 2025
    • Aralık 2024
    • Kasım 2024
    • Ekim 2024
    • Eylül 2024
    • Ağustos 2024
    • Temmuz 2024
    • Haziran 2024
    • Mayıs 2024
    • Nisan 2024
    • Mart 2024
    • Şubat 2024
    • Ocak 2024
    • Aralık 2023
    • Kasım 2023
    • Ekim 2023
    • Eylül 2023
    • Ağustos 2023
    • Temmuz 2023
    • Haziran 2023
    • Mayıs 2023
    • Nisan 2023
    • Mart 2023
    • Şubat 2023
    • Ocak 2023
    • Aralık 2022
    • Kasım 2022
    • Ekim 2022
    • Eylül 2022
    • Ağustos 2022
    • Temmuz 2022
    • Haziran 2022
    • Mayıs 2022
    • Nisan 2022
    • Mart 2022
    • Şubat 2022
    • Ocak 2022
    • Aralık 2021
    • Kasım 2021
    • Ekim 2021
    • Eylül 2021
    • Ağustos 2021
    • Temmuz 2021
    • Haziran 2021
    • Mayıs 2021
    • Nisan 2021
    • Mart 2021
    • Şubat 2021
    • Ocak 2021
    • Aralık 2020
    • Kasım 2020
    • Ekim 2020
    • Eylül 2020
    • Ağustos 2020
    • Temmuz 2020
    • Haziran 2020
    • Mayıs 2020
    • Nisan 2020
    • Mart 2020
    • Şubat 2020
    • Ocak 2020
    • Aralık 2019
    • Kasım 2019
    • Ekim 2019
    • Eylül 2019
    • Ağustos 2019
    • Temmuz 2019
    • Haziran 2019
    • Mayıs 2019
    • Nisan 2019
    • Mart 2019

    Categories

    • Asterisk2050
    • Bültenler
    • Çeviriler
    • D84 INTELLIGENCE
    • EN
    • Forum
    • Özetler
    • Podcast
    • Röportajlar
    • Uncategorized
    • Videolar
    • Yazılar
    Konular
    • Siyaset
    • Ekonomi
    • Dünya
    • Tarih
    • Kültür Sanat
    • Spor
    • Rapor
    • Gezi
    İçerik
    • Yazılar
    • Podcast
    • Forum
    • Röportajlar
    • Çeviriler
    • Özetler
    • Bültenler
    • D84 INTELLIGENCE
    Konular
    • Siyaset
    • Ekonomi
    • Dünya
    • Tarih
    • Kültür Sanat
    • Spor
    • Rapor
    • Gezi
    Sosyal Medya
    • Twitter
    • Facebook
    • Instagram
    • Youtube
    • LinkedIn
    • Apple Podcast
    • Spotify Podcast
    • Whatsapp Kanalı
    Kurumsal
    • Anasayfa
    • Hakkımızda
    • İletişim
    • Yazarlar
    • İçerik Sağlayıcılar
    • Yayın İlkeleri ve Yazım Kuralları
    © 2025 DAKTİLO1984
    • KVKK Politikası
    • Çerez Politikası
    • Aydınlatma Metni
    • Açık Rıza Beyanı

    Arama kelimesini girin ve Enter'a tıklayın. İptal etmek için Esc'ye tıklayın.

    Çerezler

    Sitemizde mevzuata uygun şekilde çerez kullanılmaktadır.

    Fonksiyonel Her zaman aktif
    Sitenin çalışması için ihtiyaç duyulan çerezlerdir
    Preferences
    The technical storage or access is necessary for the legitimate purpose of storing preferences that are not requested by the subscriber or user.
    İstatistik
    Daha iyi bir kullanıcı deneyimi sağlamak için kullanılan çerezlerdir The technical storage or access that is used exclusively for anonymous statistical purposes. Without a subpoena, voluntary compliance on the part of your Internet Service Provider, or additional records from a third party, information stored or retrieved for this purpose alone cannot usually be used to identify you.
    Pazarlama
    Size daha uygun içeriklerin iletilmesi için kullanılan çerezlerdir
    Seçenekleri yönet Hizmetleri yönetin {vendor_count} satıcılarını yönetin Bu amaçlar hakkında daha fazla bilgi edinin
    Seçenekler
    {title} {title} {title}