Daktilo 1984Daktilo 1984
    • Hakkımızda
    • İletişim
    • E-Bültene Abone Ol
    Facebook Twitter Instagram Telegram
    Twitter Facebook YouTube Instagram WhatsApp
    Daktilo 1984Daktilo 1984
    Destek Ol Abone Ol
    • İZLE
      • Çavuşesku’nun Termometresi
      • Varsayılan Ekonomi
      • 2’li Görüş
      • İki Savaş Bir Yazar
      • Yakın Tarih
      • Mayhoş Muhabbetler
      • Tümünü Gör
    • OKU
      • Yazılar
      • Röportajlar
      • Çeviriler
      • Asterisk2050
      • Yazarlar
    • DİNLE
      • Çerçeve
      • Zedcast
      • Tuhaf Zamanların İzinde
      • SenSensizsin
      • Tümünü Gör
    • D84 FYI
      • Hariçten Gazel
      • Avrupa Gündemi
      • ABD Gündemi
      • Altüst
    • D84 INTELLIGENCE
      • Kitap Yorum
      • Göç Sorunu
      • Başkanlık Sistemi Projesi
      • Devlet Kapasitesi Liberteryenizmi
      • Herkes için Siyaset Bilimi
      • Yapay Zeka
    Daktilo 1984Daktilo 1984
    Anasayfa » ABD Gündemi: Trump’ın Yemin Töreni ve İktidarının İlk On Beş Günü
    Bültenler

    ABD Gündemi: Trump’ın Yemin Töreni ve İktidarının İlk On Beş Günü

    Emrullah Özdemir4 Şubat 20256 dk Okuma Süresi
    Paylaş
    Twitter Facebook LinkedIn Email WhatsApp

    5 Kasım 2024 Başkanlık Seçimleri’nden zaferle çıkan Cumhuriyetçi aday Donald Trump, yeniden ABD Başkanı seçildi ve 20 Ocak’ta yemin ederek görevine başladı. Yemin törenine bir önceki Başkan Joe Biden ve yardımcısı Kamala Harris, eski başkanlardan Bill Clinton, George Bush ve Barack Obama, Trump’ın eski yardımcısı Mike Pence, George Herbert Walker Bush’un -namı diğer Baba Bush- yardımcısı Dan Quayle, Yüksek Mahkeme yargıçları, Latin Amerika’dan pek çok devlet yetkilisinin yanı sıra Arjantin Devlet Başkanı Javier Milei ve İtalya Başbakanı Georgia Meloni de katıldı.

    Temsilciler Meclisinde özellikle Ön Asya ve Kuzey Afrika bölgeleriyle ilgili çalışmalara ağırlık veren Cumhuriyetçi üye Joe Wilson’ın özel davetlisi olarak Gürcistan’ın bir önceki cumhurbaşkanı Salome Zurabişvili de Trump’ın yemin töreninde yer aldı.

    Başta Elon Musk olmak üzere teknoloji dünyasının devleri de törendeydi. Hatta öyle ki aynı tarihe denk gelen İsviçre’deki 2025 Davos Zirvesi, pek çok CEO’nun Washington’da olmasından kaynaklı olarak önceki yıllara kıyasla sönük geçti.

    Trump’ın Konuşması

    Donald Trump yemin törenindeki konuşmasında pek çok konuya değindi. Genellikle milliyetçi ve popülist tonda sürdürülen konuşma, Trump ve ekibinin dört yıldır üzerinde durduğu pek çok gündem maddesini içeriyor. Meksika’dan ABD’ye gerçekleşen yoğun göçten kaynaklı olarak ulusal acil durum ilan edeceğini ilan eden Trump, kampanyasının ana hattını da göçmen karşıtlığı üzerine çizmişti. İllegal olarak ABD’ye giren pek çok kişinin vatandaşlara mağduriyet yarattığından şikayetçi olan Trump, yalnızca sınırdan girenleri değil ABD’de öğrenci olarak yaşayan insanları da İsrail yanlısı olmamaları halinde ülkeden kovmayı planlıyordu. Nitekim bu konuyla ilgili bir kararnameyi geçtiğimiz günlerde imzaladı.

    1798’de çıkartılan Alien Enemy Act’i yeniden hayata geçireceğini ifade eden Trump, bu yasayla beraber pek çok karteli terör örgütü olarak tanıyacağını ve böylece ABD’nin daha güvenli bir yer haline geleceğini ifade etti.

    Cumhuriyetçi Parti’de yaklaşık 20 yıldır var olan “Drill baby drill!” sloganı, Trump’ın da ağzından düşürmediği bir söz oldu. Törende de bundan bahsederek petrol ve gaz endüstrisine sıcak mesajlar verdi. Bu hamleyle birlikte sondaj işlerine ağırlık verileceği anlaşılırken, Trump’ın ilk döneminde olduğu gibi yeniden Paris İklim Anlaşması’ndan çekilmesi, enerji alanında ABD’nin bildiğini okuyacağı anlamına geliyor.

    Keza Trump “Yeşil Yeni Düzen’i sona erdireceğiz ve elektrikli araç zorunluluğunu kaldıracağız.” ifadesi ve Amerikan otomotiv işçilerine verdikleri sözü yerine getireceklerine dair beyanıyla, hem seçimde pek çok oy aldığı mavi yakaya göz kırpıyor hem de Avrupa Birliği’nin üstlendiği “yeşil politikalara” açıktan karşı olduğunu cümle aleme ilan ediyor.

    Konuşma esnasında Trump; zorunlu covid aşısına itiraz ettikleri için Biden döneminde ordudan ihraç edilen görevlilerin tazminatlarıyla birlikte işlerine iade edileceklerinden artırılacak gümrük vergilerine, yeni kurulan ve başında Elon Musk’ın bulunduğu Hükümet Verimliliği Bakanlığından Amerikalı gemilerin Panama Kanalı’ndan geçerken ödemek zorunda oldukları yüksek ücretlere kadar pek çok konudan söz etti.

    Pek çoklarını güldüren bir açıklamayı da ABD ile Meksika arasında bulunan Meksika Körfezi için yaptı. Körfezin adını Amerika Körfezi olarak değiştireceğini ilan eden Trump, yine kendinden beklenir nitelikte popülist bir söylem kullanmış oldu. Ülkeler geçmişten beri bu tarz coğrafi bölgeler için kendilerince isimler kullanagelmişlerdir.

    Örneğin, Ortadoğu’da bulunan ve bizim Basra Körfezi olarak adlandırdığımız bölgeyi Arap devletleri Arap Körfezi olarak adlandırırken kimi ülkeler de İran Körfezi olarak adlandırır. Bu durum teknik olarak bölgelerin cismi ve konumunu değiştirmese de Trump bu konuyu bir eksiklik olarak hissetmiş olsa gerek ki böyle bir değişikliğe gitme kararı aldı.

    Beyaz Saray’da Trump-Vance Dönemi

    Trump’ın başkanlık koltuğuna oturur oturmaz ilk icraatlarından biri TikTok’un ülkedeki süresini uzatmak oldu. Trump’ın göreve başlamasından saatler önce kendisine satışı için verilen sürenin dolmasından ötürü güvenlik endişeleri nedeniyle ülkede erişime kapatılan Çin menşeili uygulama, Trump göreve gelir gelmez 75 günlüğüne erişime yeniden açıldı. ABD’de 170 milyondan fazla kullanıcısı olan TikTok’un geçtiğimiz yıl FBI’ın da hazırladığı raporlara dayanarak Kongrede iki partinin de desteğiyle erişiminin kısıtlanmasına karar verilmişti.

    Kampanya döneminde Demokrat hükümeti İsrail’e yeteri kadar yardım etmemekle itham eden ve Netanyahu’nun politikalarına sonuna kadar yeşil ışık yakan Trump, Biden’ın görevdeki son saatlerinde İsrail ile Hamas arasında ilan edilen ateşkes sonrası süreçte Gazze’nin yeniden yapılandırılması gerektiğini savunuyor. ABD Başkanı olarak konuyla ilgili Ürdün Kralı ile görüştüğünü açıklayan Trump bölgede bir Filistinsiz Gazze planı hedefliyor.

    Ateşkes ilan edilmesine rağmen kuzeydeki yerleşim yerlerine geri dönmek isteyen Gazze halkına müdahale eden İsrail kuvvetleri, Trump’ın Gazze planı ile paralel hareket ediyor. Trump bölgedeki Filistinli halkın civardaki Arap ülkelerine göç etmesi gerektiğini ifade ederek Gazze’ye yerlilerinden ayrı bir gelecek planı çiziyor. Bu plan İsrail hükümetinin gerçekleştirdiği soykırımın da tescillenmesi anlamına geliyor.

    Komşularla gerilimli ilişkilerin başlayacağı tahmin edilen bu dört yıllık dönemde Trump’ın ilk hedeflerinden biri Kolombiyalı göçmenler oldu. Trump ilk haftadan Kolombiya’yı yüksek gümrük vergileri ve vize yaptırımları ile tehdit ederek ve ABD’ye giren Kolombiyalıları zorla ülkelerine geri göndererek on yıllardır müttefiki olan bu ülkeye böylece geri adım attırmış oldu.

    Yemin töreninde değinildiği üzere ilk hafta içinde imzalanan kararnameler arasında devlet kurumlarında azınlıkların da temsilinin önünü açmak adına gerçekleştirilen pozitif ayrımcılık-kapsayıcılık uygulamalarının sonlandırılması vardı. Örneğin ilk döneminde transseksüellerin orduda görev yapmasına engelleme getiren Trump, Biden döneminde iptal edilen bu değişikliği yeniden hayata geçirdi. Kısaca DEI (Diversity-Equity-Inclusion / Çeşitlilik-Eşitlik-Kapsayıcılık) olarak belirtilen progresif uygulamaların dört yıllığına askıya alındığını söyleyebiliriz. Trump’ın göreve başlamasıyla birlikte yalnızca kamu kurumları değil, pek çok şirket de kapsayıcılık uygulamalarına son verdiğini ilan etti.

    Trump’ın Sağlık Bakanı olarak atadığı Robert F. Kennedy, uzunca süredir kürtaj meselesi konusunda iki taraftan da eleştiriler almasına ve birkaç hafta önce Trump’ın eski yardımcısı Mike Pence tarafından kürtaj yanlısı olmakla muhafazakar camia içinde hedef gösterilmesine rağmen, Ocak ayı sonunda yaptığı açıklamada kürtaj konusunda Başkan Trump ile aynı yerde durduğunu ve bakanlığa kürtaj karşıtı kişileri alacağını söyleyerek tarafını netleştirdi. Bu şaşırtıcı bir durum değil, çünkü Cumhuriyetçi Parti’de net bir Trump dominasyonu varken kadınların kürtaj hakkı ile ilgili Kennedy’nin birkaç yıl önceki hak yanlısı açıklamaları elbette temel alınacak değildi.

    Son olarak Şubat ayına Trump’ın aylardır üzerinde durduğu gümrük vergileri ile ilgili imzalanan kararname ile girdik. Meksika, Kanada ve Çin’e yönelik olağanüstü yüksek tarifelere imza atan Trump, bu kararı ABD’nin iyiliği için aldığını iddia etse de yakında fiyatlara yansıyacak olan zamlarla birlikte ABD toplumunun bu politikaya bakışını birkaç ay sonra yapılacak anketlerde daha net görebiliriz. Nitekim bu ülkelerden de misilleme olarak açıklanan yeni vergiler ve Çin Ticaret Bakanlığının ABD’yi Dünya Ticaret Örgütü’ne şikayet edeceğini duyurması, Pasifik’i hareketli günlerin beklediğini gösteriyor. (Trump, pazarlıklar sonrası Kanada ve Meksika’ya uygulayacağı yüzde 25 ‘lik gümrük tarifesini şimdilik durdurdu.)

    Trump’ın uluslararası sistemi ve kurumları ne kadar umursadığını ve diğer ülkelerle olan diyaloglarda hangi yöntemleri benimsediğini göz önüne alırsak, ilk dönemine kıyasla daha özgüvenli bir biçimde koltuğa oturan Trump’ın ABD’yi yöneteceği bu dört yıl içinde dünyayı daima sürpriz gelişmelerin beklediğini söylemek abartı olmayacaktır.

    ABD Gündemi Dünya R1
    Paylaş Twitter Facebook LinkedIn Email WhatsApp
    Önceki İçerikUçurumun Kenarında: Yapay Zekâ Neler Getirecek?
    Sonraki İçerik Dünya Gündemi: Trump’ın Dış Politikası Küresel Siyaset için Ne Anlama Geliyor?

    Diğer İçerikler

    Röportajlar

    Türkiye’de Gazetecilik | TGS’den Basın Özgürlüğü Raporu: İlyas Coşkun ve Ülkü Şahin ile Söyleşi

    18 Mayıs 2025 Gökhan Korkmaz
    Yazılar

    Yatırım mı Sömürü mü?: ABD ve Ukrayna Arasında Tartışmalı Maden Anlaşması

    14 Mayıs 2025 Cem Özen
    Bültenler

    Dünya Gündemi: Trump’ın Körfez Turu, ABD-Çin Ticaret Savaşlarında Geçici Ateşkes

    13 Mayıs 2025 Bahadır Çelebi

    Yorumlar kapalı.

    Güncel İçerikler

    19 Mayıs 1919: Bağımsızlık Ruhunun Uyanışı ve Türk Gençliğine Bırakılan Emanet

    19 Mayıs 2025 Yazılar Erdal Kesin

    Fesih Kararı ve Türkiye’de Siyasetin Yönü | Burak Bilgehan Özpek Fesih Kararını Değerlendirdi

    19 Mayıs 2025 Röportajlar Daktilo1984

    Türkiye’de Gazetecilik | TGS’den Basın Özgürlüğü Raporu: İlyas Coşkun ve Ülkü Şahin ile Söyleşi

    18 Mayıs 2025 Röportajlar Gökhan Korkmaz

    Post-PKK Düzeni ve Türk Siyasetinde Muhtemel Değişiklikler

    16 Mayıs 2025 Yazılar Armağan Öztürk

    E-Bültene Abone Olun

    Güncel içeriklerden ilk siz haberdar olun




    Archives

    • Mayıs 2025
    • Nisan 2025
    • Mart 2025
    • Şubat 2025
    • Ocak 2025
    • Aralık 2024
    • Kasım 2024
    • Ekim 2024
    • Eylül 2024
    • Ağustos 2024
    • Temmuz 2024
    • Haziran 2024
    • Mayıs 2024
    • Nisan 2024
    • Mart 2024
    • Şubat 2024
    • Ocak 2024
    • Aralık 2023
    • Kasım 2023
    • Ekim 2023
    • Eylül 2023
    • Ağustos 2023
    • Temmuz 2023
    • Haziran 2023
    • Mayıs 2023
    • Nisan 2023
    • Mart 2023
    • Şubat 2023
    • Ocak 2023
    • Aralık 2022
    • Kasım 2022
    • Ekim 2022
    • Eylül 2022
    • Ağustos 2022
    • Temmuz 2022
    • Haziran 2022
    • Mayıs 2022
    • Nisan 2022
    • Mart 2022
    • Şubat 2022
    • Ocak 2022
    • Aralık 2021
    • Kasım 2021
    • Ekim 2021
    • Eylül 2021
    • Ağustos 2021
    • Temmuz 2021
    • Haziran 2021
    • Mayıs 2021
    • Nisan 2021
    • Mart 2021
    • Şubat 2021
    • Ocak 2021
    • Aralık 2020
    • Kasım 2020
    • Ekim 2020
    • Eylül 2020
    • Ağustos 2020
    • Temmuz 2020
    • Haziran 2020
    • Mayıs 2020
    • Nisan 2020
    • Mart 2020
    • Şubat 2020
    • Ocak 2020
    • Aralık 2019
    • Kasım 2019
    • Ekim 2019
    • Eylül 2019
    • Ağustos 2019
    • Temmuz 2019
    • Haziran 2019
    • Mayıs 2019
    • Nisan 2019
    • Mart 2019

    Categories

    • Asterisk2050
    • Bültenler
    • Çeviriler
    • D84 INTELLIGENCE
    • EN
    • Forum
    • Özetler
    • Podcast
    • Röportajlar
    • Uncategorized
    • Videolar
    • Yazılar
    Konular
    • Siyaset
    • Ekonomi
    • Dünya
    • Tarih
    • Kültür Sanat
    • Spor
    • Rapor
    • Gezi
    İçerik
    • Yazılar
    • Podcast
    • Forum
    • Röportajlar
    • Çeviriler
    • Özetler
    • Bültenler
    • D84 INTELLIGENCE
    Konular
    • Siyaset
    • Ekonomi
    • Dünya
    • Tarih
    • Kültür Sanat
    • Spor
    • Rapor
    • Gezi
    Sosyal Medya
    • Twitter
    • Facebook
    • Instagram
    • Youtube
    • LinkedIn
    • Apple Podcast
    • Spotify Podcast
    • Whatsapp Kanalı
    Kurumsal
    • Anasayfa
    • Hakkımızda
    • İletişim
    • Yazarlar
    • İçerik Sağlayıcılar
    • Yayın İlkeleri ve Yazım Kuralları
    © 2025 DAKTİLO1984
    • KVKK Politikası
    • Çerez Politikası
    • Aydınlatma Metni
    • Açık Rıza Beyanı

    Arama kelimesini girin ve Enter'a tıklayın. İptal etmek için Esc'ye tıklayın.

    Çerezler

    Sitemizde mevzuata uygun şekilde çerez kullanılmaktadır.

    Fonksiyonel Her zaman aktif
    Sitenin çalışması için ihtiyaç duyulan çerezlerdir
    Preferences
    The technical storage or access is necessary for the legitimate purpose of storing preferences that are not requested by the subscriber or user.
    İstatistik
    Daha iyi bir kullanıcı deneyimi sağlamak için kullanılan çerezlerdir The technical storage or access that is used exclusively for anonymous statistical purposes. Without a subpoena, voluntary compliance on the part of your Internet Service Provider, or additional records from a third party, information stored or retrieved for this purpose alone cannot usually be used to identify you.
    Pazarlama
    Size daha uygun içeriklerin iletilmesi için kullanılan çerezlerdir
    Seçenekleri yönet Hizmetleri yönetin {vendor_count} satıcılarını yönetin Bu amaçlar hakkında daha fazla bilgi edinin
    Seçenekler
    {title} {title} {title}