Daktilo 1984Daktilo 1984
    • Hakkımızda
    • İletişim
    • E-Bültene Abone Ol
    Facebook Twitter Instagram Telegram
    Twitter Facebook YouTube Instagram WhatsApp
    Daktilo 1984Daktilo 1984
    Destek Ol Abone Ol
    • İZLE
      • Çavuşesku’nun Termometresi
      • Varsayılan Ekonomi
      • 2’li Görüş
      • İki Savaş Bir Yazar
      • Yakın Tarih
      • Mayhoş Muhabbetler
      • Tümünü Gör
    • OKU
      • Yazılar
      • Röportajlar
      • Çeviriler
      • Asterisk2050
      • Yazarlar
    • DİNLE
      • Çerçeve
      • Zedcast
      • Tuhaf Zamanların İzinde
      • SenSensizsin
      • Tümünü Gör
    • D84 FYI
      • Hariçten Gazel
      • Avrupa Gündemi
      • ABD Gündemi
      • Altüst
    • D84 INTELLIGENCE
      • Kitap Yorum
      • Göç Sorunu
      • Başkanlık Sistemi Projesi
      • Devlet Kapasitesi Liberteryenizmi
      • Herkes için Siyaset Bilimi
      • Yapay Zeka
    Daktilo 1984Daktilo 1984
    Anasayfa » İktidarın İhtiyaç Sahiplerine Bakışı: Kent Lokantası Örneği
    Yazılar

    İktidarın İhtiyaç Sahiplerine Bakışı: Kent Lokantası Örneği

    Esra Huri Bulduk18 Mart 20246 dk Okuma Süresi
    Paylaş
    Twitter Facebook LinkedIn Email WhatsApp

    Minnet vs. Haysiyet

    İstanbul Planlama Ajansı’nın Şubat 2024’de yaptığı araştırmaya göre İstanbul’da yaşamanın maliyeti geçen yılın aynı ayına göre %81 arttı. İstanbul’da dört kişilik bir ailenin ortalama yaşam maliyeti 55.321 lira olarak hesaplandı. Yaşanan ekonomik gerileme, düşük asgari ücret, emekli ücreti politikaları ve kira artışları, orta alt ve alt sınıf için İstanbul’da yaşamayı imkansız hale getirdi.

    Araştırmalar gösteriyor ki en yüksek gelir grubuna sahip %20’lik kesim dışında İstanbul’un neredeyse %80’i dolaylı da olsa sosyal desteğe ihtiyaç duyuyor.[1] Bu nedenle anne kart, yurtlar, kreşler gibi ücretsiz ya da sübvanse edilen düşük ücretli dolaylı destekler orta alt ve alt sınıf için elzem hale gelmiş durumda. Kent Lokantaları da İstanbulluların ihtiyacını karşılayan dolaylı destekler konusunda çok iyi bir örnek olarak karşımıza çıkıyor.

    2023 yılı sonunda, Kent Lokantaları henüz siyasetin gündemine oturmadan bir süre önce, hizmetin sosyal etkisini ölçmek üzere bir araştırma yaptık. Türkiye’de ve özellikle İstanbul’da artan yoksulluğa küçük de olsa merhem olan Kent Lokantaları üzerine yaptığımız araştırmada 15 sosyal çalışmacı, katılımcı gözlem yaptı ve faydalanıcılar, lokanta personeli ve civar esnafla 450’den fazla görüşme gerçekleştirildi. Siyasi tartışmaların öncesinde araştırmanın sonuçlarını paylaşmak ve Kent Lokantalarının İstanbullular için ne ifade ettiğini ortaya koymak istedik.

    Kent Lokantası İstanbullular için Ne İfade Ediyor?

    Kent Lokantası kullanımının siyasi arka planı: Kent Lokantaları, hizmetini ideoloji ya da oy verme tercihi gözetmeden herkese sunuyor. Bütün Kent Lokantalarında müşteriler arasında bir siyasi çeşitlilik gözlemleniyor. Kişiler siyasi tercihlerini, bagajlarını geride bırakarak lokantadan hizmet alıyor.

    Kent Lokantasının hayatı kolaylaştırması: Kent yoksullarının, emeklilerin, öğle arasında yemek yiyebileceği bir yer bulamayan öğrencilerin ya da işçilerin gittiği Kent Lokantaları, müşterileri için gündelik hayatın ekonomik zorluklarını hafifleten ve beslenme imkânlarını genişleten bir uygulama olarak öne çıkıyor.

    Kent Lokantalarının vatandaşların bütçesine destek olması: Kent Lokantalarındaki fiyatlandırma, kişilerin bütçelerine olumlu bir şekilde yansıyor. Görüşme yapılan kimi işçiler, kent lokantası sayesinde ayda üç bin lira civarında bir miktarda tasarruf edebildiklerini söylüyor. 

    Kent Lokantalarının “beslenme hakkını” sağlaması: Kent Lokantalarında sunulan yiyeceklere ve fiyatlandırmaya dair memnuniyet düzeyi oldukça yüksek. Öğün oluşturacak nitelikte bir sıcak yemeğe erişimi olmayanlar, özellikle orta yaşın üstünde asgari ücretle çalışanlar ve emekliler, Kent Lokantalarının kendileri için “bulunmaz bir nimet” olduğunu ifade ediyor.  

    Kent Lokantalarına güven: Kent Lokantalarında malzeme kullanımı ve gıda hijyen seviyesine duyulan güven oldukça yüksek. Katılımcılar, “belediyeye ait” bir kurum olduğu için Kent Lokantalarının pişirme için kullandığı malzemelere çok güvendiklerini belirtiyor.

    Kent Lokantalarında kadın istihdamı: Kent lokantalarındaki çalışanların kadın oluşu, yararlanıcıları için bir güven hissi yaratıyor. Yararlanıcılar, kadınların çalıştığı bu ortamda servis edilen yemeklerin, gıda hijyen esaslarına uyumuna dair güven duyduklarını, kadınların servis esnasında daha nazik ve güler yüz ile çalıştıklarını söylüyor. Bazı kent lokantalarında, kadınlar ve yararlanıcı kitlesi (özellikle yaşlı, kimsesiz, hasta ya da yoksulların ağırlıkta olduğu kent lokantalarında) arasında itina ve özene dayanan bir dayanışma oluşmuş. Yararlanıcılar kadın çalışanların onlara karşı “çok şefkatli” olduğunu dile getiriyor. Kimi kent lokantalarında çalışanların kadın olması kuralların uygulanmasını ve muhtemel çatışmaların minimize olmasını sağlıyor. Kent Lokantalarında çalışan kadınlar açısından ise kendilerine açılan bu istihdam alanı güçlenmelerine vesile oluyor ve İBB’nin kadın yanlısı sosyal politikalarına anlamlı bir örnek teşkil ediyor.

    Kent Lokantalarının müşterileri arasında topluluk etkisi yaratması: Kent Lokantalarında yemek yiyenler arasında müdavim olmuş yararlanıcılar da bulunuyor. Bu durum bir topluluk hissi yaratıyor. Kimi Kent Lokantalarında topluluk hissi bir adım öteye taşınmış; bu Kent Lokantalarında “askıda öğün” tarzında bağışlar yapmak isteyen yararlanıcı ve esnaflar bulunuyor. 

    Kent Lokantaları etraftaki esnaf için risk teşkil etmiyor: Kent Lokantasının kurulduğu bölgelerde yeme-içme alanında esnaflık yapan kişiler ile yapılan görüşmelerde hizmetin ucuzluğu müşteri kaybı açısından düşük risk olarak görülüyor. Esnafa göre Kent Lokantalarının tüketicisini kendi dükkânlarına gelemeyen kesimler oluşturuyor. Tüm paydaşlar şehirde böyle bir kesimin varlığının ve ulaştığı nüfus büyüklüğünün farkında. Esnaf da yoksulluğu farklı boyutlarda yaşadığı için Kent Lokantalarının varlığını anlamlı buluyor.

    Kent Lokantasının “talep etkisi” yaratması: Kimi Kent Lokantaları uzak mesafedeki ilçe ya da mahallelerde çalışanlar tarafından da tercih ediliyor. Bu durum, Kent Lokantası gibi bir hizmetin birçok ilçede ihtiyaç olduğunu gösteriyor. Kent lokantasının karşıladığı bu ihtiyaç bir talep etkisi yaratıyor. Yurttaşlar, birçok ilçede bu hizmetin sağlanması gerektiğini düşünürken, neden daha önce hiçbir belediyenin benzer bir uygulama gerçekleştirmediğini ya da neden hâlâ başka bir belediyenin denemediğini sorguluyor. Bu ihtiyacı AK Parti il/ilçe teşkilatlarında dile getirdiğini ifade eden yararlanıcılara dahi rastlanıyor.

    Kent Lokantaları hakkında yaptığımız analizde en çok dikkat çeken hizmet lokantaların “talep etkisi” yaratmasıydı. Bu talep sadece İBB’den ya da CHP’li ilçelerden değildi. AK Partili ilçelerde de anlamlı bir karşılık buluyordu.  

    Ak Parti’nin Kent Lokantasını “Küçümseyen” Anlayışı Altında Hangi Motivasyon Yatıyor?

    Murat Kurum’un “Kent Lokantasını bir proje olarak bu İstanbul’a sunmak çok büyük bir projeymiş gibi de bahsetmek bizi hayretlere düşürüyor. Değerli arkadaşlar 2 gece de İstanbul’un 39 ilçesinde lokanta sosyal tesisi açarız. 2 gece de açılır. Bunu sanki bir işmiş gibi, marifetmiş gibi anlatıp yarım çay bardağı su, süt verip bunu bir hizmet gibi milleti kandırmaya yönelik söylemlerden artık biz sıkıldık, yorulduk.” açıklamasının ardından iktidarın yoksullukla arasındaki mesafeyi tekrar düşünme ihtiyacı hâsıl oldu. İktidarın yoksullukla kurduğu ilişki bir “minnet” ve lütuf ilişkisi olarak ön plana çıkıyor.

    Murat Kurum’un ifadesi ile 2 gecede 39 ilçede açılabilen Kent Lokantalarını iktidar, yoksulların ihtiyaçlarını görmediği ya da görmezden geldiği için açma teveccühünü göstermiyor. Güngören’de çalışıp yemek yemek için Bağcılar’a geldiğini söyleyen AK Partili bir işçi, Güngören Belediyesi yetkililerine niye orada böyle lokantalar açılmadığını açıkça sorduğunu anlattı ve yanıt alamadığını, sadece kendilerine güldüklerini ifade etti. “Oy alamayacağını bile bile geldi ve bu lokantayı Sultanbeyli’de açtı ya… Helal olsun Ekrem Başkan’a” diyen bir Ak Partili seçmene rahatça rastlanabiliyor.

    Sahada buna benzer aldığımız diğer geri bildirimlerden de anlıyoruz ki Ak Partili seçmen bu hizmete teveccüh gösterirken Ak Partili yöneticiler bu hizmeti hakir görüyor.  

    Ak Parti’nin bu hizmeti hakir görmesinin ardında yoksulluğa bakış açısının bir minnet ve biat ilişkisine dayanması yatıyor. Ucuz ve sağlıklı yemek hizmeti artık hizmet olarak bile görülmüyor. Çünkü hizmet demek büyük Kanal İstanbul projesi demek, hizmet demek yoksulluğu bir kenara koyup şatafata yatırım yapmak, saraylar kurmak demek.

    Lüks, şatafat, israf ve kibir içindeki iktidar, Ak Parti’nin kurulduğu yıllardaki kodlardan tamamen kopmuş durumda. Ak Parti’nin kuruluş yıllarında sahip olduğu dava “hak koruma” ilkesine dayanırken Ak Parti şimdi fakir fukaranın hakkını görmezden gelen, emekçilerin ve emeklerinin hakkını koruyamayan bir anlayışa savrulmuş durumda.

    Sonuç

    Kent Lokantaları vatandaşı minnet duygusunun altında ezmek yerine uygun fiyatlı ve temiz yemek sunarak “haysiyetli” bir hizmet almasını sağlıyor. Kimse “ihtiyaç sahibi” olduğunu kanıtlamak zorunda olmadan sofraya oturuyor. Kent Lokantaları, yardım mizansenine dönüşmeden, lokantada yemek yeme ve mütevazı bir sosyalleşme hissi veriyor. İBB kendini “görünmez bir veren el” olarak masaya koyuyor, kimseyi borçlu çıkarmıyor.

    Kimsenin kimseden üstün olmadığı Kent Lokantalarında, İstanbullular sofrada eşitleniyor.


    [1] https://data.tuik.gov.tr/Bulten/Index?p=Gelir-Dagilimi-Istatistikleri-2022-49745

    Ekonomi R1 Siyaset Sosyoloji
    Paylaş Twitter Facebook LinkedIn Email WhatsApp
    Önceki İçerikRusya-Ukrayna Savaşı, Bütçe Krizi, Çiftçi Protestoları: İklim Politikaları Sekteye mi Uğruyor?
    Sonraki İçerik Trabzon’da Yaşananlar | Çavuşesku’nun Termometresi #196

    Diğer İçerikler

    Videolar

    Parlamenter Sistem Nasıl Geri Gelecek? | Çavuşesku’nun Termometresi #252

    8 Mayıs 2025 Melis Konakçı, İlkan Dalkuç ve Burak Bilgehan Özpek
    Yazılar

    Savaşların Kazananı Olur Mu?

    7 Mayıs 2025 Oytun Meçik
    Yazılar

    Türkiye’de Serbest Gazeteciliğin Geleceği: Zorluklar ve Çözüm Yolları

    3 Mayıs 2025 Gökhan Korkmaz

    Yorumlar kapalı.

    Güncel İçerikler

    Turkey and Israel: Intense Geopolitical Rivalry from the Mediterranean to Central Asia

    8 Mayıs 2025 D84 INTELLIGENCE Reza Talebi

    Savaşların Kazananı Olur Mu?

    7 Mayıs 2025 Yazılar Oytun Meçik

    Dünya Gündemi: İsrail Gazze’yi Kalıcı Şekilde İşgale Hazırlanıyor

    6 Mayıs 2025 Bültenler Bahadır Çelebi

    Türkiye’de Serbest Gazeteciliğin Geleceği: Zorluklar ve Çözüm Yolları

    3 Mayıs 2025 Yazılar Gökhan Korkmaz

    E-Bültene Abone Olun

    Güncel içeriklerden ilk siz haberdar olun




    Archives

    • Mayıs 2025
    • Nisan 2025
    • Mart 2025
    • Şubat 2025
    • Ocak 2025
    • Aralık 2024
    • Kasım 2024
    • Ekim 2024
    • Eylül 2024
    • Ağustos 2024
    • Temmuz 2024
    • Haziran 2024
    • Mayıs 2024
    • Nisan 2024
    • Mart 2024
    • Şubat 2024
    • Ocak 2024
    • Aralık 2023
    • Kasım 2023
    • Ekim 2023
    • Eylül 2023
    • Ağustos 2023
    • Temmuz 2023
    • Haziran 2023
    • Mayıs 2023
    • Nisan 2023
    • Mart 2023
    • Şubat 2023
    • Ocak 2023
    • Aralık 2022
    • Kasım 2022
    • Ekim 2022
    • Eylül 2022
    • Ağustos 2022
    • Temmuz 2022
    • Haziran 2022
    • Mayıs 2022
    • Nisan 2022
    • Mart 2022
    • Şubat 2022
    • Ocak 2022
    • Aralık 2021
    • Kasım 2021
    • Ekim 2021
    • Eylül 2021
    • Ağustos 2021
    • Temmuz 2021
    • Haziran 2021
    • Mayıs 2021
    • Nisan 2021
    • Mart 2021
    • Şubat 2021
    • Ocak 2021
    • Aralık 2020
    • Kasım 2020
    • Ekim 2020
    • Eylül 2020
    • Ağustos 2020
    • Temmuz 2020
    • Haziran 2020
    • Mayıs 2020
    • Nisan 2020
    • Mart 2020
    • Şubat 2020
    • Ocak 2020
    • Aralık 2019
    • Kasım 2019
    • Ekim 2019
    • Eylül 2019
    • Ağustos 2019
    • Temmuz 2019
    • Haziran 2019
    • Mayıs 2019
    • Nisan 2019
    • Mart 2019

    Categories

    • Asterisk2050
    • Bültenler
    • Çeviriler
    • D84 INTELLIGENCE
    • EN
    • Forum
    • Özetler
    • Podcast
    • Röportajlar
    • Uncategorized
    • Videolar
    • Yazılar
    Konular
    • Siyaset
    • Ekonomi
    • Dünya
    • Tarih
    • Kültür Sanat
    • Spor
    • Rapor
    • Gezi
    İçerik
    • Yazılar
    • Podcast
    • Forum
    • Röportajlar
    • Çeviriler
    • Özetler
    • Bültenler
    • D84 INTELLIGENCE
    Konular
    • Siyaset
    • Ekonomi
    • Dünya
    • Tarih
    • Kültür Sanat
    • Spor
    • Rapor
    • Gezi
    Sosyal Medya
    • Twitter
    • Facebook
    • Instagram
    • Youtube
    • LinkedIn
    • Apple Podcast
    • Spotify Podcast
    • Whatsapp Kanalı
    Kurumsal
    • Anasayfa
    • Hakkımızda
    • İletişim
    • Yazarlar
    • İçerik Sağlayıcılar
    • Yayın İlkeleri ve Yazım Kuralları
    © 2025 DAKTİLO1984
    • KVKK Politikası
    • Çerez Politikası
    • Aydınlatma Metni
    • Açık Rıza Beyanı

    Arama kelimesini girin ve Enter'a tıklayın. İptal etmek için Esc'ye tıklayın.

    Çerezler

    Sitemizde mevzuata uygun şekilde çerez kullanılmaktadır.

    Fonksiyonel Her zaman aktif
    Sitenin çalışması için ihtiyaç duyulan çerezlerdir
    Preferences
    The technical storage or access is necessary for the legitimate purpose of storing preferences that are not requested by the subscriber or user.
    İstatistik
    Daha iyi bir kullanıcı deneyimi sağlamak için kullanılan çerezlerdir The technical storage or access that is used exclusively for anonymous statistical purposes. Without a subpoena, voluntary compliance on the part of your Internet Service Provider, or additional records from a third party, information stored or retrieved for this purpose alone cannot usually be used to identify you.
    Pazarlama
    Size daha uygun içeriklerin iletilmesi için kullanılan çerezlerdir
    Seçenekleri yönet Hizmetleri yönetin {vendor_count} satıcılarını yönetin Bu amaçlar hakkında daha fazla bilgi edinin
    Seçenekler
    {title} {title} {title}