Daktilo 1984Daktilo 1984
    • Hakkımızda
    • İletişim
    • E-Bültene Abone Ol
    Facebook Twitter Instagram Telegram
    Twitter Facebook YouTube Instagram WhatsApp
    Daktilo 1984Daktilo 1984
    Destek Ol Abone Ol
    • İZLE
      • Çavuşesku’nun Termometresi
      • Varsayılan Ekonomi
      • 2’li Görüş
      • İki Savaş Bir Yazar
      • Yakın Tarih
      • Mayhoş Muhabbetler
      • Tümünü Gör
    • OKU
      • Yazılar
      • Röportajlar
      • Çeviriler
      • Asterisk2050
      • Yazarlar
    • DİNLE
      • Çerçeve
      • Zedcast
      • Tuhaf Zamanların İzinde
      • SenSensizsin
      • Tümünü Gör
    • D84 FYI
      • Hariçten Gazel
      • Avrupa Gündemi
      • ABD Gündemi
      • Altüst
    • D84 INTELLIGENCE
      • Kitap Yorum
      • Göç Sorunu
      • Başkanlık Sistemi Projesi
      • Devlet Kapasitesi Liberteryenizmi
      • Herkes için Siyaset Bilimi
      • Yapay Zeka
    Daktilo 1984Daktilo 1984
    Anasayfa » ABD Gündemi: ABD’nin İran-İsrail Savaşındaki Rolü, Zohran Mamdani Olayı, Elon Musk’ın Yeni Partisi
    Bültenler

    ABD Gündemi: ABD’nin İran-İsrail Savaşındaki Rolü, Zohran Mamdani Olayı, Elon Musk’ın Yeni Partisi

    Emrullah Özdemir9 Temmuz 20256 dk Okuma Süresi
    Paylaş
    Twitter Facebook LinkedIn Email WhatsApp

    Bir önceki bülteni kaleme aldığım sırada İran ile İsrail arasındaki gerginlik hali, patlamaya hazır bir bomba gibi bekliyordu. Nitekim İsrail’in İran’a saldırmasından iki gün önce New York Times’ta yayımlanan ve saldırıdan bir gün sonra da güncellenen bir yazıda İsrail’in her an İran’a saldırabileceğinden söz ediliyordu.

    Bülten yayınlandığı sırada ise İsrail çoktan İran’ın üst düzey isimlerine saldırı gerçekleştirmişti. Bültenimizin bu kısmında ABD Başkanı Donald Trump’ın, İsrail’in İran’a saldırdığı 13 Haziran’dan taraflar arasında ateşkes kararı alındığı 24 Haziran’a kadar savaşa olan yaklaşımını ele alacağım.

    Savaş henüz başlamadan önce ABD’nin İran ile nükleer çalışmaları sınırlandırmak üzere bir müzakere masasına oturacağı biliniyordu. Hatta Başkan Trump’ın bu diyalog zeminine sıcak bakmasından ötürü, İsrail Başbakanı Netanyahu ile anlaşmazlığa düştüğü de medyada konuşulmuştu. İran’ın nükleer varlığının pasifize edilmesi İsrail ve ABD’nin bölgedeki ortak öncelikleri arasında yer alsa da İsrail, ABD’ye kıyasla daha sert bir mücadele taraftarıydı.

    ABD’li yetkililer ile İranlı yetkililerin nükleer meseleyi ele almak üzere Umman’da bir araya gelmesine iki gün kala İsrail, İran Genelkurmay Başkanı dahil olmak üzere pek çok üst düzey İranlı yetkiliyi bir operasyonda öldürdü. Bu olay üzerine ABD’nin İran ile gerçekleştireceği Umman diyaloğu da rafa kalktı. Trump’ın beklendiği gibi İsrail’i desteklemesi üzerine müzakere süreci akamete uğramış oldu.

    Savaşın ilk haftasında kamuoyunun beklentisi, ABD’nin İsrail lehine çatışmalara dahil olmasıydı. İran ve İsrail’in karşılıklı olarak başkentlerini ve önemli merkezlerini hedef aldıkları bu süreçte ABD’de MAGA olarak bilinen izolasyon yanlısı klik, Trump’ın savaşa dahil olmaması gerektiğini savunurken AIPAC gibi İsrail yanlısı lobilere yakın pek çok muhafazakar da İsrail lehine savaşılması gerektiğini ifade etti.

    Bu süre içinde dolambaçlı açıklamalarla zaman kazanmaya çalışan Trump, 21 Haziran’da İran’daki bazı nükleer tesislere askeri saldırı gerçekleştirerek onları ortadan kaldırdığını iddia etti. İran’ın dini lideri Ali Hamaney’in nerede olduğunu bildiğini ifade ederek karşı tarafa mesaj veren Trump, bir dizi gerginlik yaratan açıklama ve icraate rağmen İran ile beklenen ölçüde bir savaşa girmedi.

    Bu saldırıdan birkaç gün sonra İsrail ve İran’ın hâlâ birbirlerini hedef almaları da Trump’ın canını sıktı. Trump’ın NATO Zirvesi’ne gitmeden hemen önce gazetecilere yaptığı açıklamada İran ve İsrail ile ilgili “Ne yaptıklarını bilmiyorlar!” demesinin üzerinden birkaç saat geçtikten sonra taraflar silahlarını susturma kararı aldı.

    Pentagon’dan sızan bir rapora göre ABD’nin İran’daki nükleer tesislere yönelik düzenlediği saldırılarda ciddi bir hasar oluşmadığının iddia edilmesi, Beyaz Saray tarafından reddedildi. Bu küçük çaplı istihbarat raporu hükümette tansiyonun yükselmesine neden oldu. Beyaz Saray’ın basın sözcüsü Karoline Leavitt’in yaptığı açıklamanın tonundan da bu durum açıkça anlaşılıyordu.

    Temmuz ayı itibariyle Trump, İran’ın nükleer gücünün son derece yara aldığını düşünüyor ve İran ile diplomatik yolları tamamen kapatmıyor. Bununla beraber Netanyahu-Trump ikilisi 7 Temmuz’da Beyaz Saray’da bir araya geldi. Bu görüşme ikili arasında İran-İsrail savaşından sonraki ilk yüz yüze görüşme olması açısından önemli.

    Her ne kadar Netanyahu -Trump’ın başkan olmasıyla birlikte- 6 ay içinde birden fazla kez ABD’yi ziyaret etmiş olsa da bu görüşme iki ülkenin ilişkileri açısından farklı bir değer arz ediyor. Bunun temel sebebi ise Netanyahu’nun Trump’ı hem Gazze hem de İran’daki savaşları bitirmeye yönelik çabaları (?) nedeniyle Nobel Barış Ödülü’ne aday göstermesi. İkilinin arasında İran ile ABD’nin yürüttüğü müzakere sürecinde baş gösteren kısmi soğukluk, İran savaşı sonrası yerini tekrar sıcak ilişkilere bıraktı.

    New York’un Yeni Yıldızı: Zohran Mamdani

    Pek çok şehirde bu yılın Kasım ayında yapılacak olan belediye başkanlığı seçimlerinden en heyecanlısı, şüphesiz ki ülkenin en büyük şehri olan New York’ta gözlemlenecek. New York şehrinin sosyolojisinin bir neticesi olarak Demokrat adaylar arasından ön seçimi kazanan adaya müstakbel belediye başkanı gözüyle bakılıyor. Bu seçimlerin Amerikan kamuoyunu da aşarak küresel çapta ses getirmesini sağlayan gelişme ise Demokratların ön seçiminde göçmen ve genç bir sosyalistin aday seçilmesi oldu.

    Bu tarihe kadar New York eyaletinde meclis üyesi olarak görev yapan Uganda doğumlu Hint asıllı müslüman bir sosyalist olan Zohran Mamdani’nin parti içindeki sosyalist kanat tarafından desteklenmesi ve kendisinin de ön seçim sürecinde halkla bire bir temas halinde olması ona bu başarıyı getiren en büyük faktörler olarak görülüyor.

    Parti içindeki rakibi her ne kadar geçmiş yıllardan beri bu alanda tecrübeli olan ve arkasında pek çok klasik neoliberal Demokrat ismin desteğini alan Andrew Cuomo olsa da, Mamdani bu rakibini Amerikan kapitalizminin kalbi olan Wall Street bölgesinde bile yenilgiye uğrattı.

    Cuomo hakkındaki birtakım taciz iddiaları ve skandallar, kendisinin ön seçim mağlubiyetinin asli sebepleri arasında görülmekle beraber tali sebep olarak da kendisinin yaşı ileri olması sebebiyle yeni nesil siyasete ayak uyduramaması düşünülüyor. Andrew Cuomo’ya desteğini ilan eden Demokratların “ak saçlılarından” Bill Clinton’ın, Zohran Mamdani’yi galibiyeti sonrası tebrik etmesi de sürecin dikkat çeken gelişmelerindendi.

    Mamdani’nin bu zaferi, elbette Demokratların muhalefet koltuğunda oldukları son 6 aydaki gelişmelerden bağımsız okunamaz. Demokratların 5 Kasım 2024’teki hezimetinin ardından seçmenin yıkıma uğramış psikolojisini dert edinerek sahalara inen siyasetçiler, partinin sol kanadındakilerdi. Kongrede New York Temsilcisi olan Alexandria Ocasio Cortez ile Demokrat Parti’de uzun yıllar mesai harcamış ve demokratik sosyalizmin kanaat önderlerinden olan Bernie Sanders’ın birlikte “Fight Oligarchy” adı altında düzenlediği mitingler, bu karamsar süreçte seçmeni kısmen de olsa mobilize etmeyi başarmış ve bunun meyvesi de ilkbahar aylarındaki kitlesel protesto dalgasında görülmüştü.

    Adaylığı belli olduktan sonra başta Trump olmak üzere pek çok muhafazakar isim tarafından ötekileştirilen ve hakarete uğrayan Mamdani’nin işi Kasım’da beklendiği kadar kolay olmayabilir. Her ne kadar Demokrat adaylar için New York şehri on yıllardır kale olarak görülse de Kasım ayında Mamdani yalnızca Cumhuriyetçi adaya karşı yarışmayacak. Ön seçimde kaybeden Cuomo ile mevcut belediye başkanı Eric Adams, bağımsız adaylar olarak pusulada yer alacaklar.

    Cumhuriyetçilerin adayı da o bölgeye hitap etme olasılığına sahip biri olan Curtis Sliwa olunca Demokrat aday Mamdani’nin oyu epey bölünme riski taşır hale geliyor. Ancak günün sonunda Mamdani’nin bu süreçten zaferle ayrılacağını düşünüyorum. Taraflar arasındaki psikolojik harp için önemli bir eşik olan bu süreç, gelecek yıl yapılacak olan ara seçimler öncesi seçmenin nabzına dair bize birtakım ipuçları verecektir.

    Elon Musk Parti Kuruyor

    Bir önceki bültende detaylı şekilde değindiğim üzere milyarder Musk ile Başkan Trump’ın aralarının bozulması, içinde pek çok makul sebebi barındıran bir sonuçtu. Haziran ayında Los Angeles’taki şiddetli protesto gösterilerinin ardından ikili arasında kısmi bir yumuşama hissedilse de hem Musk’ın hükümetteki görevine dönmemesi hem de Trump’ın Musk ile büyük anlaşmazlık yaşadığı One Big Beautiful Bill’i Senatodan 1 oy farkla geçirmesi, ikilinin arasındaki ilişkiyi tamamen dondurdu.

    Temsilciler Meclisinden de geçerek Trump’ın imzasıyla yasalaşan bu tasarının içeriğinden (adaletsiz vergilendirme, sosyal yardımlar ve sağlık sigortasının kesintiye uğratılması, vs.) Demokratlar çok rahatsız olsa da Musk’ın bu yasadan farklı bir rahatsızlığı mevcut.

    ABD’nin kuruluş yıl dönümü olan 4 Temmuz’da imzalanan bu yasaya göre Ekim ayı itibariyle fiyatı 7500 dolara kadar olan elektrikli araçlara yapılan vergi indirimine son veriliyor. Benzinli otomobile talebi yükselteceği düşünülen bu uygulama, elektrikli araç şirketi olan Tesla’nın sahibi Elon Musk’ı ziyadesiyle huzursuz ediyor. Ulusal bütçede açık oluşacağını iddia eden Musk, kendisinden beklendiği üzere Temmuz ayı itibariyle Amerika Partisi adında yeni bir parti kurduğunu ilan etti.

    Musk ülkede “üçüncü yol” siyasete öncü olacağı iddiasıyla yeni bir projeye girişmiş vaziyette. Musk’ın yüzde kaçlık bir tabana sahip olduğu tartışılabilir, ancak tartışmasız olan bir şey varsa o da Musk’ın finansal gücünün artık hükümetin arkasında olmadığıdır. Bu gerçekle birlikte Trump’ın 2026’daki ara seçimlere hangi politikalarla hazırlanacağına birlikte tanıklık edeceğiz.

    ABD Gündemi Dünya R2
    Paylaş Twitter Facebook LinkedIn Email WhatsApp
    Önceki İçerikTürkiye’de ve Dünyada İfade Özgürlüğünü Kimler Destekliyor? | Çerçeve S3 #74
    Sonraki İçerik Hayaller İttifakı: Rusya ve Çin, İran’ı Neden Yalnız Bıraktı?

    Diğer İçerikler

    Yazılar

    Küreselcilikten Neo-Feodalizme: Yeni Dünya Düzeni ve BOP’a Alternatif Bir Okuma

    10 Temmuz 2025 Muhammet Ali Yunus
    Yazılar

    Hayaller İttifakı: Rusya ve Çin, İran’ı Neden Yalnız Bıraktı?

    9 Temmuz 2025 Cem Özen
    Yazılar

    Ne Yiyoruz? Ne Yiyemiyoruz?: Gıda Güvenliği ve Pestisitler

    8 Temmuz 2025 Elif Menderes

    Yorumlar kapalı.

    Güncel İçerikler

    Ölmek Var Dönmek Yok Siyaseti

    11 Temmuz 2025 Yazılar Armağan Öztürk

    Küreselcilikten Neo-Feodalizme: Yeni Dünya Düzeni ve BOP’a Alternatif Bir Okuma

    10 Temmuz 2025 Yazılar Muhammet Ali Yunus

    Hayaller İttifakı: Rusya ve Çin, İran’ı Neden Yalnız Bıraktı?

    9 Temmuz 2025 Yazılar Cem Özen

    ABD Gündemi: ABD’nin İran-İsrail Savaşındaki Rolü, Zohran Mamdani Olayı, Elon Musk’ın Yeni Partisi

    9 Temmuz 2025 Bültenler Emrullah Özdemir

    E-Bültene Abone Olun

    Güncel içeriklerden ilk siz haberdar olun




    Archives

    • Temmuz 2025
    • Haziran 2025
    • Mayıs 2025
    • Nisan 2025
    • Mart 2025
    • Şubat 2025
    • Ocak 2025
    • Aralık 2024
    • Kasım 2024
    • Ekim 2024
    • Eylül 2024
    • Ağustos 2024
    • Temmuz 2024
    • Haziran 2024
    • Mayıs 2024
    • Nisan 2024
    • Mart 2024
    • Şubat 2024
    • Ocak 2024
    • Aralık 2023
    • Kasım 2023
    • Ekim 2023
    • Eylül 2023
    • Ağustos 2023
    • Temmuz 2023
    • Haziran 2023
    • Mayıs 2023
    • Nisan 2023
    • Mart 2023
    • Şubat 2023
    • Ocak 2023
    • Aralık 2022
    • Kasım 2022
    • Ekim 2022
    • Eylül 2022
    • Ağustos 2022
    • Temmuz 2022
    • Haziran 2022
    • Mayıs 2022
    • Nisan 2022
    • Mart 2022
    • Şubat 2022
    • Ocak 2022
    • Aralık 2021
    • Kasım 2021
    • Ekim 2021
    • Eylül 2021
    • Ağustos 2021
    • Temmuz 2021
    • Haziran 2021
    • Mayıs 2021
    • Nisan 2021
    • Mart 2021
    • Şubat 2021
    • Ocak 2021
    • Aralık 2020
    • Kasım 2020
    • Ekim 2020
    • Eylül 2020
    • Ağustos 2020
    • Temmuz 2020
    • Haziran 2020
    • Mayıs 2020
    • Nisan 2020
    • Mart 2020
    • Şubat 2020
    • Ocak 2020
    • Aralık 2019
    • Kasım 2019
    • Ekim 2019
    • Eylül 2019
    • Ağustos 2019
    • Temmuz 2019
    • Haziran 2019
    • Mayıs 2019
    • Nisan 2019
    • Mart 2019

    Categories

    • Asterisk2050
    • Bültenler
    • Çeviriler
    • D84 INTELLIGENCE
    • EN
    • Forum
    • Özetler
    • Podcast
    • Röportajlar
    • Uncategorized
    • Videolar
    • Yazılar
    Konular
    • Siyaset
    • Ekonomi
    • Dünya
    • Tarih
    • Kültür Sanat
    • Spor
    • Rapor
    • Gezi
    İçerik
    • Yazılar
    • Podcast
    • Forum
    • Röportajlar
    • Çeviriler
    • Özetler
    • Bültenler
    • D84 INTELLIGENCE
    Konular
    • Siyaset
    • Ekonomi
    • Dünya
    • Tarih
    • Kültür Sanat
    • Spor
    • Rapor
    • Gezi
    Sosyal Medya
    • Twitter
    • Facebook
    • Instagram
    • Youtube
    • LinkedIn
    • Apple Podcast
    • Spotify Podcast
    • Whatsapp Kanalı
    Kurumsal
    • Anasayfa
    • Hakkımızda
    • İletişim
    • Yazarlar
    • İçerik Sağlayıcılar
    • Yayın İlkeleri ve Yazım Kuralları
    © 2025 DAKTİLO1984
    • KVKK Politikası
    • Çerez Politikası
    • Aydınlatma Metni
    • Açık Rıza Beyanı

    Arama kelimesini girin ve Enter'a tıklayın. İptal etmek için Esc'ye tıklayın.

    Çerezler

    Sitemizde mevzuata uygun şekilde çerez kullanılmaktadır.

    Fonksiyonel Her zaman aktif
    Sitenin çalışması için ihtiyaç duyulan çerezlerdir
    Preferences
    The technical storage or access is necessary for the legitimate purpose of storing preferences that are not requested by the subscriber or user.
    İstatistik
    Daha iyi bir kullanıcı deneyimi sağlamak için kullanılan çerezlerdir The technical storage or access that is used exclusively for anonymous statistical purposes. Without a subpoena, voluntary compliance on the part of your Internet Service Provider, or additional records from a third party, information stored or retrieved for this purpose alone cannot usually be used to identify you.
    Pazarlama
    Size daha uygun içeriklerin iletilmesi için kullanılan çerezlerdir
    Seçenekleri yönet Hizmetleri yönetin {vendor_count} satıcılarını yönetin Bu amaçlar hakkında daha fazla bilgi edinin
    Seçenekler
    {title} {title} {title}