Daktilo 1984Daktilo 1984
    • Hakkımızda
    • İletişim
    • E-Bültene Abone Ol
    Facebook Twitter Instagram Telegram
    Twitter Facebook YouTube Instagram WhatsApp
    Daktilo 1984Daktilo 1984
    Destek Ol Abone Ol
    • İZLE
      • Çavuşesku’nun Termometresi
      • Varsayılan Ekonomi
      • 2’li Görüş
      • İki Savaş Bir Yazar
      • Yakın Tarih
      • Mayhoş Muhabbetler
      • Tümünü Gör
    • OKU
      • Yazılar
      • Röportajlar
      • Çeviriler
      • Asterisk2050
      • Yazarlar
    • DİNLE
      • Çerçeve
      • Zedcast
      • Tuhaf Zamanların İzinde
      • SenSensizsin
      • Tümünü Gör
    • D84 FYI
      • Hariçten Gazel
      • Avrupa Gündemi
      • ABD Gündemi
      • Altüst
    • D84 INTELLIGENCE
      • Kitap Yorum
      • Göç Sorunu
      • Başkanlık Sistemi Projesi
      • Devlet Kapasitesi Liberteryenizmi
      • Herkes için Siyaset Bilimi
      • Yapay Zeka
    Daktilo 1984Daktilo 1984
    Anasayfa » İnceleme: Sağ Kanat Popülizmin Altı Çelişkisi
    Forum

    İnceleme: Sağ Kanat Popülizmin Altı Çelişkisi

    Erol Oytun Ercan6 Nisan 20206 dk Okuma Süresi
    Paylaş
    Twitter Facebook LinkedIn Email WhatsApp

    [voiserPlayer]

    Ziya Öniş ve Mustafa Kutlay, The International Spectator’da yayınlanan “The Global Political Economyof Right-wing Populism: Deconstructing the Paradox” makalelerinde , sağ kanat popülizmin çelişkili özelliklerini, politik ekonomi ekseninde yapı söküme uğratarak inceliyorlar.

    Öncelikle, sağ kanat popülizm çalışmalarında konunun literatürde nasıl ele alındığını açıklayıp, sonrasındaysa konuya aslında nasıl yaklaşmak gerektiğini işliyorlar. Ana argümanları ise sağ kanat popülizmin global bir fenomen olarak ele alınıp, ekonomi-kimlik ve iç-dış politika bağlamında incelenerek en iyi şekilde anlaşılacağı.

    Bunu öne sürmeden önceyse sağ kanat popülizmin altı ana özelliğini, Rusya, Türkiye, Hindistan, Brezilya, Birleşik Krallık, ABD, Polonya ve Macaristan gibi ülkelerden örneklerle karşılaştırmalı bir şekilde inceliyorlar. Hem gelişmiş hem de gelişmekte olan ülkeleri barındıran bu örneklem, ekstra bir grup olarak Avrupa’nın çeper ülkelerindeki popülist sağ rejimleri de ayrı bir sınıf olarak eklemeyi göz ardı etmiyor. Aşağıda bu altı ana özelliği irdelemeye çalışacağım.

    Elitlere Rağmen Elitler İçin

    Öniş ve Kutlay’a göre, sağ kanat popülistler kurulu düzene karşı kendilerini halkın gerçek sesi olarak servis ederlerken, aslında iş çevreleriyle yakın ilişkiler içerisindeler.

    Halkın elit karşıtı duygularının sömürüsünü başarılı bir şekilde gerçekleştiren popülist sağ rejimlerin iktidarlarının devamlılığı ise büyük oranda iş çevreleri ile kurdukları ilişkilere dayanıyor.

    Rusya’da bu “oligarklar” aracılığıyla ülke zenginliğinin kontrol edilmesiyle olurken, Türkiye’de inşaat, enerji ve medya sektörünün kontrol altına alınmasıyla gerçekleşiyor. Bu iki ülkede kendine has “devlet kapitalizmi” modelini uygulayarak iş çevreleri aracılığıyla refahın dağılımını kontrol altında tutuyor.

    ABD’de ise bu ilişki Trump’ın belirli lobi gruplarının desteğiyle seçilmesi ve sonrasında şirket vergilerinde büyük bir kesinti yaparak bu grupları memnun etmesi şeklinde kendini gösteriyor.

    Ek olarak makalede popülist sağ liderlerinin nepotist bir şekilde “hanedanlık” kurmaya yönelik eğilimleri olduğunun altı çiziliyor.

    Ekonomi Kötüyse, Kimlikler Fora!

    Öniş ve Kutlay literatürde çoğu çalışmanın ekonomi ve kimlik arasında keskin bir ayrım yaparak, iki konuyu ayrı ayrı keyfi bir şekilde ele almanın bizi yanlış çıkarımlara sürükleyebileceğini söylüyor.

    Ekonomik faktörlerin sağ kanat popülist rejimlerin başarılarının ve seçimleri kazanmak için gerekli olan “sınıflar arası” koalisyonun en önemli yapı taşı olduğu belirtiliyor.

    Sınıflar arası bu koalisyonu oluşturmak içinse kaynaklar hem iş çevrelerini desteklemek için dikey bir şekilde dağıtılıyor, hem de orta ve alt sınıfları desteklemek için sosyal yardımlar olarak yatay bir şekilde kullanılıyor.

    Fakat, yalnızca ekonomik faktörlerin bu rejimlerin başarısını açıklamak için yetersiz kaldığı, karizmatik liderlerin kurumlar ve aracılar olmadan geniş bir tabana ulaşabilme yeteneklerinin ciddi bir öneme sahip olduğu vurgulanıyor.

    Türkiye ve Macaristan gibi ülkelerin ekonomileri kötüye gittiğinde bile liderlerin geniş kitlelerden destek bulmaları da kimlik ve ekonomi arasındaki karmaşık etkileşimi örneklendiriyor. Bu dönemlerde siyasi kimlik ve kutuplaştırıcı söylem öne çıkarak ekonomik başarısızlıklar halk tarafından göz ardı ediliyor.

    Sağ kanat popülist politikacıların din ve milliyetçiliği ön plana çıkaran “dışlayıcı” söylemleri, ekonomi bir kenara bırakıldığında bile, farklı sınıfları bir araya getirerek seçim başarılarının devamlılığını sağlıyor.

    Sağ ve Sol Popülizmin Temel Farkları

    Güncel tartışmalarda sağ ve sol kanat popülizmin benzerliklerinin öne çıkarılıp farklılıklarının göz ardı edilerek aynı çatı altında değerlendirilmesinin yaygın olduğuna fakat bunların aslında önemli ölçüde farklı fenomenler oluşuna dikkat çekiliyor.

    Burada en önemli fark ise sağ kanat popülizmin toplumu kutuplaştırmaya yönelik dışlayıcı bir siyaset anlayışı benimsemesi, sol kanat popülizmin ise sınıfsal farklılıklara ve eşitsizliğe önem verirken ilerlemeci, çevre odaklı ve çok kültürlü bir siyaset izleme eğiliminde olduğu.

    Bir diğer önemli ayrımın ise iş çevreleriyle olan ilişkilerinde olduğu belirtiliyor. Sağ kanat popülistlerin iş çevreleriyle organik bir ilişki içerisinde olduğu, sol kanat popülistlerin ise iş çevresinin çıkarlarıyla arasına mesafe koyduğunun altı çiziliyor.

    Sorun İçerideyse Dışarıya İhraç Et

    Makalede sağ kanat popülist rejimlerin devamlılıklarını sağlayan yegâne faktörün liderlerin halkın odağını bölme ve sorunları bir “dış düşmana” aktarma kabiliyetleri olduğu öne sürülüyor.

    Gündem değiştirmek ve iç sorunların suçunu dış düşmanlara ihraç edebilmek için sağ kanat popülistlerin agresif bir dış politika izleyerek, zorlayıcı güç kullanmaya daha yatkın olduğu ve bölgesel çatışmalarda direkt güç kullanma ya da kullanma tehdidinde bulunma eğilimi basıyor.

    Fakat bu çabalar ise uzun vadede ulusal güvenliğe zarar verdiği kadar yapıcı bir dış politika izlemeyi de zorlaştırıyor.

    Bu tarz rejimlerde içeriden gelecek herhangi bir muhalefet ise ‘devlet düşmanı’ olarak damgalanabiliyor, bu da toplum içerisinde hegemonik bir blok oluşmasına neden oluyor.

    Yerelden Küresele, Dikotomilerin Ötesine

    Sağ kanat popülizmin küresel bir fenomen olarak ele alınabilmesi için milliyetçi-küreselci dikotomisinin dışında düşünülmesi gerektiğini söyleyen Öniş ve Kutlay, sağ kanat popülistlerin “seçici küreselleşme karşıtları” olduğunu ve çoğu zaman “seçici küreselleşmeciler” olduklarına dikkat çekiyor.

    Bu konudaki en önemli önerme ise sağ kanat popülistlerin farklı bir dünya vizyonu olduğu ve yeniden tanımlanmış bu dünyada ülkelerine alternatif bir rol biçtikleri. Erdoğan, Putin ve Modi gibi liderlerin batı merkezli uluslararası düzene alternatif bir “küresel yönetişim” modelini benimsemeleriyse bunun kanıtı niteliğinde.

    Sağ kanat popülistlerin küreselleşmeden ziyade onun batı tarzı liberal yorumuna karşı oldukları, uluslararası kurumların aracılığı yerine hükûmetler arası ikili ilişkiler ağından oluşan bir “post-liberal” uluslararası düzeni benimsediklerine odaklanılıyor.

    Bunun yanında ise küresel bir dalga olarak birbirlerinden beslenmeleri, birbirlerinin hatalarından öğrenmeleri ve uluslar ötesi ittifaklar kurmaları küreselleşme kavramıyla değil bunun yöntemi ile kavga içerisinde olduklarını gösteriyor.

    Gelir Eşitsizliği

    Elitler tarafından ezilenlere ve dışarıda bırakılanlara eşitlik vaadiyle iktidara gelen sağ popülist rejimler, gelir dağılımındaki eşitsizliği iyileştirebildiler mi?

    Verilere bakıldığında bunun pek olmadığı hatta eleştirdikleri liberal rejimlerin olduğu ülkelerde bu eşitsizliğin daha az olduğu göze çarpıyor.

    Öniş ve Kutlay ise eşitsizliğin devamına rağmen sağ kanat popülistlerin iktidarlarını korumalarını, yatay şekilde sosyal harcamaları toplumun büyük bir kısmını kapsayacak bir şekilde genişletirken aynı zamanda dikey olarak servetin üst tabakada yoğunlaşmasını başarmalarına bağlıyor.

    Tam bu sırada Öniş ve Kutlay, “side quest” misali çalışmanın nedenselliğini tersine çevirerek, sağ kanat popülizmin kapitalizmin neden olduğu eşitsizlik ile baş edebilmek için ekonomik büyüme ve sosyal desteği kullanan etkili bir araç olabileceğine değiniyor.

    Bundan yola çıkarak sağ kanat popülistlerin başarısının devamlılığı için gerekenin ekonomik büyüme ve gelirin “belirli miktarda” yeniden dağıtımı olduğunu söylüyorlar.

    Farklı sosyo-ekonomik sınıflara ait kesimleri ise gelir ve servet eşitsizliğine rağmen dışlayıcı kimlik siyasetiyle bir araya getirebilmelerinin de seçimleri kazandıran “mükemmel formül” olduğunu belirtiyorlar.

    Peki Sağ Kanat Popülizmi Yenebilir miyiz?

    Makalenin sonuç kısmında, sağ kanat popülizmin büyük krizler (koronavirüs?) ve siyasi başarısızlıklar sonucu halkın gözündeki güvenilirliği yitirerek yıkılabileceği, kendi kutuplaştırıcı politikalarının tersine dönüp azınlıkta kalarak seçimleri kaybedebileceği gibi olması muhtemel sonuçlara değiniliyor.

    Sonuç olaraksa Öniş ve Kutlay, iyimser bir şekilde, yerel bir zincirleme tepkinin küresel bir karşı hareket başlatabileceği ve yeni tarz siyaset anlayışlarının yeşererek ilerlemeci siyaseti tekrardan sahneye taşıyabileceğini söylüyorlar.

    Fotoğraf: Skylor Powell 


    Kaynak: Ziya Öniş & Mustafa Kutlay (2020): The Global Political Economyof Right-wing Populism: Deconstructing the Paradox, The International Spectator

    Tüm grafikler makalenin içerisinden alınmıştır.

    Dünya
    Paylaş Twitter Facebook LinkedIn Email WhatsApp
    Önceki İçerikKorona Virüsü ve Körfez Bölgesinde Olası Yeni Düzen
    Sonraki İçerik Sonu Belli Olan Hikayeye Akış Yazmak

    Diğer İçerikler

    Yazılar

    Yatırım mı Sömürü mü?: ABD ve Ukrayna Arasında Tartışmalı Maden Anlaşması

    14 Mayıs 2025 Cem Özen
    Bültenler

    Dünya Gündemi: Trump’ın Körfez Turu, ABD-Çin Ticaret Savaşlarında Geçici Ateşkes

    13 Mayıs 2025 Bahadır Çelebi
    Bültenler

    ABD Gündemi: Trump’ın İlk 100 Günü, Sol Muhalefet Meydanlarda, Kamuda Tasfiyeler, Mineral Anlaşması

    10 Mayıs 2025 Emrullah Özdemir

    Yorumlar kapalı.

    Güncel İçerikler

    19 Mayıs 1919: Bağımsızlık Ruhunun Uyanışı ve Türk Gençliğine Bırakılan Emanet

    19 Mayıs 2025 Yazılar Erdal Kesin

    Fesih Kararı ve Türkiye’de Siyasetin Yönü | Burak Bilgehan Özpek Fesih Kararını Değerlendirdi

    19 Mayıs 2025 Röportajlar Daktilo1984

    Türkiye’de Gazetecilik | TGS’den Basın Özgürlüğü Raporu: İlyas Coşkun ve Ülkü Şahin ile Söyleşi

    18 Mayıs 2025 Röportajlar Gökhan Korkmaz

    Post-PKK Düzeni ve Türk Siyasetinde Muhtemel Değişiklikler

    16 Mayıs 2025 Yazılar Armağan Öztürk

    E-Bültene Abone Olun

    Güncel içeriklerden ilk siz haberdar olun




    Archives

    • Mayıs 2025
    • Nisan 2025
    • Mart 2025
    • Şubat 2025
    • Ocak 2025
    • Aralık 2024
    • Kasım 2024
    • Ekim 2024
    • Eylül 2024
    • Ağustos 2024
    • Temmuz 2024
    • Haziran 2024
    • Mayıs 2024
    • Nisan 2024
    • Mart 2024
    • Şubat 2024
    • Ocak 2024
    • Aralık 2023
    • Kasım 2023
    • Ekim 2023
    • Eylül 2023
    • Ağustos 2023
    • Temmuz 2023
    • Haziran 2023
    • Mayıs 2023
    • Nisan 2023
    • Mart 2023
    • Şubat 2023
    • Ocak 2023
    • Aralık 2022
    • Kasım 2022
    • Ekim 2022
    • Eylül 2022
    • Ağustos 2022
    • Temmuz 2022
    • Haziran 2022
    • Mayıs 2022
    • Nisan 2022
    • Mart 2022
    • Şubat 2022
    • Ocak 2022
    • Aralık 2021
    • Kasım 2021
    • Ekim 2021
    • Eylül 2021
    • Ağustos 2021
    • Temmuz 2021
    • Haziran 2021
    • Mayıs 2021
    • Nisan 2021
    • Mart 2021
    • Şubat 2021
    • Ocak 2021
    • Aralık 2020
    • Kasım 2020
    • Ekim 2020
    • Eylül 2020
    • Ağustos 2020
    • Temmuz 2020
    • Haziran 2020
    • Mayıs 2020
    • Nisan 2020
    • Mart 2020
    • Şubat 2020
    • Ocak 2020
    • Aralık 2019
    • Kasım 2019
    • Ekim 2019
    • Eylül 2019
    • Ağustos 2019
    • Temmuz 2019
    • Haziran 2019
    • Mayıs 2019
    • Nisan 2019
    • Mart 2019

    Categories

    • Asterisk2050
    • Bültenler
    • Çeviriler
    • D84 INTELLIGENCE
    • EN
    • Forum
    • Özetler
    • Podcast
    • Röportajlar
    • Uncategorized
    • Videolar
    • Yazılar
    Konular
    • Siyaset
    • Ekonomi
    • Dünya
    • Tarih
    • Kültür Sanat
    • Spor
    • Rapor
    • Gezi
    İçerik
    • Yazılar
    • Podcast
    • Forum
    • Röportajlar
    • Çeviriler
    • Özetler
    • Bültenler
    • D84 INTELLIGENCE
    Konular
    • Siyaset
    • Ekonomi
    • Dünya
    • Tarih
    • Kültür Sanat
    • Spor
    • Rapor
    • Gezi
    Sosyal Medya
    • Twitter
    • Facebook
    • Instagram
    • Youtube
    • LinkedIn
    • Apple Podcast
    • Spotify Podcast
    • Whatsapp Kanalı
    Kurumsal
    • Anasayfa
    • Hakkımızda
    • İletişim
    • Yazarlar
    • İçerik Sağlayıcılar
    • Yayın İlkeleri ve Yazım Kuralları
    © 2025 DAKTİLO1984
    • KVKK Politikası
    • Çerez Politikası
    • Aydınlatma Metni
    • Açık Rıza Beyanı

    Arama kelimesini girin ve Enter'a tıklayın. İptal etmek için Esc'ye tıklayın.

    Çerezler

    Sitemizde mevzuata uygun şekilde çerez kullanılmaktadır.

    Fonksiyonel Her zaman aktif
    Sitenin çalışması için ihtiyaç duyulan çerezlerdir
    Preferences
    The technical storage or access is necessary for the legitimate purpose of storing preferences that are not requested by the subscriber or user.
    İstatistik
    Daha iyi bir kullanıcı deneyimi sağlamak için kullanılan çerezlerdir The technical storage or access that is used exclusively for anonymous statistical purposes. Without a subpoena, voluntary compliance on the part of your Internet Service Provider, or additional records from a third party, information stored or retrieved for this purpose alone cannot usually be used to identify you.
    Pazarlama
    Size daha uygun içeriklerin iletilmesi için kullanılan çerezlerdir
    Seçenekleri yönet Hizmetleri yönetin {vendor_count} satıcılarını yönetin Bu amaçlar hakkında daha fazla bilgi edinin
    Seçenekler
    {title} {title} {title}