Daktilo 1984Daktilo 1984
    • Hakkımızda
    • İletişim
    • E-Bültene Abone Ol
    Facebook Twitter Instagram Telegram
    Twitter Facebook YouTube Instagram WhatsApp
    Daktilo 1984Daktilo 1984
    Destek Ol Abone Ol
    • İZLE
      • Çavuşesku’nun Termometresi
      • Varsayılan Ekonomi
      • 2’li Görüş
      • İki Savaş Bir Yazar
      • Yakın Tarih
      • Mayhoş Muhabbetler
      • Tümünü Gör
    • OKU
      • Yazılar
      • Röportajlar
      • Çeviriler
      • Asterisk2050
      • Yazarlar
    • DİNLE
      • Çerçeve
      • Zedcast
      • Tuhaf Zamanların İzinde
      • SenSensizsin
      • Tümünü Gör
    • D84 FYI
      • Hariçten Gazel
      • Avrupa Gündemi
      • ABD Gündemi
      • Altüst
    • D84 INTELLIGENCE
      • Kitap Yorum
      • Göç Sorunu
      • Başkanlık Sistemi Projesi
      • Devlet Kapasitesi Liberteryenizmi
      • Herkes için Siyaset Bilimi
      • Yapay Zeka
    Daktilo 1984Daktilo 1984
    Anasayfa » Hariçten Gazel Dış Haberler Bülteni (30 Ağustos-5 Eylül)
    Bültenler

    Hariçten Gazel Dış Haberler Bülteni (30 Ağustos-5 Eylül)

    Bahadır Çelebi7 Eylül 20215 dk Okuma Süresi
    Paylaş
    Twitter Facebook LinkedIn Email WhatsApp

    Afganistan’da Tahliyeler Sonrası Son Durum

    [voiserPlayer]

    Taliban’ın 1996-2001 yılları arasında Afganistan’ın büyük çoğunluğunu yönettiği dönemde dünya kamuoyu bu örgütü radikal İslamcı bir terörist grup olarak görmüştü. Ancak bugün gelinen noktada, Taliban yönetimi ile birçok ülkenin diplomatik ilişkiler kurması ve bu bölge ile ilgili yeni politikalar geliştirmesi kaçınılmaz gibi görünüyor. Zira şu an, Amerika ve müttefik güçlerin tamamen ülkeden çekilmesiyle ortaya çıkan iktidar boşluğunun doldurulması ve en azından sivil halkın güvenliğinin sağlanması ülkedeki en önemli ve acil ihtiyaç olarak ortada duruyor. Buna rağmen birçok ülke, Taliban ile ilişkiler konusunda oldukça temkinli ve halen tam olarak ne yapacaklarını bilmiyorlar.

    ABD, Taliban ile ilişkilerini sürdüreceklerini ancak Taliban’ı Afganistan’ın meşru hükümeti olarak tanımayacaklarını açıklamıştı. Bu hafta İngiltere ve AB de bu hususta ABD’ye katılarak Taliban’ın meşruiyetini kabul etmeyeceklerini açıkladılar. Rusya ise Amerika’nın Afganistan’ı işgal altında tutması ve bu şekilde çekilmesinin ülkede insani bir felakete yol açtığını söyleyerek ABD yönetimini eleştiriyor. Öte yandan Çin, Taliban ile oldukça yakın ilişkiler kurma niyetini gizlemiyor. Taliban da Çin’e oldukça sıcak yaklaşıyor. Tüm bu diplomatik gelişmeler arasında ABD Dış İşleri Bakanı Blinken, G20 ülkelerinin gelecek hafta bir toplantı yaparak Afganistan konusunu görüşeceklerini duyurdu. Uluslararası alanda birçok aktör Afganistan üzerinden dış politikada söylem belirleyip hamleler yaparken Afganistan’da kadınlar Taliban yönetimine karşı eylem yaparak haklarını savunmaya çalışıyorlar. Ancak, geçtiğimiz Cumartesi Kabil’de kadınların gerçekleştirdiği eylem Taliban güçlerinin müdahalesiyle dağıtıldı.   

    Bunların dışında Afganistan’da silahlı çatışmalar da sona ermiş değil. Taliban güçlerinin ele geçiremediği ülkedeki tek bölge olan Pençşir vadisinde şiddetli çatışamalar sürüyor. Kabil’in kuzeyindeki bölgede direnişçiler halen Taliban güçlerine karşı koyuyor. Bölgenin Taliban tarafından tam olarak ele geçirilip geçirilemediğine dair çelişkili açıklamalar yapılıyor. Direnişçiler Taliban’ın açıklamalarının aksine bu bölgeyi halen ellerinde tuttuklarını iddia ediyorlar. Eski Afganistan güvenlik gücü mensuplarını ve yerel milisleri içeren Pençşir’deki direniş, yerel aşiret lideri Ahmed Mesud tarafından yönetiliyor. Ahmed Mesut’un babası, 1980’lerde bu bölgeyi Sovyetler’e ve 1990’larda ise Taliban’a karşı başarılı bir şekilde savunmuş bir bölgesel aşiret lideriydi. Bu bölge yaklaşık 150-200 bin kişilik bir nüfusu barındıran, dağ zirvelerinin arasında bulunan oldukça korunaklı bir coğrafyada yer alıyor. Çatışmalar, eylemler ve büyük bir insani kriz ile boğuşan ülkede Taliban’ın yakında bir hükümet kurarak dünyaya ilan etmesi bekleniyor. Yakın gelecekte Taliban’ın ilan edeceği hükümete karşı dünya kamuoyunun tepkileri, ülkedeki durumun geleceği açısından belirleyici olacak. 

    ABD’de Tarım Dışı İstihdam Verisi Ağustos’ta Beklentilerin Altında Kaldı

    Geçtiğimiz hafta tüm dünyada finans piyasalarının merakla beklediği ABD tarım dışı istihdam verileri ABD çalışma bakanlığı tarafından açıklandı. Tarım dışı istihdam Ağustos ayında 235 bin kişi artarak piyasa beklentisi olan 733 bin rakamının oldukça altında kaldı ve 7 ayın en düşük seviyesine düştü. Uzmanlar ABD’de Delta varyantı koronavirüsün yayılmasının, ekonominin ürettiği yeni iş miktarını negatif etkilediğini düşünüyor. Virüsün yayılması özellikle seyahat ve turizm sektörlerinde etkili oluyor. Uzmanlar, ayrıca bu verilerin Ağustos ayının ikinci haftasında toplandığını, bu nedenle ayın ikinci yarısında Ida ve Henri kasırgalarının olumsuz etkisini de yansıtmadığını belirtiyorlar.   

    Öte yandan, tarım dışı istihdamın aksine ABD’de işsizlik rakamı beklentiler dahilinde yüzde 5.2 seviyesine düştü. Amerikan enflasyon beklentileri açısından oldukça önemli bir veri olan saatlik kazançlar da ekonomistlerin beklentisini aşarak Ağustos ayında bir önceki yılın aynı dönemine göre yüzde 4.3 artış gösterdi. Beklentiler bu artışın 3.9 olması yönündeydi. Aylık olarak ise saatlik kazançlar 0.3 artış beklentisinden daha yüksek gelerek 0.6 olarak gerçekleşti. Ancak, bu olumlu rakamlar toplam istihdam rakamı verisinin gölgesinde kaldı. 

    Tarım dışı istihdamın beklenenin oldukça altında gerçekleşmesi Amerikan Merkez Bankası Fed’in bu sene içinde açıklaması beklenen varlık alımlarını azaltma programını erteleyebileceği yorumlarına neden oldu. Delta varyantının ABD ekonomisinde 2021 ilk çeyreğinden beri güçlü şekilde devam eden büyümeyi beklenenin altında tutması riski gelecek dönem için de söz konusu olursa, Fed varlık alımını azaltmak suretiyle gerçekleştireceği parasal küçülmeyi geciktirerek piyasaları desteklemeyi sürdürebilir. Bu durum, özellikle gelişmekte olan ülke piyasalarını bir süre daha olumlu anlamda destekleyecektir. Dünya piyasaları, Delta varyantının istihdama etkisini ve enflasyon verilerini takip etmeyi sürdürecek.  

    İda Kasırgası ve İklim Krizi

    Geçtiğimiz hafta ABD’nin güneyinde Louisiana eyaletini vuran İda Kasırgası, Amerika’nın kuzey doğusuna yönelerek New Jersey, Pennsylvania, Maryland, Connecticut ve New York eyaletlerinde etkili oldu. New York ve New Jersey şehirlerinde rekor miktarlarda yağış görüldü. Yağışların neden olduğu sel ve su baskınları sonucu New York’ta en az 14, New Jersey’de 23, Pennsylvania’da ise 5 kişi hayatını kaybetti. Maryland ve Virgina eyaletlerinde de ölümler olduğu bildirildi. Hızla yükselen sular nedeniyle insanlar binaların alt katlarında ve arabaların içinde mahsur kaldı. Bazı sanayi bölgeleri de yoğun yağıştan zarar gördü. 

    İklim krizi ile mücadele, Joe Biden’ın başkanlık yarışı sırasında en önemli vaatleri arasında yer almıştı. Başkan Biden İda Kasırgası ile ilgili yaptığı açıklamada iklim krizi vurgusu yaparak ABD’nin bu konuda tarihi yatırımlara ihtiyaç duyduğunu ve ülke genelinde iklim krizi ile mücadelenin bir ölüm kalım meselesi haline geldiğini belirtti. Biden, New Jersey ve New York’ta acil durum ilan etti ve her iki eyaletin de yerel afet yardım çabalarını desteklemek için federal fon almasını sağladı.

    İklim değişikliğinin fırtınaların meydana gelme sıklığı üzerindeki etkisi yapılan araştırmalarda halen tam olarak belirlenebilmiş değil. Ancak bilim insanları, artan deniz yüzeyi sıcaklıklarının deniz üzerindeki havayı ısıttığını ve kasırgalar, siklonlar ve tayfunların hareket etmesi için daha fazla enerji sağladığını vurguluyorlar. Dolayısıyla, küresel ısınma nedeniyle kasırgaların daha kuvvetli hale geldiği ve çok daha ağır yağışlara neden olduğu söylenebilir. 

    Öte yandan, iklim krizi ile ilgili yapılan yeni bir çalışma, ABD’nin bazı bölgelerinde kış aylarındaki soğukların aşırı artmasının, Kuzey Kutbu’ndaki ısınmanın hızlanmasıyla ilişkili olduğunu ortaya koydu. BBC’nin haberine göre bilim insanları, Kuzey Kutbu’ndaki ısınmanın kutup girdabı olarak bilinen dairesel rüzgar modelini bozduğu sonucuna vardılar. Bu durumun özellikle Teksas’ta bu yıl Şubat ayında yaşanan ekstra soğuk dalgası üzerinde etkili olduğu belirtiliyor. Kuzey Kutbu’ndaki ısınmasın ABD’nin başka bölgelerinin yanı sıra Kuzey Doğu Asya’da da daha soğuk kışları beraberinde getirmesi bekleniyor. Son kırk yılın uydu kayıtları artan küresel sıcaklıkların Kuzey Kutbu üzerinde ne kadar derin bir etkisi olduğunu göstermiş ve bu bölgede dünyanın diğer bölgelerine göre daha hızlı bir ısınma olduğunu ortaya koymuştu. Küresel ısınmanın ortaya çıkarttığı anormal hava olayları kış mevsiminde de haber bültenlerine konu olacak gibi görünüyor. 

    Dünya Hariçten Gazel
    Paylaş Twitter Facebook LinkedIn Email WhatsApp
    Önceki İçerikSeçimlere Üç Hafta Kala: Merkel mi Merkel mi?
    Sonraki İçerik Devr-i Sabık Ekonomisi: Yolsuzluk, Kara Para ve Talan | Konuk: Bahadır Özgür | Devr-i Sabık #5

    Diğer İçerikler

    Bültenler

    ABD Gündemi: Trump’ın İlk 100 Günü, Sol Muhalefet Meydanlarda, Kamuda Tasfiyeler, Mineral Anlaşması

    10 Mayıs 2025 Emrullah Özdemir
    D84 INTELLIGENCE

    Turkey and Israel: Intense Geopolitical Rivalry from the Mediterranean to Central Asia

    8 Mayıs 2025 Reza Talebi
    Yazılar

    Savaşların Kazananı Olur Mu?

    7 Mayıs 2025 Oytun Meçik

    Leave A Reply

    Güncel İçerikler

    ABD Gündemi: Trump’ın İlk 100 Günü, Sol Muhalefet Meydanlarda, Kamuda Tasfiyeler, Mineral Anlaşması

    10 Mayıs 2025 Bültenler Emrullah Özdemir

    Turkey and Israel: Intense Geopolitical Rivalry from the Mediterranean to Central Asia

    8 Mayıs 2025 D84 INTELLIGENCE Reza Talebi

    Savaşların Kazananı Olur Mu?

    7 Mayıs 2025 Yazılar Oytun Meçik

    Dünya Gündemi: İsrail Gazze’yi Kalıcı Şekilde İşgale Hazırlanıyor

    6 Mayıs 2025 Bültenler Bahadır Çelebi

    E-Bültene Abone Olun

    Güncel içeriklerden ilk siz haberdar olun




    Archives

    • Mayıs 2025
    • Nisan 2025
    • Mart 2025
    • Şubat 2025
    • Ocak 2025
    • Aralık 2024
    • Kasım 2024
    • Ekim 2024
    • Eylül 2024
    • Ağustos 2024
    • Temmuz 2024
    • Haziran 2024
    • Mayıs 2024
    • Nisan 2024
    • Mart 2024
    • Şubat 2024
    • Ocak 2024
    • Aralık 2023
    • Kasım 2023
    • Ekim 2023
    • Eylül 2023
    • Ağustos 2023
    • Temmuz 2023
    • Haziran 2023
    • Mayıs 2023
    • Nisan 2023
    • Mart 2023
    • Şubat 2023
    • Ocak 2023
    • Aralık 2022
    • Kasım 2022
    • Ekim 2022
    • Eylül 2022
    • Ağustos 2022
    • Temmuz 2022
    • Haziran 2022
    • Mayıs 2022
    • Nisan 2022
    • Mart 2022
    • Şubat 2022
    • Ocak 2022
    • Aralık 2021
    • Kasım 2021
    • Ekim 2021
    • Eylül 2021
    • Ağustos 2021
    • Temmuz 2021
    • Haziran 2021
    • Mayıs 2021
    • Nisan 2021
    • Mart 2021
    • Şubat 2021
    • Ocak 2021
    • Aralık 2020
    • Kasım 2020
    • Ekim 2020
    • Eylül 2020
    • Ağustos 2020
    • Temmuz 2020
    • Haziran 2020
    • Mayıs 2020
    • Nisan 2020
    • Mart 2020
    • Şubat 2020
    • Ocak 2020
    • Aralık 2019
    • Kasım 2019
    • Ekim 2019
    • Eylül 2019
    • Ağustos 2019
    • Temmuz 2019
    • Haziran 2019
    • Mayıs 2019
    • Nisan 2019
    • Mart 2019

    Categories

    • Asterisk2050
    • Bültenler
    • Çeviriler
    • D84 INTELLIGENCE
    • EN
    • Forum
    • Özetler
    • Podcast
    • Röportajlar
    • Uncategorized
    • Videolar
    • Yazılar
    Konular
    • Siyaset
    • Ekonomi
    • Dünya
    • Tarih
    • Kültür Sanat
    • Spor
    • Rapor
    • Gezi
    İçerik
    • Yazılar
    • Podcast
    • Forum
    • Röportajlar
    • Çeviriler
    • Özetler
    • Bültenler
    • D84 INTELLIGENCE
    Konular
    • Siyaset
    • Ekonomi
    • Dünya
    • Tarih
    • Kültür Sanat
    • Spor
    • Rapor
    • Gezi
    Sosyal Medya
    • Twitter
    • Facebook
    • Instagram
    • Youtube
    • LinkedIn
    • Apple Podcast
    • Spotify Podcast
    • Whatsapp Kanalı
    Kurumsal
    • Anasayfa
    • Hakkımızda
    • İletişim
    • Yazarlar
    • İçerik Sağlayıcılar
    • Yayın İlkeleri ve Yazım Kuralları
    © 2025 DAKTİLO1984
    • KVKK Politikası
    • Çerez Politikası
    • Aydınlatma Metni
    • Açık Rıza Beyanı

    Arama kelimesini girin ve Enter'a tıklayın. İptal etmek için Esc'ye tıklayın.

    Çerezler

    Sitemizde mevzuata uygun şekilde çerez kullanılmaktadır.

    Fonksiyonel Her zaman aktif
    Sitenin çalışması için ihtiyaç duyulan çerezlerdir
    Preferences
    The technical storage or access is necessary for the legitimate purpose of storing preferences that are not requested by the subscriber or user.
    İstatistik
    Daha iyi bir kullanıcı deneyimi sağlamak için kullanılan çerezlerdir The technical storage or access that is used exclusively for anonymous statistical purposes. Without a subpoena, voluntary compliance on the part of your Internet Service Provider, or additional records from a third party, information stored or retrieved for this purpose alone cannot usually be used to identify you.
    Pazarlama
    Size daha uygun içeriklerin iletilmesi için kullanılan çerezlerdir
    Seçenekleri yönet Hizmetleri yönetin {vendor_count} satıcılarını yönetin Bu amaçlar hakkında daha fazla bilgi edinin
    Seçenekler
    {title} {title} {title}