Daktilo 1984Daktilo 1984
    • Hakkımızda
    • İletişim
    • E-Bültene Abone Ol
    Facebook Twitter Instagram Telegram
    Twitter Facebook YouTube Instagram WhatsApp
    Daktilo 1984Daktilo 1984
    Destek Ol Abone Ol
    • İZLE
      • Çavuşesku’nun Termometresi
      • Varsayılan Ekonomi
      • 2’li Görüş
      • İki Savaş Bir Yazar
      • Yakın Tarih
      • Mayhoş Muhabbetler
      • Tümünü Gör
    • OKU
      • Yazılar
      • Röportajlar
      • Çeviriler
      • Asterisk2050
      • Yazarlar
    • DİNLE
      • Çerçeve
      • Zedcast
      • Tuhaf Zamanların İzinde
      • SenSensizsin
      • Tümünü Gör
    • D84 FYI
      • Hariçten Gazel
      • Avrupa Gündemi
      • ABD Gündemi
      • Altüst
    • D84 INTELLIGENCE
      • Kitap Yorum
      • Göç Sorunu
      • Başkanlık Sistemi Projesi
      • Devlet Kapasitesi Liberteryenizmi
      • Herkes için Siyaset Bilimi
      • Yapay Zeka
    Daktilo 1984Daktilo 1984
    Anasayfa » Bir Linç Kültürü Olarak Futbol ve Medya
    Yazılar

    Bir Linç Kültürü Olarak Futbol ve Medya

    Umut Dağıstan21 Aralık 20237 dk Okuma Süresi
    Paylaş
    Twitter Facebook LinkedIn Email WhatsApp

    [voiserPlayer]

    Tarih 8 Haziran 1969. Honduras ve El Salvador Milli takımları Meksika’da yapılacak Dünya kupasına katılabilmek için Honduras’ın başkenti Tegucigalpa’da karşı karşıya gelir. El Salvador takımının oyuncuları uykusuzdur. Zira, bir gece önce Honduraslı taraftarlar rakip takımın oyuncularının kaldığı otelin çevresini kuşatıp sabaha kadar gürültü yapmışlardır. O yıllarda oldukça etkili ve olağan kabul edilen bir yöntemdir bu.

    Maçın sonucu; Honduras uykusuz El Salvador’u 1-0 yener. Bitiş düdüğüyle birlikte tüm ülke bayram yerine döner. Rövanş için küçük de olsa bir avantaj elde etmişlerdir. Bir hafta sonraki maçı unutmadan sevinme zamanıdır şimdi.

    Aynı dakikalarda El Salvador’da ise takımının yenilgisini televizyondan izleyen on sekiz yaşındaki Amelia Bolanias, babasının tabancasını alıp kalbine dayamıştır. Tetiği çeken el tereddüt etmiş midir, bilinmez, ama genç kız anında ölmüştür. Ertesi gün gazeteler “Vatanının yıkılışını görmeye dayanamadı” diye başlıklar atarlar. Cenaze töreni televizyondan naklen yayınlanır. Cenaze alayının başında bayrak taşıyan bir askeri muhafız bölüğü vardır. Bayrağa sarılı tabutun peşinden Başbakan ve Bakanlar başları dik bir şekilde yürürler. Hükümetin ardından El Salvador Milli takımı gelmektedir. Kafalarda tek bir düşünce vardır artık: intikam.

    Bir hafta sonra El Salvador’daki maç olağanüstü koşullarda oynanır. Ordu stadı kuşatır. Oyun alanında ellerinde makineli tüfekli askerler vardır. Maçı El Salvador 3-1 alır. Honduras takımının antrenörü belki de hayatında ilk defa bir maçı kaybetmek için dua etmiştir. Zira, galibiyet halinde neler olacağını düşünmek bile istemez. O gün yüzlerce yaralının yanı sıra iki Honduras taraftarı hayatını kaybeder. Birkaç saat sonra iki devlet arasındaki sınır kapatılır. Çok geçmeden de beş gün sürecek ve ancak Latin Amerika devletlerinin müdahalesiyle bitecek olan savaş başlar. Bilânço; 4 bin ölü, 12 binden çok yaralıdır. 50 bin kişi evini ve toprağını yitirir…

    Bir oyunun neleri ikame ettiği ve aslında düşünüldüğü kadar da masum olmadığı bu olayla birlikte iyice ayyuka çıkmıştır. Milli ve şoven duyguları çok kısa sürede harekete geçirebilecek olan futbolun siyasetle ilişkisi kaçınılmazdır, zira bu tip kitlesel gösteriler, popülist politikaların çok hızlı bir şekilde tabana yayılmasına imkân vermektedir. Bunun yanında futbolun, sistemle uzlaşmayı sağlayan ve hâkim söylemi yeniden üreten bir kültür endüstrisi enstrümanı olduğu da rahatlıkla söylenebilir.   

    Halil Umut Meler’in başına gelenler, uzun bir süredir linç kültürünün kendisine akacak denetimsiz bir kanal bulduğu futbol iklimimizin olağan bir hadisesidir. Hiç lafı eğip bükmeden söyleyelim, tribünün galiz küfürler ettiği, yöneticilerin devamlı artan dozda hedef gösterdiği, spor yorumcularının hakaretler ettiği hakeme bir başkanın yumruk atmasında şaşırtıcı bir şey yoktur. Hatta zamanlama konusunda biraz geç kalındığı bile söylenebilir. Zira, hakemler adına basın açıklaması yapan Mete Kalkavan’ın da dediği gibi “Türkiye’de hakkında iftira atılması, küfür edilmesi, temelsiz yalanlar uydurulması serbest olan tek kurum maalesef hakemlik kurumudur.” Bu haklı tespit bugüne has bir olgu da değildir.

    19. yüzyılın başlarında İngiltere’de işçi sınıfının sıradan bir eğlencesi olarak başlayan oyun günümüzde artık küresel bir fenomene dönüşmüştür. Başta İngiltere olmak üzere Avrupa’da 1980’lerin başından itibaren endüstrileşen futbol, ülkemizde ise 1990’lı yılların sonundan itibaren, kitle iletişim araçlarının yaygınlaşması, artan naklen yayın gelir kaynakları, devlet destekli yeni statlar, sponsorluk anlaşmaları, merchandising gelirleri ve pahalı transferlerle büyük bir endüstri haline gelmiştir. Öyle ki süper lig kulüplerinin yıllık bütçeleri hatırı sayılır şirketlerle yarışır ölçektedir artık. Dolayısıyla bu oyun her türlü siyasi ideolojinin de kendini göstermek istediği en doğrudan mecra olmuştur. Zira tribün denilen yapı, farklı sosyal sınıflardan oluşsa da, paradoksal bir şekilde homojen tepkiler vermektedir. Böylesi bir hedef pazar, devletten siyasi partilere kadar tüccarlaşmış örgütler için bulunmaz nimettir. Elbette bu yapısal form kendi kendine oluşmamıştır. Arkasında bir yere kadar bilinçli bir dizayn vardır.

    Türkiye’de futbol uzun bir süredir, grup enerjisini ve psikolojisini siyaseten zararsız bir şekilde yönetmenin önemli bir aracı olarak son derece kullanışlı bir mecradır. 80 darbesinden sonra ülkede her türlü örgütlenme yasaklanırken, üç-beş insanın bir araya gelmesi bile sakıncalı bulunurken taraftar grupları bu yasaktan azade olmuştur. Bu gruplar önce görmezden gelinmiş, sonra dolaylı olarak desteklenmiştir. Devlet bu alandaki örgütlenmeye bile isteye izin vermiştir. Elbette bu içi boş, lümpen örgütlenmenin ideolojik bir tehdit oluşturmayacağını düşünerek… Böylece, siyasetin toplum hafızasından ve yeni yetişen gençliğin literatüründen silinmesi hedeflenmiştir. “Ne sağcıyız ne solcu, futbolcuyuz futbolcu” sloganı Türkiye’de bir dönemin şiarı olmuştur. Hatta öyle ki, bu insanların tribünlerde kendilerinden geçer vaziyette sövüp saymaları bile, “insanlar tribünlerde deşarj oluyorlar” diye normalleştirilmiştir. Bu ideolojik söylem bizatihi devlet tarafından kontrol edilebilir, kabul edilebilir ve dahası işlevsel bir şiddet kanalı olarak görülmüştür. Ancak bu arada hasbelkader tribünlerin arada sırada resmi söylemin dışında siyasi sloganlar atması ya da bu grupların siyasi bir irade ortaya koyma çabaları ise son derece sert bir şekilde karşılık görmüştür.

    Vakaya mikro perspektiften yaklaşacak olursak tribünde kendinden geçen insan profili, bizlere kültürümüz hakkında önemli şeyler de söylemektedir. Çünkü tribündeki bu insanlar, sadece işsiz güçsüz tayfasından değil, komşumuz, arkadaşımız, sosyal hiyerarşide önemli konumlarda olan insanlardan da oluşmaktadır. Nasıl oluyor da normal şartlarda bir araya gelmeyecek bu insanlar, doksan dakika boyunca homojen bir öfke ve şiddet sarmalında buluşabiliyorlar? Sanırım bu konuda etik disiplini bize bir şeyler söyleyebilir.

    Kişinin doğru ile yanlışı ayırt ederken kullandığı kişisel kıstaslar olarak basitçe kodlayabiliriz etiği. Kişinin üstünde düşünerek, deneyimleyerek içselleştirdiği ilkeler bütününden oluşmaktadır etik. Kişi bu ilkeleri içselleştirmemişse eğer, toplumsal baskıdan kurtulduğu her an, bu ilkelere ters şekilde hiçbir hak gözetmeden, kısa yoldan kendi kişisel çıkarını maksimize etmeye çalışacaktır.

    Buna çok bilindik bir örnek verebiliriz. Kendi çevrelerinde mazbut yaşayan insanların yurtdışına çıktıklarında, tanınmadıkları bir ortamda zıvanadan çıkmış bir vaziyette, kendi ortamlarında asla yapmayacakları şeyleri yapmaları gibi. İşte tribün denilen kurtarılmış bölge, tam da bu serbestliği sağlamaktadır. Orada ne yaparsanız yapın, herhangi bir toplumsal baskıdan ya da hukuki bir cezadan muafsınızdır. Her türlü yenilmişliğinizi, yoksunluğunuzu, başarısızlığınızı unutmanın imkânı size sunulmaktadır orada. Komşunuza, patronunuza, trafikteki iri yarı adama ya da size durmadan kötü el dağıtan hayata söyleyemediğiniz lafların kat be katını yeşil sahada koşturanlara söyleyebilirsiniz. Ancak bu durum tipik bir şekilde içselleştirilmemiş bir ahlakın zuhur etmiş şeklidir. Burada tabii şiddetin nesnesinin daha çok hakemler, yani oyunun en savunmasız aktörleri olması da şaşırtıcı değildir.

    Fifa kokartlı hakemimiz Halil Umut Meler’in saldırıya uğramasından sonra medyadaki söylem de ilginçtir. Bu da yine içselleştirilmemiş ya da koşullu ahlak anlayışımızı açığa çıkaran acınası bir örnektir. Yapılan hareketin kabul edilemez olduğu vurgulanır vurgulanmaz ya da bu konuya girmeden önce herkesin söylediği tek şey, dünyaya rezil olduğumuzdur. Şimdi bütün dünya televizyonları bu görüntüleri gösterecek diye kahrolan kerameti kendinden menkul yorumcular kanal kanal dolaşmaktadır. Bu olay stat koridorunda ya da hakem soyunma odasının önünde olsa aslında her şey hallolacaktır. Kol kırılır yen içinde kalır hesabı, bu olayı yaratan özelde futbolu, genelde ise siyasi iklimi sorgulamak yerine kötü bir şey yaparken dünyaya yakalanmamız bizi üzmüştür!

    Medyada çokça duyduğumuz diğer bir söylem futbolun marka değerine verilen zarar üstünedir. Çocukların hayallerini süsleyen oyuna verilen zarar değil marka değerine verilen zarar konuşulmaktadır. Elbette endüstrileşen futbolda artık ortada oyun değil, markalar vardır. O zaman durumu marka perspektifinden yorumlamaya çalışmalım. Yediden yetmişe bütün taraftarlar, kulüpler, spor yazarları, televizyon yorumcuları, hatta futbolla daha önce hiçbir ilgisi olmadığını bizzat kendi söyleyen federasyon başkanı bile uzun bir süredir hakemlerden rahatsızdır. Hakemlerin kalitesizliğinden,  formsuzluğundan, taraflı olmalarına kadar uzanan bir skalada sürekli onlara yüklenilmektedir. Tüm futbol camiasına göre futbolun marka değerini düşüren en önemli aktör hakemlerdir. O zaman futbolun diğer paydaşları marka değerine nasıl katkıda bulunmaktadır diye bir soru soralım.

    Futbol kulüplerinin uluslararası maçlardaki durumu, Türk futbolcusunun beş büyük ligdeki mevcudiyeti ortadadır. Futbolun sahadaki aktörlerinin uluslararası pazardaki değeri yerlerdedir. Bunun yanında uluslararası futbol literatürüne katkı bağlamında spor yazarlarının durumunu ise gelin hiç konuşmayalım bile. Yöneticilerimizin hali zaten ortadadır. Teknik direktörlerimiz ise Edirne’nin ötesine geçememektedir… O zaman Türk futbolunun marka değerini yegâne artıran paydaşın hakemler olduğu gerçeği kabul edilmelidir. UEFA ve FIFA’nın organizasyonlarında 50’ye yakın müsabakada görev alan, 2024 Avrupa Şampiyonası’nda düdük çalmasına kesin gözüyle bakılan Halil Umut Meler muhtemelen Türk futbolunun uluslararası pazardaki marka değerine, futboldan nemalanan ve kendisine sürekli saldıran diğer aktörlerden daha fazla katkı sağlamaktadır. 

    Ülkemizde futbol giderek pornografiye kaçan toplu bir linç kültürüne dönüşmüştür. Bu linç sadece statlarda değil, ana akım yazılı ve görsel basında, sosyal medyada, internet sitelerinde her gün gerçekleşmektedir.

    Kara paranın, illegal bahis sitelerinin, ranta dayalı çıkar ilişkilerinin, şike söylentilerinin, ne yaparsan yap ama kaybetme şiarının hâkim olduğu bu cinnet sirkinde maalesef ortada artık bir oyun kalmamıştır.

    R2 Siyaset Sosyoloji Spor
    Paylaş Twitter Facebook LinkedIn Email WhatsApp
    Önceki İçerikTCMB FAİZ KARARI | ÖZEL YAYIN (21 Aralık 2023)
    Sonraki İçerik Avrupa Gündemi: Ukrayna’nın AB Üyeliği, Göç Yasaları

    Diğer İçerikler

    Videolar

    Parlamenter Sistem Nasıl Geri Gelecek? | Çavuşesku’nun Termometresi #252

    8 Mayıs 2025 Melis Konakçı, İlkan Dalkuç ve Burak Bilgehan Özpek
    Yazılar

    Savaşların Kazananı Olur Mu?

    7 Mayıs 2025 Oytun Meçik
    Bültenler

    Dünya Gündemi: İsrail Gazze’yi Kalıcı Şekilde İşgale Hazırlanıyor

    6 Mayıs 2025 Bahadır Çelebi

    Yorumlar kapalı.

    Güncel İçerikler

    ABD Gündemi: Trump’ın İlk 100 Günü, Sol Muhalefet Meydanlarda, Kamuda Tasfiyeler, Mineral Anlaşması

    10 Mayıs 2025 Bültenler Emrullah Özdemir

    Turkey and Israel: Intense Geopolitical Rivalry from the Mediterranean to Central Asia

    8 Mayıs 2025 D84 INTELLIGENCE Reza Talebi

    Savaşların Kazananı Olur Mu?

    7 Mayıs 2025 Yazılar Oytun Meçik

    Dünya Gündemi: İsrail Gazze’yi Kalıcı Şekilde İşgale Hazırlanıyor

    6 Mayıs 2025 Bültenler Bahadır Çelebi

    E-Bültene Abone Olun

    Güncel içeriklerden ilk siz haberdar olun




    Archives

    • Mayıs 2025
    • Nisan 2025
    • Mart 2025
    • Şubat 2025
    • Ocak 2025
    • Aralık 2024
    • Kasım 2024
    • Ekim 2024
    • Eylül 2024
    • Ağustos 2024
    • Temmuz 2024
    • Haziran 2024
    • Mayıs 2024
    • Nisan 2024
    • Mart 2024
    • Şubat 2024
    • Ocak 2024
    • Aralık 2023
    • Kasım 2023
    • Ekim 2023
    • Eylül 2023
    • Ağustos 2023
    • Temmuz 2023
    • Haziran 2023
    • Mayıs 2023
    • Nisan 2023
    • Mart 2023
    • Şubat 2023
    • Ocak 2023
    • Aralık 2022
    • Kasım 2022
    • Ekim 2022
    • Eylül 2022
    • Ağustos 2022
    • Temmuz 2022
    • Haziran 2022
    • Mayıs 2022
    • Nisan 2022
    • Mart 2022
    • Şubat 2022
    • Ocak 2022
    • Aralık 2021
    • Kasım 2021
    • Ekim 2021
    • Eylül 2021
    • Ağustos 2021
    • Temmuz 2021
    • Haziran 2021
    • Mayıs 2021
    • Nisan 2021
    • Mart 2021
    • Şubat 2021
    • Ocak 2021
    • Aralık 2020
    • Kasım 2020
    • Ekim 2020
    • Eylül 2020
    • Ağustos 2020
    • Temmuz 2020
    • Haziran 2020
    • Mayıs 2020
    • Nisan 2020
    • Mart 2020
    • Şubat 2020
    • Ocak 2020
    • Aralık 2019
    • Kasım 2019
    • Ekim 2019
    • Eylül 2019
    • Ağustos 2019
    • Temmuz 2019
    • Haziran 2019
    • Mayıs 2019
    • Nisan 2019
    • Mart 2019

    Categories

    • Asterisk2050
    • Bültenler
    • Çeviriler
    • D84 INTELLIGENCE
    • EN
    • Forum
    • Özetler
    • Podcast
    • Röportajlar
    • Uncategorized
    • Videolar
    • Yazılar
    Konular
    • Siyaset
    • Ekonomi
    • Dünya
    • Tarih
    • Kültür Sanat
    • Spor
    • Rapor
    • Gezi
    İçerik
    • Yazılar
    • Podcast
    • Forum
    • Röportajlar
    • Çeviriler
    • Özetler
    • Bültenler
    • D84 INTELLIGENCE
    Konular
    • Siyaset
    • Ekonomi
    • Dünya
    • Tarih
    • Kültür Sanat
    • Spor
    • Rapor
    • Gezi
    Sosyal Medya
    • Twitter
    • Facebook
    • Instagram
    • Youtube
    • LinkedIn
    • Apple Podcast
    • Spotify Podcast
    • Whatsapp Kanalı
    Kurumsal
    • Anasayfa
    • Hakkımızda
    • İletişim
    • Yazarlar
    • İçerik Sağlayıcılar
    • Yayın İlkeleri ve Yazım Kuralları
    © 2025 DAKTİLO1984
    • KVKK Politikası
    • Çerez Politikası
    • Aydınlatma Metni
    • Açık Rıza Beyanı

    Arama kelimesini girin ve Enter'a tıklayın. İptal etmek için Esc'ye tıklayın.

    Çerezler

    Sitemizde mevzuata uygun şekilde çerez kullanılmaktadır.

    Fonksiyonel Her zaman aktif
    Sitenin çalışması için ihtiyaç duyulan çerezlerdir
    Preferences
    The technical storage or access is necessary for the legitimate purpose of storing preferences that are not requested by the subscriber or user.
    İstatistik
    Daha iyi bir kullanıcı deneyimi sağlamak için kullanılan çerezlerdir The technical storage or access that is used exclusively for anonymous statistical purposes. Without a subpoena, voluntary compliance on the part of your Internet Service Provider, or additional records from a third party, information stored or retrieved for this purpose alone cannot usually be used to identify you.
    Pazarlama
    Size daha uygun içeriklerin iletilmesi için kullanılan çerezlerdir
    Seçenekleri yönet Hizmetleri yönetin {vendor_count} satıcılarını yönetin Bu amaçlar hakkında daha fazla bilgi edinin
    Seçenekler
    {title} {title} {title}