Daktilo 1984Daktilo 1984
    • Hakkımızda
    • İletişim
    • E-Bültene Abone Ol
    Facebook Twitter Instagram Telegram
    Twitter Facebook YouTube Instagram WhatsApp
    Daktilo 1984Daktilo 1984
    Destek Ol Abone Ol
    • İZLE
      • Çavuşesku’nun Termometresi
      • Varsayılan Ekonomi
      • 2’li Görüş
      • İki Savaş Bir Yazar
      • Yakın Tarih
      • Mayhoş Muhabbetler
      • Tümünü Gör
    • OKU
      • Yazılar
      • Röportajlar
      • Çeviriler
      • Asterisk2050
      • Yazarlar
    • DİNLE
      • Çerçeve
      • Zedcast
      • Tuhaf Zamanların İzinde
      • SenSensizsin
      • Tümünü Gör
    • D84 FYI
      • Hariçten Gazel
      • Avrupa Gündemi
      • ABD Gündemi
      • Altüst
    • D84 INTELLIGENCE
      • Kitap Yorum
      • Göç Sorunu
      • Başkanlık Sistemi Projesi
      • Devlet Kapasitesi Liberteryenizmi
      • Herkes için Siyaset Bilimi
      • Yapay Zeka
    Daktilo 1984Daktilo 1984
    Anasayfa » Kriz Döneminin Kahveleri
    Forum

    Kriz Döneminin Kahveleri

    Büşra Eser15 Nisan 202010 dk Okuma Süresi
    Paylaş
    Twitter Facebook LinkedIn Email WhatsApp

    [voiserPlayer]

    Koronavirüs haberleri yaygınlaştığında aklıma gelen ilk şey şu olmuştu: “Kahve stoklamam gerek”.

    Kahvesizlik ve kafeinin odaklanmayı kolaylaştıran etkisinin var olmadığı bir çalışma düzeni düşünmek bir yandan endişe vericiyken, diğer yandan da bir yudumunda çeşitli tatlar almayı sevdiğim bir alışkanlığımdan vazgeçmek ister miydim? Muhtemelen, hayır. Fakat, zaten böyle (nitelikli) bir kahve hem tazeliğini/lezzetini koruması, hem de fiyatı itibariyle kolay stoklanabilir değildi. Velhasıl, kendime az biraz yetecek miktar kahveyi aldım, sonra zaten anksiyeteden kaçınmak için kahveyi de azalttım ve virüs-sonrası dünyada, belli bir kalitede nitelikli kahvelerin Türkiye’de (ve pek çok yerde de) temininin zorlaşması ihtimalini düşünmeye başladım. Bu yazı da kahvenin olmadığı bir yaşamda, insanların neler içtiğine bakma isteğiyle yazıldı. 

    Harp zamanı ticari ablukaları; vergiler; çeşitli erişim zorlukları vs. ABD ve Avrupa’da kahveye erişimi zaman zaman zorlaştırmıştı. Öncelikle, I. Dünya Savaşı’nın patlak vermesi Avrupa’da Atlantik Okynası ötesindeki ticari hattı kırmıştı. Böylece savaşa dahil olan ülkelerde kahvenin dağıtımı ve tüketimi devlete veya askeri kontrole tabi tutuldu, kimi ülkelerce kahve stokları yapıldı (Wierling, 2015). Avrupa’da kahve ithalatı 1916’da imkansızlaşmışken, kahvenin yerini tutacak içecek girişimleri de başlamıştı. Hibiskus köklerinin kavrulup öğütülmesi bu girişimlerden biriydi (Smith, 2014). Kahveyi hindiba ile karıştırmak ya da hindiba köklerini kavurup öğüterek kahve benzeri bir içecek hazırlamak, Hollanda’da başlayan bir âdet olarak 1801 yılında, M.Orban ve M. Giraud tarafından Fransa’ya tanıtılana kadar yaygınlaşmamıştır (Simmonds, 1864, s.89).  

    Savaş döneminin ilk kahve alternatiflerinden biri, Kaffee-ersatz başarılı bir girişim sayılabilirdi. Kavrulmuş arpa veya yulaftan imal edilmiş bu kahve çeşitli kimyasallar ile lezzetlendirilmişti. Besin değeri açısından yüksek olduğu iddia edilen bu suni kahve kafein içermemekteydi ve şekersiz tüketilmesi imkansıza yakındı. Kaffee ersatz’a dair ikinci bir deneme, daha başarılı bir kahve aroması elde etmek amacıyla meşe palamudu ve kayın ağacı eklentileriyle zenginleştirildi. Bu malzemelerin temini zor ve masrafı yüksek olduğu için, üçüncü bir deneme orijinal malzemelere ek olarak havuç ve sarı şalgam ile de yapıldı (Schreiner, 1918, s.154). 

    Almanya’da gerçek kahve sadece pazar günleri ve ancak itibarlı misafirlere ikram edilirken, gündelik tüketimde çeşitli tahıllar ve hindiba ile karıştırılmaktaydı. 1917’de bu ikâme malzemeler dahi karneyle dağıtılmaya başlanmıştı. Savaşın son yıllarında ise, tahılların ekmek yapılması, hindibaya ise hayvan yemi olarak öncelik verilmesiyle, bu ikame malzemeleri kavurmak tamamen yasaklanmıştı (Wierling, 2015).

    Savaş sonrasında malt kahvesi tüketimini sağlamak için çeşitli Avrupa ülkelerinde fabrika ve atölyeler bulunmaktaydı (Clarke& Macrae, 1987, s.10). İlerleyen yıllarda, iki savaş arasındaki dönemde ve II. Dünya Savaşı sonrasında da kahve fiyatlarındaki artış, sunî kahvelere rağbeti arttırmıştı. 1960 sonrasında hindiba kahvesine rağbet düşse de tahıl bazlı suda çözünebilir kahveler pratikliği sebebiyle revaçtaydı (ibid. 31-61). 

    IMG_256
    Görsel 1: Symington’s Coffee Essence, alamy.com [stok görsel], 1920-1940

    “Symington kendi kahvaltasını eden erkekler için bir nimettir. Sadece bir bardak kaynar su üzerine bir kaşık Symington… ve bir kupa dolusu lezzetli, kokulu bir kahve… Symington gerçek ve orijinal bir özüttür, isminde belirtildiği gibi…”

    Görsel 2: Economical! Symington’s Coffee Essence, alamy.com [stok görsel], 1920-1940
    Brooke Bond historyworld.co.uk 1951
    Görsel 3: Brooke Bond Coffee and Chicory Essence, historyworld.co.uk, 1951

    “Zevkli, ekonomik, kolay hazırlanabilir.Brooke Bond Kahve ve Hindiba Özütü. Kek ve benzeri hamurişlerini tatlandırmak için de kullanılabilirdir.”

    IMG_256
    Görsel 4: Have a Cup of Camp Coffee, Grace’s Guide to British Industrial History, January 1955

    Amerika’nın kahve kısıtlamalarıyla olan hikayesi ise, 29 Kasım 1942’de kahvenin karne yoluyla dağıtılma kararıyla başlar. Bu dönemde, yüzyıl başında kafein karşıtlığı gibi sebeplerle geliştirilmiş olan Postum markası, suni kahveleriyle popülerleşir. Bu dönemdeki kısıtlama, kahveye erişilemeyişten değil; gereksiz bir lüks olarak görülen bu ürünün Güney Amerika’dan tedariğinin masraflılığından kaynaklanmaktaydı. 1943’te sonra eren bu kısıtlamaya göre her bir haneye beş haftada bir pound miktarı kahve dağıtılmaktaydı (National, WWII Museum, 2012). 

    IMG_256
    Görsel 5: Instant Postum, Period Posters, 1917

    “Postum doğal bir tam buğday içeceğidir. Sağlıklı ve kalp dostu bir içecek arıyorsanız, Postum’u deneyin. Postum tam buğday gevreklerinden yapılmış ve zengin ve doyurucu bir aroma ortaya çıkarmak için hafif öğütülmüştür. Postum %100 kahvesizdir, hiçbir kafein ya da yapay stimulan içermez. Ve unutmayın, Postum’un tadı çok iyidir ve size de iyi gelecektir.”

    Fakat suni kahve girişimleri de çeşitlenmişti. Arpa, tatlı patates, meşe palamudu, pancar, tahıllar (çavdar, arpa, mısır unu, darı ve tahıl sorgum), incir, tohumlar (Kentucky kahve ağacı, üzüm, keçiboynuzu, trabzon hurması, bamya ve pamuk), yaban havucu, tarla bezelye, ceviz, ezilmiş ceviz kabukları, kabukları, mısır, mısır koçanı, ve soya fasulyesi kabak, kahve yerine geçebilecek gıdalar olarak görülmekteydi (Smiths, 2014). 


    Görsel 6: Postum is a Natural Whole-Grain Drink, Millie Mots’s Flickr
     
    Postum doğal bir tam buğday içeceğidir.
    Sağlıklı ve kalp dostu bir içecek arıyorsanız, Postum’u deneyin. Postum tam buğday gevreklerinden yapılmış ve zengin ve doyurucu bir aroma ortaya çıkarmak için hafif öğütülmüştür. Postum %100 kahvesizdir, hiçbir kafein ya da yapay stimulanı içermez. Ve unutmayın, Postum’un tadı çok iyidir ve size de iyi gelecektir.

    Birinci Dünya Savaşı döneminde, Osmanlı’da da, evvelden beri bilinmekte olan incir kahvesi için incir ihracatı hız kazanmıştı. Çok daha öncesinde, kahve yerine geçebilecek gıdalar ile ilgili araştırma yapılmak üzere bir tahlil komisyonu kurulmuş ve hatta Franck isimli kahve markası da incelenmek üzere ülkeye getirtilmişti (Çağlar&Bilgin, 2019, s. 189-90).

    Görsel 7: Franck Coffee Substitute, Europeana Collection
    “Oyuncaklarıyla oynayan küçük bir kız ve Franck markasının ürünü: kahve değirmeni”

    Kahve ikameleri üreten şirket, 1827’de Johann Heinrich Franck tarafından kuruldu ve ilk olarak 1882’de Franck Henrik ve Sons adıyla Macaristan’da yerleşti. İlk önce ürünlerini Zagreb’den ithal ettiler, daha sonra 1888’den Kassa’daki bitkilerden üretmeye başladılar. 19. yüzyılın sonunda şirket, uluslararası beğeni topladı… Markanın en ünlü ürünleri şunlardı: Frank hindiba kahvesi, Katherine Kneipp Malt Kahvesi…

    Savaşın hemen sonrasında kahve fiyatlarında görülen artış, Avrupa’da ve özellikle Trieste/İtalya’da suni kahve imal edilen fabrikaların kurulmasıyla sonuçlanmıştı. Bu üretim için, incirlerin bir kısmı da Türkiye’den ithal edilmekteydi (ibid. 190). 

    IMG_256
    Görsel 8: Turks Head Coffee and Chicory, Grace Guide to British Industrial History, tarih yok, “Avustralya’da dağıtılmıştır”

    1930lu yılların gazetelerinde ise, incir kahvesine olan talep Türkiye gazetlerinde de dile  getirilir: 

    Bu münasebetle bundan 7-8 ay evvel bir Avustralyalı fabrikatörün hükûmete yaptığı müracaat hatırımıza geldi. Fabrikatör diyordu ki  Avrupa’da bilhassa Avusturya’da yedi sekiz tane incir kurusundan kahve yapan fabrika vardır. Bu fabrikalar Türkiye’den her sene birçok hurda [incir] alırlar. Bu incirleri fırınlarda kuruturlar. Sonra fabrikalarda öğüterek adeta çekilmiş haline getirirler. Bu kahveler Avustralya ahalisi tarafından kullanılmaktadır. En iyi şekerli kahveler bu suretle yapılır. Türkiye’de de böyle bir fabrika yapmak iyi olur. Bana müsaade ediniz. (Vakit, Teşrinievvel 5, 1932).

    incir3
    Görsel 9: Akşam, “İncir Kahveleri”, 5 Teşrinievvel 1934

    Unutmamalı ki, bu dönem aynı zamanda kahve ithalatının da serbest olduğu bir dönemdir. 21 Mayıs 1932 tarihinde Resmi Gazete’de 11940 sayılı kararname ile “kahve ithalatının 1 Temmuz 1932’den itibaren serbest olacağı, ancak ithalat tutarı kadar Türk malı ihracatının “meşrut [şart]” olduğu belirtilir” (Varlık, 2018, s.28). İleride “Çay Şeker ve Kahve İthalatının Bir Elden İdaresi” adıyla kanunlaştırılan bu önlemlerin amacı “şiddetini gittikçe arttıran iktisadi buhran karşısında dış ticaret dengesinin korunmasıdır” (ibid.29). İlerleyen yıllarda Kuru Kahveci Mehmet Efendi Mahdumları ve Kurukahveci Ali İhsan Efendi reklamları gazete küpürlerinde görülürken, Brezilya Kahvesi Türk Anonim Şirketi de kurulur (ibid. 31). 

    1950’den sonra ise Türkiye’ye kahve ithali azalmış ancak ufak ve sembolik miktar kahveler getirtilmeye başlanmıştır. Fakat, kaçakçılar ve karaborsa satış yerleri kahvenin kısıtlı bir kitle için bulunabilir olmasını sağlamıştır. 1955 yılında ise kahvenin Tekel [İnhisarlar Umum Müdürlüğü] kahvenin muhtarlıklar tarafından hane başına 100 gram olarak karne ile dağıtımına dair bir genelge çıkarmıştır (Eser, 2019,s. 45). Kahveye zam haberleri gazete küpürlerini süslerken; suni kahve alternatifleri yeniden gündeme gelmeye başlamıştır. 

    3 08 1957 sayfa 3
    Görsel 12: Milliyet, 3 Ağustos 1957
    26 09 1956 sayfa 1
    Görsel 13: Milliyet 26. 09. 1957

    “Mucit kilosu 4.5-5 liradan satılacak kahvenin pelit, pancar ve bezelyeden yapıldığını söyledi.
     
    “Mevcud kahve sıkıntısı içerisinde, halkık ihtiyacını kısmen karşılayacak sunî kahvenin mucidi Mehmet Ali Sallıkalp dün bir basın toplantısı yaparak keşfini izah etmiş ve sunî kahvesini gazetecilere ikram etmiştir. Kimyager olan suni kahvenin mucidinin belirrtiğine göre, pelit, pancar, bezelye, incir, kakao yağı, kahve esansı, kafein ve diğer kimyevi bazı maddelerin terkibinden kahve meydana gelmektedir (…) Sunî kahve hakiki kahveden ayırt edilemiyecek kadar güzel. Hele nohutlu kahve yanında fevkalade.”
    14 10 1957 sayfa 5
    Görsel 14: Milliyet, Hergün Binlerce Tiryaki Kahveden Farksız Keyf Suni Kahvesini Zevkle İçiyor, 14 Ekim 1957
    13 10 1957 sayfa 4
    Görsel 15: Milliyet, Kahveden Farksız Keyf Suni Kahvesi, 13 Ekim 1957

    Sonuç Yerine… 

    Suni kahveler de kahve krizinde onun yerine geçecek ucuz alternatiflerdi. Kahve, yaşamsal bir ürün olmasa dahi karneyle dağıtılan, stoklanan, özel şirketler tarafından ikame edilmeye çalışılan bir ürün olagelmiştir. Meselenin savaş tarihi ve beslenme arasındaki yeri düşünüldüğünde, kriz dönemlerinde nüfusun ve ordunun beslenmesi bir devlet meselesi ve propaganda haline geldiği iddia edilebilir. Pek çok gıda malzemesinin teminin karneye bağlanması, kimilerinin belirlenmiş amaçlar dışında kullanılışının yasaklanması başlıca örneklerindendir. Bu dönemde yer alan gıda ve beslenme posterleri ise, döneme göre şekillenen damak tadı, sağlık ve beslenme politikalarına dair geniş çaplı araştırmalara kaynak olabilir. 

    Kahvenin yokluğunun, bugüne uzanan etkileri ve tüketici eğilimlerini şekillendirmesi ise, pandemi şartları altında yeniden düşünülebilecek bir mesele olabilir. Suni kahveler, kimi ülkelerde savaş hatırası ya da gelenek olarak görülürken (örn: New Orleans), Türkiye’de badem kahvesi bugün göreli olarak lüks bir sıcak içecek kategorisinde tüketilmektedir. Dahası, kafein tüketemeyenler, kahveye sağlıklı alternatif arayanlar ve karbon salınımını düşürmek isteyenler için kahve ikameleri talep edilen ürünler arasındadır. Kahve stoklanması, bugün İsviçre’de gerekliliği sorgulansa da hâlâ devam etmektedir. 

    Görsel 16: İsviçre ve kahve stokları

    Türkiye’de 1950’lerde kahvenin yokluğu ise, bugünün dahi tüketim kalıplarını şekillendiren geniş çaplı etkileri olmuştur. Bu dönemde ekonomik kriz siyasi partiler tarafından çokça eleştirilmiş, kahve yokluğu seçim afişlerine dahi yansımıştır. Öte yandan, bu yokluk çayın gündelik hayata girişini kolaylaştırmıştır. Dönemin tarım politikalarıyla beraber, yoklara karışan kahve, çay tüketimini gündelik bir pratik hâline getirmiş ve hatta kahvehaneler “kahve” yerine çay içilen mekânlara dönüşmüştür (Alkan, 2016, s. 619). Bugün her ne kadar kahveyle, uykuyla, rafine beğeniyle olan ilişkimiz eskisine göre çok yoğun olsa da geçmişteki tecrübelerden yola çıkarak, pandemi koşullarında geleceği belirsizleşen tarımın ve ithalatın ve kimi ürünlere ulaşılabilirliğin zorlaşmasının, tüketici eğilimleri ve damak tadında kimi dönüşlere sebep olacağını öne sürebiliriz. 

    Bu yazı, Dış Politikada Kadınlar Platformu ile yürüttüğümüz destek programı kapsamındadır.

    Fotoğraf: Colton Sturgeon 

    Kaynakça 

    Alkan, O. M. (2016) Kahve-Kahvaltı ve Çay Tiryakiliği, “Mete Kaan Kaynar (Ed.)

    Türkiye’nin 1950’li Yılları” içinde pp. 591-619. İletişim Yayınları

    Bilgin A. ve Çağlar B. (2019) Klasikten Moderne Osmanlı Ekonomisi: (Kurumlar-Uygulamalar). Kronik Kitap 

    Clarke& Macrae (1987) Coffee Substitutes Made from Cereals, Coffee: Related Beverages: Springer Science & Business Media,

    Eser, B. (2019) Developing a Taste for Coffee: Specialty Coffee Shops in Istanbul, İstanbul Şehir Üniversitesi 

    National WWII Museum (2012) Coffee Rationed. http://www.nww2m.com/2012/11/coffee/

    Simmonds, P.L. (1964) Coffee and Chicory: Their Culture, Chemical Composition, Preparation for Market, and Consumption, with Simple Tests for Detecting Adulteration, and Practical Hints for the Producer and Consumer

    Smith, F.A. (2014) Coffee Substitutes, Oxford Encyclopedia of Food and Drink in America  

    Schreiner, G.A. (1918) The Iron Ration Three Years in Warring Central Europe

    Varlık, B. (2018) Brezilya Kahvesi Türk Anonim Şirketi, Yemek ve Kültür, 51, İlkbahar. Çiya Yayınları 

    Vakit (1932, Teşrinievvel 5) Günün Meselesi Çay ve Kahve 

    Wierling, Dorothee (2015), Coffee, 1914-1918-online. International Encyclopedia of the First World War, ed. by Ute Daniel, Peter Gatrell, Oliver Janz, Heather Jones, Jennifer Keene, Alan Kramer, and Bill Nasson: Freie Universität Berlin DOI: 10.15463/ie1418.10546.

    Görseller

    Ankara’da Afiyete Gösterilen Rağbet, Milliyet 3 Ağustos 1957

    Brooke Bond http://www.historyworld.co.uk/advert.php?id=699&offset=125&sort=0&l1=Food&l2=  

    Economical! Symington’s Coffee Essence, alamy. com 

    Franck Coffee Substitues, https://www.europeana.eu/en/item/2059501/foodanddrink_ProvidedCHO_Magyar_Kereskedelmi__s_Vend_gl_t_ipari_M_zeum___39779

    Have a Cup of Camp, https://www.gracesguide.co.uk/Camp_Coffee

    Hergün Binlerce Tiryaki Kahveden Farksız Keyf Suni Kahvesini Zevkle İçiyor, Milliyet 14 Ekim 1957

    Instant Postum https://www.periodpaper.com/products/1917-ad-postum-instant-coffee-drink-beverage-food-grocery-derby-hat-kitchen-yrr1-225193-yrr1-058

    İncir Kahvesi Akşam, Teşrinievvel 5, 1934

    İncir Kahvesi İçeceğiz, Milliyet 4 Mart 1933 

    İsviçre Kahve Stokları https://www.bbc.com/turkce/haberler-dunya-47909670

    https://www.bbc.com/news/world-47898537

    https://www.admin.ch/gov/de/start/dokumentation/medienmitteilungen.msg-id-74644.htm l

    Kahveden Farksız Keyf Suni Kahvesi, Milliyet, 13 Ekim 1957 

    Symington’s Coffee Essence, alamy.com 

    Postum is s Natural Whole Grain Drink  https://www.flickr.com/photos/milliemotts/28942389883/ 

    Turks-Head Coffee and Chicory https://www.gracesguide.co.uk/File:Im201403Gee-Turks.jpg

    Dünya
    Paylaş Twitter Facebook LinkedIn Email WhatsApp
    Önceki İçerikİran’ın Covid-19 İle Mücadelesinde Yaptırımların Etkisi
    Sonraki İçerik Gerçek Liberalizmin Özü İnsana Şefkattir

    Diğer İçerikler

    Yazılar

    Yatırım mı Sömürü mü?: ABD ve Ukrayna Arasında Tartışmalı Maden Anlaşması

    14 Mayıs 2025 Cem Özen
    Bültenler

    Dünya Gündemi: Trump’ın Körfez Turu, ABD-Çin Ticaret Savaşlarında Geçici Ateşkes

    13 Mayıs 2025 Bahadır Çelebi
    Bültenler

    ABD Gündemi: Trump’ın İlk 100 Günü, Sol Muhalefet Meydanlarda, Kamuda Tasfiyeler, Mineral Anlaşması

    10 Mayıs 2025 Emrullah Özdemir

    Yorumlar kapalı.

    Güncel İçerikler

    Post-PKK Düzeni ve Türk Siyasetinde Muhtemel Değişiklikler

    16 Mayıs 2025 Yazılar Armağan Öztürk

    Transformation of the Sovereign in Liberal Democracy and Criticism of Liberalism from Schmitt’s Perspective

    16 Mayıs 2025 D84 INTELLIGENCE Deniz Nas

    Küçük Partilerin Oy Oranını Hesaplamak Neden Zordur?

    15 Mayıs 2025 Yazılar Salih Yasun

    Yatırım mı Sömürü mü?: ABD ve Ukrayna Arasında Tartışmalı Maden Anlaşması

    14 Mayıs 2025 Yazılar Cem Özen

    E-Bültene Abone Olun

    Güncel içeriklerden ilk siz haberdar olun




    Archives

    • Mayıs 2025
    • Nisan 2025
    • Mart 2025
    • Şubat 2025
    • Ocak 2025
    • Aralık 2024
    • Kasım 2024
    • Ekim 2024
    • Eylül 2024
    • Ağustos 2024
    • Temmuz 2024
    • Haziran 2024
    • Mayıs 2024
    • Nisan 2024
    • Mart 2024
    • Şubat 2024
    • Ocak 2024
    • Aralık 2023
    • Kasım 2023
    • Ekim 2023
    • Eylül 2023
    • Ağustos 2023
    • Temmuz 2023
    • Haziran 2023
    • Mayıs 2023
    • Nisan 2023
    • Mart 2023
    • Şubat 2023
    • Ocak 2023
    • Aralık 2022
    • Kasım 2022
    • Ekim 2022
    • Eylül 2022
    • Ağustos 2022
    • Temmuz 2022
    • Haziran 2022
    • Mayıs 2022
    • Nisan 2022
    • Mart 2022
    • Şubat 2022
    • Ocak 2022
    • Aralık 2021
    • Kasım 2021
    • Ekim 2021
    • Eylül 2021
    • Ağustos 2021
    • Temmuz 2021
    • Haziran 2021
    • Mayıs 2021
    • Nisan 2021
    • Mart 2021
    • Şubat 2021
    • Ocak 2021
    • Aralık 2020
    • Kasım 2020
    • Ekim 2020
    • Eylül 2020
    • Ağustos 2020
    • Temmuz 2020
    • Haziran 2020
    • Mayıs 2020
    • Nisan 2020
    • Mart 2020
    • Şubat 2020
    • Ocak 2020
    • Aralık 2019
    • Kasım 2019
    • Ekim 2019
    • Eylül 2019
    • Ağustos 2019
    • Temmuz 2019
    • Haziran 2019
    • Mayıs 2019
    • Nisan 2019
    • Mart 2019

    Categories

    • Asterisk2050
    • Bültenler
    • Çeviriler
    • D84 INTELLIGENCE
    • EN
    • Forum
    • Özetler
    • Podcast
    • Röportajlar
    • Uncategorized
    • Videolar
    • Yazılar
    Konular
    • Siyaset
    • Ekonomi
    • Dünya
    • Tarih
    • Kültür Sanat
    • Spor
    • Rapor
    • Gezi
    İçerik
    • Yazılar
    • Podcast
    • Forum
    • Röportajlar
    • Çeviriler
    • Özetler
    • Bültenler
    • D84 INTELLIGENCE
    Konular
    • Siyaset
    • Ekonomi
    • Dünya
    • Tarih
    • Kültür Sanat
    • Spor
    • Rapor
    • Gezi
    Sosyal Medya
    • Twitter
    • Facebook
    • Instagram
    • Youtube
    • LinkedIn
    • Apple Podcast
    • Spotify Podcast
    • Whatsapp Kanalı
    Kurumsal
    • Anasayfa
    • Hakkımızda
    • İletişim
    • Yazarlar
    • İçerik Sağlayıcılar
    • Yayın İlkeleri ve Yazım Kuralları
    © 2025 DAKTİLO1984
    • KVKK Politikası
    • Çerez Politikası
    • Aydınlatma Metni
    • Açık Rıza Beyanı

    Arama kelimesini girin ve Enter'a tıklayın. İptal etmek için Esc'ye tıklayın.

    Çerezler

    Sitemizde mevzuata uygun şekilde çerez kullanılmaktadır.

    Fonksiyonel Her zaman aktif
    Sitenin çalışması için ihtiyaç duyulan çerezlerdir
    Preferences
    The technical storage or access is necessary for the legitimate purpose of storing preferences that are not requested by the subscriber or user.
    İstatistik
    Daha iyi bir kullanıcı deneyimi sağlamak için kullanılan çerezlerdir The technical storage or access that is used exclusively for anonymous statistical purposes. Without a subpoena, voluntary compliance on the part of your Internet Service Provider, or additional records from a third party, information stored or retrieved for this purpose alone cannot usually be used to identify you.
    Pazarlama
    Size daha uygun içeriklerin iletilmesi için kullanılan çerezlerdir
    Seçenekleri yönet Hizmetleri yönetin {vendor_count} satıcılarını yönetin Bu amaçlar hakkında daha fazla bilgi edinin
    Seçenekler
    {title} {title} {title}