Daktilo 1984Daktilo 1984
    • Hakkımızda
    • İletişim
    • E-Bültene Abone Ol
    Facebook Twitter Instagram Telegram
    Twitter Facebook YouTube Instagram WhatsApp
    Daktilo 1984Daktilo 1984
    Destek Ol Abone Ol
    • İZLE
      • Çavuşesku’nun Termometresi
      • Varsayılan Ekonomi
      • 2’li Görüş
      • İki Savaş Bir Yazar
      • Yakın Tarih
      • Mayhoş Muhabbetler
      • Tümünü Gör
    • OKU
      • Yazılar
      • Röportajlar
      • Çeviriler
      • Asterisk2050
      • Yazarlar
    • DİNLE
      • Çerçeve
      • Zedcast
      • Tuhaf Zamanların İzinde
      • SenSensizsin
      • Tümünü Gör
    • D84 FYI
      • Hariçten Gazel
      • Avrupa Gündemi
      • ABD Gündemi
      • Altüst
    • D84 INTELLIGENCE
      • Kitap Yorum
      • Göç Sorunu
      • Başkanlık Sistemi Projesi
      • Devlet Kapasitesi Liberteryenizmi
      • Herkes için Siyaset Bilimi
      • Yapay Zeka
    Daktilo 1984Daktilo 1984
    Anasayfa » 16. Hafta Özeti (13 -19 Nisan 2020)
    Bültenler

    16. Hafta Özeti (13 -19 Nisan 2020)

    Erkin Ergüney19 Nisan 20205 dk Okuma Süresi
    Paylaş
    Twitter Facebook LinkedIn Email WhatsApp

    [voiserPlayer]

    Sayımız her geçen gün artıyor, acaba bu virüs krizinden sonra bir toplaşmaca mı yapsak? Bu hafta karantinaya alıştınız diye umuyorum, hafta sonları için stoklamayı unutulan şeyler olunca çok acı anlar yaşanıyor. Ekmeği almışsınız, tereyağını sürmüşsünüz, bi’ bakıyorsunuz favori reçeliniz bitmiş. Sıkıysa yiyin o ekmeği şimdi.

    Süleyman Soylu Referandumu

    Geçen hafta, bültenin çıktığı pazar gününün akşamı Süleyman Soylu İçişleri Bakanlığı pozisyonundan istifa etti. İstifası arkasındaki sebep için ilk sokağa çıkma yasağından sonra yaşanan izdihamı işaret eden Soylu’nun istifası Erdoğan tarafından reddedildi. Böylece Soylu, Erdoğan’ın yaptığı referandumlara benzer bir güvenoyu almış oldu. Türkiye’de görevini yanlış yapmak dolayısıyla istifa eden kimi duydunuz son 20 yılda? Soylu neden farklı olsun? Erdoğan dışında, AKP’nin içinde kalan güç odaklarına Soylu’nun çektiği rest onun için başarılı sonuçlandı. Hem AKP tabanından, hem de Erdoğan’dan onayı almış görünüyor. Berat Albayrak ile Soylu’nun aralarındaki rekabet uzundur biliniyordu. Bu olay ile alakalı tam olarak bilmesek de, muhtemelen bu seferin kaybedeni Albayrak Takımı. 

    Öte yandan, Süleyman Soylu başkanlığındaki İçişleri Bakanlığı koronavirüs krizinde oldukça hazırlıksızdı. Sağlık Bakanlığı’nın çok sağlam bir koordinasyonla yürüttüğü virüs operasyonuna karşılık, İçişleri Bakanlığı’nın attığı her adımda bir koordinasyon eksikliği var. Bunlar denemeden farkına varamayacağınız eksiklikler. Eğer şehirlerarası yolculuk yapmak zorunda kaldıysanız dediğimi anlıyor olmalısınız. Ben memleketimden İzmir’e gitmek için izin almaya gittiğimde valilikten farklı, emniyet müdürlüğünden farklı cevaplar aldım. Bazısı asla gidilemediğini, bazısı izin almak gerektiğini söyledi, sonunda yaşım gereği özel arabayla seyahatte bir kısıtlama olmadığı ortaya çıkmıştı. Tabii bu şehirlerin kapatılmasından önceydi. Öte yandan, hafta sonları ekmek ve su dağıtımı konusunda hiçbir kurumun bir fikri yok, geçen haftalarda da yazmıştık. Tabii ki sokağa çıkma yasağı fiyaskosu da var. Böylesi bir hazırlıksızlığa bence istifa reva idi, ama ne yapalım, burası Türkiye.

    Virüsten mi Korkmalı, Dolardan mı?

    Bülten okuyucuları hatırlayacaktır, haftalardır tek korkumuzun virüs olmaması gerektiğini söylüyorum. Bu sürecin sonunda bizi bekleyen derin bir kriz olma ihtimali var. Bu sıralar “V şeklinde bir düzelmeden” bahsediliyor, krizin derinliği tahmin ettiğimiz kadar kötü olmayabilir. Ancak, Türkiye için oldukça önemli bir sektör olan turizmin oldukça kötü etkileneceği kesin gibi. Krizin süresine göre ne kadar kötüye gideceğimiz belli olacak, ama geçen hafta da iddia ettiğim gibi, bana kalırsa bu krizi hazirana kadar rayına oturtmuş olacağız, ve hayatlarımız normale dönmüş olacak. Yakın kontakt gerektiren sektörler için etkinin devam edeceğini düşünebiliriz, lokantalar, kafeler ve diğer servis sektörü kolları için mesela. Ancak sanayi ve tarım gibi alanlarda, en azından arz açısından bir normale dönüş bekleyebiliriz. Büyük belirsizlik olayın talep kısmında yatıyor. Kriz bitince insanlar normal tüketim davranışlarına yönelecek mi? İhracat için yurtdışından talep görecek miyiz? Bu talebi sağlayabilmek adına insanlık tarihinin en büyük parasal genişleme paketleri uygulanmakta, ama yeterli mi değil mi beklemekten başka çaremiz yok. Benim görüşüm, bunun yeterli olacağı yönünde. Yani, talepte bir düşüş görsek bile birkaç yıl içinde toparlanabilir bir düşüş olacak kanısındayım. Ancak bu olumlu yaklaşımlar Türkiye’nin kötü etkilenmeyeceği anlamına gelmiyor. Turizmin döviz getirmemesi, tekrar yükselme ihtimali yüksek olan petrol fiyatları, döviz kurundaki dalgalanmalar gibi çeşitli etkenler bir araya gelip oldukça kötü bir sonuç doğurabilir.

    Türkiye’deki Vaka Sayısı İran’ı Geçti

    Öyle mi gerçekten? Onaylanmış vaka sayısında Türkiye İran’ı geçti, ama bu Türkiye’nin İran’dan daha kötü durumda olduğunu anlamına gelmiyor bana kalırsa. Türkiye’nin sağlık sistemi İran’a göre fersah fersah ileride ve Ankara’nın verileri saklamak konusunda Tahran’dan çok daha az şansı var. İran’da vaka sayısı onaylanmış vakalardan çok daha fazla bana kalırsa. Birçok kritik vaka ise ülkenin içinde bulunduğu zorluklar ve hükümeti sebebiyle teşhis edilemiyor. Söylediğim gibi, Türkiye’de Sağlık Bakanlığı iyi bir sınav veriyor. İran’da hükümetin virüsü bir Amerikan silahı ilan etmesi, çeşitli kademelerden mollaların hastalığa yakalanması, koronavirüs müdahale ekibinin başındaki bürokratın virüs sebebiyle hastanelik olması İran’ın bu konuda yeterince ciddiyet ortaya koyamadığını gösteriyor. Bunlara rağmen, İran Tahran’daki bazı işyerlerinin açılmasına müsaade etti. Türkiye’de de vaka sayılarının logaritmik büyümesine bakarak, vaka sayısında zirveye varmamıza az kaldığını tahmin ediyorum. Dişinizi sıkın, az kaldı.

    Karantina mı, Sürü mü?

    Bu soruyu daha önce de ortaya atmıştım, virüsün yenilmesinde en önemli etmen karantina mıdır? Sürü bağışıklığının etkisi ne olabilir? Uyguladığımız karantina ve sosyal mesafe metodlarının etkili olduğu muhakkak. Bu önlemleri almasak daha fazla insanın öleceğine şüphe yok. Ama acaba ne kadar fark ederdi? Sürü bağışıklığı ve salgının dinamiklerinin insan eli değmeden kırılması ne kadar süre alır, kaç kişinin ölümüne sebebiyet verirdi? Muhtemelen bu sorunun cevabını kolayca veremeyeceğiz, zira İngiltere ve İsveç gibi verilerine güvenebileceğimiz ülkeler müdahale etmeden virüsle mücadele yöntemlerini halktan aldıkları tepki sonucu az çok rafa kaldırdılar. Acaba iki yıl sonra “keşke bu karantinayı bu kadar yapmasaydık, hem çok da işe yaramıyormuş” diye dizimizi döver miyiz?

    Suriye’de Protesto Dağıtan Çevik Kuvvet 

    İdlib’de TSK’nın desteklediği muhaliflerin kontrolündeki bölgede bir süredir protestolar olmakta. İdlib Ateşkesi’nden beri yapılan ortak Rus-Türk devriyelerini protesto eden bölge halkı ve mülteciler, bölgede Rusya’nın bulunmasından rahatsızlar. Türkiye de bundan rahatsız, ancak ateşkesin kırılması istenmiyor. Bu sebeple, Ruslar’ı protesto eden Suriyeliler’e Türkiye’nin Çevik Kuvvet Polisi müdahale ediyor. Dünya gerçekten garip bir yer.

    Turkish riot police break up Syrian highway protest

    Af Çıktı

    Koronavirüs sebebiyle 45,000 hükümlü için tahliye kararı verildi. Bu kişilerin arasında, Covid-19 salgınından önce MHP’nin çıkarılması için önergeler sunduğu Alaattin Çakıcı da var. Böylece, en azından bir yönüyle, kriz fırsata çevrilmiş oldu. Kimsenin karşı çıkmadığı bir anda, güç ortağının istediği, ama verilememiş bir söz yerine getirildi. MHP-AKP ortaklığı bozulmadıkça bu çıkan hükümlülerin de cezaevine döneceği yok tabii ki. Onca mafya soruşturması ve çekilen acıdan sonra, yazık doğrusu.

    Haftanın Musikisi

    https://www.youtube.com/watch?v=e5pkRQ2yGAs
    Yumi Kimura-Itsumo Nando Demo

    Yumi Kimura bir Japon Pop sanatçısı. Animelerin taçsız kralı Hayao Miyazaki’ye ve filmlerine büyük saygı duyan Kimura, Prenses Mononoke filminden sonra büyük yönetmene bir mektupla birlikte bir albümünü göndermiş. Efsaneye göre, Miyazaki bu şarkıyı Spirited Away (Ruhların Kaçışı) filmini hazırlarken devamlı dinlemiş, ve film sonundaki büyüme ve ruhsal doygunluk konseptlerine uygun olduğuna kanaat getirmiş. Gerçekten de öylesi efsanevi bir filmi insanın içinde rahatlıkla bitirecek başka bir şarkı ne olabilir bilmiyorum. İzlemeyenler için Spirited Away filmi de ısrarla tavsiye edilir.

    Haftanın Videoları

    Koronavirüs ile alakalı matematiksel modellemeler ve tahminler nasıl yapılıyor, merak ediyor musunuz? Buyrun.
    https://www.youtube.com/watch?v=9inkm2AdELg
    Uzundur takip ettiğimiz bir yarışma, University Challenge. İngiltere’de üniversitelerin takım gönderdiği bir bilgi yarışması. Geçen yıl bunun Türkçe versiyonunu Şirince’de yapmaya niyetlendik, başaramadık. İnşallah seneye.
    Dünya Ekonomi Siyaset
    Paylaş Twitter Facebook LinkedIn Email WhatsApp
    Önceki İçerikİbrahim Uslu: Sokağa çıkma kararını uygulamakta zorluk çeken, bir bakanlığın yaptığını öbür bakanlığın bozduğu bir hükümet yapısı mevcut
    Sonraki İçerik Et Yemek ve Kamu Politikası İçin Ortak Zemin Arayışları | Veganizm #3

    Diğer İçerikler

    Yazılar

    Yatırım mı Sömürü mü?: ABD ve Ukrayna Arasında Tartışmalı Maden Anlaşması

    14 Mayıs 2025 Cem Özen
    Bültenler

    Dünya Gündemi: Trump’ın Körfez Turu, ABD-Çin Ticaret Savaşlarında Geçici Ateşkes

    13 Mayıs 2025 Bahadır Çelebi
    Bültenler

    ABD Gündemi: Trump’ın İlk 100 Günü, Sol Muhalefet Meydanlarda, Kamuda Tasfiyeler, Mineral Anlaşması

    10 Mayıs 2025 Emrullah Özdemir

    Yorumlar kapalı.

    Güncel İçerikler

    Yatırım mı Sömürü mü?: ABD ve Ukrayna Arasında Tartışmalı Maden Anlaşması

    14 Mayıs 2025 Yazılar Cem Özen

    Dünya Gündemi: Trump’ın Körfez Turu, ABD-Çin Ticaret Savaşlarında Geçici Ateşkes

    13 Mayıs 2025 Bültenler Bahadır Çelebi

    Abdülhamid ve Sherlock Holmes

    12 Mayıs 2025 Yazılar Umut Dağıstan

    ABD Gündemi: Trump’ın İlk 100 Günü, Sol Muhalefet Meydanlarda, Kamuda Tasfiyeler, Mineral Anlaşması

    10 Mayıs 2025 Bültenler Emrullah Özdemir

    E-Bültene Abone Olun

    Güncel içeriklerden ilk siz haberdar olun




    Archives

    • Mayıs 2025
    • Nisan 2025
    • Mart 2025
    • Şubat 2025
    • Ocak 2025
    • Aralık 2024
    • Kasım 2024
    • Ekim 2024
    • Eylül 2024
    • Ağustos 2024
    • Temmuz 2024
    • Haziran 2024
    • Mayıs 2024
    • Nisan 2024
    • Mart 2024
    • Şubat 2024
    • Ocak 2024
    • Aralık 2023
    • Kasım 2023
    • Ekim 2023
    • Eylül 2023
    • Ağustos 2023
    • Temmuz 2023
    • Haziran 2023
    • Mayıs 2023
    • Nisan 2023
    • Mart 2023
    • Şubat 2023
    • Ocak 2023
    • Aralık 2022
    • Kasım 2022
    • Ekim 2022
    • Eylül 2022
    • Ağustos 2022
    • Temmuz 2022
    • Haziran 2022
    • Mayıs 2022
    • Nisan 2022
    • Mart 2022
    • Şubat 2022
    • Ocak 2022
    • Aralık 2021
    • Kasım 2021
    • Ekim 2021
    • Eylül 2021
    • Ağustos 2021
    • Temmuz 2021
    • Haziran 2021
    • Mayıs 2021
    • Nisan 2021
    • Mart 2021
    • Şubat 2021
    • Ocak 2021
    • Aralık 2020
    • Kasım 2020
    • Ekim 2020
    • Eylül 2020
    • Ağustos 2020
    • Temmuz 2020
    • Haziran 2020
    • Mayıs 2020
    • Nisan 2020
    • Mart 2020
    • Şubat 2020
    • Ocak 2020
    • Aralık 2019
    • Kasım 2019
    • Ekim 2019
    • Eylül 2019
    • Ağustos 2019
    • Temmuz 2019
    • Haziran 2019
    • Mayıs 2019
    • Nisan 2019
    • Mart 2019

    Categories

    • Asterisk2050
    • Bültenler
    • Çeviriler
    • D84 INTELLIGENCE
    • EN
    • Forum
    • Özetler
    • Podcast
    • Röportajlar
    • Uncategorized
    • Videolar
    • Yazılar
    Konular
    • Siyaset
    • Ekonomi
    • Dünya
    • Tarih
    • Kültür Sanat
    • Spor
    • Rapor
    • Gezi
    İçerik
    • Yazılar
    • Podcast
    • Forum
    • Röportajlar
    • Çeviriler
    • Özetler
    • Bültenler
    • D84 INTELLIGENCE
    Konular
    • Siyaset
    • Ekonomi
    • Dünya
    • Tarih
    • Kültür Sanat
    • Spor
    • Rapor
    • Gezi
    Sosyal Medya
    • Twitter
    • Facebook
    • Instagram
    • Youtube
    • LinkedIn
    • Apple Podcast
    • Spotify Podcast
    • Whatsapp Kanalı
    Kurumsal
    • Anasayfa
    • Hakkımızda
    • İletişim
    • Yazarlar
    • İçerik Sağlayıcılar
    • Yayın İlkeleri ve Yazım Kuralları
    © 2025 DAKTİLO1984
    • KVKK Politikası
    • Çerez Politikası
    • Aydınlatma Metni
    • Açık Rıza Beyanı

    Arama kelimesini girin ve Enter'a tıklayın. İptal etmek için Esc'ye tıklayın.

    Çerezler

    Sitemizde mevzuata uygun şekilde çerez kullanılmaktadır.

    Fonksiyonel Her zaman aktif
    Sitenin çalışması için ihtiyaç duyulan çerezlerdir
    Preferences
    The technical storage or access is necessary for the legitimate purpose of storing preferences that are not requested by the subscriber or user.
    İstatistik
    Daha iyi bir kullanıcı deneyimi sağlamak için kullanılan çerezlerdir The technical storage or access that is used exclusively for anonymous statistical purposes. Without a subpoena, voluntary compliance on the part of your Internet Service Provider, or additional records from a third party, information stored or retrieved for this purpose alone cannot usually be used to identify you.
    Pazarlama
    Size daha uygun içeriklerin iletilmesi için kullanılan çerezlerdir
    Seçenekleri yönet Hizmetleri yönetin {vendor_count} satıcılarını yönetin Bu amaçlar hakkında daha fazla bilgi edinin
    Seçenekler
    {title} {title} {title}