Daktilo 1984Daktilo 1984
    • Hakkımızda
    • İletişim
    • E-Bültene Abone Ol
    Facebook Twitter Instagram Telegram
    Twitter Facebook YouTube Instagram WhatsApp
    Daktilo 1984Daktilo 1984
    Destek Ol Abone Ol
    • İZLE
      • Çavuşesku’nun Termometresi
      • Varsayılan Ekonomi
      • 2’li Görüş
      • İki Savaş Bir Yazar
      • Yakın Tarih
      • Mayhoş Muhabbetler
      • Tümünü Gör
    • OKU
      • Yazılar
      • Röportajlar
      • Çeviriler
      • Asterisk2050
      • Yazarlar
    • DİNLE
      • Çerçeve
      • Zedcast
      • Tuhaf Zamanların İzinde
      • SenSensizsin
      • Tümünü Gör
    • D84 FYI
      • Hariçten Gazel
      • Avrupa Gündemi
      • ABD Gündemi
      • Altüst
    • D84 INTELLIGENCE
      • Kitap Yorum
      • Göç Sorunu
      • Başkanlık Sistemi Projesi
      • Devlet Kapasitesi Liberteryenizmi
      • Herkes için Siyaset Bilimi
      • Yapay Zeka
    Daktilo 1984Daktilo 1984
    Anasayfa » Sıcak Günlerin Soğuk Gündemi: Vergi Paketi ve Ötesi
    Yazılar

    Sıcak Günlerin Soğuk Gündemi: Vergi Paketi ve Ötesi

    Oytun Meçik2 Temmuz 20245 dk Okuma Süresi
    Paylaş
    Twitter Facebook LinkedIn Email WhatsApp

    Sıcak yaz günlerinde soğuk bir içecek, soğuk bir ortam veya soğuk bir deniz suyu herkese iyi gelir değil mi? Kesinlikle! Ama artık bütün bunlar daha pahalı. Türkiye’de bu sıcak günlerin soğuk gündemi: artan fiyatlar ve yeni vergiler.

    Türkiye ekonomisi son yıllarda istikrarsız bir ekonomik görünüm sergilerken politika yapıcılar, yeniden görece istikrarlı bir görünüme kavuşabilmek için art arda pek çok adım atıyorlar.

    Bu adımlar, kamuoyunda adeta sıcak-soğuk oyununda hedeften uzaklaşan bir çocuğun etrafındaki kişilerde yarattığı gibi tepkiler (soğuk… soğuk…) oluşmasına sebep oluyor. Çünkü her ne kadar politika yapıcılar hedefe ulaşmak için çeşitli adımlar atsa da çoğu zaman hedefe ulaşmaktan oldukça uzak kaldıkları görülüyor.

    Soğuk, Daha da Soğuk…

    Gelir İdaresi Başkanlığı tarafından hazırlanan ve Orta Vadeli Program kapsamında Cumhurbaşkanlığına sunulan vergi paketinin içerdiği düzenlemeler arasında gelir ve kurumlar vergisi, katma değer vergisi, özel tüketim vergisi, vergi usul kanunu ve harçlar gibi birçok vergi düzenlemesi bulunuyor.

    Paketin mevcut haliyle toplumun hemen her kesimine birçok ek vergi yükü getireceği öngörülüyor. Kuşkusuz hükümetin maliye politikasına biçtiği önemli rollerden biri fiyatlardaki artış baskısını hafifletmeye yönelik soğutucu etkiler olsa da bu düzenlemeler aracılığıyla beklenen olumlu etkileri yakalamanın güç olacağı aşikâr.

    Zira artan vergilerin, özellikle halihazırda gereğinden fazla olan dolaylı vergilerin artırılmasının, tüketici talebini ve dolayısıyla ekonomik büyümeyi tahrip edici etkiler yaratma riski bulunuyor. Öte yandan, vergi kaçırma eğiliminin ve kayıt dışılığın yüksek olduğu bir ekonomide vergi düzenlemelerinin bu hedeflere başarıyla ulaşma olasılığının çok düşük olduğu ifade edilebilir.  

    Kamu bütçesi bakımından değerlendirildiğinde ise vergi gelirlerinin kamu harcamalarını dengeleme konusunda yeterli olup olmayacağı ayrı bir tartışma konusu. Vergi gelirlerinin artırılması teorik düzlemde bütçe açıklarının kapatılması için önemli olsa da bu tür vergi düzenlemelerinin ekonomik faaliyetleri olumsuz etkileme potansiyeli içerdiği gözden kaçırılmamalı. Bu, ülke ekonomisindeki iktisadi faaliyetleri ve dolayısıyla doğrudan ve dolaylı olarak elde edilecek olan vergi gelirlerini olumsuz etkileyebilir.

    Hedefler mi Yanlış, Durduğumuz Yer mi?

    Vergi paketinden daha önce ilan edilen kamu tasarruf paketi, kamu harcamalarını azaltmayı ve bütçe disiplinini sağlamayı amaçlıyor. Bu paket kapsamında, özellikle sosyal güvenlik, sağlık ve yerel yönetim harcamalarının kontrol altına alınması ve kamu harcamalarında verimliliği artırarak israfın önlenmesi yönünde genel hedefler tanımlandığını görüyoruz.

    Bütçe matematiği bakımından kamu harcamalarının kısıtlanması doğru gibi görünse de bu tür önlemlerin sosyal hizmetlerde aksamalara ve kamu hizmetlerinin kalitesinde düşüşlere yol açabileceğini hatırlatmak gerekir. Ayrıca tasarruf önlemlerinin ekonomik büyümeyi destekleyecek şekilde dengeli ve dikkatli bir biçimde uygulanması gerektiği de aşikâr.

    Kamu harcamaları incelendiğinde merkezi yönetimin ilk beş aydaki bütçe harcamalarının yaklaşık üçte birinin faiz ödemelerine, sosyal güvenliğe ve yerel yönetimlere gittiği görülüyor. Bu dönemde deprem hasarları ve depremzedelere yönelik harcamaların payı ise oldukça düşük seyrediyor. Hazine ve Maliye Bakanlığı verilerine göre Ocak-Mayıs döneminde toplam merkezi yönetim bütçe giderleri geçen yılın aynı dönemine göre büyük bir artış gösteriyor.

    Öte yandan, bütçe harcamalarının büyük bir kısmının iç ve dış borç faiz ödemelerine gittiğini görüyoruz. Bu durum bütçe harcamalarının verimliliği konusunda ciddi soru işaretleri yaratmakta, zira faiz ödemelerinin yüksek bir paya sahip olması, diğer kamu hizmetlerine ayrılan kaynakların kısıtlı kalmasına neden oluyor.

    Türkiye’de kamu gelirleri ve harcamalarının dengelenmesi, ekonomik istikrarın sağlanmasında kritik bir role sahiptir. Ancak mevcut vergi paketinin ve kamu tasarruf paketinin bu dengeyi sağlamada yetersiz kalabileceği görülüyor. Türkiye’nin yüksek borç servis maliyetleri, kamu gelirlerinin büyük bir kısmının faiz ödemelerine gitmesine neden olurken bu durum kamu hizmetlerine ayrılan kaynakların azalmasına yol açıyor. Ayrıca vergi kaçakçılığı ve kayıt dışı ekonomi, devletin elde edeceği vergi gelirlerini azaltan önemli faktörler olarak öne çıkıyor. Kuşkusuz etkin bir vergi denetimi ve kayıt dışı ekonominin azaltılması, kamu gelirlerini artırmada önemli bir faktördür.

    Bakış Açısını Değiştirmek

    Türkiye ekonomisinde hukukun üstünlüğü, kurumsal güven ve şeffaflık gibi yönlerde yaşanan büyük zafiyetin, ekonomik faaliyetlerin verimliliğini olumsuz etkilediği bilinen bir gerçek. Zira bu faktörler, ekonomide yatırım ortamını bozmakla kalmamakta, üretim, istihdam ve çıktı potansiyelini de sınırlamaktadır.

    Halbuki özel sektör faaliyetlerinin iyileştirilmesi, ekonomik büyüme ve istikrar açısından kritik öneme sahiptir. Türkiye ekonomisinin, ortaya koyabileceği potansiyeli gölgeleyen etkileri bir tarafa bırakıp yeniliklere ve ileri teknoloji üretimine odaklanması gerekmektedir. Bilindiği üzere inovasyon, verimlilik artışının ve rekabet gücünün anahtarıdır. Etkin işleyen piyasa mekanizmasının varlığı, kaynakların optimal dağılımını sağlayacak, ekonomik istikrar ve sosyo-ekonomik pek çok mesele aşama aşama gündemde işgal ettiği yeri yitirecektir.

    Açıktır ki bu hedeflere ulaşmak için mevcut bakış açısını değiştirmek gerekir. Bunun için yatırım iklimini iyileştirecek çok daha kapsayıcı adımlar atılmasının yanında, toplum kesimleri arasında özellikle vergi yükü başta olmak üzere çeşitli maliyet kalemlerini adaletsiz biçimde dağıtan mekanizmalardan kurtulmak, bunları tersine çevirmek elzemdir. Kayıt dışı faaliyetlere göz yuman, daha fazla kazananın daha az ödediği bir sistem, dünyanın neresinde kurulursa kurulsun sürdürülebilir olmayacaktır.

    Sıcak-Soğuk Oyunu ve Ekonomi Politikası

    Sıcak-soğuk oyunu bir hedefe ulaşmak için doğru adımları bulmanın ne kadar zor olabileceğini gösteren eğlenceli bir oyundur. Ekonomi politikası da doğası gereği benzer bir kurguya sahiptir. Politika yapıcılar, ekonomik istikrarı sağlama hedefinde çeşitli adımlar atmakta, ancak bu adımlar hedeflere ulaşmada yetersiz kalabilmektedir.

    Ekonomide istikrarsızlık zilleri çalarken izlenen yanlış veya eksik politikalar, ekonomik hedeflere ulaşma olasılığını daha da güçleştirir. Türkiye ekonomisinde de tasarlanan vergi ve tasarruf paketleri, şayet hedeflenen sonuçları vermezse, karşı karşıya kalınan ekonomik sorunlar daha da derinleşebilir. Daha kötüsü, oyun ve kum saati akmaya devam ederken halihazırda yapısal reformlara dair duyulan gereksinimlerin giderilemiyor oluşu, tüm alanlarda olduğu gibi ekonomi politikalarında da sürdürülebilirliği engelleyici etkilere yol açar.

    Uzun dönemli ekonomik istikrar ve büyüme için gerekli kurumsal ve hukuki temeldeki reform adımlarının atılmaması, oyun alanının daha da dağınık ve bulanık hale gelmesine yol açabilir. Buna büyük miktarda göç alan ekonominin halihazırda eğitim, sağlık ve sosyal güvenlik gibi alanlardaki kronik sorunları eklendiğinde, ekonomik istikrar ve büyümenin sağlanabilmesi oldukça zorlaşır.

    Son olarak, Türkiye Büyük Millet Meclisi’nde kabul edilen kripto para düzenlemesi gibi standartların sağlanmasının ardından Mali Eylem Görev Gücü’nün 3 yıl sonra Türkiye ekonomisini gri listeden çıkarmış olması gibi gelişmeler ekonomide bir yaz esintisi yaratsa da yapısal reformların uygulanmasının hedefe giden yolda atmamız gereken adımlar arasındaki yerini koruduğunu da vurgulamak gerekir.

    Kamuoyunda gerek vergi paketi gerekse kamu tasarruf paketi için getirilen yoğun eleştirilerden “rasyonel” olanlar, bunların uygulanmasına bir karşı çıkış değil, bunların yetersiz ya da adaletsiz olmasına yöneliktir. Dolayısıyla politika yapıcıların bu olumsuz sinyalleri doğru değerlendirmesi ve kendilerini hedefe götürecek olan adımlara kim ne derse desin yönelmeleri tüm oyun planının başarısı adına elzemdir.  

    Ekonomi L2
    Paylaş Twitter Facebook LinkedIn Email WhatsApp
    Önceki İçerikSuskun Değil, Sokaktayız!
    Sonraki İçerik Vergi, Vergi, Daha Fazla Vergi

    Diğer İçerikler

    Yazılar

    Savaşların Kazananı Olur Mu?

    7 Mayıs 2025 Oytun Meçik
    Yazılar

    Türkiye’de Serbest Gazeteciliğin Geleceği: Zorluklar ve Çözüm Yolları

    3 Mayıs 2025 Gökhan Korkmaz
    Yazılar

    Mansur Yavaş Cumhurbaşkanı, Ekrem İmamoğlu Başbakan Formülüne Dönüş mü?

    2 Mayıs 2025 Armağan Öztürk

    Yorumlar kapalı.

    Güncel İçerikler

    ABD Gündemi: Trump’ın İlk 100 Günü, Sol Muhalefet Meydanlarda, Kamuda Tasfiyeler, Mineral Anlaşması

    10 Mayıs 2025 Bültenler Emrullah Özdemir

    Turkey and Israel: Intense Geopolitical Rivalry from the Mediterranean to Central Asia

    8 Mayıs 2025 D84 INTELLIGENCE Reza Talebi

    Savaşların Kazananı Olur Mu?

    7 Mayıs 2025 Yazılar Oytun Meçik

    Dünya Gündemi: İsrail Gazze’yi Kalıcı Şekilde İşgale Hazırlanıyor

    6 Mayıs 2025 Bültenler Bahadır Çelebi

    E-Bültene Abone Olun

    Güncel içeriklerden ilk siz haberdar olun




    Archives

    • Mayıs 2025
    • Nisan 2025
    • Mart 2025
    • Şubat 2025
    • Ocak 2025
    • Aralık 2024
    • Kasım 2024
    • Ekim 2024
    • Eylül 2024
    • Ağustos 2024
    • Temmuz 2024
    • Haziran 2024
    • Mayıs 2024
    • Nisan 2024
    • Mart 2024
    • Şubat 2024
    • Ocak 2024
    • Aralık 2023
    • Kasım 2023
    • Ekim 2023
    • Eylül 2023
    • Ağustos 2023
    • Temmuz 2023
    • Haziran 2023
    • Mayıs 2023
    • Nisan 2023
    • Mart 2023
    • Şubat 2023
    • Ocak 2023
    • Aralık 2022
    • Kasım 2022
    • Ekim 2022
    • Eylül 2022
    • Ağustos 2022
    • Temmuz 2022
    • Haziran 2022
    • Mayıs 2022
    • Nisan 2022
    • Mart 2022
    • Şubat 2022
    • Ocak 2022
    • Aralık 2021
    • Kasım 2021
    • Ekim 2021
    • Eylül 2021
    • Ağustos 2021
    • Temmuz 2021
    • Haziran 2021
    • Mayıs 2021
    • Nisan 2021
    • Mart 2021
    • Şubat 2021
    • Ocak 2021
    • Aralık 2020
    • Kasım 2020
    • Ekim 2020
    • Eylül 2020
    • Ağustos 2020
    • Temmuz 2020
    • Haziran 2020
    • Mayıs 2020
    • Nisan 2020
    • Mart 2020
    • Şubat 2020
    • Ocak 2020
    • Aralık 2019
    • Kasım 2019
    • Ekim 2019
    • Eylül 2019
    • Ağustos 2019
    • Temmuz 2019
    • Haziran 2019
    • Mayıs 2019
    • Nisan 2019
    • Mart 2019

    Categories

    • Asterisk2050
    • Bültenler
    • Çeviriler
    • D84 INTELLIGENCE
    • EN
    • Forum
    • Özetler
    • Podcast
    • Röportajlar
    • Uncategorized
    • Videolar
    • Yazılar
    Konular
    • Siyaset
    • Ekonomi
    • Dünya
    • Tarih
    • Kültür Sanat
    • Spor
    • Rapor
    • Gezi
    İçerik
    • Yazılar
    • Podcast
    • Forum
    • Röportajlar
    • Çeviriler
    • Özetler
    • Bültenler
    • D84 INTELLIGENCE
    Konular
    • Siyaset
    • Ekonomi
    • Dünya
    • Tarih
    • Kültür Sanat
    • Spor
    • Rapor
    • Gezi
    Sosyal Medya
    • Twitter
    • Facebook
    • Instagram
    • Youtube
    • LinkedIn
    • Apple Podcast
    • Spotify Podcast
    • Whatsapp Kanalı
    Kurumsal
    • Anasayfa
    • Hakkımızda
    • İletişim
    • Yazarlar
    • İçerik Sağlayıcılar
    • Yayın İlkeleri ve Yazım Kuralları
    © 2025 DAKTİLO1984
    • KVKK Politikası
    • Çerez Politikası
    • Aydınlatma Metni
    • Açık Rıza Beyanı

    Arama kelimesini girin ve Enter'a tıklayın. İptal etmek için Esc'ye tıklayın.

    Çerezler

    Sitemizde mevzuata uygun şekilde çerez kullanılmaktadır.

    Fonksiyonel Her zaman aktif
    Sitenin çalışması için ihtiyaç duyulan çerezlerdir
    Preferences
    The technical storage or access is necessary for the legitimate purpose of storing preferences that are not requested by the subscriber or user.
    İstatistik
    Daha iyi bir kullanıcı deneyimi sağlamak için kullanılan çerezlerdir The technical storage or access that is used exclusively for anonymous statistical purposes. Without a subpoena, voluntary compliance on the part of your Internet Service Provider, or additional records from a third party, information stored or retrieved for this purpose alone cannot usually be used to identify you.
    Pazarlama
    Size daha uygun içeriklerin iletilmesi için kullanılan çerezlerdir
    Seçenekleri yönet Hizmetleri yönetin {vendor_count} satıcılarını yönetin Bu amaçlar hakkında daha fazla bilgi edinin
    Seçenekler
    {title} {title} {title}