Daktilo 1984Daktilo 1984
    • Hakkımızda
    • İletişim
    • E-Bültene Abone Ol
    Facebook Twitter Instagram Telegram
    Twitter Facebook YouTube Instagram WhatsApp
    Daktilo 1984Daktilo 1984
    Destek Ol Abone Ol
    • İZLE
      • Çavuşesku’nun Termometresi
      • Varsayılan Ekonomi
      • 2’li Görüş
      • İki Savaş Bir Yazar
      • Yakın Tarih
      • Mayhoş Muhabbetler
      • Tümünü Gör
    • OKU
      • Yazılar
      • Röportajlar
      • Çeviriler
      • Asterisk2050
      • Yazarlar
    • DİNLE
      • Çerçeve
      • Zedcast
      • Tuhaf Zamanların İzinde
      • SenSensizsin
      • Tümünü Gör
    • D84 FYI
      • Hariçten Gazel
      • Avrupa Gündemi
      • ABD Gündemi
      • Altüst
    • D84 INTELLIGENCE
      • Kitap Yorum
      • Göç Sorunu
      • Başkanlık Sistemi Projesi
      • Devlet Kapasitesi Liberteryenizmi
      • Herkes için Siyaset Bilimi
      • Yapay Zeka
    Daktilo 1984Daktilo 1984
    Anasayfa » Avrupa Gündemi: Ukrayna’nın AB Üyeliği, Göç Yasaları
    Bültenler

    Avrupa Gündemi: Ukrayna’nın AB Üyeliği, Göç Yasaları

    Melis Konakçı22 Aralık 20236 dk Okuma Süresi
    Paylaş
    Twitter Facebook LinkedIn Email WhatsApp

    [voiserPlayer]

    Avrupa Gündemi Bülteni (8 – 21 Aralık 2023)

    14-15 Aralık’ta Brüksel’de gerçekleşen Avrupa Birliği (AB) zirvesinde tarihi bir karara imza atıldı. 27 üye ülkenin liderlerinin toplandığı zirvede Ukrayna ve Moldova için üyelik müzakerelerinin başlatılmasına karar verilirken Gürcistan’a da adaylık statüsü verildi. Ancak bu tarihi kararın alınmasında her şey görüldüğü kadar kolay olmadı. 

    Ukrayna’nın Avrupa Birliği Yolu 

    Rusya’ya yakınlığı ile bilinen Macaristan Başbakanı Viktor Orban, Ukrayna’nın üyeliğine karşı oy vereceğini zirveye yaklaşan günlerde söylemekteydi. AB zirvesinde alınacak olan kararlarda oy birliği gerekmesi ve 27 liderin de ortak kanıda buluşması zorunluluğu Brüksel’i bir krize itmişti. Bu yüzden Aralık ayının başında Avrupa Birliği Konseyi Başkanı Charles Michel, Budapeşte’ye gidip Orban ile görüşmüştü. Ancak bu görüşmede beklenilen ilerleme kaydedilememişti.  

    Orban’ın, AB’yi Ukrayna’nın üyeliği konusunda zor duruma sokmasının Rusya ile olan yakınlığı dışında başka bir nedeni daha vardı: AB’nin az gelişmiş üye ülkeleri desteklemek için sağladığı uyum fonu. Avrupa Birliği Komisyonunun Aralık 2022’de verdiği kararla Macaristan’a uyum fonu kapsamında verilen 22 milyar euro dondurulmuştu. Bu kararın verilmesinin sebebi Macaristan’ın yargı bağımsızlığı ve insan hakları ile ilgili AB kriterlerini karşılamamasıydı. Macaristan bu karardan sonra yargıda reforma gitmiş olsa da kriterlerin hepsini karşılayamadığı için fonun tamamını geri alamamıştı.

    Orban ile ilerleme kaydedemeyen AB, zirvenin gerçekleşmesinden bir gün önce, Macaristan’ın kriterlere uyduğu gerekçesiyle uyum fonu kapsamındaki 10.2 milyar euronun blokesinin kaldırılmasına karar verdi. Kararın, zirveden bir gün önce verilmesi şüphe çekip tepki toplasa da Avrupa Birliği Komisyonu kararın zamanlamasının, zaman sınırı ve prosedür ile alakalı olduğunu söyledi. 

    Zamanlaması manidar olan uyum fonu işe yaramış olmalı ki zirvede Ukrayna’nın üyelik müzakeresi tartışılırken Almanya Şansölyesi Olaf Scholz’un önerisi ile Orban araya çıkarak görüşmeden kısa bir süreliğine ayrıldı ve böylece bir oy eksik olarak 26 ülke lideri oy birliği ile müzakerelerin başlamasını kabul etti.

    Orban’ın, oy birliğini koz olarak kullanmasına AB’nin izin vermesi ve insan haklarına ilişkin kriterlerin pazarlık konusu olması siyasi yorumcuları korkuturken AB’nin Orban’ı engelleyebileceği başka bir yolu daha vardı. Avrupa Birliği Antlaşması’nın 7. maddesine göre AB’nin temel ideallerine karşı hareket eden üye ülkelerin ve temsilcilerinin hakları askıya alınabiliyor.

    Bu maddenin devreye girmesi halinde Macaristan’ın hakları askıya alınacak ve Orban bu tarihi müzakerede oy hakkını kullanamayacaktı. Ancak bu “nükleer” bir seçenek olarak görüldüğü için ve Haziran 2024’teki Avrupa Parlamentosu seçimleri öncesi, Macaristan’da Avrupa şüpheciliğini daha da körüklememek amacıyla AB, 7. maddeyi kullanmamış olabilir.

    Üyelik müzakeresi için Brüksel’de kapalı kapılar ardından yapılan anlaşmalar, Ukrayna’ya verilen mali yardım fonunun onaylanmasına kadar uzanamadı. Müzakerelerin başlamasının onayından saatler sonra Orban, veto kozunu mali yardım fonu konusunda kullanarak Ukrayna’ya verilecek olan 50 milyar euroluk yardım paketini engellemiş oldu. Ukrayna’nın aleyhine bir karar çıkmasına rağmen AB liderleri bu kararı kötümser karşılamadı. AB liderleri, Ukrayna’nın parasının birkaç hafta içinde bitmeyeceğini söyleyerek, Ocak ayının sonlarına doğru bir uzlaşmaya varılabileceğini belirttiler.

    Ukrayna Devlet Başkanı Volodimir Zelenski ise verilen kararın Ukrayna ve tüm Avrupa için bir zafer olduğunu söylerken Orban, Ukrayna ile müzakereye başlamanın yanlış bir karar olduğunu ve Macaristan’ın karar aşamasına katılmadığını belirtti.

    Ukrayna ve Moldova’yı bu yolda öncelikle, üyelik müzakerelerine başlanan ülkelerin AB kural ve kurum çevresine uyum sağlama süreci beklemekte. Yapılacak reform ve uyum çalışmaları nedeniyle Ukrayna ve Moldova’ya uzun bir AB yolu görünüyor. Müzakerelerin başlaması birliğe kesin olarak üye olunması anlamına gelmiyor. AB’ye katılan en son ülke olan Hırvatistan’ın müzakere süreci 2005 yılından 2011 yılına kadar sürmüştü ve bu ülke ancak 2013 yılında AB üyesi olmuştu. Ukrayna’nın savaşta olması sebebiyle üyelik işlemlerinin hızlanıp hızlanmayacağı ise merak konusu. 

    Fransa ve AB’de Göç Sorunu

    Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron ve merkez liberal partisi Rönesans (RE) Aralık ayına yenilgi ile başlamıştı. RE, mecliste çoğunluğu oluşturamadığı için göç yasasının geçmesi sekteye uğramış ve Fransa’da 25 senedir ilk defa mecliste tartışılmadan reddedilen göç yasası tekrar düzenlemeye gitmişti.

    Yasanın göçmenlere sert kurallar koyması sol gruplar tarafından eleştirilirken göçmenlere kolaylık sağlayan tarafları ise sağ gruplar tarafından eleştirilmişti. 11 Aralık’tan bu yana tekrar düzenlenen göç yasası 19 Aralık’ta onaylandı. 

    Yeni göç yasası sertliği ile dikkat çekiyor. En önemli noktalardan biri ise göçmenlerin sosyal yardıma erişimi. Yeni yasaya göre çalışan göçmenler 30 ay, çalışmayan göçmenler ise 5 yıl sonra sosyal yardımlardan faydalanabilecek.

    Yasa, aynı zamanda vatandaşlık konusunda da sıkı bir düzenleme getiriyor. Çifte vatandaşlığı olan kişiler polise karşı suç işlemiş ise Fransız vatandaşlığından atılabilecekler ve yabancı ailelerin Fransa’da doğan çocukları herhangi bir suç işlememişlerse 16-18 yaşları arasında Fransız vatandaşlığına başvurabilecekler. Ayrıca göçmenler için kota sistemi getirilecek ve aile birleşim prosedürleri zorlaştırılacak.

    Yasa, dünyada tepkiler toplarken hükümette de çatırdamalara yol açarak Sağlık Bakanı Aurélien Rousseau’nun istifa etmesiyle sonuçlandı. Göç yasasını en coşkuyla karşılayan kesim ise Marine Le Pen ve radikal sağ partisi Ulusal Birlik (RN) oldu. Le Pen, yeni yasanın “ideolojik bir zafer” olduğunu belirtti.

    Hem kamuoyu hem de hak savunucuları tarafından radikal sağa taviz vermekle suçlanan Macron, canlı yayına çıkarak yasanın bazı kısımlarını kendisinin de onaylamadığını, ancak siyasetin uzlaşmalardan oluştuğunu belirtti. Yasanın Fransa için bir kalkan olduğunu söyleyen Macron, bu değişikliğin yasadışı göçmenler için olduğunu, Fransa’nın yabancılara, öğrencilere ve sığınmacılara her zaman ılımlı olduğunu ve öyle de kalmaya devam edeceğini ifade etti.

    Macron’un radikal sağa taviz vermesi ve Le Pen’in anket sonuçlarında öne çıkması ile 2027’de yapılacak olan cumhurbaşkanlığı seçimlerinde radikal sağın kazanması yakın bir ihtimal olarak gözükmeye başladı.

    Fransa ile aynı zamanda Avrupa Birliği de göç konusunda sert adımlar attı. Sığınmacılar ve göç konusunda 5 yeni düzenlemede uzlaşan AB, reformların sertliğinden dolayı insan hakları gruplarından tepki çekti.

    Yeni düzenlemeye göre AB’ye yapılan sığınma başvurularının incelenmesi hızlandırılacak, sığınmacıların biyometrik verileri işlenecek, güvenlik riski teşkil eden veya başvurusunun olumsuz sonuçlanacağı düşünülen kişiler, sınır kontrollerinde gözaltı merkezlerine gönderilecek veya sınır dışı edilecek. 

    Ayrıca, AB’ye sığınma başvurusu yapması beklenen 300 bin kişi, ekonomisi ve nüfusu göz önünde bulundurularak üye ülkeler arasında paylaşılacak. Sınır ülkesi olmayan AB ülkeleri ise kendi paylarına düşen göçmen sayısını kabul etmedikleri takdirde AB fonuna kabul etmediği kişi başına 20 bin euro ödeyecek.

    2024 yılında hayat geçmesi beklenen AB’nin göç ile ilgili sert reformları, Avrupa Parlamentosu seçimleri yaklaşırken yükselen göçmen karşıtı radikal sağın önünü kesmek için yapılan bir hamle olarak gözüküyor. Kasım ayında Avrupa Halk Partisi (EPP) lideri Manfred Weber, AB’yi göç konusunun bir an önce çözülmesi gerektiği konusunda uyarmıştı. Anketlerde de ivme kazanan aşırı sağ parti grubunun yeni göç düzenlemesini seçim kampanyasında nasıl ele alacağı ise merak konusu.

    Avrupa Gündemi Dünya Göç Sorunu
    Paylaş Twitter Facebook LinkedIn Email WhatsApp
    Önceki İçerikBir Linç Kültürü Olarak Futbol ve Medya
    Sonraki İçerik Arjantin’de Neler Oluyor? | Çerçeve S3 #21

    Diğer İçerikler

    Bültenler

    ABD Gündemi: Trump’ın İlk 100 Günü, Sol Muhalefet Meydanlarda, Kamuda Tasfiyeler, Mineral Anlaşması

    10 Mayıs 2025 Emrullah Özdemir
    D84 INTELLIGENCE

    Turkey and Israel: Intense Geopolitical Rivalry from the Mediterranean to Central Asia

    8 Mayıs 2025 Reza Talebi
    Yazılar

    Savaşların Kazananı Olur Mu?

    7 Mayıs 2025 Oytun Meçik

    Yorumlar kapalı.

    Güncel İçerikler

    ABD Gündemi: Trump’ın İlk 100 Günü, Sol Muhalefet Meydanlarda, Kamuda Tasfiyeler, Mineral Anlaşması

    10 Mayıs 2025 Bültenler Emrullah Özdemir

    Turkey and Israel: Intense Geopolitical Rivalry from the Mediterranean to Central Asia

    8 Mayıs 2025 D84 INTELLIGENCE Reza Talebi

    Savaşların Kazananı Olur Mu?

    7 Mayıs 2025 Yazılar Oytun Meçik

    Dünya Gündemi: İsrail Gazze’yi Kalıcı Şekilde İşgale Hazırlanıyor

    6 Mayıs 2025 Bültenler Bahadır Çelebi

    E-Bültene Abone Olun

    Güncel içeriklerden ilk siz haberdar olun




    Archives

    • Mayıs 2025
    • Nisan 2025
    • Mart 2025
    • Şubat 2025
    • Ocak 2025
    • Aralık 2024
    • Kasım 2024
    • Ekim 2024
    • Eylül 2024
    • Ağustos 2024
    • Temmuz 2024
    • Haziran 2024
    • Mayıs 2024
    • Nisan 2024
    • Mart 2024
    • Şubat 2024
    • Ocak 2024
    • Aralık 2023
    • Kasım 2023
    • Ekim 2023
    • Eylül 2023
    • Ağustos 2023
    • Temmuz 2023
    • Haziran 2023
    • Mayıs 2023
    • Nisan 2023
    • Mart 2023
    • Şubat 2023
    • Ocak 2023
    • Aralık 2022
    • Kasım 2022
    • Ekim 2022
    • Eylül 2022
    • Ağustos 2022
    • Temmuz 2022
    • Haziran 2022
    • Mayıs 2022
    • Nisan 2022
    • Mart 2022
    • Şubat 2022
    • Ocak 2022
    • Aralık 2021
    • Kasım 2021
    • Ekim 2021
    • Eylül 2021
    • Ağustos 2021
    • Temmuz 2021
    • Haziran 2021
    • Mayıs 2021
    • Nisan 2021
    • Mart 2021
    • Şubat 2021
    • Ocak 2021
    • Aralık 2020
    • Kasım 2020
    • Ekim 2020
    • Eylül 2020
    • Ağustos 2020
    • Temmuz 2020
    • Haziran 2020
    • Mayıs 2020
    • Nisan 2020
    • Mart 2020
    • Şubat 2020
    • Ocak 2020
    • Aralık 2019
    • Kasım 2019
    • Ekim 2019
    • Eylül 2019
    • Ağustos 2019
    • Temmuz 2019
    • Haziran 2019
    • Mayıs 2019
    • Nisan 2019
    • Mart 2019

    Categories

    • Asterisk2050
    • Bültenler
    • Çeviriler
    • D84 INTELLIGENCE
    • EN
    • Forum
    • Özetler
    • Podcast
    • Röportajlar
    • Uncategorized
    • Videolar
    • Yazılar
    Konular
    • Siyaset
    • Ekonomi
    • Dünya
    • Tarih
    • Kültür Sanat
    • Spor
    • Rapor
    • Gezi
    İçerik
    • Yazılar
    • Podcast
    • Forum
    • Röportajlar
    • Çeviriler
    • Özetler
    • Bültenler
    • D84 INTELLIGENCE
    Konular
    • Siyaset
    • Ekonomi
    • Dünya
    • Tarih
    • Kültür Sanat
    • Spor
    • Rapor
    • Gezi
    Sosyal Medya
    • Twitter
    • Facebook
    • Instagram
    • Youtube
    • LinkedIn
    • Apple Podcast
    • Spotify Podcast
    • Whatsapp Kanalı
    Kurumsal
    • Anasayfa
    • Hakkımızda
    • İletişim
    • Yazarlar
    • İçerik Sağlayıcılar
    • Yayın İlkeleri ve Yazım Kuralları
    © 2025 DAKTİLO1984
    • KVKK Politikası
    • Çerez Politikası
    • Aydınlatma Metni
    • Açık Rıza Beyanı

    Arama kelimesini girin ve Enter'a tıklayın. İptal etmek için Esc'ye tıklayın.

    Çerezler

    Sitemizde mevzuata uygun şekilde çerez kullanılmaktadır.

    Fonksiyonel Her zaman aktif
    Sitenin çalışması için ihtiyaç duyulan çerezlerdir
    Preferences
    The technical storage or access is necessary for the legitimate purpose of storing preferences that are not requested by the subscriber or user.
    İstatistik
    Daha iyi bir kullanıcı deneyimi sağlamak için kullanılan çerezlerdir The technical storage or access that is used exclusively for anonymous statistical purposes. Without a subpoena, voluntary compliance on the part of your Internet Service Provider, or additional records from a third party, information stored or retrieved for this purpose alone cannot usually be used to identify you.
    Pazarlama
    Size daha uygun içeriklerin iletilmesi için kullanılan çerezlerdir
    Seçenekleri yönet Hizmetleri yönetin {vendor_count} satıcılarını yönetin Bu amaçlar hakkında daha fazla bilgi edinin
    Seçenekler
    {title} {title} {title}