Daktilo 1984Daktilo 1984
    • Hakkımızda
    • İletişim
    • E-Bültene Abone Ol
    Facebook Twitter Instagram Telegram
    Twitter Facebook YouTube Instagram WhatsApp
    Daktilo 1984Daktilo 1984
    Destek Ol Abone Ol
    • İZLE
      • Çavuşesku’nun Termometresi
      • Varsayılan Ekonomi
      • 2’li Görüş
      • İki Savaş Bir Yazar
      • Yakın Tarih
      • Mayhoş Muhabbetler
      • Tümünü Gör
    • OKU
      • Yazılar
      • Röportajlar
      • Çeviriler
      • Asterisk2050
      • Yazarlar
    • DİNLE
      • Çerçeve
      • Zedcast
      • Tuhaf Zamanların İzinde
      • SenSensizsin
      • Tümünü Gör
    • D84 FYI
      • Hariçten Gazel
      • Avrupa Gündemi
      • ABD Gündemi
      • Altüst
    • D84 INTELLIGENCE
      • Kitap Yorum
      • Göç Sorunu
      • Başkanlık Sistemi Projesi
      • Devlet Kapasitesi Liberteryenizmi
      • Herkes için Siyaset Bilimi
      • Yapay Zeka
    Daktilo 1984Daktilo 1984
    Anasayfa » İstanbul Büyükşehir Belediyesi Kanal İstanbul İçin Halk Oylaması Düzenleyebilir mi? – Hukuki Bir Değerlendirme
    Forum

    İstanbul Büyükşehir Belediyesi Kanal İstanbul İçin Halk Oylaması Düzenleyebilir mi? – Hukuki Bir Değerlendirme

    Ali Gül9 Ocak 20205 dk Okuma Süresi
    Paylaş
    Twitter Facebook LinkedIn Email WhatsApp

    [voiserPlayer]

    2011 yılında o dönem başbakan olan Recep Tayyip Erdoğan tarafından açıklanan Kanal İstanbul Projesi, aradan geçen neredeyse 9 yılın ardından yeniden gündemde. Ne için yapıldığı konusunda ikna edici hiçbir argümanın ortaya konulmadığı bu projeye İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Ekrem İmamoğlu son derece aktif bir şekilde karşı çıkıyor. İmamoğlu, Türkiye’nin en önemli kentine yapılacak bu derece büyük ve bu derece etkileri yüksek bir projenin halka sorulması ve bunun için bir halk oylaması yapılması gerektiğini söyledi[1]. İmamoğlu’nun bu talebi AKP Meclis Grup Başkanı Naci Bostancı tarafından reddedildi ve böyle bir şeyin hükümetin gündeminde olmadığı söylendi[2].

    Bu gelişmelerin ardından Twitter’da İstanbul Büyükşehir Belediyesi’nin Kanal İstanbul için bir halk oylaması düzenlemeyi planladığı konuşulmaya başladı. Bu yazıda İBB’nin Kanal İstanbul için bir halk oylaması düzenleyip düzenleyemeyeceği, eğer düzenlerse ortaya çıkan sonucun ne anlama geleceği mevcut hukuk kuralları çerçevesinde değerlendirilecektir.

    Halk Oylaması

    Halk oylaması TDK’da “Halkın türlü siyasi ve toplumsal sorunlar karşısında olumlu veya olumsuz görüşünü belirlemek için başvurulan oylama, plesibit, referandum” olarak tanımlanmıştır[3]. Tanımdan da anlaşılacağı üzere halk oylamasının amacı vatandaşların belirli bir konu hakkındaki kanaatinin sorulmasıdır.

    Türkiye’de bilinen anlamıyla ise halk oylaması ya da referandum, vatandaşların belirli bir konu hakkındaki fikirlerinin sorularak, onların görüşüne göre hukuki bir düzenlemenin onaylanması veya reddedilmesi anlamına gelmektedir. Ancak vatandaşların her kanaati hukuki bir sonuç doğurmaz. Bu bağlamda halk oylamaları farklı çeşitlere ayrılır.

    Halk Oylamasının Çeşitleri

    Halk oylamaları bağlayıcılığı bakımından ikiye ayrılır. Bunlar istişari halk oylaması (danışma referandumu) ve tasdiki halk oylaması (karar referandumu) olarak isimlendirilir.

    İstişari halk oylaması, halk oylamasının neticesinin yasama organı olan meclisi hukuken bağlamadığı halk oylaması şeklidir. Bu halk oylaması şeklinde, vatandaşların ortaya koyduğu kanaati meclis dilerse dikkate alır dilerse dikkate almaz. İstişari halk oylaması İsveç Anayasası tarafından öngörülmüştür. Ancak bu konunun anayasada düzenlenmesi zorunlu değildir. İngiltere, Norveç, Kanada, Yeni Zelanda ve Avustralya gibi ülkeler de istişari halk oylaması düzenlemiştir.

    Tasdiki halk oylaması ise halk oylamasının neticesinin hukuken bağlayıcı olduğu halk oylaması şeklidir. Bu halk oylaması şeklinde, vatandaşların kanaatinin hukuk düzeninde doğrudan bir etkisi olur[4]. Örneğin vatandaşlar tarafından halk oyuna sunulan hukuki düzenleme onaylanırsa, artık bu düzenleme kendiliğinden bağlayıcı bir nitelik taşır. Ayrıca bir onay merasimine ihtiyaç duyulmaz.

    Yine halk oylamaları konuları bakımından da değişiklik gösterir. Kurucu halk oylaması ya da anayasa referandumu ile teşrii halk oylaması ya da yasama referandumu farklı halk oylaması çeşitleridir. Kurucu halk oylamasında vatandaşların kanaati bir anayasa hükmünü veya toptan bir anayasayı değiştirirken, yasama halk oylamasında bir kanun maddesi onaylanmakta veya reddedilmektedir. [5]

    Halk oylamaları ulusal düzeyde veya yerel olarak gerçekleşmeleri açısından da farklılık gösterir. Ulusal düzeyde yapılan halk oylamaları tüm ülkeyi ilgilendiren konular için gerçekleştirilirken, yerel düzeyde yapılan halk oylamaları genellikle o bölgedeki belirli bir değişiklik için gerçekleştirilir.

    Türkiye’de Halk Oylamaları

    Türkiye’de ilk halk oylaması 1961 Anayasası için yapılmıştır. Bu hem bağlayıcı hem de kurucu nitelikte bir halk oylamasıdır. Bu halk oylamasının neticesinde Türkiye 1961 Anayasasını kabul etmiş ve yürürlüğe koymuştur.

    Ardından yapılan 1982 Anayasası Halk Oylaması, 1987 Siyasi Haklar Halk Oylaması, 1988 Yerel Seçim Halk Oylaması, 2007, 2010 ve 2017 Anayasa Değişikliği Halk Oylamaları Türkiye’nin bugüne kadar gerçekleştirdiği diğer halk oylamalarıdır. Bütün bu halk oylamalarının ortak noktası, kurucu bir anayasanın veya bir anayasa hükmünün oylanması ve bunların bağlayıcı bir halk oylaması olmasıdır.

    Bir halk oylamasının bağlayıcı nitelik taşıması için, bu bağlayıcılığın bir kanun veya anayasa hükmüyle getirilmiş olması gerekir. Türk hukukunda yalnızca anayasal halk oylamaları düzenlenmiştir ve anayasa değişiklikleri dışında herhangi bir konuda halk oylaması yapılırsa, bunun hukuki bir bağlayıcılığı yoktur. Zira bu çeşit bir halk oylamasına hukuki bir bağlayıcılık kazandıracak herhangi bir düzenleme bulunmamaktadır.

    Bu bağlamda Türk hukuku tarafından kendisine bir geçerlilik atfedilen yegane halk oylaması türünün ulusal düzeyde gerçekleştirilen ve bağlayıcı olan anayasal halk oylaması olduğunu söylemek yanlış olmayacaktır.

    İstişari Halk Oylamaları (Danışma Referandumu)

    Türk hukukunda yalnızca bağlayıcı nitelikteki anayasal halk oylamalarının yer bulması, diğer halk oylaması çeşitlerinin uygulanamayacağı anlamına gelmemektedir. Özellikle belediyeler düzeyinde çeşitli halk oylamaları uzun zamandır ülkemizde yapılmaktadır.

    Yerel düzeyde yapılan halk oylamaları çok büyük bir çeşitliliğe sahiptir. Bu halk oylamaları bütün bir belediye düzeyinde yapılabildiği gibi, yalnızca belirli mahalleleri etkilediği için bu mahallelerde de yapılabilir.

    Örneğin geçtiğimiz eylül ayında AKP’li Tuzla Belediyesi tarafından Başkomutan Caddesi’ndeki trafiğin nasıl olması gerektiğiyle ilgili bir halk oylaması yapılmış, katılım düşük kaldığı için belediye tarafından mobil olarak halk oylaması tekrar edilmiştir. [6]

    Bu halk oylaması mahalle düzeyinde yapılmıştır ancak her oylamanın mahalle düzeyinde gerçekleşmesi gerekmemektedir. Örneğin CHP’li Çiğli Belediyesi tarafından belediyenin logosu geçtiğimiz aralık ayında halk oylamasına sunulmuştur. [7]

    Yine AKP’li Elazığ belediyesi geçtiğimiz mayıs ayında bir üst geçidin yıkılıp yıkılmamasıyla ilgili halk oylamasına başvurmuş, hatta bu oylama için özenle bir pusula hazırlamıştır.

    Belediyeler tarafından yapılan halk oylamaları incelendiğinde, bu oylamaların belediyelerin yetki alanı içindeki konulara ilişkin olarak yapıldığı ve sonuçlarının hukuken bağlayıcı olmadığı görülmektedir. Oylamanın sonuçları hukuken bağlayıcı olmasa da, belediyeler burada çıkan görüşleri kararlarına yansıtmış ve uygulamıştır.

    Belediyeler tarafından sayısız halk oylaması yapılmıştır ancak bunların hukuk düzeninde bir anlamı bulunmamaktadır. Bu halk oylamaları, belediye tarafından belirli bir konuda vatandaşın fikrinin sorulmasından öteye gitmemektedir. Bu anlamda belediyeler halk oylamasından çıkan kararı uygulamayabilir ve hatta tam tersini de uygulayabilir.

    Kanal İstanbul İçin Halk Oylaması

    Tüm bu hususlar değerlendirildiğinde, İstanbul Büyükşehir Belediyesi tarafından Kanal İstanbul için bir halk oylaması yapılmasının mümkün olduğu görülecektir. Belediye tarafından yapılacak bu halk oylaması “istişari halk oylaması” niteliğinde olacaktır ve hukuken hiçbir bağlayıcılığı ve hatta anlamı bulunmayacaktır.

    İstanbul Büyükşehir Belediyesi tarafından Kanal İstanbul konusunda yapılacak bir halk oylamasını diğer belediyeler tarafından yapılan halk oylamalarından ayıran bir konu bulunmaktadır. Diğer belediyelerin yaptığı halk oylamaları belediyenin yapacağı bir işleme ilişkin olarak yapılmıştır. Kanal İstanbul konusunda yapılacak olan bir halk oylaması ise merkezi yönetimin yapmayı planladığı bir işleme ilişkindir.

    Bu ayrımın hukuken hiçbir anlamı yoktur. Zira her iki halk oylaması türü de hukuken bağlayıcı değildir, hukuk düzeninde bir yeri yoktur ve bir kanaat sorma faaliyetinin ötesine geçmemektedir. Bu nedenle İstanbul Büyükşehir Belediyesi tarafından Kanal İstanbul konusunda yapılacak bir halk oylamasının, yine İstanbul Büyükşehir Belediyesi’nin geçtiğimiz aylarda vapurlardaki koltuk rengini vatandaşa sorduğu halk oylamasından herhangi bir farkı yoktur. Her iki işlem de hukuka uygundur.

    Fotoğraf: Edwin Andrade


    [1] https://www.yenicaggazetesi.com.tr/ekrem-imamoglu-kanal-istanbul-icin-gerekirse-referanduma-gidilmeli-260759h.htm

    [2] http://www.cumhuriyet.com.tr/haber/siyaset/1711323/akpli-bostanci-kanal-istanbulda-referandum-yapilmayacak.html

    [3] https://sozluk.gov.tr/?kelime=halk%20oylamas%C4%B1

    [4] Kemal Gözler – Anayasa Hukukunun Genel Teorisi s.681-682

    [5] Kemal Gözler – Halkoylamasının Değeri

    [6] https://www.tuzla.bel.tr/icerik/11/6592/tuzlada-bir-ilk-mobil-referandum.aspx

    [7] https://www.sozcu.com.tr/2019/gundem/cigli-belediyesinden-logo-icin-halk-oylamasi-5485219/

    Siyaset
    Paylaş Twitter Facebook LinkedIn Email WhatsApp
    Önceki İçerikÇin’in Terörizm Tehdidi Algılamaları ve Müslüman Azınlıklara Yönelik Baskıcı Politikalarındaki Değişim*
    Sonraki İçerik Üretimin Tarihi | Sovyet Kalkınması #7

    Diğer İçerikler

    Videolar

    Parlamenter Sistem Nasıl Geri Gelecek? | Çavuşesku’nun Termometresi #252

    8 Mayıs 2025 Melis Konakçı, İlkan Dalkuç ve Burak Bilgehan Özpek
    Yazılar

    Savaşların Kazananı Olur Mu?

    7 Mayıs 2025 Oytun Meçik
    Yazılar

    Türkiye’de Serbest Gazeteciliğin Geleceği: Zorluklar ve Çözüm Yolları

    3 Mayıs 2025 Gökhan Korkmaz

    Yorumlar kapalı.

    Güncel İçerikler

    Yatırım mı Sömürü mü?: ABD ve Ukrayna Arasında Tartışmalı Maden Anlaşması

    14 Mayıs 2025 Yazılar Cem Özen

    Dünya Gündemi: Trump’ın Körfez Turu, ABD-Çin Ticaret Savaşlarında Geçici Ateşkes

    13 Mayıs 2025 Bültenler Bahadır Çelebi

    Abdülhamid ve Sherlock Holmes

    12 Mayıs 2025 Yazılar Umut Dağıstan

    ABD Gündemi: Trump’ın İlk 100 Günü, Sol Muhalefet Meydanlarda, Kamuda Tasfiyeler, Mineral Anlaşması

    10 Mayıs 2025 Bültenler Emrullah Özdemir

    E-Bültene Abone Olun

    Güncel içeriklerden ilk siz haberdar olun




    Archives

    • Mayıs 2025
    • Nisan 2025
    • Mart 2025
    • Şubat 2025
    • Ocak 2025
    • Aralık 2024
    • Kasım 2024
    • Ekim 2024
    • Eylül 2024
    • Ağustos 2024
    • Temmuz 2024
    • Haziran 2024
    • Mayıs 2024
    • Nisan 2024
    • Mart 2024
    • Şubat 2024
    • Ocak 2024
    • Aralık 2023
    • Kasım 2023
    • Ekim 2023
    • Eylül 2023
    • Ağustos 2023
    • Temmuz 2023
    • Haziran 2023
    • Mayıs 2023
    • Nisan 2023
    • Mart 2023
    • Şubat 2023
    • Ocak 2023
    • Aralık 2022
    • Kasım 2022
    • Ekim 2022
    • Eylül 2022
    • Ağustos 2022
    • Temmuz 2022
    • Haziran 2022
    • Mayıs 2022
    • Nisan 2022
    • Mart 2022
    • Şubat 2022
    • Ocak 2022
    • Aralık 2021
    • Kasım 2021
    • Ekim 2021
    • Eylül 2021
    • Ağustos 2021
    • Temmuz 2021
    • Haziran 2021
    • Mayıs 2021
    • Nisan 2021
    • Mart 2021
    • Şubat 2021
    • Ocak 2021
    • Aralık 2020
    • Kasım 2020
    • Ekim 2020
    • Eylül 2020
    • Ağustos 2020
    • Temmuz 2020
    • Haziran 2020
    • Mayıs 2020
    • Nisan 2020
    • Mart 2020
    • Şubat 2020
    • Ocak 2020
    • Aralık 2019
    • Kasım 2019
    • Ekim 2019
    • Eylül 2019
    • Ağustos 2019
    • Temmuz 2019
    • Haziran 2019
    • Mayıs 2019
    • Nisan 2019
    • Mart 2019

    Categories

    • Asterisk2050
    • Bültenler
    • Çeviriler
    • D84 INTELLIGENCE
    • EN
    • Forum
    • Özetler
    • Podcast
    • Röportajlar
    • Uncategorized
    • Videolar
    • Yazılar
    Konular
    • Siyaset
    • Ekonomi
    • Dünya
    • Tarih
    • Kültür Sanat
    • Spor
    • Rapor
    • Gezi
    İçerik
    • Yazılar
    • Podcast
    • Forum
    • Röportajlar
    • Çeviriler
    • Özetler
    • Bültenler
    • D84 INTELLIGENCE
    Konular
    • Siyaset
    • Ekonomi
    • Dünya
    • Tarih
    • Kültür Sanat
    • Spor
    • Rapor
    • Gezi
    Sosyal Medya
    • Twitter
    • Facebook
    • Instagram
    • Youtube
    • LinkedIn
    • Apple Podcast
    • Spotify Podcast
    • Whatsapp Kanalı
    Kurumsal
    • Anasayfa
    • Hakkımızda
    • İletişim
    • Yazarlar
    • İçerik Sağlayıcılar
    • Yayın İlkeleri ve Yazım Kuralları
    © 2025 DAKTİLO1984
    • KVKK Politikası
    • Çerez Politikası
    • Aydınlatma Metni
    • Açık Rıza Beyanı

    Arama kelimesini girin ve Enter'a tıklayın. İptal etmek için Esc'ye tıklayın.

    Çerezler

    Sitemizde mevzuata uygun şekilde çerez kullanılmaktadır.

    Fonksiyonel Her zaman aktif
    Sitenin çalışması için ihtiyaç duyulan çerezlerdir
    Preferences
    The technical storage or access is necessary for the legitimate purpose of storing preferences that are not requested by the subscriber or user.
    İstatistik
    Daha iyi bir kullanıcı deneyimi sağlamak için kullanılan çerezlerdir The technical storage or access that is used exclusively for anonymous statistical purposes. Without a subpoena, voluntary compliance on the part of your Internet Service Provider, or additional records from a third party, information stored or retrieved for this purpose alone cannot usually be used to identify you.
    Pazarlama
    Size daha uygun içeriklerin iletilmesi için kullanılan çerezlerdir
    Seçenekleri yönet Hizmetleri yönetin {vendor_count} satıcılarını yönetin Bu amaçlar hakkında daha fazla bilgi edinin
    Seçenekler
    {title} {title} {title}