Daktilo 1984Daktilo 1984
    • Hakkımızda
    • İletişim
    • E-Bültene Abone Ol
    Facebook Twitter Instagram Telegram
    Twitter Facebook YouTube Instagram WhatsApp
    Daktilo 1984Daktilo 1984
    Destek Ol Abone Ol
    • İZLE
      • Çavuşesku’nun Termometresi
      • Varsayılan Ekonomi
      • 2’li Görüş
      • İki Savaş Bir Yazar
      • Yakın Tarih
      • Mayhoş Muhabbetler
      • Tümünü Gör
    • OKU
      • Yazılar
      • Röportajlar
      • Çeviriler
      • Asterisk2050
      • Yazarlar
    • DİNLE
      • Çerçeve
      • Zedcast
      • Tuhaf Zamanların İzinde
      • SenSensizsin
      • Tümünü Gör
    • D84 FYI
      • Hariçten Gazel
      • Avrupa Gündemi
      • ABD Gündemi
      • Altüst
    • D84 INTELLIGENCE
      • Kitap Yorum
      • Göç Sorunu
      • Başkanlık Sistemi Projesi
      • Devlet Kapasitesi Liberteryenizmi
      • Herkes için Siyaset Bilimi
      • Yapay Zeka
    Daktilo 1984Daktilo 1984
    Anasayfa » Molla Rejimi, Alternatif Tıp ve Propaganda: İran’ın Koronavirüs Krizi
    Yazılar

    Molla Rejimi, Alternatif Tıp ve Propaganda: İran’ın Koronavirüs Krizi

    Kadir Efe4 Nisan 20206 dk Okuma Süresi
    Paylaş
    Twitter Facebook LinkedIn Email WhatsApp

    [voiserPlayer]

    İran, Çin’de başlayan Covid-19 salgınına erken yakalanan ülkelerden biriydi. 19 Şubat’ta ilk vakanın görülmesiyle birlikte, ülke kısa sürede salgının en hızlı yayıldığı yerlerden biri haline geldi. İran, bugün 50.000 üzerindeki vaka ve 3.000 üzerindeki ölümle hala salgından en çok etkilenen ülkelerden biri ve bu rakamların güvenilirliği de sorgulanıyor. İran’ın nasıl bu kadar kötü bir duruma geldiğini incelemek, bölgemizdeki teokratik ve otoriter yapıların reel krizlere karşı çaresizliğini anlamak açısından önem teşkil ediyor.

    1979 devriminin ardından Ayetullah Humeyni önderliğindeki mollalar ve İslami rejim destekçileri hızla İran’da yönetimi ele geçirdi. İlerleyen yıllarda; hem Irak ile savaş, hem de Amerikan ambargosu, rejimin vatandaşları üzerindeki baskı aygıtını güçlendirmesine imkan sağladı. Otoriter rejimlerde çokça görüldüğü gibi İran’da da rejim demagogları, herhangi bir rejim eleştirisini öncelikle “ahlaki üstünlük” alanına çekip, orada da dinin ve sonuçta Allah’ın kendi yanlarında olduğunu vurgulayarak her eleştiriyi boğmayı başarıyorlardı. Bu yöntem, sonucu uzun sürelerde ortaya çıkan konularda görece işe de yarıyordu. Örneğin, ülkenin içinde bulunduğu ekonomik durumun İran’ın sınırdışı askeri faaliyetlerinden kaynaklandığını söyleyen biri, Şam’daki Hz. Zeynep Türbesi’nin korunması veya Yemen’de açlıktan ölen çocukların Selefiler’in kucağına bırakılamayacağı gibi “yüksek ahlaki sebepler” üzerinden kolayca üzerinden susturulabiliyordu.

    Şubat ayının başlarında gündemimize giren ve dünyaya hızlıca yayılan Covid-19 salgını İran’ın Kum şehrinde ortaya çıktığında, rejimin yine her zamanki planını uygulamaması için bir sebep yoktu. Bilim insanlarının tüm uyarılarına rağmen Kum şehrinin karantinaya alınmaması ve Cuma namazlarının iptal edilmemesi ile salgının hızını azaltma şansı ortadan kalktı. İran’da Cuma namazları sadece bir dini ritüel değil, amiyane tabirle, rejimin mitingleridir. Genelde çok yüksek sayılarda insan katılır ve Sünni İslam’dan farklı olarak Şii İslam’da kadınlar da Cuma namazı kılarlar. Bu durum İran’daki Cuma namazlarında toplanan kalabalığın diğer Müslüman çoğunluklu ülkelere göre daha fazla olmasına sebep olur. Bu insan yoğunluğu, bulaşıcı bir hastalık olan Covid-19 için petri kabı işlevi gördü ve sonuçta sadece halk değil yüksek mevkilerdeki rejim yöneticileri de hastalandı ve bazıları öldü.

    Hastalığın yayılmasında bir diğer etken de İran’da bulunan türbeler. İran, Şii İslam’ın kutsal kabul ettiği birçok türbeye ev sahipliği yapmakta. Meşhed’de bulunan İmam Rıza Türbesi ve Kum’da bulunan Fatıma-i Masume Türbesi gibi başta gelenlerin yanı sıra birçok evliya, ayetullah ve İslam tarihi karakterinin türbeleri yoğun olarak ziyaret ediliyor. Bu türbelerin şifa aracısı olduğuna, Allah’ın bu türbelerde yatan sevdiği kullarının hatırına türbeye gelenlerin isteklerini kırmayacağına inanılıyor. Geçtiğimiz günlerde gündemi işgal eden “türbe yalayan adam” fenomeni de bu anlayışın bir ürünü. Bu türbeler şifa dağıtırken, türbede Korona virüsü kapacağına kim inanır ki?

    İran’daki salgının yönetilemeyişinin bir başka açısı da modern tıp ve Geleneksel İslami Tıp çekişmesi. 1979 devrimi sonrası dünyayla bağlarını koparan İran’da; modern tıbbi cihazlara, tıbbi sarf malzemeye ve ilaçlara erişim doğal olarak kısıtlıydı. Tıpkı Çin’de komünist devrim sonrası başa gelen Mao Zedong’un modern tıbbi imkanlara ulaşamayan Çin vatandaşlarına Geleneksel Çin Tıbbı’nı tavsiye etmesi gibi İran’da da pseudo-bilim rejim için sığınak oldu. Rejim, modern tıbbi imkanları tüm vatandaşlarına sunamamasının yarattığı sorunu Geneleksel İslami Tıp olarak adlandırılan ve Ayetullah Tebrizian’ın başını çektiği “İslami doktorlar” aracılığıyla çözmeye çalıştı. İran’nın mevcut Dini Lideri Ayetullah Hamaneyi’ye yakınlığıyla bilinen Ayetullah Tebrizian, hızla üne kavuştu. İran’da ünlü ayetullahlardan kendisine danışarak, tedavi için yardım arayanlar dahi oldu. 2018 yılında ölen Ayetullah Şahrudi’nin, modern tıbbi yardım almak yerine uzun süre Ayetullah Tebriziyan’ın yöntemleri ile tedavi gördüğü, durumunun ağırlaşması üzerine hastaneye kaldırıldığı fakat kurtarılamadığı biliniyor. İşte bu “parlak” başarıları ile bilinen Tebrizian, salgının başladığı Kum’da, hastalanan insanlara; şifalı uçucu yağlar koklamak, yağa bulanmış pamuğu makattan vücuda sokmak, türbe toprağını suyla karıştırıp içmek gibi tedavilerle ortaya çıktı. Bir başka Geleneksel İslami Tıp uzmanı olan Hüseyin Ravazade ise Covid-19 salgınıyla ilgili şahsi internet sitesinde yayınladığı videoda, her iki kulağa damlatılatacak acı kavun çekirdeği yağının, vücuda virüs girmesini engelleyeceğini, hastalanan kişinin ise iyileşmesini kolaylaştıracağını açıkladı. Elbette Ravazade de diğer “alternatif tıp” uzmanları gibi bu bilgiyi hangi bilimsel çalışmalar ile elde ettiği ve yaptığı çalışmaların veri setini açıklama zahmetine girmedi.

    Yıllardır rejimin propagandası altında yaşayan halktan önemli oranda teveccüh gören bu yöntemlerin işlevsiz olduğu aşikar. Hatta hastalanan kişinin hastaneye başvurmasını geciktirdiği için zararlı dahi kabul edebiliriz. Molla rejimi ise bu konuda sessizliğini koruyarak, bu işlevsiz tedavilere dolaylı olarak destek oluyor. İran’ın sinema filmlerinden, futbol maçlarına kadar her konuda fetva vermekten kaçınmayan lideri Ayetullah Hamaney’in bu konuda sessiz kalması, Geleneksel İslami Tıp uzmanı olarak isim yapmış kişilerin önünü açıyor. Vatandaşlarına modern sağlık hizmeti veremeyen rejim bu yolla; hem sağlık sisteminin üzerine gelecek yoğunluğu azaltmaya, hem de İslami Bilimler’in itibarını korumaya çalışıyor fakat başarısızlık bu defa kesin görünüyor.

    Sağlık çalışanlarının canları pahasına savaştığı bu salgında tedbirsizliğin yol açtığı felaket henüz bitecek gibi görünmüyor. İran’da büyük şehirlerde hayat durmuş durumda, hastanelerde malzeme ve teçhizat yetersizliğine dair haberler neredeyse her gün medyada yer buluyor. Peki, rejimin yöneticileri bugünleri göremediler mi? Kendi canlarını da tehlikeye atmak pahasına eski alışkanlıklarına tutunmalarının sebebi neydi? Bunlara cevap verebilmek için İran’ın sosyolojisine bakmak ve mevcut siyasi ortamından bahsetmek gerekiyor.

    Salgının başladığı Kum şehri, İran’da teoloji eğitiminin merkezi konumunda. Şii İslam inancında kutsal olarak kabul edilen şehir, İran’ın yönetim kademesinde bulunan birçok ayetullahın eğitim aldığı, öğretmenlik yaptığı veya hayatının bir dönemini geçirdikleri kilit bir şehir. Bu şehrin karantinaya alınmasının molla rejiminin itibarına zarar verebileceği düşüncesi, yanlışlar halkasının ilk parçasını oluşturdu. Kum’u açık tutarak güç gösterisi yapmak isteyen rejimin, kutsal türbeleri veya camileri kapatmasını bekleyemezdiniz artık. Salgının ortaya çıktığı hafta Kum’da kılınan nicelik ve nitelik açısından büyük Cuma namazı ile rejim virüse karşı gövde gösterisi yapıyordu. Camilerin ve türbelerin kapatılamayacağı, böyle bir felaket durumunda Allah’ın evine sırt dönülmeyeceği propagandası rejim medyası aracılığıyla yüksek perdeden dillendiriliyordu.

    Kısa süre sonra namaza katılan yüksek mevkili yöneticilerinin hastalanması ile paniğe kapılan rejim bu defa 180 derece dönerek türbeleri kapatma ve Cuma namazlarını iptal etme kararı aldı. O güne kadar rejimin, salgına karşı modern önlemler yerine ilahi tedbirleri salık veren propagandasının etkisinde kalan halkın radikal kesimi türbelerin kapısını zorla açarak buna cevap verdi. Ayetullahlar kendi elleriyle kendilerinin dahi kontrol etmekte zorlandıkları bir radikalizm yarattıklarını fark ettiler ama her şey için çok geç olmuştu.

    Kendisine yöneltilen eleştirileri bertaraf etmekte zorlanan rejim yöneticileri, yine birçok konuda işe yarayan bir bahaneye sarılmayı uygun gördü; Amerikan ambargosu. İran’da Amerikan ambargosu sebebiyle tıbbi teçhizat ve malzeme eksikliği çekildiği doğru. Birçok sağlık çalışanı yetersiz ekipman sebebiyle hastalandı ve muhtemelen hastalanmaya devam edecek. Fakat bunun sebebinin Amerikan ambargosu olup olmadığı konusu tartışmalı. İran’ın müttefikleri Rusya ve Çin’in, dünyadaki Covid-19’dan etkilenen ülkelere yardım yaptıkları günlerdir dünya medyasında yer alıyor. Bu ülkelerin böyle bir dönemde müttefikleri İran’ı es geçmeyecekleri aşikar. Birleşmiş Milletler’in yapacağı yardımların ise doktorlara ulaşacağı şüpheli. Suriye’de mülteciler için gönderilen uluslararası yardım malzemelerini kullanan İranlı ve Suriyeli askerler bilindik bir görüntü. Böyle bir ortamda da gelecek yardımlara Devrim Muhafızları’nın el koyup, ülke içinde karaborsa yoluyla satmayacağına inanmak için sağlam bir rejim taraftarı olmak gerekiyor. Bu sebeple dünya kamuoyunda İran’a yardım konusunda bir çekince olduğunu söyleyebiliriz.

    Teokratik ve otoriter bir rejim olan İran İslam Cumhuriyeti, yıllardır kullandığı yöntemlerle bu krize karşı koymaya çalıştı ve dehşentengiz bir mağlubiyete uğradı. Yıllarca muhaliflerini bastırmak ve komşularına karşı gambot diplomasisi yürütmek konusunda başarılı olan rejim, bu doğal felaket karşısında başarısız oldu. Çünkü, doğa sizin ideolojik nutuklarınızı da yüksek ahlaki pozisyonunuzu da umursamaz, çıplak realitenin ve bilimin ışığında oluşturulmuş önlemler dışında hiçbir mücadele yöntemiyle durdurulamaz. Hüdafız.

    Fotoğraf: Alireza Heydarifard

    Dünya
    Paylaş Twitter Facebook LinkedIn Email WhatsApp
    Önceki İçerikKoronavirüse Karşı Savaşta Akılları ve Kalpleri Fethetmek
    Sonraki İçerik Aydın Sezer: Suriye sahasında Rusya ile eşitler arası düzeyde bir işbirliğinin yürütüldüğünü düşünmüyorum

    Diğer İçerikler

    Yazılar

    19 Mayıs 1919: Bağımsızlık Ruhunun Uyanışı ve Türk Gençliğine Bırakılan Emanet

    19 Mayıs 2025 Erdal Kesin
    Yazılar

    Post-PKK Düzeni ve Türk Siyasetinde Muhtemel Değişiklikler

    16 Mayıs 2025 Armağan Öztürk
    Yazılar

    Küçük Partilerin Oy Oranını Hesaplamak Neden Zordur?

    15 Mayıs 2025 Salih Yasun

    Yorumlar kapalı.

    Güncel İçerikler

    19 Mayıs 1919: Bağımsızlık Ruhunun Uyanışı ve Türk Gençliğine Bırakılan Emanet

    19 Mayıs 2025 Yazılar Erdal Kesin

    Fesih Kararı ve Türkiye’de Siyasetin Yönü | Burak Bilgehan Özpek Fesih Kararını Değerlendirdi

    19 Mayıs 2025 Röportajlar Daktilo1984

    Türkiye’de Gazetecilik | TGS’den Basın Özgürlüğü Raporu: İlyas Coşkun ve Ülkü Şahin ile Söyleşi

    18 Mayıs 2025 Röportajlar Gökhan Korkmaz

    Post-PKK Düzeni ve Türk Siyasetinde Muhtemel Değişiklikler

    16 Mayıs 2025 Yazılar Armağan Öztürk

    E-Bültene Abone Olun

    Güncel içeriklerden ilk siz haberdar olun




    Archives

    • Mayıs 2025
    • Nisan 2025
    • Mart 2025
    • Şubat 2025
    • Ocak 2025
    • Aralık 2024
    • Kasım 2024
    • Ekim 2024
    • Eylül 2024
    • Ağustos 2024
    • Temmuz 2024
    • Haziran 2024
    • Mayıs 2024
    • Nisan 2024
    • Mart 2024
    • Şubat 2024
    • Ocak 2024
    • Aralık 2023
    • Kasım 2023
    • Ekim 2023
    • Eylül 2023
    • Ağustos 2023
    • Temmuz 2023
    • Haziran 2023
    • Mayıs 2023
    • Nisan 2023
    • Mart 2023
    • Şubat 2023
    • Ocak 2023
    • Aralık 2022
    • Kasım 2022
    • Ekim 2022
    • Eylül 2022
    • Ağustos 2022
    • Temmuz 2022
    • Haziran 2022
    • Mayıs 2022
    • Nisan 2022
    • Mart 2022
    • Şubat 2022
    • Ocak 2022
    • Aralık 2021
    • Kasım 2021
    • Ekim 2021
    • Eylül 2021
    • Ağustos 2021
    • Temmuz 2021
    • Haziran 2021
    • Mayıs 2021
    • Nisan 2021
    • Mart 2021
    • Şubat 2021
    • Ocak 2021
    • Aralık 2020
    • Kasım 2020
    • Ekim 2020
    • Eylül 2020
    • Ağustos 2020
    • Temmuz 2020
    • Haziran 2020
    • Mayıs 2020
    • Nisan 2020
    • Mart 2020
    • Şubat 2020
    • Ocak 2020
    • Aralık 2019
    • Kasım 2019
    • Ekim 2019
    • Eylül 2019
    • Ağustos 2019
    • Temmuz 2019
    • Haziran 2019
    • Mayıs 2019
    • Nisan 2019
    • Mart 2019

    Categories

    • Asterisk2050
    • Bültenler
    • Çeviriler
    • D84 INTELLIGENCE
    • EN
    • Forum
    • Özetler
    • Podcast
    • Röportajlar
    • Uncategorized
    • Videolar
    • Yazılar
    Konular
    • Siyaset
    • Ekonomi
    • Dünya
    • Tarih
    • Kültür Sanat
    • Spor
    • Rapor
    • Gezi
    İçerik
    • Yazılar
    • Podcast
    • Forum
    • Röportajlar
    • Çeviriler
    • Özetler
    • Bültenler
    • D84 INTELLIGENCE
    Konular
    • Siyaset
    • Ekonomi
    • Dünya
    • Tarih
    • Kültür Sanat
    • Spor
    • Rapor
    • Gezi
    Sosyal Medya
    • Twitter
    • Facebook
    • Instagram
    • Youtube
    • LinkedIn
    • Apple Podcast
    • Spotify Podcast
    • Whatsapp Kanalı
    Kurumsal
    • Anasayfa
    • Hakkımızda
    • İletişim
    • Yazarlar
    • İçerik Sağlayıcılar
    • Yayın İlkeleri ve Yazım Kuralları
    © 2025 DAKTİLO1984
    • KVKK Politikası
    • Çerez Politikası
    • Aydınlatma Metni
    • Açık Rıza Beyanı

    Arama kelimesini girin ve Enter'a tıklayın. İptal etmek için Esc'ye tıklayın.

    Çerezler

    Sitemizde mevzuata uygun şekilde çerez kullanılmaktadır.

    Fonksiyonel Her zaman aktif
    Sitenin çalışması için ihtiyaç duyulan çerezlerdir
    Preferences
    The technical storage or access is necessary for the legitimate purpose of storing preferences that are not requested by the subscriber or user.
    İstatistik
    Daha iyi bir kullanıcı deneyimi sağlamak için kullanılan çerezlerdir The technical storage or access that is used exclusively for anonymous statistical purposes. Without a subpoena, voluntary compliance on the part of your Internet Service Provider, or additional records from a third party, information stored or retrieved for this purpose alone cannot usually be used to identify you.
    Pazarlama
    Size daha uygun içeriklerin iletilmesi için kullanılan çerezlerdir
    Seçenekleri yönet Hizmetleri yönetin {vendor_count} satıcılarını yönetin Bu amaçlar hakkında daha fazla bilgi edinin
    Seçenekler
    {title} {title} {title}