Daktilo 1984Daktilo 1984
    • Hakkımızda
    • İletişim
    • E-Bültene Abone Ol
    Facebook Twitter Instagram Telegram
    Twitter Facebook YouTube Instagram WhatsApp
    Daktilo 1984Daktilo 1984
    Destek Ol Abone Ol
    • İZLE
      • Çavuşesku’nun Termometresi
      • Varsayılan Ekonomi
      • 2’li Görüş
      • İki Savaş Bir Yazar
      • Yakın Tarih
      • Mayhoş Muhabbetler
      • Tümünü Gör
    • OKU
      • Yazılar
      • Röportajlar
      • Çeviriler
      • Asterisk2050
      • Yazarlar
    • DİNLE
      • Çerçeve
      • Zedcast
      • Tuhaf Zamanların İzinde
      • SenSensizsin
      • Tümünü Gör
    • D84 FYI
      • Hariçten Gazel
      • Avrupa Gündemi
      • ABD Gündemi
      • Altüst
    • D84 INTELLIGENCE
      • Kitap Yorum
      • Göç Sorunu
      • Başkanlık Sistemi Projesi
      • Devlet Kapasitesi Liberteryenizmi
      • Herkes için Siyaset Bilimi
      • Yapay Zeka
    Daktilo 1984Daktilo 1984
    Anasayfa » ABD Gündemi: Trump’ın Gazze Planı, USAID’nin Geleceği, Diplomaside Kriz Dönemi
    Bültenler

    ABD Gündemi: Trump’ın Gazze Planı, USAID’nin Geleceği, Diplomaside Kriz Dönemi

    Emrullah Özdemir6 Mart 20255 dk Okuma Süresi
    Paylaş
    Twitter Facebook LinkedIn Email WhatsApp

    Bir önceki bültende söz ettiğim üzere hem ulusal çapta daha fazla oy alan hem de Kongrenin her iki kanadını partisinin kazandığı Donald Trump, ilk ayında olduğu gibi geçtiğimiz ay da başkanlık koltuğuna ne kadar özgüvenli şekilde oturduğunu ispatlayan politikalar izledi.

    Şubat ayı içinde bir yandan kamu kurumlarındaki dinamikleri derinden etkileyecek hamleler yapılırken bir yandan da dış gelişmelere karşı Beyaz Saray’ın tutumu netleştirildi. Başkan Trump, Şubat ayına İsrail Başbakanı Netanyahu ile keyifli bir toplantı eşliğinde girerken ay sonuna ise, Ukrayna Devlet Başkanı Zelenski ile olan son derece tatsız görüşmesi damga vurdu. Son bir aylık sürece kısaca göz atalım.

    Netanyahu Washington’da

    İsrail Başbakanı Benyamin Netanyahu 4 Şubat’ta ABD’ye indiğinde kendisini gayet sıcak bir karşılama bekliyordu. Donald Trump ile olan samimi muhabbeti herkesin malumu olan İsrail liderinin Beyaz Saray’daki ortak basın açıklaması esnasında ne kadar sevinçli olduğu yüzüne yansımıştı. Başkanlık yemin töreni İsrail ile Hamas arasında varılan ateşkesten hemen sonrasına denk gelen Trump, Gazze halkının civar ülkelere tehcir edilmesi gerektiğini açıklayarak Filistin konusuna hızlı bir başlangıç yapmıştı. Bu döneminin ilk dış ziyaretini de Netanyahu’nun gerçekleştirdiği Trump, İsrail-Filistin çıkmazı ile ilgili en net düşüncelerini dile getirdi. İlk başkanlık döneminde İsrail ile birtakım bölge ülkeleri arasında imzalanmasına öncülük ettiği İbrahim Anlaşmaları ve büyükelçiliğin Tel Aviv’den Kudüs’e taşınması gibi durumlardan söz ederken 7 Ekim 2023’ten itibaren tüm dünyanın gündeminde olan bölgedeki kaosla ilgili tüm faturayı Hamas’a kesti.

    Trump, ABD’nin Gazze’deki duruma doğrudan müdahil olacağını, bölge halkının civar ülkelere zorla gönderilmesiyle beraber şehrin baştan aşağı yenileneceğini ve Gazze’nin Ortadoğu’nun Riviera’sı olacağını ifade etti. Hatta geçtiğimiz günlerde, içinde Trump ve Netanyahu ile birlikte Elon Musk’ın da gösterildiği, lüks plazaların ve görkemli caddelerin bulunduğu “gelecekteki Gazze’yi” betimleyen bir yapay zeka videosu yayınlandı. Videonun içeriğine bakılırsa Trump, Netanyahu ile birlikte kendisini bölgenin yeniden inşasının sorumlusu olarak görüyor ve Gazze halkını yerinden etmeyi bile düşünüyor.

    Demokratların da İsrail’e ciddi miktarda yardımı söz konusu olmasına rağmen ABD’nin son dört yıl içinde İsrail’den uzaklaştığını ve eğer kendisi iktidarda olsaydı 7 Ekim saldırısının hiç gerçekleşmemiş olacağını iddia eden Trump’ın, ABD ile İsrail’i “yakınlaştırdığı” bu günlerde Ortadoğu’nun nasıl bir istikrarsızlığa sürükleneceği az çok belli oluyor. Yüz binlerce insanı evlerinden kapı dışarı etme fikri kısa vadede gerçekçi görünmese de bunun dile getiriliyor olması bile durumun vahametini gözler önüne seriyor.

    USAID Hedefte

    1961’de dönemin başkanı John F. Kennedy’nin girişimiyle, Soğuk Savaş atmosferinde SSCB’nin küresel hegemonyasını daraltmak misyonuyla kurulan ABD Uluslararası Kalkınma Ajansı, ABD’nin dış yardım programlarını yürüttüğü resmi kurumdur. Aracılığıyla dünyada sayısız projenin desteklendiği ve sosyal yardımın yapıldığı bu kurum, son günlerde mevcut yönetim tarafından hedef haline getirildi ve kapatılması gündemde. Bu döneminde intikam hırsıyla hareket etmesi beklenen Başkan Trump, kendisini engellemeye çalıştığını düşündüğü bu kurumsal yapıya karşı savaş ilan etmiş durumda.

    Trump’ın, yardımcısı J.D. Vance ve iktidar ortağı milyarder Elon Musk ile birlikte ABD’deki müesses nizama karşı ilan ettiği savaşta önemli handikaplardan biri USAID olarak görülüyor. Milyarlarca dolarlık bir bütçeye sahip olduğu bilinen kurum, Trump’ın oluşturmak istediği “Yeni Amerika’nın” dünyada temsil etmek istediği ajandaya uygun olmadığı için bir israf olarak görülüyor. Halihazırda istisnalar dışında tüm dış yardımlar 90 günlüğüne donduruldu. Dünyanın farklı yerlerinden liberaller ve çeşitli aktivistlerin kaygıyla takip ettiği sürecin sonunda ibre Trump’tan yana dönecek olursa pek çok ezber bozulacak demektir.

    Karşı taraf bu konuda hararetli eleştirilerde bulunuyor. ABD’nin uluslararası etkinliğinin azaltılmasının küresel rakiplere fayda sağlayacağını iddia eden Demokratlar, Trump’ı hassas noktası olan Çin’den vuruyor. Trump’ın ABD’yi küresel müttefiklerinden uzaklaştırma hamlesinin Çin’in son yıllarda hem teknolojide hem ticarette ilerlettiği pozisyonunu daha da güçlendireceği dillendiriliyor. Ancak Trump’ın bırakın küresel müttefikleri, komşu ülkeleriyle olan mevcut ilişkilerini göz önüne alırsak Demokratların eleştirilerine kulak asmayacağı da söylenebilir.

    Zelenski Krizi

    28 Şubat’ta Ukrayna Devlet Başkanı Volodimir Zelenski ile Donald Trump arasında Beyaz Saray’da gerçekleştirilen görüşmedeki gerginlik, önceden alarm vererek gelse de, bu denli bir diplomatik krizin tüm dünyanın gözü önünde yaşanacağı kimsenin aklına gelmezdi. Daha iki hafta önce Zelenski’yi diktatör olarak niteleyen Trump, Zelenski ile görüşmeden birkaç saat önce gazetecilerin sorularını yanıtlarken bu ifadesini görmezden gelmişti.

    Trump ve Vance’in Zelenski ile kameralar karşısında tartışmasının ana nedeni Ukrayna’nın minimum kayıpla savaştan çıkmak istemesi. Trump ve ekibinin Putin ile olan sıcak temasları, son dönemde İsrail yönetiminin Rusya ile olan yakınlaşması ile birlikte değerlendirildiğinde anlam kazanıyor. Tartışmanın alevlendiği nokta Zelenski’nin Trump’a “Rusya’nın etki alanını genişletmesinin gelecekte ABD’yi de tehlikeye sokabileceğini” ifade etmesiydi. O dakikadan sonra Zelenski’nin ne nankörlüğü ne terbiyesizliği ne de Üçüncü Dünya Savaşı’yla kumar oynamadığı kaldı. Giydiği kıyafet üstünden bile eleştirildi.  

    Trump’ın Zelenski’ye bu zamana kadar Ukrayna’ya yapılan harcamanın karşılığı olarak imzalatmayı düşündüğü mineral anlaşması da imzalanamadı. (Görüşmeden birkaç gün sonra Zelenski anlaşma için hazır olduğunu ifade etti.) Zelenski’nin bir dolu azar işitip Beyaz Saray’dan ayrılmasının ardından pek çok devlet başkanı kendisine sosyal medya üzerinden destek verdi. Zelenski daha sonra Birleşik Krallık Başbakanı Keir Starmer ve Kral Charles ile yüz yüze görüştü.

    İlk başkanlık döneminde NATO üyesi olan ülkelerin bütçeden kuruma aktardıkları oranın artırılması gerektiğini savunan ve bu uğurda transatlantik müttefiklerini üstü kapalı tehdit eden Trump, ikinci döneminde doğrudan Rusya tehdidiyle karşı karşıya kalan Avrupa’ya sırt çevirmiş durumda. Kıtanın savunma cephesi olan Ukrayna’nın lideri, ülkesinin NATO üyesi olması karşısında görevi bırakmaya hazır olduğunu beyan etse de ABD’li yetkililer bu ihtimale çok uzak bir noktada konumlanıyor. Açıkçası bugünlerde ABD’nin bile NATO’daki varlığı ciddi biçimde tartışılıyor. Elon Musk’ın ABD’nin NATO’dan çıkması gerektiği ile ilgili atılan bir twiti alıntılayarak destek vermesinin ardından Cumhuriyetçi Utah Senatörü Mike Lee de bu çağrıya sahip çıktı. ABD’nin yeni dönemde Rusya ile kurduğu yakın bağ, Avrupa’nın kaderini tamamen etkileyebilir.

    Geçmişte Kongrede Ukrayna ile ilgili pek çok destek amaçlı çalışma yaptığı bilinen Dışişleri Bakanı Rubio, 28 Şubat’taki tartışmada Başkan ve yardımcısına kıyasla sessiz kalmayı tercih etti. Ancak Rubio da daha sonra Zelenski’nin tartışmadan ötürü Trump’tan özür dilemesi gerektiğini söyledi.

    Özetle Zelenski acil bir kaynak arayışına yönelmiş durumda. ABD’nin 28 Şubat’taki görüşmenin ardından Ukrayna’ya tüm silah yardımını askıya alması, NATO üyesi bir Ukrayna idealini kenara atarak ülkenin bağımsızlığını bile risk altına sokabilir. Ukrayna’da bu yıl içinde bir seçim gerçekleştirilmesi ve bir şekilde Zelenski’nin görevden ayrılması Putin ile Trump’ın ortaklaştığı bir ihtimal olarak görünüyor. ABD hükümetinin birbirleriyle bağlantılı olarak değiştirmeye çalıştığı bu iç ve dış politikalar zincirinin sonunun nereye çıkacağını izlemeye devam edeceğiz.

    ABD Gündemi Dünya L2
    Paylaş Twitter Facebook LinkedIn Email WhatsApp
    Önceki İçerikAmerika-Avrupa İttifakı Çöküyor mu? | Soli Özel | 2’li Görüş #32
    Sonraki İçerik Ayakkabılarınız Eskidi mi?

    Diğer İçerikler

    Yazılar

    Yatırım mı Sömürü mü?: ABD ve Ukrayna Arasında Tartışmalı Maden Anlaşması

    14 Mayıs 2025 Cem Özen
    Bültenler

    Dünya Gündemi: Trump’ın Körfez Turu, ABD-Çin Ticaret Savaşlarında Geçici Ateşkes

    13 Mayıs 2025 Bahadır Çelebi
    Bültenler

    ABD Gündemi: Trump’ın İlk 100 Günü, Sol Muhalefet Meydanlarda, Kamuda Tasfiyeler, Mineral Anlaşması

    10 Mayıs 2025 Emrullah Özdemir

    Yorumlar kapalı.

    Güncel İçerikler

    19 Mayıs 1919: Bağımsızlık Ruhunun Uyanışı ve Türk Gençliğine Bırakılan Emanet

    19 Mayıs 2025 Yazılar Erdal Kesin

    Fesih Kararı ve Türkiye’de Siyasetin Yönü | Burak Bilgehan Özpek Fesih Kararını Değerlendirdi

    19 Mayıs 2025 Röportajlar Daktilo1984

    Türkiye’de Gazetecilik | TGS’den Basın Özgürlüğü Raporu: İlyas Coşkun ve Ülkü Şahin ile Söyleşi

    18 Mayıs 2025 Röportajlar Gökhan Korkmaz

    Post-PKK Düzeni ve Türk Siyasetinde Muhtemel Değişiklikler

    16 Mayıs 2025 Yazılar Armağan Öztürk

    E-Bültene Abone Olun

    Güncel içeriklerden ilk siz haberdar olun




    Archives

    • Mayıs 2025
    • Nisan 2025
    • Mart 2025
    • Şubat 2025
    • Ocak 2025
    • Aralık 2024
    • Kasım 2024
    • Ekim 2024
    • Eylül 2024
    • Ağustos 2024
    • Temmuz 2024
    • Haziran 2024
    • Mayıs 2024
    • Nisan 2024
    • Mart 2024
    • Şubat 2024
    • Ocak 2024
    • Aralık 2023
    • Kasım 2023
    • Ekim 2023
    • Eylül 2023
    • Ağustos 2023
    • Temmuz 2023
    • Haziran 2023
    • Mayıs 2023
    • Nisan 2023
    • Mart 2023
    • Şubat 2023
    • Ocak 2023
    • Aralık 2022
    • Kasım 2022
    • Ekim 2022
    • Eylül 2022
    • Ağustos 2022
    • Temmuz 2022
    • Haziran 2022
    • Mayıs 2022
    • Nisan 2022
    • Mart 2022
    • Şubat 2022
    • Ocak 2022
    • Aralık 2021
    • Kasım 2021
    • Ekim 2021
    • Eylül 2021
    • Ağustos 2021
    • Temmuz 2021
    • Haziran 2021
    • Mayıs 2021
    • Nisan 2021
    • Mart 2021
    • Şubat 2021
    • Ocak 2021
    • Aralık 2020
    • Kasım 2020
    • Ekim 2020
    • Eylül 2020
    • Ağustos 2020
    • Temmuz 2020
    • Haziran 2020
    • Mayıs 2020
    • Nisan 2020
    • Mart 2020
    • Şubat 2020
    • Ocak 2020
    • Aralık 2019
    • Kasım 2019
    • Ekim 2019
    • Eylül 2019
    • Ağustos 2019
    • Temmuz 2019
    • Haziran 2019
    • Mayıs 2019
    • Nisan 2019
    • Mart 2019

    Categories

    • Asterisk2050
    • Bültenler
    • Çeviriler
    • D84 INTELLIGENCE
    • EN
    • Forum
    • Özetler
    • Podcast
    • Röportajlar
    • Uncategorized
    • Videolar
    • Yazılar
    Konular
    • Siyaset
    • Ekonomi
    • Dünya
    • Tarih
    • Kültür Sanat
    • Spor
    • Rapor
    • Gezi
    İçerik
    • Yazılar
    • Podcast
    • Forum
    • Röportajlar
    • Çeviriler
    • Özetler
    • Bültenler
    • D84 INTELLIGENCE
    Konular
    • Siyaset
    • Ekonomi
    • Dünya
    • Tarih
    • Kültür Sanat
    • Spor
    • Rapor
    • Gezi
    Sosyal Medya
    • Twitter
    • Facebook
    • Instagram
    • Youtube
    • LinkedIn
    • Apple Podcast
    • Spotify Podcast
    • Whatsapp Kanalı
    Kurumsal
    • Anasayfa
    • Hakkımızda
    • İletişim
    • Yazarlar
    • İçerik Sağlayıcılar
    • Yayın İlkeleri ve Yazım Kuralları
    © 2025 DAKTİLO1984
    • KVKK Politikası
    • Çerez Politikası
    • Aydınlatma Metni
    • Açık Rıza Beyanı

    Arama kelimesini girin ve Enter'a tıklayın. İptal etmek için Esc'ye tıklayın.

    Çerezler

    Sitemizde mevzuata uygun şekilde çerez kullanılmaktadır.

    Fonksiyonel Her zaman aktif
    Sitenin çalışması için ihtiyaç duyulan çerezlerdir
    Preferences
    The technical storage or access is necessary for the legitimate purpose of storing preferences that are not requested by the subscriber or user.
    İstatistik
    Daha iyi bir kullanıcı deneyimi sağlamak için kullanılan çerezlerdir The technical storage or access that is used exclusively for anonymous statistical purposes. Without a subpoena, voluntary compliance on the part of your Internet Service Provider, or additional records from a third party, information stored or retrieved for this purpose alone cannot usually be used to identify you.
    Pazarlama
    Size daha uygun içeriklerin iletilmesi için kullanılan çerezlerdir
    Seçenekleri yönet Hizmetleri yönetin {vendor_count} satıcılarını yönetin Bu amaçlar hakkında daha fazla bilgi edinin
    Seçenekler
    {title} {title} {title}