Daktilo 1984Daktilo 1984
    • Hakkımızda
    • İletişim
    • E-Bültene Abone Ol
    Facebook Twitter Instagram Telegram
    Twitter Facebook YouTube Instagram WhatsApp
    Daktilo 1984Daktilo 1984
    Destek Ol Abone Ol
    • İZLE
      • Çavuşesku’nun Termometresi
      • Varsayılan Ekonomi
      • 2’li Görüş
      • İki Savaş Bir Yazar
      • Yakın Tarih
      • Mayhoş Muhabbetler
      • Tümünü Gör
    • OKU
      • Yazılar
      • Röportajlar
      • Çeviriler
      • Asterisk2050
      • Yazarlar
    • DİNLE
      • Çerçeve
      • Zedcast
      • Tuhaf Zamanların İzinde
      • SenSensizsin
      • Tümünü Gör
    • D84 FYI
      • Hariçten Gazel
      • Avrupa Gündemi
      • ABD Gündemi
      • Altüst
    • D84 INTELLIGENCE
      • Kitap Yorum
      • Göç Sorunu
      • Başkanlık Sistemi Projesi
      • Devlet Kapasitesi Liberteryenizmi
      • Herkes için Siyaset Bilimi
      • Yapay Zeka
    Daktilo 1984Daktilo 1984
    Anasayfa » Birleşik Krallık’ta Yeni Başbakan Kim Olacak?
    Forum

    Birleşik Krallık’ta Yeni Başbakan Kim Olacak?

    Batuhan Köroğlu24 Ağustos 20226 dk Okuma Süresi
    Paylaş
    Twitter Facebook LinkedIn Email WhatsApp

    [voiserPlayer]

    Birleşik Krallık yeni başbakanını seçiyor! Boris Johnson hükümetinin istifası sonrası Muhafazakar Parti ve Birleşik Krallık yeni liderini seçecek. 5 Eylül’de yapılacak seçimde Muhafazakar Parti içinden iki aday öne çıkıyor: yasadışı göçmenlik çıkışından sonra Türkiye medyasının da yakından tanıdığı Dışişleri Bakanı Liz Truss ve rakibi eski Maliye Bakanı Rishi Sunak. İki lider de birbirinden farklı geçmiş ve vaatlere sahip. Boris Johnson’ın olaylı istifası sonrasında ada siyasetinde kazan kaynamış durumda. 2010’dan bu yana iktidarda olan Muhafazakar Parti’nin durumu ve Birleşik Krallık siyaseti önümüzdeki seçimle belirlenecek. İki liderden eğer Liz Truss seçilirse adanın 3. kadın başbakanı olurken, Rishi Sunak seçilirse ilk Hint kökenli başbakan olacak. Bu yazıda lider adaylarının kimlik ve söylemleri üzerinden Birleşik Krallık başbakanlık yarışının nabzını tutacağız.

    Rishi Sunak mı, Liz Truss mı?

    Adayları tanırken önce vaat ettikleri profilleri anlamaya çalışacak ve seçmendeki karşılıklarını, kampanya süresince kullandıkları söylemlerden yola çıkarak “yeni Birleşik Krallık başbakanı nasıl bir siyaset izleyecek” sorusuna yanıt arayacağız. İki liderin de hem bu seçim sürecinde hem de öncesinde tepki çeken ve destek gören ifadeleri oldu. Adaylardan ikisi de mevcut hükümette bakan olarak görev alan kişiler olsa da aralarındaki fark; Liz Truss’ın Dışişleri Bakanlığı görevine hala devam etmesidir. Truss, rakibi eski Maliye Bakanı Rishi Sunak’tan ve pek çok kabine üyesinden farklı olarak istifa etmedi. Bu durum kendisi açısından farklı yorumlansa da Boris Johnson hükümeti gibi güven kaybetmiş ve tepki almış bir hükümet düştükten sonra dahi istifa etmemesi seçmen bazında bir olumsuz hava yaratmışa benziyor. Rakibi Sunak’ın ise Maliye Bakanlığı görevinden geçte olsa istifa etmiş olması, eski hükümetin yükünü taşımamak açısından onu daha avantajlı kılıyor.

    Liz Truss’ın bu tutumu üzerinden profilini anlamaya çalışırsak; kendisi rakibine kıyasla daha net ve keskin bir siyasetçi profili yaratmak istiyor. Yasadışı göçmenleri yollama planı, Rusya konusundaki keskin tavrı ve Tiktok gibi Çin menşeili uygulamaları sınırlama ifadeleri[i] Truss’ın rakibine göre daha sert ve popülist vaatlere sahip olduğunu gösteriyor. Özellikle Truss’ın en ön plana çıkan özelliklerinden bir tanesi Birleşik Krallık siyasetinin simgesel ismi olan Margaret Thatcher’a olan benzerliği veyahut benzemek istemesi. Truss, aktif politikada sık sık Demir Leydi’nin verdiği pozların aynısı veriyor, çoğu zaman onun gibi giyiniyor ve benzer söylemlerde bulunuyor. Bu durum seçmen zihninde ve medyada yeni Demir Leydi unvanını ona veriyor fakat bazı kesimler içinde bu benzerlik rahatsız edici.[ii]

    Truss, 47 yaşına rağmen farklı bakanlıklar yapmış siyasette deneyimli bir isim. Yaratmaya çalıştığı yeni Demir Leydi imajından dolayı uzun yıllardır Başbakanlığa hazırlandığı medya tarafından yazılıyordu. Tabi bu tecrübenin getirdiği birtakım olumsuz durumlar da var. Truss bu süreçte katıldığı pek çok canlı yayın oturumunda geçmişte yaptığı Çevre Bakanlığı veya Kadın ve Eşitlik Bakanlığı sırasındaki uygulamalarından dolayı yoğun protestolarla karşılaştı.[iii] Bu protestoların seçime nasıl yansıyacağını göreceğiz. Rakibi Rishi Sunak ise konuşmalarında daha neşeli ve samimi bir siyasetçi profili çiziyor. Sanki bir stand-up gösterisindeki gibi oturumlarda sık sık şakalar yapıyor ve cana yakın bir imaj yaratmak istiyor. 2 yıldır sürdürdüğü Maliye Bakanlığı görevi, öncesinde yaptığı Bakanlık baş sekreterliği gibi görevlerle Truss kadar olmasa da belli bir tecrübeye sahip.

    İngiltere siyasetinin; ekonomi, Brexit, Kuzey İrlanda, Covid süreci, yasadışı göçmen sorunu gibi ana temaları üzerinden, adayların söylemlerini inceleyecek olursak, iki liderde hayat pahalılığının giderilmesi konusunda iyileştirmeler vaat edip, vergilerin düşürülmesinin altını çizerek daha liberal ekonomi politikalarına yakın mesajlar veriyor. Ancak Rishi Sunak’ın kent ve kırsal alanın gelir eşitsizliğini gidermek adına çalışmalar yapacağını ve bunun için bir fon sunacağını vaat etmesi ülkenin bir kesimi tarafında olumlu karşılandı. Ancak bu vaat Muhafazakar Parti içerisinde farklı isimler tarafından şiddetli şekilde eleştirilmesine sebep oldu.

    Truss, ise hayat pahalılığına karşı birtakım vergilerin düşürülmesi gerektiğini ve enflasyonla verim esaslı mücadele edeceklerini sık sık ifade ediyor. İki lider de muhafazakar kültürü koruyacağına dair sık sık garantiler verip kendi seçmeninin gönlünü kazanmaya çalışıyor. Özellik Sunak’ın canlı yayında ifade ettiği “Tarihimizi, değerlerimizi ve aslında kadınlarımızı yok etmek isteyen o solcu kültüre karşı durmakta sonsuz güçlü olacağım.”[iv] ifadesi infial yaratmıştı.

    İngiltere’de son zamanlarda çok tartışılan bir konu olan yasadışı göçmenlik konusunu ele aldığımızda, her iki liderin de göçmenlik konusunda ada sınırlarının kontrolünü sağlayacağını ve sorunun böyle çözüleceğini, yani yasadışı göçmenlik konusunda daha katı olacaklarını vaat ettiklerini görüyoruz. Burada Truss’ın Sunak’tan farkı, medyamızda da geniş yer bulan, Türkiye, Ruanda gibi ülkelere mültecilerin gönderilme planına sahip olması. İki lider de mülteci konusunda benzer tavır takınsalar da Truss’ın daha popülist yaklaşımı dikkat çekiyor. Mail on Sunday gazetesine konuşan Truss, Türkiye’nin adını anmadan “Ruanda politikası doğru bir politika. Bunun tam olarak uygulanması ve benzer ortaklıklar için çalışabileceğimiz farklı ülkelerin aranması konusunda kararlıyım”[v] dedi. Truss, daha önce göçmenleri İngiltere’den Ruanda’ya götürecek uçağın kalkışını engelleyen Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi’ne boyun eğmeyeceğini ve sınırdaki personel sayısını artıracağını da ifade etmişti. Riha Sunak’ın ise AİHM’in gönderme planını iptal etmesi üzerine gerekirse AİHM’den çıkılabileceğini ifade etmesi, iki liderin de yasadışı göçmen konusunda uluslararası hukuku çiğneyebileceğini ve bu konuda popülist yaklaşımlarla seçmene hitap ettiğini gösteriyor.

    Dış politika bağlamında ele aldığımızda Truss ve Sunak söylemleriyle farklı bir tarz sunuyor. Örneğin, savunma bütçesi konusunda Sunak bütçenin uzun vadede milli hasılanın ancak %2.5’uğu olmasını söylerken, Truss, 5 yıl içinde savunma bütçesinin milli hasılanın %3’üne çıkaracağını ifade etmişti.[vi] Bu açıdan Rishi Sunak, ekonomi geçmişi nedeniyle dış politikada daha prensipli bir tavır tutunurken Liz Truss’ın ise daha fevri ve esnek olabileceğini görüyoruz. Truss’ın Dışişleri Bakanlığı görevini halihazırda yürütmesi doğal olarak bu alanda onu daha ön plana çıkarıyor. Truss’ın özellikle Çin ve Rusya konularında Boris Johnson kadar katı bir tutum sergileyeceğini, Sunak’ın ise ekonomik iş birliği gibi zeminlerle daha ılımlı bir dış politika güdeceğini ön görmek mümkün.[vii]

    İki lider de Brexit ve Kuzey İrlanda sürecine sadık kalacaklarını ve Kuzey İrlanda’nın Birleşik Krallık’taki konumunun önemini vurguluyor. Tabi burada Truss’ın 2016’da “İngiltere Avrupa’da daha güçlü” kampanyasına destek verdiğini, şimdilerde ise Brexit taraftarı olduğunu unutmamak gerekir. Rishi Sunak’ın ise başından beri Brexit savunucusu olduğunu hatırlıyoruz. Kuzey İrlanda konusunda ufak bir not ise Kuzey İrlanda Parlamentosu’na geçtiğimiz seçimde 2. Parti olarak giren ayrılıkçı İrlanda Cumhuriyet Ordusu’nun siyasi kanadı diyebileceğimiz Sinn Féin’in varlığı,Kuzey İrlanda’nın Birleşik Krallık’taki durumunu uzun vadede sorgulatacak gibi duruyor. Bu açıdan bakıldığında yeni gelen hükümetin Kuzey İrlanda siyasetini kontrol etmek isteyeceği, fakat ayrılıkçı seslerin yükselerek devam edeceğini bekleyebiliriz.

    Kısacası iki aday da muhafazakar blok açısından çok önemli iki isim. Birbiriyle benzer ve farklı politikalar izleyecekleri anlaşılıyor. Ancak ikisinin de Birleşik Krallık siyastine yenilikler getireceği açık. Bu noktada, “Rishi Sunak’ın Hint kökenli olması negatif bir sonuç yaratacak mı?” “Liz Truss’ın katı tutumu ve Johnson’a olan desteği ona zarar verecek mi?” 5 Eylül’de hem bu soruların yanıtlarını almış olacağız hem de sonrasında nasıl bir Birleşik Krallık yönetimi oluşacağını göreceğiz.


    [i] https://www.bloomberg.com/news/articles/2022-07-25/liz-truss-says-uk-should-crack-down-on-chinese-firms-like-tiktok

    [ii] https://www.theguardian.com/commentisfree/2022/jul/24/liz-truss-reminds-me-of-a-tory-leader-but-its-not-margaret-thatcher

    [iii] https://www.theguardian.com/politics/2022/aug/05/liz-truss-heckled-by-climate-activists-at-conservative-hustings

    [iv] https://uk.news.yahoo.com/sunak-vows-stand-leftie-woke-

    [v] https://www.dailymail.co.uk/news/article-11042439/amp/Id-send-migrants-Africa-says-Liz-Truss-promises-expand-refugee-policy.html

    [vi] https://www.thehindu.com/news/international/rishi-sunak-vs-liz-truss-key-policy-differences/article65663289.ece

    [vii] https://www.ankasam.org/security-policies-of-sunak-and-truss-and-their-impact-on-the-global-system/?lang=en

    Fotoğraf: David Monaghan

    Dünya Siyaset
    Paylaş Twitter Facebook LinkedIn Email WhatsApp
    Önceki İçerikUkrayna İşgali: Tünelin Ucunda Işık Görünmüyor
    Sonraki İçerik Kitap Yorum: Ahmed Saadavi, Frankenstein Bağdat’ta

    Diğer İçerikler

    Bültenler

    ABD Gündemi: Trump’ın İlk 100 Günü, Sol Muhalefet Meydanlarda, Kamuda Tasfiyeler, Mineral Anlaşması

    10 Mayıs 2025 Emrullah Özdemir
    Videolar

    Parlamenter Sistem Nasıl Geri Gelecek? | Çavuşesku’nun Termometresi #252

    8 Mayıs 2025 Melis Konakçı, İlkan Dalkuç ve Burak Bilgehan Özpek
    D84 INTELLIGENCE

    Turkey and Israel: Intense Geopolitical Rivalry from the Mediterranean to Central Asia

    8 Mayıs 2025 Reza Talebi

    Yorumlar kapalı.

    Güncel İçerikler

    ABD Gündemi: Trump’ın İlk 100 Günü, Sol Muhalefet Meydanlarda, Kamuda Tasfiyeler, Mineral Anlaşması

    10 Mayıs 2025 Bültenler Emrullah Özdemir

    Turkey and Israel: Intense Geopolitical Rivalry from the Mediterranean to Central Asia

    8 Mayıs 2025 D84 INTELLIGENCE Reza Talebi

    Savaşların Kazananı Olur Mu?

    7 Mayıs 2025 Yazılar Oytun Meçik

    Dünya Gündemi: İsrail Gazze’yi Kalıcı Şekilde İşgale Hazırlanıyor

    6 Mayıs 2025 Bültenler Bahadır Çelebi

    E-Bültene Abone Olun

    Güncel içeriklerden ilk siz haberdar olun




    Archives

    • Mayıs 2025
    • Nisan 2025
    • Mart 2025
    • Şubat 2025
    • Ocak 2025
    • Aralık 2024
    • Kasım 2024
    • Ekim 2024
    • Eylül 2024
    • Ağustos 2024
    • Temmuz 2024
    • Haziran 2024
    • Mayıs 2024
    • Nisan 2024
    • Mart 2024
    • Şubat 2024
    • Ocak 2024
    • Aralık 2023
    • Kasım 2023
    • Ekim 2023
    • Eylül 2023
    • Ağustos 2023
    • Temmuz 2023
    • Haziran 2023
    • Mayıs 2023
    • Nisan 2023
    • Mart 2023
    • Şubat 2023
    • Ocak 2023
    • Aralık 2022
    • Kasım 2022
    • Ekim 2022
    • Eylül 2022
    • Ağustos 2022
    • Temmuz 2022
    • Haziran 2022
    • Mayıs 2022
    • Nisan 2022
    • Mart 2022
    • Şubat 2022
    • Ocak 2022
    • Aralık 2021
    • Kasım 2021
    • Ekim 2021
    • Eylül 2021
    • Ağustos 2021
    • Temmuz 2021
    • Haziran 2021
    • Mayıs 2021
    • Nisan 2021
    • Mart 2021
    • Şubat 2021
    • Ocak 2021
    • Aralık 2020
    • Kasım 2020
    • Ekim 2020
    • Eylül 2020
    • Ağustos 2020
    • Temmuz 2020
    • Haziran 2020
    • Mayıs 2020
    • Nisan 2020
    • Mart 2020
    • Şubat 2020
    • Ocak 2020
    • Aralık 2019
    • Kasım 2019
    • Ekim 2019
    • Eylül 2019
    • Ağustos 2019
    • Temmuz 2019
    • Haziran 2019
    • Mayıs 2019
    • Nisan 2019
    • Mart 2019

    Categories

    • Asterisk2050
    • Bültenler
    • Çeviriler
    • D84 INTELLIGENCE
    • EN
    • Forum
    • Özetler
    • Podcast
    • Röportajlar
    • Uncategorized
    • Videolar
    • Yazılar
    Konular
    • Siyaset
    • Ekonomi
    • Dünya
    • Tarih
    • Kültür Sanat
    • Spor
    • Rapor
    • Gezi
    İçerik
    • Yazılar
    • Podcast
    • Forum
    • Röportajlar
    • Çeviriler
    • Özetler
    • Bültenler
    • D84 INTELLIGENCE
    Konular
    • Siyaset
    • Ekonomi
    • Dünya
    • Tarih
    • Kültür Sanat
    • Spor
    • Rapor
    • Gezi
    Sosyal Medya
    • Twitter
    • Facebook
    • Instagram
    • Youtube
    • LinkedIn
    • Apple Podcast
    • Spotify Podcast
    • Whatsapp Kanalı
    Kurumsal
    • Anasayfa
    • Hakkımızda
    • İletişim
    • Yazarlar
    • İçerik Sağlayıcılar
    • Yayın İlkeleri ve Yazım Kuralları
    © 2025 DAKTİLO1984
    • KVKK Politikası
    • Çerez Politikası
    • Aydınlatma Metni
    • Açık Rıza Beyanı

    Arama kelimesini girin ve Enter'a tıklayın. İptal etmek için Esc'ye tıklayın.

    Çerezler

    Sitemizde mevzuata uygun şekilde çerez kullanılmaktadır.

    Fonksiyonel Her zaman aktif
    Sitenin çalışması için ihtiyaç duyulan çerezlerdir
    Preferences
    The technical storage or access is necessary for the legitimate purpose of storing preferences that are not requested by the subscriber or user.
    İstatistik
    Daha iyi bir kullanıcı deneyimi sağlamak için kullanılan çerezlerdir The technical storage or access that is used exclusively for anonymous statistical purposes. Without a subpoena, voluntary compliance on the part of your Internet Service Provider, or additional records from a third party, information stored or retrieved for this purpose alone cannot usually be used to identify you.
    Pazarlama
    Size daha uygun içeriklerin iletilmesi için kullanılan çerezlerdir
    Seçenekleri yönet Hizmetleri yönetin {vendor_count} satıcılarını yönetin Bu amaçlar hakkında daha fazla bilgi edinin
    Seçenekler
    {title} {title} {title}