Daktilo 1984Daktilo 1984
    • Hakkımızda
    • İletişim
    • E-Bültene Abone Ol
    Facebook Twitter Instagram Telegram
    Twitter Facebook YouTube Instagram WhatsApp
    Daktilo 1984Daktilo 1984
    Destek Ol Abone Ol
    • İZLE
      • Çavuşesku’nun Termometresi
      • Varsayılan Ekonomi
      • 2’li Görüş
      • İki Savaş Bir Yazar
      • Yakın Tarih
      • Mayhoş Muhabbetler
      • Tümünü Gör
    • OKU
      • Yazılar
      • Röportajlar
      • Çeviriler
      • Asterisk2050
      • Yazarlar
    • DİNLE
      • Çerçeve
      • Zedcast
      • Tuhaf Zamanların İzinde
      • SenSensizsin
      • Tümünü Gör
    • D84 FYI
      • Hariçten Gazel
      • Avrupa Gündemi
      • ABD Gündemi
      • Altüst
    • D84 INTELLIGENCE
      • Kitap Yorum
      • Göç Sorunu
      • Başkanlık Sistemi Projesi
      • Devlet Kapasitesi Liberteryenizmi
      • Herkes için Siyaset Bilimi
      • Yapay Zeka
    Daktilo 1984Daktilo 1984
    Anasayfa » Yeni Hükümet Sistemi Önerileri
    Forum

    Yeni Hükümet Sistemi Önerileri

    Mustafa Özgen4 Ekim 20218 dk Okuma Süresi
    Paylaş
    Twitter Facebook LinkedIn Email WhatsApp

    [voiserPlayer]

    Yarını belirleyecek olan muhalefet partileri güncel anketlerde %60 çoğunluğa ulaşmış durumda. Buradan da aldıkları güçle 2018 yılından bu yana Türkiye’yi buhrana sokan Türk Tipi Başkanlık Sistemi’ni, nam-ı diğer Cumhurbaşkanlığı Hükümet Sistemi’ni kaldırıp yerine Türkiye gerçeklerine uygun bir sistem getirmeye çalışmaları yapıyorlar. Gelecek seçimin referanduma dönüşebilmesi için ortak aday, tek ittifakın yanında ortak hedef de bu anlamda propagandanın önemli ayaklarından birini oluşturacak.

    Yeni sistem önerilerinde kurumsal ilk açıklamalar Gelecek Partisi ve İYİ Parti tarafından yapıldı. Son açıklama ise DEVA Partisi’nden geldi. HDP resmi bir açıklama yapmadı ancak Selahattin Demirtaş köşe yazısı ile önerilerini dile getirdi. Türkiye’nin Rusya tipi otoriter bir sisteme geçmemiş olmasında muhalefette yer alan sağ partilerin rolü büyük. Bu sebeple alternatif sistem önerilerinin de ilk olarak bu partiler tarafından yapılması, ayakta kalmaya çalışan demokrasimiz için ayrıca olumlu.  CHP, HDP ve Saadet Partisi’nden henüz resmî açıklama gelmedi ancak ayrıntılar içeren haberler, kulisler gündemde çokça yer aldı. Bunun yanında bir de IstanPol’ün hazırladığı “Türkiye İçin Yeni Bir Hükümet Sistemi” çalışması da ayrıca önemli. Ancak parti önerisi olmaması sebebiyle bu yazıda yalnızca atıfla yetinilmiştir.  Bu monografide, yapılan tüm resmi öneriler bir arada değerlendirilecek, benzer ve farklı yanları ile ortak bir öneri getirilmesinin mümkün olup olmadığı başlıklar halinde incelenecektir. Yazının uzamaması adına detaylara değinilmemiştir.

    TBMM

    Gelecek Partisi ve HDP (Selahattin Demirtaş) önerilerinde yüzde 10 barajını tamamen kaldırmayı öneriyor. Gelecek Partisi ve DEVA Partisi önerisi torba kanun yapma imkanını ortadan kaldırıyor. TBMM denetleme araçlarının etkin kullanımının yolunu yeni Tüzük ile açıyor.

    İYİ Parti önerisinde seçim barajı yüzde 5 seviyesine iniyor. DEVA Partisi önerisinde ise temsil oranı göz önünde bulundurularak makul seviyeye indirilmesi yer alıyor. “Seçim döneminin başlangıcında Adalet, İçisleri ve Ulaştırma Bakanları görevden çekilecek ve yerlerine seçim dönemi boyunca görev yapacak olan, milletvekili seçilme yeterliliğine sahip, herhangi bir siyasi parti üyesi olmayan bağımsız kişiler arasından Cumhurbaşkanınca atanacaktır” önerisi yer alıyor.

    HDP (Selahattin Demirtaş) önerisinde siyasi partiler kanununda yapılacak değişiklikle kadın temsilinin yüzde 50 olması için yüzde 50 milletvekili adayının kadın olarak gösterilmesi gerektiğini belirtiyor. Bu öneri aynı şekliyle DEVA Partisi önerisinde de yer alıyor. Seçim barajının tamamen kaldırılması gerektiği ve Türkiye Milletvekilliği sistemi getirilerek yüzde 1 oy almış her partinin mecliste temsil edilmesi gerektiğini dile getiriyor.  Ayrıca denetleme ve oy kullanma (kanun önerilerinde) gibi hakların vatandaşlar tarafından akıllı telefon ya da online platformlarda yapılması gerektiğini öneriyor. Milletvekillerinin Sayıştay denetiminde sahip olacağı belgeler gibi milli güvenliği tehlikeye sokacak belgeler hariç olmak üzere kamuoyunu aydınlatmak adına istediği belgeyi, kurumu inceleyebilmeli önerisinde bulunuyor.

    İYİ Parti, Gelecek Partisi, HDP (Selahattin Demirtaş) ve DEVA Partisi ortak önerisinde kanunlar yapılırken sivil toplumun doğrudan etkin olarak yer alması bulunuyor. Ayrıca partiler ortak olarak Siyasi Partiler Kanunu ve TBMM içtüzüğünün değişmesi gerektiğini öneriyor.

    Cumhurbaşkanı

    İYİ Parti, Gelecek Partisi ve HDP (Selahattin Demirtaş) önerilerinde Cumhurbaşkanı meclis tarafından seçilecek. DEVA Partisi dahil partilerin tamamı ise Cumhurbaşkanı’nın partisi ile ilişkisinin kesileceğini öneriyor. Seçimleri ise Gelecek Partisi önerisinde önceden belirleme yaparak önce nitelikli sonra salt çoğunluk ve en son en çok oyu alan aday olacak şekilde (TBMM Başkan Seçimim gibi) yer alıyor.  İYİ Parti bunu Anayasa yapım zamanı partilerin ortak kanaatine bırakmış ve halk oyunun istenmesi durumunda halk oyu da olabileceğine ilişkin kapıyı açık bıraktığı anlaşılıyor. Partiler tarafından mutabık kalınan noktalardan biri ise Cumhurbaşkanı’nın tarafsız, yetkisiz ve sorumsuz kılınması. Cumhurbaşkanı, Gelecek ve DEVA Partisi önerisinde 7 yıl, İYİ Parti önerisinde 6 yıl için nitelikli çoğunlukla seçilecektir. Her öneriden anlaşıldığı şekli ile Cumhurbaşkanlığı seçimleri 4-5 yıl yapılan meclis seçimleriyle birlikte yapılmayacak ve bir kez seçilebilecektir. İYİ Parti ayrıca Cumhurbaşkanı görevi yapan kişinin aktif siyasete dönmesini yasaklamıştır. Partilerin ortak kanaati, Cumhurbaşkanı’nın icraî bir yetkisi olmaması; verdiği tüm kararları, başbakan ve ilgili bakanın karşı-imzasına (İYİ Parti’de üçlü kararname, DEVA Partisi veto yetkisini kaldırıyor) tâbi kılınması şeklinde. İYİ Parti teklifinde yargı organlarına atamada TBMM ile orantılılık durumu Cumhurbaşkanı’na getirilmiştir. Yani Cumhurbaşkanı’nın atamaları her halükarda TBMM’den az olacaktır. DEVA Partisi ise bütün atamalarda TBMM’yi güçlendirmiştir.

    Hükümet

    İYİ Parti, Gelecek Partisi, HDP (Selahattin Demirtaş) ve DEVA Partisi önerisinde ortak olarak Başbakan ve Bakanlar Kurulu bulunuyor. Bütün önerilerde Cumhurbaşkanının temsili görevler bulunurken icrai görevleri ise Bakanlar Kurulu’na veriliyor. Aynı şekilde bütün önerilerde icraî yetkiler, Başbakan ve ilgili Bakan’ın karşı-imzasına (İYİ Parti üçlü kararname, DEVA Partisi Cumhurbaşkanı’nın veto yetkisini kaldırıyor) tâbi kılınıyor. Gelecek Partisi önerisinde karşı-imza kuralı aracılığıyla Cumhurbaşkanı’nın göreviyle ilgili suçlarından doğan cezaî sorumluluk, Başbakan ve ilgili bakan tarafından üstleniliyor. Diğer partilerin önerisinde de Bakanların sorumlulukları benzer şekilde artırılıyor. İYİ Parti koalisyonun kurulma şartını bir protokole bağlamış ve bütün partilerin önerisinde güvenoyunda salt çoğunluk, hükümet düşürmede nitelikli çoğunluk aranıyor. Ayrıca partilerin ortak önerisi yapıcı güvensizlik oyu ile hükümet düşürmek isteyen partiler Başbakanı ve Bakanları hazır şekilde gen soru mekanizmasını birleştirip salt çoğunlukla devam ediyor. Bu şekilde hükümet düştükten sonra yeni Başbakan arama krizlerinin önüne geçilmiş oluyor. İYİ Parti bakanları tek tek ve kolektif bir şekilde sorumlu tutuyor.

    Yargı

    İYİ Parti ve Gelecek Partisi önerisinde Hâkimler ve Savcılar Kurulu özerk bir yapıya kavuşturuluyor. HDP (Selahattin Demirtaş) ve DEVA Partisi önerisinde ise Hakimler Kurulu ve Savılar Kurulu ayrılıyor.  İYİ Parti önerisinde HSK ve diğer Anayasal kurumlara üye seçimini nitelikli çoğunluğa bağlanıyor. Partilerin ortak önerisi HSK kararlarının yargı denetimine tâbi kılınması şeklinde. Gelecek Partisi ve HDP (Selahattin Demirtaş) önerilerinde hukuk fakültelerinin yapısının değiştirilip mezuniyet sınavı, baro sınavı ya da lisans ön koşulu getirilebileceği yer alıyor. İYİ Parti ve DEVA Partisi önerisinde çoklu Baro kaldırılıyor. Partilerin ortak önerisi Hakimlik Savcılık sınavı mülakatı kaldırılıp özel sınavlarla liyakat denetimi. HDP (Selahattin Demirtaş) önerisinde ise sınav yetkisi Adalet Bakanlığı’ndan alınıp Hakimler Kurulu ve Savcılar Kurulu’na veriliyor. Gelecek Partisi önerisinde AYM’ye başvuru hakkının TBMM’de temsilcisi bulunan bütün siyasi partilere verilmesi gerektiği yer alıyor. Ayrıca partilerin ortak önerisinde HSK kararları yargı denetimine açık olup plüralist bir yapı halini alması yer alıyor. İYİ Parti ve HDP (Selahattin Demirtaş) önerisinde adli kolluk sisteminin kurulması yer alıyor. İYİ Parti HSK önerisinde ise üye sayısı 15’e düşürülüp 3’ü Cumhurbaşkanı tarafından (biri kadın olmak zorunda), diğerleri yine birer kadın olmak şartı ile Yargıtay, Danıştay, YÖK (yeni kurum), TBB tarafından seçilecektir. DEVA önerisinde ise üyelerin yarısı TBMM tarafından seçiliyor. Bakanlık ise HSK’de gözlemci olacak. Üyeler 5 yıl için seçilip yeniden seçilemeyecektir.  Üye sayısı 17’ye çıkarılıyor, görev süresi 9’a iniyor ve Cumhurbaşkanı yalnızca 3 üye atayabiliyor. Yine en az bir tanesi kadın olmak şartı ile Yargıtay, Danıştay, YÖK (yeni kurum), TBB ve TBMM tarafından seçilen üyelerle tamamlanıyor. DEVA önerisinde yarısının TBMM tarafından seçilmesi var.  Üye seçimi ile ilgili diğer parti önerilerinde de benzer şekilde Cumhurbaşkanı etkisi azaltılmış şekilde yer alıyor.

    Diğer Hususlar

    Gelecek Partisi önerisinde parti kapatmayı zorlaştırılıyor ve çok zor şartların varlığı halinde mümkün kılınıyor. Ayrıca Yargıtay Cumhuriyet Başsavcısı’nın dava açma yetkisi tek başına olmaktan çıkarılıyor ve TBMM’de nitelikli çoğunlukla açılıp AYM’de nitelikli çoğunlukla kabul edilmesine bağlanıyor.

    İYİ Parti önerisinde göze çarpan diğer bir husus ise değiştirilemez ve değiştirilmesi teklif dahi edilemez maddelere olan sadakatin devam edeceği yönünde. Merkez Bankası Başkanı’nın, Bakanlar Kurulu tarafından 5 yıllığına atanması ise diğer dikkat çeken husus. Aynı şeklide denetleyici ve düzenleyici kurumlara da kadın kurul üyesi şartı ile bu atamaların Bakanlar Kurulu tarafından yapılması yer alıyor. Türk Kamu Denetim Yasası getirilmesi, denetim dışında herhangi bir kurum kuruluş bırakılmayacak, mülakat kaldırılacak şeklinde yer alan öneriler, Gelecek, DEVA ve HDP (Selahattin Demirtaş) önerilerinde açıkça yer alıyor. Devlet Liyakat Kurulu oluşturulması ve bu kurulun her atamayla ilgili (Vali, büyükelçi, rektör vb) denetleme yapıp raporlarını kamuoyuna duyurması İYİ Parti’nin sistem önerisinde yer alıyor.

    HDP (Selahattin Demirtaş) önerisinde özellikle medya sahibi iş insanlarının devletle dolaylı ya da dolaysız ilişki içerisinde olmasının önüne geçilmesi ifade ediliyor. DEVA Partisi önerisinde de olan RTÜK denetim ve yaptırım yetkisinin demokratik sınırlara çekilmesi gerektiğini ve TRT ile Anadolu Ajansı’nın objektif kriterlerce kısıtlanacağının teminatı öneriliyor. HDP (Selahattin Demirtaş) örtülü ödenek uygulamasının tamamen ortadan kaldırılması ve maliyeti belirli bir seviye üzerinde olan yatırımların referanduma sunulması yer alıyor.

    Yerel yönetimler konusunda bütün partiler ortak olarak kayyum Belediye Başkanı’na karşı olduklarını, Belediye Başkanı’nın görevden alınması durumunda Belediye Meclisi tarafından seçilmesini öneriyor.

    Sonuç

    Kurumsal olarak yapılmış ve kulis bilgisi olarak gelen tüm önerilerde afaki ve olağanüstü farklılıklar yok. Esasında sorunun net ve belirlenebilir olması partileri çözümde ortak öneri geliştirmeye zorlamış durumda. Ortak aklın ortak sonuç doğurduğu anlaşılıyor. Küçük farklılıklar olsa da neredeyse % 90’a yakın benzer çözüm önerileri getirilmiş. İYİ Parti ve Gelecek Partisi önerileri detaylandırılmış ve müzakereye hazır hale gelmiş çalışmalar olarak görünüyor. Bunun yanında Selahattin Demirtaş önerisi yönetim krizi çözümünde HDP’nin yapıcı ve çözüm odaklı çalışacağını gösteriyor. Gelecek Partisi önerisi ve detaylandırılmış bir çalışma olan İstanPol önerisi benzemekte. 5 Ekim’de yapılacak olan 6 partinin görüşmesinde partilerin ufak detaylar hariç belirli bir plan dahilinde ortak bir çalışma ortaya koyması mümkün. AK Parti ve MHP desteğinin %40’lara gerilediği bu günlerde partilerin ortak önerisine HDP’nin de destek vermesi halinde Türkiye Cumhuriyeti tarihinde önemli bir yeri olacak olan ve toplumun tüm kesimlerinin desteğini almış bir sistem olarak karşımıza çıkacaktır. Unutmamak gerekir ki bu sistem önerisinin yürürlüğe girebilmesi ve somutlaşması için muhalefetin Cumhurbaşkanı seçimini kazanıp %60 oranında (en az 360 milletvekili) TBMM seçimlerini kazanması gerekmekte.

    Siyaset
    Paylaş Twitter Facebook LinkedIn Email WhatsApp
    Önceki İçerikHariçten Gazel Dış Haberler Bülteni (27 Eylül-3 Ekim)
    Sonraki İçerik Almanya Seçim Özel #5 | İpek Maya Saygın & Prof. Dr. Murat Erdoğan

    Diğer İçerikler

    Videolar

    Parlamenter Sistem Nasıl Geri Gelecek? | Çavuşesku’nun Termometresi #252

    8 Mayıs 2025 Melis Konakçı, İlkan Dalkuç ve Burak Bilgehan Özpek
    Yazılar

    Savaşların Kazananı Olur Mu?

    7 Mayıs 2025 Oytun Meçik
    Yazılar

    Türkiye’de Serbest Gazeteciliğin Geleceği: Zorluklar ve Çözüm Yolları

    3 Mayıs 2025 Gökhan Korkmaz

    Yorumlar kapalı.

    Güncel İçerikler

    ABD Gündemi: Trump’ın İlk 100 Günü, Sol Muhalefet Meydanlarda, Kamuda Tasfiyeler, Mineral Anlaşması

    10 Mayıs 2025 Bültenler Emrullah Özdemir

    Turkey and Israel: Intense Geopolitical Rivalry from the Mediterranean to Central Asia

    8 Mayıs 2025 D84 INTELLIGENCE Reza Talebi

    Savaşların Kazananı Olur Mu?

    7 Mayıs 2025 Yazılar Oytun Meçik

    Dünya Gündemi: İsrail Gazze’yi Kalıcı Şekilde İşgale Hazırlanıyor

    6 Mayıs 2025 Bültenler Bahadır Çelebi

    E-Bültene Abone Olun

    Güncel içeriklerden ilk siz haberdar olun




    Archives

    • Mayıs 2025
    • Nisan 2025
    • Mart 2025
    • Şubat 2025
    • Ocak 2025
    • Aralık 2024
    • Kasım 2024
    • Ekim 2024
    • Eylül 2024
    • Ağustos 2024
    • Temmuz 2024
    • Haziran 2024
    • Mayıs 2024
    • Nisan 2024
    • Mart 2024
    • Şubat 2024
    • Ocak 2024
    • Aralık 2023
    • Kasım 2023
    • Ekim 2023
    • Eylül 2023
    • Ağustos 2023
    • Temmuz 2023
    • Haziran 2023
    • Mayıs 2023
    • Nisan 2023
    • Mart 2023
    • Şubat 2023
    • Ocak 2023
    • Aralık 2022
    • Kasım 2022
    • Ekim 2022
    • Eylül 2022
    • Ağustos 2022
    • Temmuz 2022
    • Haziran 2022
    • Mayıs 2022
    • Nisan 2022
    • Mart 2022
    • Şubat 2022
    • Ocak 2022
    • Aralık 2021
    • Kasım 2021
    • Ekim 2021
    • Eylül 2021
    • Ağustos 2021
    • Temmuz 2021
    • Haziran 2021
    • Mayıs 2021
    • Nisan 2021
    • Mart 2021
    • Şubat 2021
    • Ocak 2021
    • Aralık 2020
    • Kasım 2020
    • Ekim 2020
    • Eylül 2020
    • Ağustos 2020
    • Temmuz 2020
    • Haziran 2020
    • Mayıs 2020
    • Nisan 2020
    • Mart 2020
    • Şubat 2020
    • Ocak 2020
    • Aralık 2019
    • Kasım 2019
    • Ekim 2019
    • Eylül 2019
    • Ağustos 2019
    • Temmuz 2019
    • Haziran 2019
    • Mayıs 2019
    • Nisan 2019
    • Mart 2019

    Categories

    • Asterisk2050
    • Bültenler
    • Çeviriler
    • D84 INTELLIGENCE
    • EN
    • Forum
    • Özetler
    • Podcast
    • Röportajlar
    • Uncategorized
    • Videolar
    • Yazılar
    Konular
    • Siyaset
    • Ekonomi
    • Dünya
    • Tarih
    • Kültür Sanat
    • Spor
    • Rapor
    • Gezi
    İçerik
    • Yazılar
    • Podcast
    • Forum
    • Röportajlar
    • Çeviriler
    • Özetler
    • Bültenler
    • D84 INTELLIGENCE
    Konular
    • Siyaset
    • Ekonomi
    • Dünya
    • Tarih
    • Kültür Sanat
    • Spor
    • Rapor
    • Gezi
    Sosyal Medya
    • Twitter
    • Facebook
    • Instagram
    • Youtube
    • LinkedIn
    • Apple Podcast
    • Spotify Podcast
    • Whatsapp Kanalı
    Kurumsal
    • Anasayfa
    • Hakkımızda
    • İletişim
    • Yazarlar
    • İçerik Sağlayıcılar
    • Yayın İlkeleri ve Yazım Kuralları
    © 2025 DAKTİLO1984
    • KVKK Politikası
    • Çerez Politikası
    • Aydınlatma Metni
    • Açık Rıza Beyanı

    Arama kelimesini girin ve Enter'a tıklayın. İptal etmek için Esc'ye tıklayın.

    Çerezler

    Sitemizde mevzuata uygun şekilde çerez kullanılmaktadır.

    Fonksiyonel Her zaman aktif
    Sitenin çalışması için ihtiyaç duyulan çerezlerdir
    Preferences
    The technical storage or access is necessary for the legitimate purpose of storing preferences that are not requested by the subscriber or user.
    İstatistik
    Daha iyi bir kullanıcı deneyimi sağlamak için kullanılan çerezlerdir The technical storage or access that is used exclusively for anonymous statistical purposes. Without a subpoena, voluntary compliance on the part of your Internet Service Provider, or additional records from a third party, information stored or retrieved for this purpose alone cannot usually be used to identify you.
    Pazarlama
    Size daha uygun içeriklerin iletilmesi için kullanılan çerezlerdir
    Seçenekleri yönet Hizmetleri yönetin {vendor_count} satıcılarını yönetin Bu amaçlar hakkında daha fazla bilgi edinin
    Seçenekler
    {title} {title} {title}