Daktilo 1984Daktilo 1984
    • Hakkımızda
    • İletişim
    • E-Bültene Abone Ol
    Facebook Twitter Instagram Telegram
    Twitter Facebook YouTube Instagram WhatsApp
    Daktilo 1984Daktilo 1984
    Destek Ol Abone Ol
    • İZLE
      • Çavuşesku’nun Termometresi
      • Varsayılan Ekonomi
      • 2’li Görüş
      • İki Savaş Bir Yazar
      • Yakın Tarih
      • Mayhoş Muhabbetler
      • Tümünü Gör
    • OKU
      • Yazılar
      • Röportajlar
      • Çeviriler
      • Asterisk2050
      • Yazarlar
    • DİNLE
      • Çerçeve
      • Zedcast
      • Tuhaf Zamanların İzinde
      • SenSensizsin
      • Tümünü Gör
    • D84 FYI
      • Hariçten Gazel
      • Avrupa Gündemi
      • ABD Gündemi
      • Altüst
    • D84 INTELLIGENCE
      • Kitap Yorum
      • Göç Sorunu
      • Başkanlık Sistemi Projesi
      • Devlet Kapasitesi Liberteryenizmi
      • Herkes için Siyaset Bilimi
      • Yapay Zeka
    Daktilo 1984Daktilo 1984
    Anasayfa » Ukrayna Avrupa Birliği’ne Üye Olabilir Mi?
    Forum

    Ukrayna Avrupa Birliği’ne Üye Olabilir Mi?

    Mehmet Baran Kılıç11 Mart 20225 dk Okuma Süresi
    Paylaş
    Twitter Facebook LinkedIn Email WhatsApp

    [voiserPlayer]

    Bu yazıyı yazdığım sırada Rusya’nın Ukrayna’yı işgalinin ikinci haftası bitmişti. Taraflar bir yandan savaşa devam ederken diğer yandan müzakereleri sürdürüyorlardı. İşgalin başlamasından bu yana Batı dünyası Rusya’ya karşı sert yaptırımlar uyguluyor, Ukrayna ise Batı’yla daha yakından ilişki kurmaya çalışıyor. Hatta Ukrayna bu bağlamda, 28 Şubat tarihinde Avrupa Birliği’ne (AB) resmen üyelik başvurusu gerçekleştirdi. Ukrayna lideri Volodimir Zelensky, AB’yi “özel prosedürler” çerçevesinde Ukrayna’yı hemen üye yapmaya çağırdı.

    Ukrayna’nın resmi başvurusundan bir gün sonra yani 1 Mart’ta Avrupa Parlamentosu’nda yapılan oylamada Ukrayna’ya aday ülke statüsü verildi. Bu gelişme birçok kişi tarafından yanlış değerlendirildi. Kimileri bu gelişmeden Ukrayna’nın AB üyeliğine kabul edildiğini anlarken, kimileriyse çok yakında AB’ye üye olacağını söylüyordu. Oysaki Ukrayna’ya aday ülke statüsü verilmesi uzun üyelik sürecinde yalnızca küçük bir adım. AB’nin bir ülkeye aday ülke statüsü vermesi üyelik sürecinin en kolay işi.

    Aslında Ukrayna ile AB’nin ilişkileri, Rusya’nın Ukrayna’yı işgal etmesinden, hatta Rusya’nın Ukrayna’ya 2014’teki müdahalesinden önce dahi, birkaç yıl haricinde genelde iyi durumdaydı. AB ile Ukrayna’nın, Ukrayna’nın bağımsızlığının ilk dönemlerine kadar uzanan bir diyalogları var. Bu ikili geçmişte, Doğu Ortaklığı gibi çeşitli ortaklık antlaşmaları imzalamış, derin ekonomik ve siyasi ilişkiler geliştirmişti. Ayrıca AB, Ukrayna’ya ekonomik ve siyasi kalkınmasını gerçekleştirmesi amacıyla milyarca Euro maddi yardımda bulunmuştu. O yıllardan bakınca Ukrayna belki bir gün AB üyesi olabilir diye görülebilirdi. Peki ya şimdi?

    Ukrayna Gerçekten AB’ye Girebilir Mi?

    Ukrayna uzun vadede elbette AB’ye girebilir. Savaş biter, Ukrayna’da barış tesis edilir ve gerekli ulusal ve uluslararası şartlar sağlanırsa Ukrayna AB’ye üye olabilir. Ama bu 10 günde ya da 1 ayda sağlanabilecek bir durum değil. Zelensky, AB’de var olmayan “özel prosedürler” çerçevesinde Ukrayna’nın hemen AB’ye üye olmasını istiyor. Hâlbuki AB’ye üyelik süreci çok karmaşıktır. Dolayısıyla, Ukrayna kısa vadede AB üyesi olamaz. Bunun da üç temel sebebi var.

    AB’ye Üye Olmak Başlı Başına Uzun Soluklu Bir Süreç

    Avrupa Parlamentosu bir günde Ukrayna’ya aday üyelik statüsü verdi. Ancak bu durum, tüm sürecin böyle ilerleyeceği anlamına gelmiyor. AB’nin iç tüzüğü (veya yasaları) gereği üyelik işlemleri çok zaman alıyor. Tam üyelik süreci çoğu zaman yıllar sürüyor. Örneğin AB’ye en son katılan Hırvatistan AB’ye başvurduktan 10 yıl, Romanya ve Bulgaristan ise 12 yıl sonra tam üye olabilmişti.

    Ukrayna’nın üye olma sürecinin başlaması için ilk olarak AB ile Ukrayna’nın resmi katılım görüşmelerine başlaması gerekiyor. Ukrayna’nın aday ülke statüsü kazanması bunun için yeterli değil. Şu an Avrupa Komisyonu, görüşmeleri başlatıp başlatmamayı değerlendiriyor. Eğer Komisyon görüşmelerin başlamasını onaylarsa AB bakanları ve diplomatları Ukraynalı yetkililer ile görüşmeye başlayacak. Bu görüşmeler yargı bağımsızlığı, malların serbest dolaşımı, şirket kanunları, rekabet kanunu, balıkçılık, ulaşım politikaları, vergilendirme, sosyal politika, eğitim, dış ilişkiler gibi birbirinden farklı 35 başlık altında ilerliyor. Taraflar ilk önce, bu başlıklardaki gereklilikleri yerine getirmek için ayrı ayrı yol haritası çıkarıyor. Sonrasında ise aday ülkenin bu gereklilikleri yerine getirip getirmediği sıkı bir şekilde inceleniyor. Tüm bu süreçte ise bir yandan AB kurumları arasında sürekli bir bürokrasi trafiği oluyor. Bunların hepsi de başlı başına epey zaman alıyor.

    Üye Alımı için Mevcut Tüm Üyelerin Onayı Gerekir

    Tam üyelik, başlıklardaki gerekliliklerin yerine getirilmesiyle de bitmiyor. Her bir başlıktaki gerekliliklerin yerine getirildiğini mevcut tüm üyelerin onaylaması gerekiyor. Diğer bir deyişle Ukrayna’nın veya başka bir ülkenin AB’ye üye olabilmesi, şu an Birliğe üye olan 27 devletin de bu durumu onaylaması şartına bağlanmış durumda. Şu anki koşullar altında tüm üyelerin bunu onaylayabileceğini düşünmüyorum. En basitinden, Macaristan AB içerisindeki en Rusya yanlısı ülkelerden biri. 2010’dan beri yönetimde olan Orban’ın Avrupa’ya şüpheci yaklaşan tutumu ve ülkede tesis ettiği otoriter yönetimi, Macaristan’ı Rusya ve Asya ile yakınlaştırdı. Halihazırda, Macaristan ile Rusya arasında özel doğal gaz anlaşmaları bulunuyor. Macaristan, bu anlaşmalar sayesinde doğal gazı, diğer Avrupa ülkelerine göre daha ucuza alıyor ki ithal ettiği doğal gazın çoğunluğunu Rusya’dan temin ediyor. Orban hükümeti, uluslararası baskıdan dolayı AB’nin Rusya yaptırımlarına imza atsa da Ukrayna’ya silah göndermiyor, kendi toprakları üzerinden gönderilmesine de izin vermiyor. Yani Macaristan bir nevi denge politikası yürütüyor. Ukrayna’daki Macar azınlığa yapılan muameleden dolayı Macaristan ile Ukrayna’nın ilişkileri kötü. Bu koşullar altında da Ukrayna’nın üyeliğini onaylamaması yüksek ihtimal.

    Aynı durum Çekya için de geçerli diyebiliriz. 2013’ten beri Çekya Cumhurbaşkanı olan Milos Zeman, Putin’in Avrupa’daki en yakın dostlarından. Gerçi işgalden sonra Çekya Rusya’ya yaptırım çağrılarında bulunsa da Çekya’nın Ukrayna’nın üyeliğini onaylamasına şüpheyle yaklaşmak gerekir çünkü ikilinin arasından yıllardır su sızmıyordu. Bunların haricinde Fransa gibi genel olarak AB’nin daha da genişlemesine karşı olan ülkeler de var. Ukrayna eğer şu an AB’ye girerse Birlik içerisindeki en fakir ve en istikrarsız ülkelerden biri olacak. Bu da AB için ekonomik ve siyasi yük demek. Bu gibi yükleri en fazla taşıyan Fransa gibi AB’nin büyük ülkeleri de genel olarak daha fazla genişlemeye karşı.

    Uluslararası Dengeler ve Rusya

    Tabii işin AB’nin iç şartları haricinde uluslararası boyutu da var. Rusya’nın Ukrayna’ya saldırma nedenlerinden biri Ukrayna’nın NATO’ya girme ihtimali ve Batı’yla yakınlaşması. Bunu hem Putin’in işgal öncesindeki demeçlerinden hem de Rusya’nın müzakerelerdeki taleplerinden anlıyoruz. Ukrayna’nın AB’ye üye olması resmen Batı bloğunda yer alması demek ki bunun ihtimali bile Rusya için Ukrayna’yı işgal etmeye yeterli bir sebepti. Bu şartlar altında AB böyle bir adım atmak istemeyebilir. O halde AB Ukrayna’ya neden aday ülke statüsü verdi? Bu aslında siyasi bir mesajdı. Yani bu olayın asıl, sembolik değeri çok önemli. AB bu sayede Ukrayna’nın yanındayız mesajı veriyor ama üyelik bambaşka bir şey. Ayrıca Ukrayna’nın AB’ye hemen üye yapılması halinde yıllardır üye olmayı bekleyen Batı Balkan ülkeleri ve her ne kadar bu hedefinden sürekli uzaklaşsa da Türkiye, bu durumdan rahatsız olabilir. AB’nin bu hassas dengeleri de dikkate alması gerekir.

    Özetle hem AB’nin kendi içerisindeki dengeler ile yasalarından, hem de uluslararası dengelerden dolayı Ukrayna’nın şu an için AB’ye girmesi mümkün değil. Uzun vadede ise Ukrayna, savaşın bitmesi, barışın tesis edilmesi ve gerekli şartların sağlanması durumunda elbette bir gün AB’ye üye olabilir.

    Yararlanılan Kaynaklar;

    1. https://www.wsj.com/articles/ukraine-european-union-member-explained-11646250163
    2. https://www.npr.org/2022/02/28/1083528087/ukraine-european-union
    3. https://www.theweek.co.uk/news/world-news/europe/956002/will-ukraine-join-eu
    4. https://kyivindependent.com/hot-topic/explainer-when-can-ukraine-get-eu-membership/
    5. https://www.france24.com/en/europe/20220303-facing-an-existential-threat-ukraine-seeks-immediate-eu-membership-%E2%80%93-but-can-the-bloc-deliver
    6. https://www.firstpost.com/world/can-ukraine-join-the-european-union-a-look-at-the-way-ahead-and-how-long-it-will-take-10421371.html
    7. https://www.npr.org/2022/02/28/1083528087/ukraine-european-union
    8. https://www.politico.eu/article/eu-examine-ukraine-moldova-georgia-membership-bid/

    Fotoğraf: Guillaume Périgois

    Dünya
    Paylaş Twitter Facebook LinkedIn Email WhatsApp
    Önceki İçerikKitap Yorum: Serhii Plokhy, Avrupa’nın Kapıları: Ukrayna Tarihi, Modern Döneme Kadar
    Sonraki İçerik Russia-Ukraine War | Eser Özdil: The process could lead us to a Russia without Putin

    Diğer İçerikler

    Yazılar

    Yatırım mı Sömürü mü?: ABD ve Ukrayna Arasında Tartışmalı Maden Anlaşması

    14 Mayıs 2025 Cem Özen
    Bültenler

    Dünya Gündemi: Trump’ın Körfez Turu, ABD-Çin Ticaret Savaşlarında Geçici Ateşkes

    13 Mayıs 2025 Bahadır Çelebi
    Bültenler

    ABD Gündemi: Trump’ın İlk 100 Günü, Sol Muhalefet Meydanlarda, Kamuda Tasfiyeler, Mineral Anlaşması

    10 Mayıs 2025 Emrullah Özdemir

    Yorumlar kapalı.

    Güncel İçerikler

    Küçük Partilerin Oy Oranını Hesaplamak Neden Zordur?

    15 Mayıs 2025 Yazılar Salih Yasun

    Yatırım mı Sömürü mü?: ABD ve Ukrayna Arasında Tartışmalı Maden Anlaşması

    14 Mayıs 2025 Yazılar Cem Özen

    Dünya Gündemi: Trump’ın Körfez Turu, ABD-Çin Ticaret Savaşlarında Geçici Ateşkes

    13 Mayıs 2025 Bültenler Bahadır Çelebi

    Abdülhamid ve Sherlock Holmes

    12 Mayıs 2025 Yazılar Umut Dağıstan

    E-Bültene Abone Olun

    Güncel içeriklerden ilk siz haberdar olun




    Archives

    • Mayıs 2025
    • Nisan 2025
    • Mart 2025
    • Şubat 2025
    • Ocak 2025
    • Aralık 2024
    • Kasım 2024
    • Ekim 2024
    • Eylül 2024
    • Ağustos 2024
    • Temmuz 2024
    • Haziran 2024
    • Mayıs 2024
    • Nisan 2024
    • Mart 2024
    • Şubat 2024
    • Ocak 2024
    • Aralık 2023
    • Kasım 2023
    • Ekim 2023
    • Eylül 2023
    • Ağustos 2023
    • Temmuz 2023
    • Haziran 2023
    • Mayıs 2023
    • Nisan 2023
    • Mart 2023
    • Şubat 2023
    • Ocak 2023
    • Aralık 2022
    • Kasım 2022
    • Ekim 2022
    • Eylül 2022
    • Ağustos 2022
    • Temmuz 2022
    • Haziran 2022
    • Mayıs 2022
    • Nisan 2022
    • Mart 2022
    • Şubat 2022
    • Ocak 2022
    • Aralık 2021
    • Kasım 2021
    • Ekim 2021
    • Eylül 2021
    • Ağustos 2021
    • Temmuz 2021
    • Haziran 2021
    • Mayıs 2021
    • Nisan 2021
    • Mart 2021
    • Şubat 2021
    • Ocak 2021
    • Aralık 2020
    • Kasım 2020
    • Ekim 2020
    • Eylül 2020
    • Ağustos 2020
    • Temmuz 2020
    • Haziran 2020
    • Mayıs 2020
    • Nisan 2020
    • Mart 2020
    • Şubat 2020
    • Ocak 2020
    • Aralık 2019
    • Kasım 2019
    • Ekim 2019
    • Eylül 2019
    • Ağustos 2019
    • Temmuz 2019
    • Haziran 2019
    • Mayıs 2019
    • Nisan 2019
    • Mart 2019

    Categories

    • Asterisk2050
    • Bültenler
    • Çeviriler
    • D84 INTELLIGENCE
    • EN
    • Forum
    • Özetler
    • Podcast
    • Röportajlar
    • Uncategorized
    • Videolar
    • Yazılar
    Konular
    • Siyaset
    • Ekonomi
    • Dünya
    • Tarih
    • Kültür Sanat
    • Spor
    • Rapor
    • Gezi
    İçerik
    • Yazılar
    • Podcast
    • Forum
    • Röportajlar
    • Çeviriler
    • Özetler
    • Bültenler
    • D84 INTELLIGENCE
    Konular
    • Siyaset
    • Ekonomi
    • Dünya
    • Tarih
    • Kültür Sanat
    • Spor
    • Rapor
    • Gezi
    Sosyal Medya
    • Twitter
    • Facebook
    • Instagram
    • Youtube
    • LinkedIn
    • Apple Podcast
    • Spotify Podcast
    • Whatsapp Kanalı
    Kurumsal
    • Anasayfa
    • Hakkımızda
    • İletişim
    • Yazarlar
    • İçerik Sağlayıcılar
    • Yayın İlkeleri ve Yazım Kuralları
    © 2025 DAKTİLO1984
    • KVKK Politikası
    • Çerez Politikası
    • Aydınlatma Metni
    • Açık Rıza Beyanı

    Arama kelimesini girin ve Enter'a tıklayın. İptal etmek için Esc'ye tıklayın.

    Çerezler

    Sitemizde mevzuata uygun şekilde çerez kullanılmaktadır.

    Fonksiyonel Her zaman aktif
    Sitenin çalışması için ihtiyaç duyulan çerezlerdir
    Preferences
    The technical storage or access is necessary for the legitimate purpose of storing preferences that are not requested by the subscriber or user.
    İstatistik
    Daha iyi bir kullanıcı deneyimi sağlamak için kullanılan çerezlerdir The technical storage or access that is used exclusively for anonymous statistical purposes. Without a subpoena, voluntary compliance on the part of your Internet Service Provider, or additional records from a third party, information stored or retrieved for this purpose alone cannot usually be used to identify you.
    Pazarlama
    Size daha uygun içeriklerin iletilmesi için kullanılan çerezlerdir
    Seçenekleri yönet Hizmetleri yönetin {vendor_count} satıcılarını yönetin Bu amaçlar hakkında daha fazla bilgi edinin
    Seçenekler
    {title} {title} {title}