Daktilo 1984Daktilo 1984
    • Hakkımızda
    • İletişim
    • E-Bültene Abone Ol
    Facebook Twitter Instagram Telegram
    Twitter Facebook YouTube Instagram WhatsApp
    Daktilo 1984Daktilo 1984
    Destek Ol Abone Ol
    • İZLE
      • Çavuşesku’nun Termometresi
      • Varsayılan Ekonomi
      • 2’li Görüş
      • İki Savaş Bir Yazar
      • Yakın Tarih
      • Mayhoş Muhabbetler
      • Tümünü Gör
    • OKU
      • Yazılar
      • Röportajlar
      • Çeviriler
      • Asterisk2050
      • Yazarlar
    • DİNLE
      • Çerçeve
      • Zedcast
      • Tuhaf Zamanların İzinde
      • SenSensizsin
      • Tümünü Gör
    • D84 FYI
      • Hariçten Gazel
      • Avrupa Gündemi
      • ABD Gündemi
      • Altüst
    • D84 INTELLIGENCE
      • Kitap Yorum
      • Göç Sorunu
      • Başkanlık Sistemi Projesi
      • Devlet Kapasitesi Liberteryenizmi
      • Herkes için Siyaset Bilimi
      • Yapay Zeka
    Daktilo 1984Daktilo 1984
    Anasayfa » İstanbul Sözleşmesi’nden Cumhurbaşkanı Kararı/Kararnamesi ile Ayrılmak Hukuka Uygun mu?
    Forum

    İstanbul Sözleşmesi’nden Cumhurbaşkanı Kararı/Kararnamesi ile Ayrılmak Hukuka Uygun mu?

    Mustafa Özgen20 Mart 20215 dk Okuma Süresi
    Paylaş
    Twitter Facebook LinkedIn Email WhatsApp

    [voiserPlayer]

    20 Mart 2021 akşamı sosyal medyada İletişim Başkanı’nın #GüçlüKadınGüçlüTürkiye hashtagi ile birlikte iktidarı destekleyen insanların “İstanbul Sözleşmesi’nden bu gece ayrılıyoruz” sevinçleri görülmeye başlandı. Binlerce insan 00:00’dan itibaren Resmî Gazete’nin yayımlanmasını bekledi. 02:00’de yayımlanan gazetede “Kadınlara Yönelik Şiddet ve Aile İçi Şiddetin Önlenmesi ve Bunlarla Mücadeleye İlişkin Avrupa Konseyi Sözleşmesinin Türkiye Cumhuriyeti Bakımından Feshedilmesi Hakkında Karar” (3718 Sayılı Karar) ile İstanbul Sözleşmesi’nin Türkiye Cumhuriyeti bakımından feshedildiği duyuruldu. Bu çalışmadan Cumhurbaşkanı’nın tek başına sözleşmeden ayrılmasının mümkün olup olmayacağı tartışılacaktır.

    Öncelikle 3718 sayılı karar ile feshedilmeye çalışılan uluslararası sözleşmenin hukuki niteliğini araştırmak gerekir. Zira bir hukuk normu nasıl meydana geldiyse yine aynı şekilde kaldırılır. Anayasa maddesini kaldırmak için, Anayasa değişikliği, kanunları kaldırmak için kanun, Cumhurbaşkanı kararnamelerini kaldırmak için Cumhurbaşkanı kararnamesi değişikliği yapılması gerekir. Bunlar aynı zamanda Anayasa uygun olup olmadığını denetleyen Anayasa Mahkemesi tarafından denetlenip kaldırılabilirler. Hukuk 1. sınıfta hukukun abcsi olan normlar hiyerarşisini öğrenmeden hiçbir hukukçu mezun olamaz. Peki nedir bu normlar hiyerarşisi? En tepede Anayasanın olduğu, altında kanunların, onun altında Cumhurbaşkanı kararnameleri, onun altında Cumhurbaşkanı kararının olduğu en kapsayıcı olandan en özel olana doğru bir piramit. Piramidin her katmanındaki norm üstteki katmanlara uygun olmak zorundadır. Yani Cumhurbaşkanı kararı, kararnamelere, kanunlara ve Anayasaya aykırı olamaz. Cumhurbaşkanı kararnameleri, kanunlara ve Anayasaya aykırı olamaz. Kanunlar Anayasaya aykırı olamaz.

    İstanbul Sözleşmesi’nin de içinde bulunduğu uluslararası sözleşmeler bu piramidin neresindedir? Anayasa bunun bir sorun olmaması için 90. maddesinde uluslararası sözleşmelerinin normlar hiyerarşisindeki yerini  “…Usulüne göre yürürlüğe konulmuş Milletlerarası Antlaşmalar kanun hükmündedir.” şeklinde belirlemiştir. Yani TBMM’de AK Parti, CHP, BDP ve MHP’nin oybirliği ile usulüne uygun yürürlüğe konulan İstanbul Sözleşmesi kanun hükmündedir.

    Uluslararası sözleşmeler nasıl “usulüne uygun bir şekilde yürürlüğe konulur?” İmzalanacak sözleşmeler Cumhurbaşkanı veya imza yetkisinin devredildiği herhangi bir bakan tarafından imzalanabilir. Bu imza tek başına Türkiye Cumhuriyeti’ni sözleşmeye taraf yapmaz. Anayasa madde 90 ilk cümlesi bu konuda yoruma mahal bırakmayacak şekilde açıktır. “Türkiye Cumhuriyeti adına Yabancı Devletlerle ve Milletlerarası Kuruluşlarla yapılacak antlaşmaların onaylanması, Türkiye Büyük Millet Meclisinin onaylamayı bir kanunla uygun bulmasına bağlıdır.” Yani imza yetkisinin devredildiği Cumhurbaşkanı veya herhangi bir Bakan sözleşmeyi yalnızca Cumhuriyetimiz adına imzalamakla birlikte, sözleşmenin tarafı olmak için TBMM’nin onayına ihtiyaç bulunmaktadır. İmzalanan antlaşma TBMM’ye gelir ve bu anlaşma “onaylamayı uygun bulma kanunu” ile onaylanır. İstanbul Sözleşmesi de 24/11/2011 tarihinde 6251 sayılı kanunun oy birliği ile kabul edilmesi sonrası uygun bulundu. Bu şekilde uygun bulunarak Resmi Gazete’de yayımlanan İstanbul Sözleşmesi artık kanun hükmünde oldu.

    Cumhurbaşkanlığı kararnameleri ile Cumhurbaşkanı kararlarının hukuki niteliğine bakılacak olursa; Cumhurbaşkanlığı kararnameleri Anayasa madde 104’te kısaca “Cumhurbaşkanı’nın yürütme yetkisini ilgilendiren konularda kararname çıkarabileceği, Kanunda açıkça düzenlenen ve Anayasada açık olan hususlarda kararname çıkarmayacağı, aynı konuda Cumhurbaşkanı kararnamesi ile kanunlar farklı ise kanunun uygulanacağı” yer almaktadır.

    Cumhurbaşkanı kararı ise Cumhurbaşkanı’nın Anayasa ve kanunda Cumhurbaşkanına verilmiş görevleri kullanırken, atama, kamulaştırma kararı gibi Cumhurbaşkanı’na verilmiş yetkilerin kullanılmasında uygulanan yöntemdir. Yani bu işlemler düzenleyici ve bireysel işlem statüsünde olup Cumhurbaşkanı kararlarına karşı yargı yolu yürütmenin işlemini iptal olacağı için Anayasa mahkemesi değil Danıştay’dır. Bu kapsamda Cumhurbaşkanı kararlarının kanunlara ve Cumhurbaşkanı kararnamelerine aykırı olması mümkün değildir.

    Somut olayımızda İstanbul Sözleşmesi’nin feshine ilişkin karar 3718 sayılı Cumhurbaşkanı Kararı ile alınmıştır. Bu şekilde alınan Cumhurbaşkanı kararının gerekçesi ise 9 sayılı Cumhurbaşkanlığı Kararnamesinin 3. Maddesidir. Söz konusu madde Cumhurbaşkanına uluslar arası sözleşmenin “uygulanmasına” ilişkin süre uzatma, durdurma, değişiklikleri tespit etmek için Cumhurbaşkanı kararı çıkarılabileceğini düzenlemektedir. Ancak buradaki “uygulanmasına” ilişkin hususlar göz ardı edilmemelidir. Zira bu kararname ile Cumhurbaşkanına uluslararası sözleşmeden çekilme veya sözleşmeyi fesih yetkisi değil, uygulanmasına ilişkin idari karar alabileceği düzenlenmiştir. 

    9 sayılı Cumhurbaşkanlığı Kararnamesi’nde Cumhurbaşkanına uluslararası sözleşmelerden ayrılma ve sözleşmeyi fesih yetkisi verildiği farz edilse dahi yukarıda da belirtildiği gibi Anayasa madde 104’te yer aldığı hali ile Cumhurbaşkanlığı Kararnameleri Anayasaya aykırı olamaz ve aynı konuda kanun varsa kanun hükümleri uygulanır. Anayasa madde 90’da usulüne uluslararası sözleşmeler kanun hükmündedir. İstanbul Sözleşmesi usulüne uygun bir şekilde yürürlüğe konulmuş ve kanun hükmünde bir sözleşmedir. Bu sözleşmelerin feshi yine TBMM’de çıkarılacak yeni bir kanunla mümkündür. Zira yine yukarıda da belirtmiş olduğum üzere kanunlar her zaman kanunla ortadan kaldırılır ve Cumhurbaşkanlığı kararnameleri ile kanun çelişirse kanun hükümleri uygulanır. Cumhurbaşkanı kararı ise bu ikisinin de altında olup hem kanunlara hem Anayasaya uygun olmak zorundadır.

    Kısacası 9 sayılı Cumhurbaşkanı kararnamesi Anaysa madde 90’a aykırıdır. Bu konuda Cumhurbaşkanı kararnamesi yürürlükte olsa dahi Anayasa kanunla çelişen kararnamede kanunun uygulanacağını düzenlemiştir. Yani 9 sayılı Cumhurbaşkanı kararnamesi Anayasa Mahkemesi tarafında iptal edilmemiş olsa dahi kanuna yani Anayasaya aykırı olduğu için Anayasa hükümleri uygulanacaktır. Bu kararnameye ilişkin alınan kararlar ise gerekçesi hatalı olması sebebiyle iptal edilmesi gerekir. Hali hazırdaki düzenlemede 3718 sayılı Cumhurbaşkanı kararı TBMM’ye ait yetkiyi kullanması sebebiyle yetki gaspı olup, iptal edilmesine gerek olmadan uygulanması mümkün değildir. Yani İstanbul Sözleşmesi’nden ayrılmak ne Cumhurbaşkanı kararı ne de Cumhurbaşkanı kararnamesi ile mümkün değildir. İstanbul Sözleşmesi’nden ayrılmanın tek yolu TBMM’nin sözleşmenin feshedildiğine ilişkin yeni bir kanun çıkarmasıdır. 3718 Sayılı Cumhurbaşkanı Kararı hukuki sonuç doğurmamıştır. Anayasa madde 1: Türkiye Devleti bir Cumhuriyettir.


    Nitekim bu konuda hukukçuların görüş birliği de bulunmaktadır.

    Prof. Dr. Adem Sözüer: ANAYASA MADDE 90 Usulüne göre yürürlüğe konulmuş Milletlerarası Antlaşmalar kanun hükmündedir. Bunlar hakkında Anayasaya aykırılık iddiası ile Anayasa Mahkemesine başvurulamaz. Anlamı, #İstanbulSözleşmesi yürütme tasarrufuyla feshedilemez. Yetki gaspıyla TBMM devre dışı bırakılamaz.

    Prof. Dr. İzzet Özgenç: Usulde paralellik ilkesi gereğince, onaylanması Kanunla uygun bulunan bir milletlerarası sözleşmeden, Cumhurbaşkanı Kararıyla Türkiye Cumhuriyeti Devleti taraf olmaktan çıkarılamaz. 19 Mart 2121 tarihli ve 3718 sayılı Cumhurbaşkanı Kararı, hukuki sonuç doğurmaz ise de, bir iradenin ortaya konması bakımından siyaseten ve özellikle Türkiye’nin uluslararası ilişkileri bakımından önemlidir.

    Prof. Dr. Mehmet Köksal: Cumhurbaşkanlığı Kararnamesi ile İstanbul Sözleşmesi’nin iptal edildiği bugünkü Resmî Gazetede yayımlanmış. Yapılanın yanlış olmasının yanı sıra, Mecliste onaylanarak yürürlüğe giren bir Uluslararası Sözleşmeyi, Cumhurbaşkanı Kararı ile kaldırmak hukuku ihlaldir.

    Fotoğraf: Mika Baumeister

    Siyaset
    Paylaş Twitter Facebook LinkedIn Email WhatsApp
    Önceki İçerikBu Bir Veda Değil | Keyfi Gündem
    Sonraki İçerik Fakir Semtin Güzel Kızı: Kişinev

    Diğer İçerikler

    Videolar

    Parlamenter Sistem Nasıl Geri Gelecek? | Çavuşesku’nun Termometresi #252

    8 Mayıs 2025 Melis Konakçı, İlkan Dalkuç ve Burak Bilgehan Özpek
    Yazılar

    Savaşların Kazananı Olur Mu?

    7 Mayıs 2025 Oytun Meçik
    Yazılar

    Türkiye’de Serbest Gazeteciliğin Geleceği: Zorluklar ve Çözüm Yolları

    3 Mayıs 2025 Gökhan Korkmaz

    Yorumlar kapalı.

    Güncel İçerikler

    Abdülhamid ve Sherlock Holmes

    12 Mayıs 2025 Yazılar Umut Dağıstan

    ABD Gündemi: Trump’ın İlk 100 Günü, Sol Muhalefet Meydanlarda, Kamuda Tasfiyeler, Mineral Anlaşması

    10 Mayıs 2025 Bültenler Emrullah Özdemir

    Turkey and Israel: Intense Geopolitical Rivalry from the Mediterranean to Central Asia

    8 Mayıs 2025 D84 INTELLIGENCE Reza Talebi

    Savaşların Kazananı Olur Mu?

    7 Mayıs 2025 Yazılar Oytun Meçik

    E-Bültene Abone Olun

    Güncel içeriklerden ilk siz haberdar olun




    Archives

    • Mayıs 2025
    • Nisan 2025
    • Mart 2025
    • Şubat 2025
    • Ocak 2025
    • Aralık 2024
    • Kasım 2024
    • Ekim 2024
    • Eylül 2024
    • Ağustos 2024
    • Temmuz 2024
    • Haziran 2024
    • Mayıs 2024
    • Nisan 2024
    • Mart 2024
    • Şubat 2024
    • Ocak 2024
    • Aralık 2023
    • Kasım 2023
    • Ekim 2023
    • Eylül 2023
    • Ağustos 2023
    • Temmuz 2023
    • Haziran 2023
    • Mayıs 2023
    • Nisan 2023
    • Mart 2023
    • Şubat 2023
    • Ocak 2023
    • Aralık 2022
    • Kasım 2022
    • Ekim 2022
    • Eylül 2022
    • Ağustos 2022
    • Temmuz 2022
    • Haziran 2022
    • Mayıs 2022
    • Nisan 2022
    • Mart 2022
    • Şubat 2022
    • Ocak 2022
    • Aralık 2021
    • Kasım 2021
    • Ekim 2021
    • Eylül 2021
    • Ağustos 2021
    • Temmuz 2021
    • Haziran 2021
    • Mayıs 2021
    • Nisan 2021
    • Mart 2021
    • Şubat 2021
    • Ocak 2021
    • Aralık 2020
    • Kasım 2020
    • Ekim 2020
    • Eylül 2020
    • Ağustos 2020
    • Temmuz 2020
    • Haziran 2020
    • Mayıs 2020
    • Nisan 2020
    • Mart 2020
    • Şubat 2020
    • Ocak 2020
    • Aralık 2019
    • Kasım 2019
    • Ekim 2019
    • Eylül 2019
    • Ağustos 2019
    • Temmuz 2019
    • Haziran 2019
    • Mayıs 2019
    • Nisan 2019
    • Mart 2019

    Categories

    • Asterisk2050
    • Bültenler
    • Çeviriler
    • D84 INTELLIGENCE
    • EN
    • Forum
    • Özetler
    • Podcast
    • Röportajlar
    • Uncategorized
    • Videolar
    • Yazılar
    Konular
    • Siyaset
    • Ekonomi
    • Dünya
    • Tarih
    • Kültür Sanat
    • Spor
    • Rapor
    • Gezi
    İçerik
    • Yazılar
    • Podcast
    • Forum
    • Röportajlar
    • Çeviriler
    • Özetler
    • Bültenler
    • D84 INTELLIGENCE
    Konular
    • Siyaset
    • Ekonomi
    • Dünya
    • Tarih
    • Kültür Sanat
    • Spor
    • Rapor
    • Gezi
    Sosyal Medya
    • Twitter
    • Facebook
    • Instagram
    • Youtube
    • LinkedIn
    • Apple Podcast
    • Spotify Podcast
    • Whatsapp Kanalı
    Kurumsal
    • Anasayfa
    • Hakkımızda
    • İletişim
    • Yazarlar
    • İçerik Sağlayıcılar
    • Yayın İlkeleri ve Yazım Kuralları
    © 2025 DAKTİLO1984
    • KVKK Politikası
    • Çerez Politikası
    • Aydınlatma Metni
    • Açık Rıza Beyanı

    Arama kelimesini girin ve Enter'a tıklayın. İptal etmek için Esc'ye tıklayın.

    Çerezler

    Sitemizde mevzuata uygun şekilde çerez kullanılmaktadır.

    Fonksiyonel Her zaman aktif
    Sitenin çalışması için ihtiyaç duyulan çerezlerdir
    Preferences
    The technical storage or access is necessary for the legitimate purpose of storing preferences that are not requested by the subscriber or user.
    İstatistik
    Daha iyi bir kullanıcı deneyimi sağlamak için kullanılan çerezlerdir The technical storage or access that is used exclusively for anonymous statistical purposes. Without a subpoena, voluntary compliance on the part of your Internet Service Provider, or additional records from a third party, information stored or retrieved for this purpose alone cannot usually be used to identify you.
    Pazarlama
    Size daha uygun içeriklerin iletilmesi için kullanılan çerezlerdir
    Seçenekleri yönet Hizmetleri yönetin {vendor_count} satıcılarını yönetin Bu amaçlar hakkında daha fazla bilgi edinin
    Seçenekler
    {title} {title} {title}