Daktilo 1984Daktilo 1984
    • Hakkımızda
    • İletişim
    • E-Bültene Abone Ol
    Facebook Twitter Instagram Telegram
    Twitter Facebook YouTube Instagram WhatsApp
    Daktilo 1984Daktilo 1984
    Destek Ol Abone Ol
    • İZLE
      • Çavuşesku’nun Termometresi
      • Varsayılan Ekonomi
      • 2’li Görüş
      • İki Savaş Bir Yazar
      • Yakın Tarih
      • Mayhoş Muhabbetler
      • Tümünü Gör
    • OKU
      • Yazılar
      • Röportajlar
      • Çeviriler
      • Asterisk2050
      • Yazarlar
    • DİNLE
      • Çerçeve
      • Zedcast
      • Tuhaf Zamanların İzinde
      • SenSensizsin
      • Tümünü Gör
    • D84 FYI
      • Hariçten Gazel
      • Avrupa Gündemi
      • ABD Gündemi
      • Altüst
    • D84 INTELLIGENCE
      • Kitap Yorum
      • Göç Sorunu
      • Başkanlık Sistemi Projesi
      • Devlet Kapasitesi Liberteryenizmi
      • Herkes için Siyaset Bilimi
      • Yapay Zeka
    Daktilo 1984Daktilo 1984
    Anasayfa » Neoliberal Düzende Devlet Kapasitesi ve Müdahalesi Tartışması
    D84 INTELLIGENCE

    Neoliberal Düzende Devlet Kapasitesi ve Müdahalesi Tartışması

    Caner Gerek15 Aralık 20226 dk Okuma Süresi
    Paylaş
    Twitter Facebook LinkedIn Email WhatsApp

    [voiserPlayer]

    Sanayi devrimiyle birlikte bazı ülkeler zenginleşerek bugünün gelişmiş ülkeleri haline gelirken bazı ülkeler ise zenginleşmede başarısız oldu. Bu noktada başarılı ve bugünün en zenginleri olan ülkelerde hem gelişmiş piyasa ekonomilerini hem de güçlü ve merkezi devletleri görüyoruz, bunu başaramayan yoksul ülkelerde de bu özellikleri göremiyoruz (Johnson ve Koyama, 2017). Güçlü ve merkezi bir devletin zenginleşmeyi ve kalkınmayı beraberinde nasıl getirdiği ise bu durumu açıklama gerekliliğini zorunlu kılıyor. Bu zorunluluk halinde yapılan araştırma ve tartışmalarda öne çıkan kavramlardan biri de devlet kapasitesi kavramı.

    Devlet kapasitesi ifadesini ilk kullanan isim olarak Charles Tilly, devlet kapasitesini devletin gelirini artırabilme gücü olarak tanımlıyor. Daha farklı tanımları da olmakla birlikte devlet kapasitesi, genel itibarıyla bir devletin ihtiyaç duyduğu geliri elde etme yeteneğini ifade eden mali kapasiteyi, bazı kamusal malları sunmayı ve piyasayı destekleyici rolü ima ediyor. Fakat bu devlet kapasitesinin büyüklüğü ve fonksiyonu 1980 sonrası neoliberal dönüşümde bir kafa karışıklığına yol açmış gözüküyor. Karışıklığın nedeni ise devlet kapasitesinin artışının, 1980 sonrası neoliberal düzenin karşı olduğu bir çeşit devlet müdahalesi olup olmadığı üzerine.

    Devlet kapasitesinin güçlendirilmesi, hukuk ve düzeni sağlayıp kalkınmanın sağlanması için bazı kamusal malların sunulmasını beraberinde getiriyor. Bu kapasitesinin sağlanması içinse yeterli vergi geliri elde edebilmek gerekiyor. Devlet kapasitesi, vergi toplayabilme yönüyle devletin büyüklüğünden ayırt edilmesi gereken bir kavram. Bu ayrım yapılmadığında yeterli vergiyi toplamayı ve dolayısıyla devlet kapasitesini artırmayı, serbest piyasaya bir müdahale ve devletin ekonomide daha fazla rol alması olarak görmek mümkün. Fakat devlet kapasitesinin artışı her zaman devletin ekonomide daha fazla rol oynadığı manasına gelmiyor. 18. yüzyıl dönemi İngiliz devleti, ekonomide çok sınırlı bir rol oynamasına rağmen yüksek bir devlet kapasitesine sahipti. İngiliz devleti, yüksek mali kapasiteyi hükümdarın gücü üzerindeki kısıtlamaları ve hukukun üstünlüğünü bir ölçüde birleştirerek başarmıştı (Acemoglu ve Robinson, 2005). Üstelik aşağıda da bahsedeceğim üzere piyasa tüm başarılarına rağmen başarısızlık da üretebiliyor. Bu ayrımların yapılmayıp devlet kapasitesinin artırılmasının bir müdahale olarak anlaşıldığı yerde 1980’lerde yükselen neoliberalizm, büyük devlete ve devletin piyasaya müdahalesine karşı bir ideolojik mücadeleye girdi. Bu mücadeleyle, uygulama ve düşünce olarak kamu bütçesi düşürülmeye çalışıldı. Örneğin Thatcher, sağlık sistemini küçülterek bürokratik etkinliği artıracağını düşündü ve sağlık sistemine aktarılan kaynakları azalttı. Reagan ise bu politikayı özellikle vergileri azaltarak gerçekleştirmeye çalıştı. Uzun dönemde olan ise devlet kapasitesinin zayıflaması oldu.

    Devlet kapasitesini en dar anlamından çıkarıp piyasayı tamamlayıcı rolü de verdiğimizde devlet müdahalesi ve kapasitesine dair karışıklığın farklı boyutları ortaya çıkıyor. Thatcher ve Reagan ile özdeşleşmiş neoliberal düzende piyasa odaklı şekilde liberalleşme, özelleştirme ve deregülasyonlarla daha küçük ve merkeziyetçilikten uzak bir piyasa, verimlilik ve etkinlik açısından daha tercih edilir gözüktü. Bu noktada deregüle edilmiş piyasa, her ne kadar planlı bir ekonomiden daha iyi çıktılar üretse de birtakım konularda çözüm üretmede hala çaresiz kalabiliyor. Ortaya çıkan sorunların bir kısmı eskiden gelmekle birlikte bir kısmı daha yeni ya da geçmişte hiç olmadığı kadar yüksek şiddette görülüyor. Devlet kapasitesini ilgilendiren ve acil çözüm gerektiren piyasa başarısızlıklarının başında da dışsallık problemi geliyor. 

    Neoliberal düzen içerisinde piyasanın çözemediği dışsallık problemlerinin en önemlileri, iklim krizi, çevre krizi ve sıklığı artan salgın hastalıklar. Piyasanın başarısız olduğu bu dışsallıklara karşı devlet kapasitesi artırılarak piyasayı tamamlayıcı rol vermek gerekiyor ama 1980 sonrası neoliberal düzende bu kapasite artışı bir devlet müdahalesi olarak anlaşıldığı için bu artışa izin verilmek istenmedi. Çünkü neoliberal düşüncenin devletin sorun çözmeye müdahil olduğunda geçmişten (haklı bir şekilde) gelen bir sorunu daha beter hale getirme tecrübesi var ve bu da piyasa başarısı ve başarısızlığı ayırt edilmeksizin onları devleti sınırlama çabasına götürdü. Devleti sınırlamak isterken de devlet kapasitesi de zayıflamış oldu. Devlet etkinliğine yatırım yapmanın önemli bir bölümünün devletin bir dizi politikayı uygulama becerisini geliştirmekten geçtiğini ifade eden devlet kapasitesi fikri ise piyasanın çözmekte zorlandığı bu dışsallık ve rekabet gibi sorunlar için piyasayı tamamlayacak unsur olarak (işlevsel olması şartıyla) neoliberalizmin mücadeleye girdiği regülasyonları görüyor. Regülasyonların işlevsel olabilmesi ise kapsayıcı kurumlara sahip olmayı gerekli kılıyor. Kalkınmanın ve yoksulluğun azaltılmasının, kurallar koyan ve uygulayan kapsayıcı devlet kurumlarının varlığına bağlı olduğu konusunda artan bir fikir birliği var (Bull, 2016).

    Neoliberalizmin bürokratik etkinliği sağlamak için 1980 sonrasında devleti küçültmesi ve işlevsel olmayacağı düşüncesiyle regülasyonları ortadan kaldırarak piyasayı deregüle etmesi, devlet kapasitesini zayıflatırken, neoliberalizmi endişeye götüren bu durumun bürokrasi tarafında devlet kapasitesini zayıflatmayan bir çözümü bulunuyor. O çözüm ise devlet kapasitesinin sağlanabilmesi ve sürdürülebilir olması için etkin bir bürokrasiye sahip olmak. Devlet kapasitesi bunun için bürokrasinin doğru kişilerce yönetiliyor olmasını talep eder. Max Weber’in önerdiği şekliyle liyakate dayalı işe alım, hiyerarşik otorite yapıları, standart prosedürler ve öngörülebilir kariyerler yoluyla devlet mekanizması içindeki sosyal ilişkilerin rasyonel organizasyonu, farklı devlet kurumları arasında koordineli eylemleri mümkün kılar ve kamu görevlilerinin gerektiği gibi hareket etme olasılıklarını arttırır (Weber, 1978). Aksi takdirde 1980 sonrası neoliberal anlayışın yaptığı gibi bürokratik etkinliği sağlamak isterken Mann’ın tabiriyle altyapı gücünde (infrastructural power) yetersizliklere neden olunacaktır. Dolayısıyla da zayıf devlet yapısıyla sorunlar çözülemeyecek ve devlet kapasitesinin yetersizliğinde kalkınma bir hayal olmaya devam edecektir. Sunulan kamusal mallar da çözüm üretmekten uzak ve verimsiz olacak, kalkınmaya engel çıkaracaktır. Üstelik devlet kapasitesinin zayıf olduğu yerde kalkınma gerçekleşmediği gibi acil durumlarda devlet, çözüm üretmede yetersiz kalıyor ve sorunlar çok daha büyük maliyetlerle çözülmeye çalışılıyor. Mann’a göre bir topluluk ölüm kalım sorunlarıyla karşı karşıya kaldığında devletin altyapısal gücü veya kapasitesi kritik öneme arz eder (Mann, 1984). Altyapı gücüne sahip bir devlet, kendi topraklarındaki insanları ortak bir proje için seferber etme kapasitesine sahiptir.

    Özetleyecek olursak 1980 sonrası neoliberal düzen, uyguladığı özelleştirme, liberalleşme ve deregülasyon politikaları ile devletin ekonomiye müdahalesini azaltarak daha küçük ve etkin bir kamu yönetimi ve daha güçlü bir serbest piyasa arzuladı. Fakat kamu müdahalesini ve dolayısıyla onun negatif etkilerini elimine etmek isterken piyasa başarısızlığında ihtiyaç duyulacak bir devlet kapasitesinin zayıflamasına neden oldu. Thatcher ile özdeşleşen “başka alternatif yok” sözünün aksine alternatif var, ancak serbest piyasaya savaş açan ya da onun başarısızlıklarına zemin hazırlayan bir alternatif değil, kanun ve düzenin sağlandığı koşullarda mali kapasite, kapsayıcı bir anlayış ve etkin bir bürokrasiyle piyasanın başarısız olduğu durumlarda tamamlayıcı olarak onu olması gereken yere getirmeye çalışan bir alternatif.

    Referanslar

    1. Johnson, N. D., & Koyama, M. 2017. States and economic growth: Capacity and constraints. Explorations in Economic History, 64, 1-20.
    2. Acemoglu, D., Johnson, S., & Robinson, J. 2005. The rise of Europe: Atlantic trade, institutional change, and economic growth. American economic review, 95(3), 546-579.
    3. Bull, B. 2016. Governance in the aftermath of neoliberalism: Aid, elites and state capacity in Central America. In Forum for Development Studies, Routledge, 43(1), 89-111.
    4. Weber, M. 1978. Economy and Society: an Outline of Interpretive Sociology. Berkeley, CA: University of California Press.
    5. Mann, M., 1984. The autonomous power of the state: its origins, mechanisms and results. European journal of sociology, 25 (2), 185–213.

    Fotoğraf: Ales Krivec

    Devlet Kapasitesi Liberteryenizmi Ekonomi Siyaset
    Paylaş Twitter Facebook LinkedIn Email WhatsApp
    Önceki İçerikİmamoğlu’na Siyasi Yasak Kararı | Özel Yayın
    Sonraki İçerik Kitap Yorum: Ahmet Mithat Efendi, Felatun Bey ile Rakım Efendi

    Diğer İçerikler

    Videolar

    Parlamenter Sistem Nasıl Geri Gelecek? | Çavuşesku’nun Termometresi #252

    8 Mayıs 2025 Melis Konakçı, İlkan Dalkuç ve Burak Bilgehan Özpek
    D84 INTELLIGENCE

    Turkey and Israel: Intense Geopolitical Rivalry from the Mediterranean to Central Asia

    8 Mayıs 2025 Reza Talebi
    Yazılar

    Savaşların Kazananı Olur Mu?

    7 Mayıs 2025 Oytun Meçik

    Yorumlar kapalı.

    Güncel İçerikler

    Yatırım mı Sömürü mü?: ABD ve Ukrayna Arasında Tartışmalı Maden Anlaşması

    14 Mayıs 2025 Yazılar Cem Özen

    Dünya Gündemi: Trump’ın Körfez Turu, ABD-Çin Ticaret Savaşlarında Geçici Ateşkes

    13 Mayıs 2025 Bültenler Bahadır Çelebi

    Abdülhamid ve Sherlock Holmes

    12 Mayıs 2025 Yazılar Umut Dağıstan

    ABD Gündemi: Trump’ın İlk 100 Günü, Sol Muhalefet Meydanlarda, Kamuda Tasfiyeler, Mineral Anlaşması

    10 Mayıs 2025 Bültenler Emrullah Özdemir

    E-Bültene Abone Olun

    Güncel içeriklerden ilk siz haberdar olun




    Archives

    • Mayıs 2025
    • Nisan 2025
    • Mart 2025
    • Şubat 2025
    • Ocak 2025
    • Aralık 2024
    • Kasım 2024
    • Ekim 2024
    • Eylül 2024
    • Ağustos 2024
    • Temmuz 2024
    • Haziran 2024
    • Mayıs 2024
    • Nisan 2024
    • Mart 2024
    • Şubat 2024
    • Ocak 2024
    • Aralık 2023
    • Kasım 2023
    • Ekim 2023
    • Eylül 2023
    • Ağustos 2023
    • Temmuz 2023
    • Haziran 2023
    • Mayıs 2023
    • Nisan 2023
    • Mart 2023
    • Şubat 2023
    • Ocak 2023
    • Aralık 2022
    • Kasım 2022
    • Ekim 2022
    • Eylül 2022
    • Ağustos 2022
    • Temmuz 2022
    • Haziran 2022
    • Mayıs 2022
    • Nisan 2022
    • Mart 2022
    • Şubat 2022
    • Ocak 2022
    • Aralık 2021
    • Kasım 2021
    • Ekim 2021
    • Eylül 2021
    • Ağustos 2021
    • Temmuz 2021
    • Haziran 2021
    • Mayıs 2021
    • Nisan 2021
    • Mart 2021
    • Şubat 2021
    • Ocak 2021
    • Aralık 2020
    • Kasım 2020
    • Ekim 2020
    • Eylül 2020
    • Ağustos 2020
    • Temmuz 2020
    • Haziran 2020
    • Mayıs 2020
    • Nisan 2020
    • Mart 2020
    • Şubat 2020
    • Ocak 2020
    • Aralık 2019
    • Kasım 2019
    • Ekim 2019
    • Eylül 2019
    • Ağustos 2019
    • Temmuz 2019
    • Haziran 2019
    • Mayıs 2019
    • Nisan 2019
    • Mart 2019

    Categories

    • Asterisk2050
    • Bültenler
    • Çeviriler
    • D84 INTELLIGENCE
    • EN
    • Forum
    • Özetler
    • Podcast
    • Röportajlar
    • Uncategorized
    • Videolar
    • Yazılar
    Konular
    • Siyaset
    • Ekonomi
    • Dünya
    • Tarih
    • Kültür Sanat
    • Spor
    • Rapor
    • Gezi
    İçerik
    • Yazılar
    • Podcast
    • Forum
    • Röportajlar
    • Çeviriler
    • Özetler
    • Bültenler
    • D84 INTELLIGENCE
    Konular
    • Siyaset
    • Ekonomi
    • Dünya
    • Tarih
    • Kültür Sanat
    • Spor
    • Rapor
    • Gezi
    Sosyal Medya
    • Twitter
    • Facebook
    • Instagram
    • Youtube
    • LinkedIn
    • Apple Podcast
    • Spotify Podcast
    • Whatsapp Kanalı
    Kurumsal
    • Anasayfa
    • Hakkımızda
    • İletişim
    • Yazarlar
    • İçerik Sağlayıcılar
    • Yayın İlkeleri ve Yazım Kuralları
    © 2025 DAKTİLO1984
    • KVKK Politikası
    • Çerez Politikası
    • Aydınlatma Metni
    • Açık Rıza Beyanı

    Arama kelimesini girin ve Enter'a tıklayın. İptal etmek için Esc'ye tıklayın.

    Çerezler

    Sitemizde mevzuata uygun şekilde çerez kullanılmaktadır.

    Fonksiyonel Her zaman aktif
    Sitenin çalışması için ihtiyaç duyulan çerezlerdir
    Preferences
    The technical storage or access is necessary for the legitimate purpose of storing preferences that are not requested by the subscriber or user.
    İstatistik
    Daha iyi bir kullanıcı deneyimi sağlamak için kullanılan çerezlerdir The technical storage or access that is used exclusively for anonymous statistical purposes. Without a subpoena, voluntary compliance on the part of your Internet Service Provider, or additional records from a third party, information stored or retrieved for this purpose alone cannot usually be used to identify you.
    Pazarlama
    Size daha uygun içeriklerin iletilmesi için kullanılan çerezlerdir
    Seçenekleri yönet Hizmetleri yönetin {vendor_count} satıcılarını yönetin Bu amaçlar hakkında daha fazla bilgi edinin
    Seçenekler
    {title} {title} {title}