Daktilo 1984Daktilo 1984
    • Hakkımızda
    • İletişim
    • E-Bültene Abone Ol
    Facebook Twitter Instagram Telegram
    Twitter Facebook YouTube Instagram WhatsApp
    Daktilo 1984Daktilo 1984
    Destek Ol Abone Ol
    • İZLE
      • Çavuşesku’nun Termometresi
      • Varsayılan Ekonomi
      • 2’li Görüş
      • İki Savaş Bir Yazar
      • Yakın Tarih
      • Mayhoş Muhabbetler
      • Tümünü Gör
    • OKU
      • Yazılar
      • Röportajlar
      • Çeviriler
      • Asterisk2050
      • Yazarlar
    • DİNLE
      • Çerçeve
      • Zedcast
      • Tuhaf Zamanların İzinde
      • SenSensizsin
      • Tümünü Gör
    • D84 FYI
      • Hariçten Gazel
      • Avrupa Gündemi
      • ABD Gündemi
      • Altüst
    • D84 INTELLIGENCE
      • Kitap Yorum
      • Göç Sorunu
      • Başkanlık Sistemi Projesi
      • Devlet Kapasitesi Liberteryenizmi
      • Herkes için Siyaset Bilimi
      • Yapay Zeka
    Daktilo 1984Daktilo 1984
    Anasayfa » Dünya Gündemi: Orta Doğu’da Gergin Bekleyiş
    Bültenler

    Dünya Gündemi: Orta Doğu’da Gergin Bekleyiş

    Bahadır Çelebi6 Ağustos 20244 dk Okuma Süresi
    Paylaş
    Twitter Facebook LinkedIn Email WhatsApp

    Hariçten Gazel Haftalık Dış Haberler Bülteni (30 Temmuz-5 Ağustos 2024)

    Orta Doğu yine bildiğimiz gibi. 7 Ekim 2023’te Hamas’ın İsrail’e saldırması, İsrail’in ise buna cevap olarak Gazze’de soykırım niteliğine bürünen saldırılarını sürdürmesi, başta tüm Orta Doğu olmak üzere uluslararası ilişkiler sahnesini etkiliyor ve dünya gündeminin ana belirleyicisi olmaya devam ediyor.

    Bu yazıda son dönemde yaşanan önemli olaylara değinip Orta Doğu’da nelerin yaşanabileceğine dair düşüncelerimi paylaşacağım.

    Orta Doğu’da Neler Oluyor?

    İsrail, istihbarat örgütü Mossad aracılığıyla birçok muhalifini, inceden inceye planlanmış operasyonlarla farklı ülkelerde öldürdü, öldürüyor.

    Bugüne kadar Mossad’ın resmi olarak kabullenmediği birçok suikast girişimi oldu. Bunların bir kısmı başarısız olsa da Mossad, birçok Filistinli lideri ve bilim insanını bu yolla öldürebildi.

    Gazze Savaşı’nın başından bu yana da İsrail ordusu ve Mossad, Hamas’ın Gazze’deki askeri kanadının liderlerine ve Hizbullah ve İran’a bağlı güçlerin yöneticilerine suikastler düzenledi.

    Geçtiğimiz Nisan ayı başında İsrail, Şam’da bulunan İran konsolosluğuna düzenlediği hava saldırısında Devrim Muhafızları Kudüs Gücü’nün üst düzey komutanlarından Tuğgeneral Muhammed Rıza Zahedi ve yardımcısı Tuğgeneral Muhammed Hadi Hacı Rahimi ile birlikte yedi İranlı subayı öldürmüştü.

    Konsolosluk topraklarında bu saldırının gerçekleşmesi İran için bir tür aşağılama ve İsrail için ise bir gövde gösterisiydi. İran buna cevap olarak (ABD’nin de bilgisi dahilinde) İsrail topraklarına doğrudan, çok sayıda siha ve füzelerle bir hava saldırısı düzenlemişti.

    Bu saldırıda İsrail’e İran ve müttefiklerinden atılan siha ve füzelerin çoğunluğu, İsrail topraklarına ulaşamadan İsrail, ABD, İngiltere ve Ürdün tarafından havada imha edilmişti.

    İran bu saldırı ile kendisinden beklenen misillemeyi yapmış ancak İsrail’e ciddi bir zarar vermeyi de başaramamıştı.

    Bugün ise İran’dan Nisan ayında yaptığına benzer ya da ondan daha şiddetli yeni bir saldırı bekleniyor. Nedeni ise Hamas’ın siyasi kanadının lideri İsmail Haniyye’nin, Tahran’a İran’ın yeni cumhurbaşkanı Mesut Pezeşkiyan’ın görev teslimi törenine katılmak için gittiğinde öldürülmesi. İran bu saldırı için İsrail’i suçlarken İsrail her zaman olduğu gibi saldırıyı üstlenmedi. Saldırının nasıl yapıldığına dair de birçok spekülasyon medyada yer aldı.

    İsrail geçen hafta ayrıca, Haniyye ile aynı gün Hizbullah’ın üst düzey yöneticilerinden Fuad Şükür’ü Beyrut’ta öldürdü ve Kassam Tugayları’nın lideri Muhammed Deif’in Temmuz ayında Gazze’de öldürüldüğünü duyurdu.

    Haniyye’nin Tahran’da ciddi bir meydan okuma ve aşağılama içerecek şekilde Tahran’da öldürülmesi, İran üzerinde müthiş bir misilleme baskısının oluşmasına neden oldu. Ancak İran bölgede büyük bir savaş istemiyor. Bunu ABD de istemiyor. Dolayısıyla İran’ın, muhtemelen ABD yetkilileri ile de diplomasi trafiği eşliğinde, ancak karizmasını da korumasını sağlayacak bir saldırı düzenlemesi bekleniyor.

    İktidarını korumak ve İsrail’in düşmanlarına korku salmak derdindeki Netanyahu ise ABD’yi de fazlasıyla kızdırmak pahasına şımarık ve küstahça açıklamalar yaparak gerilimi tırmandırmayı sürdürüyor. Çünkü Netanyahu İran saldırısına karşı ABD’nin İsrail’i savunacağını biliyor ki ABD’den de bu yönde bir açıklama geldi.

    Aylardır analistler, ister İran ya da vekilleri, ister İsrail ya da ABD olsun, bölgedeki savaşan taraflardan hiçbirinin tam ölçekli bir savaşla ilgilenmediğini söylüyor. Ancak İran’ın Ayetullahı Ali Hamaney, İsrail’e “ağır bir ceza” verecekleri sözünü verdi ve bu durumda intikamın bir “görev” olduğunu da sözlerine ekledi.

    İran’da rejim muhalifleri ve rejim yanlısı birçok kişi Netanyahu’nun İran’ı tuzağa düşürerek bir savaşa çekme düşüncesinde olduğunu ve bu tuzağa düşmemeleri gerektiğini düşünüyor. Bu nedenle de bu garip çelişki içinde İran’ın nasıl bir saldırı yapacağı merakla bekleniyor.

    Küresel piyasalar da bu savaşı fiyatlıyor. ABD’de yaşanan resesyon beklentileri tüm dünya borsalarında satışa neden oldu. Ancak bu satışları tetikleyen diğer bir unsur ise Orta Doğu’da ortaya çıkacak bir savaş ihtimali ve jeopolitik risklerin fiyatlanmasıydı.

    Sözün özü, aslında Orta Doğu hep bildiğimiz gibi. Ateşlenecek fitillerle dolu Orta Doğu siyaseti, Gazze Savaşı’ndan sonra yeni bir denge arayışı içinde. Bu denge arayışı ise kendi içinde birçok riski barındırıyor.

    Bir tarafta Netanyahu’nun şımarıklığından bıkmış ancak kendini İsrail’i korumak zorunda hisseden ABD, bir yanda iç siyasetinde ve ekonomisinde ciddi sıkıntılar yaşayan ancak karizmasını korumak için bir misilleme ihtiyacı içinde olan İran, öte yanda tüm bu gelişmeleri izleyen ve savaşın büyümesinden çekinen bölge ülkeleri…

    Gerilimin tırmanmasının son hızla sürdüğü, buna karşın arabuluculuk girişimlerinin pek sonuç vermediği bir vasatta ise Gazze’de sivil katliamı sürüyor. Hizbullah ile İsrail arasında füze saldırıları yoluyla düşük yoğunluklu bir savaş devam ediyor. Netanyahu ise kendi koltuğunu korumanın derdi içinde İsrail’in karşı konulamaz bir gücü olduğunu tüm dünyaya kanıtlama çabasını sürdürerek ve iç politikada İsrail sağını yanında tutarak çözüm yollarını tıkıyor.

    Tüm bu gerilim nasıl çözülebilir diye baktığımızda ise akıllara Gazze’de aylardır süren ateşkes görüşmelerinin ABD’nin ittirmesi ile bir sonuca bağlanması ve bölgede geçici de olsa sükûnetin sağlanması dışında bir ihtimal görünmüyor.

    Ancak Hamas adına Katar’da yürütülen ateşkes müzakerelerini yürüten İsmail Haniyye’nin öldürülmesinin verdiği mesaj oldukça açık: Netanyahu hükümeti henüz bir ateşkesi istemiyor.

    Haniyye’nin öldürülmesi Hamas’ı ortadan kaldırmayacağı gibi belki birçok açıdan daha da inatçı bir aktöre dönüştürecek. İsrail elbette bunu biliyor ve kartlarını gerilimi tırmandırmaktan yana kullanıyor. Zira Netanyahu’nun yönettiği İsrail; gerilim, çatışma, sivil katliamı ve suikastlerden beslenerek pozisyonunu korumayı sürdürüyor.    

    Bu gergin bekleyişi takip edip siz değerli Daktilo1984 okurlarına gelişmeleri aktarmayı sürdüreceğim.

    Dünya Hariçten Gazel R1
    Paylaş Twitter Facebook LinkedIn Email WhatsApp
    Önceki İçerikKrizdeki Liberalizm ve Milliyetçilik Realitesi
    Sonraki İçerik Yas Yasakları | Çavuşesku’nun Termometresi #211

    Diğer İçerikler

    Videolar

    Küreselde ve Yerelde Kadınlar, Romanya-Polonya Seçimleri ve Trump’ın Ortadoğu Gezisi |2’li Görüş #41

    20 Mayıs 2025 Bahadır Çelebi ve Melis Konakçı
    Röportajlar

    Türkiye’de Gazetecilik | TGS’den Basın Özgürlüğü Raporu: İlyas Coşkun ve Ülkü Şahin ile Söyleşi

    18 Mayıs 2025 Gökhan Korkmaz
    Yazılar

    Yatırım mı Sömürü mü?: ABD ve Ukrayna Arasında Tartışmalı Maden Anlaşması

    14 Mayıs 2025 Cem Özen

    Yorumlar kapalı.

    Güncel İçerikler

    Lozan Anlaşması, 1924 Anayasası ve Komisyon

    23 Mayıs 2025 Yazılar Armağan Öztürk

    Batık Maliyet mi, Gemileri Yakmak mı? İktidarın İzlediği Yolun Mantığı

    22 Mayıs 2025 Yazılar Alper Yağcı

    Gençlerin Sandıktan Uzaklaştığı Türkiye: Seçime Katılım Düşerken Umut Nerede?

    21 Mayıs 2025 Yazılar Deniz Gün Eraslan

    19 Mayıs 1919: Bağımsızlık Ruhunun Uyanışı ve Türk Gençliğine Bırakılan Emanet

    19 Mayıs 2025 Yazılar Erdal Kesin

    E-Bültene Abone Olun

    Güncel içeriklerden ilk siz haberdar olun




    Archives

    • Mayıs 2025
    • Nisan 2025
    • Mart 2025
    • Şubat 2025
    • Ocak 2025
    • Aralık 2024
    • Kasım 2024
    • Ekim 2024
    • Eylül 2024
    • Ağustos 2024
    • Temmuz 2024
    • Haziran 2024
    • Mayıs 2024
    • Nisan 2024
    • Mart 2024
    • Şubat 2024
    • Ocak 2024
    • Aralık 2023
    • Kasım 2023
    • Ekim 2023
    • Eylül 2023
    • Ağustos 2023
    • Temmuz 2023
    • Haziran 2023
    • Mayıs 2023
    • Nisan 2023
    • Mart 2023
    • Şubat 2023
    • Ocak 2023
    • Aralık 2022
    • Kasım 2022
    • Ekim 2022
    • Eylül 2022
    • Ağustos 2022
    • Temmuz 2022
    • Haziran 2022
    • Mayıs 2022
    • Nisan 2022
    • Mart 2022
    • Şubat 2022
    • Ocak 2022
    • Aralık 2021
    • Kasım 2021
    • Ekim 2021
    • Eylül 2021
    • Ağustos 2021
    • Temmuz 2021
    • Haziran 2021
    • Mayıs 2021
    • Nisan 2021
    • Mart 2021
    • Şubat 2021
    • Ocak 2021
    • Aralık 2020
    • Kasım 2020
    • Ekim 2020
    • Eylül 2020
    • Ağustos 2020
    • Temmuz 2020
    • Haziran 2020
    • Mayıs 2020
    • Nisan 2020
    • Mart 2020
    • Şubat 2020
    • Ocak 2020
    • Aralık 2019
    • Kasım 2019
    • Ekim 2019
    • Eylül 2019
    • Ağustos 2019
    • Temmuz 2019
    • Haziran 2019
    • Mayıs 2019
    • Nisan 2019
    • Mart 2019

    Categories

    • Asterisk2050
    • Bültenler
    • Çeviriler
    • D84 INTELLIGENCE
    • EN
    • Forum
    • Özetler
    • Podcast
    • Röportajlar
    • Uncategorized
    • Videolar
    • Yazılar
    Konular
    • Siyaset
    • Ekonomi
    • Dünya
    • Tarih
    • Kültür Sanat
    • Spor
    • Rapor
    • Gezi
    İçerik
    • Yazılar
    • Podcast
    • Forum
    • Röportajlar
    • Çeviriler
    • Özetler
    • Bültenler
    • D84 INTELLIGENCE
    Konular
    • Siyaset
    • Ekonomi
    • Dünya
    • Tarih
    • Kültür Sanat
    • Spor
    • Rapor
    • Gezi
    Sosyal Medya
    • Twitter
    • Facebook
    • Instagram
    • Youtube
    • LinkedIn
    • Apple Podcast
    • Spotify Podcast
    • Whatsapp Kanalı
    Kurumsal
    • Anasayfa
    • Hakkımızda
    • İletişim
    • Yazarlar
    • İçerik Sağlayıcılar
    • Yayın İlkeleri ve Yazım Kuralları
    © 2025 DAKTİLO1984
    • KVKK Politikası
    • Çerez Politikası
    • Aydınlatma Metni
    • Açık Rıza Beyanı

    Arama kelimesini girin ve Enter'a tıklayın. İptal etmek için Esc'ye tıklayın.

    Çerezler

    Sitemizde mevzuata uygun şekilde çerez kullanılmaktadır.

    Fonksiyonel Her zaman aktif
    Sitenin çalışması için ihtiyaç duyulan çerezlerdir
    Preferences
    The technical storage or access is necessary for the legitimate purpose of storing preferences that are not requested by the subscriber or user.
    İstatistik
    Daha iyi bir kullanıcı deneyimi sağlamak için kullanılan çerezlerdir The technical storage or access that is used exclusively for anonymous statistical purposes. Without a subpoena, voluntary compliance on the part of your Internet Service Provider, or additional records from a third party, information stored or retrieved for this purpose alone cannot usually be used to identify you.
    Pazarlama
    Size daha uygun içeriklerin iletilmesi için kullanılan çerezlerdir
    Seçenekleri yönet Hizmetleri yönetin {vendor_count} satıcılarını yönetin Bu amaçlar hakkında daha fazla bilgi edinin
    Seçenekler
    {title} {title} {title}