Daktilo 1984Daktilo 1984
    • Hakkımızda
    • İletişim
    • E-Bültene Abone Ol
    Facebook Twitter Instagram Telegram
    Twitter Facebook YouTube Instagram WhatsApp
    Daktilo 1984Daktilo 1984
    Destek Ol Abone Ol
    • İZLE
      • Çavuşesku’nun Termometresi
      • Varsayılan Ekonomi
      • 2’li Görüş
      • İki Savaş Bir Yazar
      • Yakın Tarih
      • Mayhoş Muhabbetler
      • Tümünü Gör
    • OKU
      • Yazılar
      • Röportajlar
      • Çeviriler
      • Asterisk2050
      • Yazarlar
    • DİNLE
      • Çerçeve
      • Zedcast
      • Tuhaf Zamanların İzinde
      • SenSensizsin
      • Tümünü Gör
    • D84 FYI
      • Hariçten Gazel
      • Avrupa Gündemi
      • ABD Gündemi
      • Altüst
    • D84 INTELLIGENCE
      • Kitap Yorum
      • Göç Sorunu
      • Başkanlık Sistemi Projesi
      • Devlet Kapasitesi Liberteryenizmi
      • Herkes için Siyaset Bilimi
      • Yapay Zeka
    Daktilo 1984Daktilo 1984
    Anasayfa » İsveç’e Kapı Açmak: NATO Genişlemesi ve Türkiye-Rusya İlişkileri
    Bültenler

    İsveç’e Kapı Açmak: NATO Genişlemesi ve Türkiye-Rusya İlişkileri

    Sevsu Önder25 Ekim 20236 dk Okuma Süresi
    Paylaş
    Twitter Facebook LinkedIn Email WhatsApp

    [voiserPlayer]

    Avrupa Gündemi Bülteni

    İki yüzyıllık geçmişe sahip tarafsızlık politikasını istikrarlı bir şekilde sürdüren İsveç, Rusya’nın Ukrayna’yı işgal etmek üzere Şubat 2022’de başlattığı “özel askeri operasyonun” ardından tarihi bir değişiklikle NATO üyesi olmaya hazırlanıyor. İsveç’in NATO üyeliği yönündeki ilk resmi adım, Rusya’nın Ukrayna saldırısının hemen sonrasında İsveç Hükümeti’nin Avrupa güvenliğinin son durumunu tartışmak üzere parlamentoda kurduğu bir çalışma grubunda atılmıştı.

    Bu çalışma grubu, Mayıs 2022’de yayınladığı raporda Rusya saldırısının Avrupa güvenliğinde İkinci Dünya Savaşı’ndan bu yana görülmemiş uzun dönemli yapısal değişiklikler yaratacağına vurgu yaparken Ukrayna’daki durumun NATO üyesi ve partner ülkeler arasındaki farkı belirginleştirdiğini savundu. Kuzey Atlantik Antlaşması’nın 5. maddesine dayanan kolektif savunma ilkesinin 1994 yılından bu yana NATO’nun etkin bir partneri olan Ukrayna’yı kapsam dışı bırakması ve Avrupa Birliği’nin kolektif savunmadaki işlevsizliği, İsveç’in askeri ittifaklara üye olmama politikasını tamamen terk ederek NATO’ya üyelik başvurusu yapmasına sebep oldu.

    Savaşla beraber dramatik şekilde istikrarsızlaşan Avrupa güvenlik ortamı ve AB’nin Rus tehdidine tek başına karşı koyacak askeri kapasiteden yoksun oluşu, İsveç’i NATO üyeliğine iten temel sebep olarak ön plana çıksa da bu durum ülkenin NATO’nun savunma politikaları açısından önemini anlamlandırmada yetersiz kalıyor. İsveç’in NATO üyeliğinin arka planı, Soğuk Savaş sonrası NATO genişlemesi ve Rusya’nın bu genişlemeye verdiği tepkiyle bütünlüklü bir şekilde düşünülmelidir.

    İsveç’in Üyeliğine Giden Yol

    Rusya, 1999’da Polonya, Macaristan ve Çek Cumhuriyeti’ni kapsayan ilk Soğuk Savaş sonrası genişlemeden bu yana NATO’nun “niceliksel büyümesinin” Avrupa’daki güvenlik sorunlarına çözüm getirmeyeceğini savundu. 2004’te Baltık ülkelerinin NATO üyeliğiyle de sınırlarındaki NATO varlığından duyduğu kaygıyı dile getirdi.

    2008 Bükreş Zirvesi’nde Ukrayna ve Gürcistan’ın NATO Üyelik Eylem Planı’na davet edilmeleri yönünde yapılan tartışmalar, Rusya’nın NATO genişlemesine diplomatik kanallarla verilen tepkileri geride bırakarak, aday ülkelerin askeri müdahalelerle istikrarsızlaştırılması politikasına yönelmesine sebep oldu. 2008’de ayrılıkçı Güney Osetya ve Abhazya bölgelerindeki Rus azınlıkların haklarının korunması gerekçesiyle Gürcistan’la savaşan Rusya, 2014 Maidan Devrimi (Onur Devrimi) sonrasında Ukrayna’daki Donetsk ve Luhansk bölgelerini de facto devletler olarak tanımış ve Kırım’ı ilhak ederek topraklarına katmıştır.

    Bu gelişmeler Sovyetler Birliği’nin eski üyeleri olan, aynı zamanda da NATO’nun doğu kanadını oluşturan Baltık ülkelerinin güvenliğine dair endişelerin artmasına sebep oldu. 2016’da oluşturulan bir dizi savaş senaryosunda NATO’nun mevcut savunma yapılanmasıyla Baltık bölgesi güvenliğini sağlamakta yetersiz kaldığı ve Rusya’nın olası bir çatışmada Baltık ülkelerinin başkentlerine 60 saat içerisinde ulaşabileceği öngörüldü.

    Baltıklar’ın savunmasını NATO’nun yumuşak karnı hâline getiren temel etken, yalnızca doğu kanadı ülkelerinin küçük orduları ve düşük savunma bütçeleri değil, aynı zamanda Polonya ve Litvanya arasında bir Rus eksklavı olan ağır silahlandırılmış Kaliningrad bölgesidir. Bölgenin askeri kapasitesinin 2008 sonrası modernizasyon sürecinde yoğun bir şekilde arttırıldığı, bölgeye nükleer başlık taşıyabilen İskender-M balistik füze sistemi, S-400 hava savunma sistemi, Bastion kıyı savunma sistemi ve 12 binin üzerinde askeri personel sevk edildiği biliniyor. 2022 Deniz Doktrini’nde Rusya’nın ulusal çıkarları açısından hayati öneme sahip bir bölge olarak ilan ettiği Baltık Denizi’nde üstünlük kurabilmesi için Kaliningrad’taki bu askeri yapılanma oldukça kritiktir.

    İsveç’in NATO Üyeliğinin Stratejik Önemi

    NATO’nun yeni davetlisi İsveç, Baltık Denizi’nin savunulmasında kilit konumda bulunabilir. 2026’ye kadar savunma bütçesini NATO’nun standartlaştırdığı gayri safi yurtiçi hasılanın %2’si seviyesine çekmeyi amaçlayan ülkenin, Baltık Denizi’ne kıyıdaş müttefikler Estonya, Letonya, Litvanya ve Finlandiya’dan daha fazla aktif askeri kaynağı bulunurken İsveç anayasası, devletin 18 yaşına basan her vatandaşı rezerv olarak kaydedilmek üzere temel askerlik eğitimine çağırabilmesine imkân tanıyan bir maddeye de sahiptir.

    İsveç’in Baltık denizinde, İsveç anakarasıyla Litvanya arasında yer alan Gotland adası, bu ülkenin Baltıkların hava ve deniz savunmasında NATO için stratejik öneminin temelini oluşturuyor. NATO’nun Baltık Denizi’nde hava ve deniz operasyonları için lojistik bir merkez olma potansiyeli taşıyan Gotland, Kaliningrad’a olan yakınlığı ile de Rusya’nın olası saldırısına karşı koyabilecek jeopolitik bir konumda bulunuyor. Bu bölgenin silahlandırılması için İsveç Hükümeti, 2022 yılında 160 milyon dolarlık kaynak ayırırken NATO, Mayıs 2023’te İsveç’in son 30 yılda gerçekleştirdiği en büyük askeri tatbikat olan Aurora 23’e destek sağladı.

    İsveç’in NATO Üyeliği ve Türkiye

    İsveç’in NATO’nun doğu kanadı için güvenlik sağlayıcı aktör olması büyük ölçüde Türkiye’nin onay sürecini başlatmasına bağlıdır. Türkiye, üyelik başvurusu yapan İsveç ve Finlandiya’nın NATO üyeliklerini PKK üyelerine sığınma hakkı tanıdıkları ve YPG’ye askeri ve mali destek sağladıkları gerekçesiyle reddetmiştir. Türkiye, NATO’nun arabuluculuğunda Finlandiya ve İsveç ile Temmuz 2022’de Üçlü Muhtıra imzaladı.

    Üçlü Muhtıranın temel amacı iki ülkede Türkiye’nin terörle mücadele politikalarına ters düşecek şekilde PKK, YPG/PYD, FETÖ gibi örgütlere ve bu örgütlerle ilişkili kişilere sağlanan desteğin geri çekilmesi, terör suçlularının değişimi ve terör suçlarının cezalandırılması için yasal altyapının hazırlanması gibi gözükse de Türkiye aynı zamanda iki ülkenin NATO üyeliğine uyguladığı vetoyu kendisine yönelik silah satışı kısıtlamalarını kaldırabilmek için de bir pazarlık kozu olarak kullanıyor. Bu pazarlık yalnızca Üçlü Muhtıra ‘da belirtildiği şekliyle İsveç ve Finlandiya’nın 2019’dan bu yana uyguladıkları silah ambargosunun kaldırılmasını değil, aynı zamanda ABD’nin Türkiye’ye F-16 satışına onay vermesini de içeriyor ve Türkiye bu pazarlıkta AB vize serbestisi gibi gerçek dışı hedefleri bırakmış gibi görünüyor.

    ABD tarafı her ne kadar F-16 konusunun gündeme gelmesinin İsveç ve Finlandiya’nın NATO üyeliği ile bir bağlantısı bulunmadığını ifade etse de Türkiye’nin vetosunun ittifakın doğu kanadındaki güvenlik zafiyetini alevlendirdiğinin farkında. Bu durumda Türkiye’nin ittifak için önemini ifade edecek büyük jest NATO’nun kendisinden değil, ittifakın birleştirici gücü olarak ABD’den gelmek durumunda. Biden yönetiminin F-16 satışının Kongre’nin onayına tabi olduğunu belirtmesi, satış kararının ancak İsveç’in üyeliği TBMM’den geçtikten sonra alınabileceğine işaret ediyor. Türkiye, İsveç’in üyeliği konusuna karşı çıkarak ittifakın ayağına dolanan aktör imajı çizmekten ziyade, kendi güvenlik kaygılarını da ittifak nezdinde meşrulaştırarak Türkiye’nin Batı ile ortak çıkarlarını yeniden inşa etme amacında gibi görünüyor. İsveç’in NATO’ya nihai üyeliği, doğu kanadındaki güvenlik zafiyetini iyileştirmesi açısından Türkiye’nin bölge ülkeleri ve ABD ile ilişkilerine olumlu etki sağlayacaktır.

    İsveç’in Üyeliği ve Türkiye-Rusya İlişkileri

    İsveç ve Finlandiya’nın üyeliği üzerinden Batı ile yapılan pazarlık, F-16 alımına dair beklentiler ve Türkiye’nin Rusya ve Batı arasında kurduğu dengeyi Batı lehine kaydırması, 1990’lardan bu yana NATO genişlemesine verdiği tepkiyi arttıran Rusya ve Türkiye arasındaki ilişkilerin bozulması olarak yorumlanıyor. Ancak Rusya, İsveç konusunda Türkiye’nin jeopolitik gerçekliklerinin ve ittifak üyesi olarak yükümlülüklerinin farkında.

    İki Almanya’nın birleşiminde verilen garantilerden bu yana NATO’nun doğuya doğru genişlemesini diplomatik yollarla engelleyemeyeceğinin farkında olan Rusya, Türkiye ile olan ilişkilerini İsveç’in NATO üyeliği üzerinden bozmak niyetinde gözükmüyor. Kremlin sözcüsü Peskov’un Temmuz ayındaki NATO Vilnius Zirvesine eş zamanlı yaptığı, “Tüm bilinen fikir farklılıklarına rağmen Ankara ve Moskova arasındaki ilişkiyi ve diyaloğu geliştirmeye niyetliyiz, bize ve onlara nerede fayda sağlayacaksa” açıklaması bu durumu destekler nitelikte görünüyor. Türkiye açısından bakıldığında Rusya, oldukça önemli bir ticari partner olmasının yanı sıra Türkiye’nin son yıllarda gerileyen uluslararası imajının güçlendirilmesi açısından da kritik bir rol oynuyor.

    2002 yılında hayata geçirilen NATO-Rusya Konseyi’nin Kırım’ın ilhakı sonrası işlevsizleşmesi ve Madrid Zirvesi Deklarasyonu’yla NATO’nun Rusya’yı Avrupa güvenliğine yönelik en büyük tehdit olarak tanımlaması, Rusya-Ukrayna Savaşı ve savaştan doğan gıda krizinin önlenmesi konusunda Türkiye’nin arabuluculuk çabalarına olan ihtiyacı arttırdı. Türkiye, hem Rusya hem de Ukrayna ile yakın ilişkilere sahip bir ülke olarak taraflar arasındaki barış görüşmelerine ev sahipliği yaptı. Ukrayna’nın dünya tahıl üretimindeki payı göz önüne alınarak planlanan Tahıl ve Yiyecek Maddelerinin Ukrayna Limanlarından Emniyetli Sevki Girişimi’nin garantörlüğünü Birleşmiş Milletlerle birlikte üstlendi.

    Rusya-Ukrayna Savaşı konusunda üstlendiği arabulucu rol Türkiye’nin bölgesel ve küresel düzeyde saygınlığının artışı şeklinde yorumlandı. Savaşın seyri ve Rusya tarafının Tahıl Koridoru Anlaşması’nın yeniden başlatılması konusundaki isteksizliği göz önünde bulundurulduğunda, Türkiye-Rusya ilişkilerindeki bozulma Erdoğan yönetiminin olduğu kadar Batı’nın da almak istemeyeceği bir risk olarak düşünülmelidir.

    Dünya NATO
    Paylaş Twitter Facebook LinkedIn Email WhatsApp
    Önceki İçerikGazze’de Umut Var mı? | Çavuşesku’nun Termometresi #177
    Sonraki İçerik Zorunlu Seçmeli I : Türkiye’de Siyasi Tablo

    Diğer İçerikler

    Yazılar

    Yatırım mı Sömürü mü?: ABD ve Ukrayna Arasında Tartışmalı Maden Anlaşması

    14 Mayıs 2025 Cem Özen
    Bültenler

    Dünya Gündemi: Trump’ın Körfez Turu, ABD-Çin Ticaret Savaşlarında Geçici Ateşkes

    13 Mayıs 2025 Bahadır Çelebi
    Bültenler

    ABD Gündemi: Trump’ın İlk 100 Günü, Sol Muhalefet Meydanlarda, Kamuda Tasfiyeler, Mineral Anlaşması

    10 Mayıs 2025 Emrullah Özdemir

    Yorumlar kapalı.

    Güncel İçerikler

    Yatırım mı Sömürü mü?: ABD ve Ukrayna Arasında Tartışmalı Maden Anlaşması

    14 Mayıs 2025 Yazılar Cem Özen

    Dünya Gündemi: Trump’ın Körfez Turu, ABD-Çin Ticaret Savaşlarında Geçici Ateşkes

    13 Mayıs 2025 Bültenler Bahadır Çelebi

    Abdülhamid ve Sherlock Holmes

    12 Mayıs 2025 Yazılar Umut Dağıstan

    ABD Gündemi: Trump’ın İlk 100 Günü, Sol Muhalefet Meydanlarda, Kamuda Tasfiyeler, Mineral Anlaşması

    10 Mayıs 2025 Bültenler Emrullah Özdemir

    E-Bültene Abone Olun

    Güncel içeriklerden ilk siz haberdar olun




    Archives

    • Mayıs 2025
    • Nisan 2025
    • Mart 2025
    • Şubat 2025
    • Ocak 2025
    • Aralık 2024
    • Kasım 2024
    • Ekim 2024
    • Eylül 2024
    • Ağustos 2024
    • Temmuz 2024
    • Haziran 2024
    • Mayıs 2024
    • Nisan 2024
    • Mart 2024
    • Şubat 2024
    • Ocak 2024
    • Aralık 2023
    • Kasım 2023
    • Ekim 2023
    • Eylül 2023
    • Ağustos 2023
    • Temmuz 2023
    • Haziran 2023
    • Mayıs 2023
    • Nisan 2023
    • Mart 2023
    • Şubat 2023
    • Ocak 2023
    • Aralık 2022
    • Kasım 2022
    • Ekim 2022
    • Eylül 2022
    • Ağustos 2022
    • Temmuz 2022
    • Haziran 2022
    • Mayıs 2022
    • Nisan 2022
    • Mart 2022
    • Şubat 2022
    • Ocak 2022
    • Aralık 2021
    • Kasım 2021
    • Ekim 2021
    • Eylül 2021
    • Ağustos 2021
    • Temmuz 2021
    • Haziran 2021
    • Mayıs 2021
    • Nisan 2021
    • Mart 2021
    • Şubat 2021
    • Ocak 2021
    • Aralık 2020
    • Kasım 2020
    • Ekim 2020
    • Eylül 2020
    • Ağustos 2020
    • Temmuz 2020
    • Haziran 2020
    • Mayıs 2020
    • Nisan 2020
    • Mart 2020
    • Şubat 2020
    • Ocak 2020
    • Aralık 2019
    • Kasım 2019
    • Ekim 2019
    • Eylül 2019
    • Ağustos 2019
    • Temmuz 2019
    • Haziran 2019
    • Mayıs 2019
    • Nisan 2019
    • Mart 2019

    Categories

    • Asterisk2050
    • Bültenler
    • Çeviriler
    • D84 INTELLIGENCE
    • EN
    • Forum
    • Özetler
    • Podcast
    • Röportajlar
    • Uncategorized
    • Videolar
    • Yazılar
    Konular
    • Siyaset
    • Ekonomi
    • Dünya
    • Tarih
    • Kültür Sanat
    • Spor
    • Rapor
    • Gezi
    İçerik
    • Yazılar
    • Podcast
    • Forum
    • Röportajlar
    • Çeviriler
    • Özetler
    • Bültenler
    • D84 INTELLIGENCE
    Konular
    • Siyaset
    • Ekonomi
    • Dünya
    • Tarih
    • Kültür Sanat
    • Spor
    • Rapor
    • Gezi
    Sosyal Medya
    • Twitter
    • Facebook
    • Instagram
    • Youtube
    • LinkedIn
    • Apple Podcast
    • Spotify Podcast
    • Whatsapp Kanalı
    Kurumsal
    • Anasayfa
    • Hakkımızda
    • İletişim
    • Yazarlar
    • İçerik Sağlayıcılar
    • Yayın İlkeleri ve Yazım Kuralları
    © 2025 DAKTİLO1984
    • KVKK Politikası
    • Çerez Politikası
    • Aydınlatma Metni
    • Açık Rıza Beyanı

    Arama kelimesini girin ve Enter'a tıklayın. İptal etmek için Esc'ye tıklayın.

    Çerezler

    Sitemizde mevzuata uygun şekilde çerez kullanılmaktadır.

    Fonksiyonel Her zaman aktif
    Sitenin çalışması için ihtiyaç duyulan çerezlerdir
    Preferences
    The technical storage or access is necessary for the legitimate purpose of storing preferences that are not requested by the subscriber or user.
    İstatistik
    Daha iyi bir kullanıcı deneyimi sağlamak için kullanılan çerezlerdir The technical storage or access that is used exclusively for anonymous statistical purposes. Without a subpoena, voluntary compliance on the part of your Internet Service Provider, or additional records from a third party, information stored or retrieved for this purpose alone cannot usually be used to identify you.
    Pazarlama
    Size daha uygun içeriklerin iletilmesi için kullanılan çerezlerdir
    Seçenekleri yönet Hizmetleri yönetin {vendor_count} satıcılarını yönetin Bu amaçlar hakkında daha fazla bilgi edinin
    Seçenekler
    {title} {title} {title}