Daktilo 1984Daktilo 1984
    • Hakkımızda
    • İletişim
    • E-Bültene Abone Ol
    Facebook Twitter Instagram Telegram
    Twitter Facebook YouTube Instagram WhatsApp
    Daktilo 1984Daktilo 1984
    Destek Ol Abone Ol
    • İZLE
      • Çavuşesku’nun Termometresi
      • Varsayılan Ekonomi
      • 2’li Görüş
      • İki Savaş Bir Yazar
      • Yakın Tarih
      • Mayhoş Muhabbetler
      • Tümünü Gör
    • OKU
      • Yazılar
      • Röportajlar
      • Çeviriler
      • Asterisk2050
      • Yazarlar
    • DİNLE
      • Çerçeve
      • Zedcast
      • Tuhaf Zamanların İzinde
      • SenSensizsin
      • Tümünü Gör
    • D84 FYI
      • Hariçten Gazel
      • Avrupa Gündemi
      • ABD Gündemi
      • Altüst
    • D84 INTELLIGENCE
      • Kitap Yorum
      • Göç Sorunu
      • Başkanlık Sistemi Projesi
      • Devlet Kapasitesi Liberteryenizmi
      • Herkes için Siyaset Bilimi
      • Yapay Zeka
    Daktilo 1984Daktilo 1984
    Anasayfa » Tarih Yazmaktan Tarih Olmaya Ramak Kala: İYİ Parti
    Yazılar

    Tarih Yazmaktan Tarih Olmaya Ramak Kala: İYİ Parti

    Murat Aydın21 Eylül 20236 dk Okuma Süresi
    Paylaş
    Twitter Facebook LinkedIn Email WhatsApp

    Türk siyasal hayatı, hiç kuşkusuz, DP uygulamalarından CHP-MSP koalisyon hükümetinin kurulmasına, AKP’nin her türden hamlelerinden 17-25 Aralık gibi yaşanan onca siyasal ve toplumsal çalkantılara, hep bir infial ve şaşkınlık duygusunu barındırmıştır. Ancak yaşanan onca gelişmenin bir kısmı sosyolojik bir gerçekliğe sahipken bir kısmı da algıdan ibaret olmuştur.

    Hangi siyasal yelpaze olduğundan bağımsız olarak kendi bağlamlarında ve genel tablo içinde yeniden üretilmesini sağladığı meşruiyet aracılığıyla birer körlük ve toplumsal yozluk hâli yaratan bu durum, çıkmaz hâlinin yaşandığı eşiklerde doğan/doğmakta olan siyasal oluşumlar için araçsallaştırmaya uygun bir zemin oluşturur.

    Hiç kuşkusuz araçsallaştırma, belirli bir dönemin siyasal, iktisadi, ideolojik kamplaşmalarına ve nihayetinde, bu bağlamdaki toplumsal ayrışma-bölünmelerin mahiyetine göre şekillenmektedir. Bu anlamda, 2000’lerin başındaki siyasal ve iktisadi krizin, siyasal ve toplumsal dengelerde yarattığı meşruiyet kriziyle, sınırları ve sosyolojik yapısı olabildiğince homojen bir toplumsal dokuda yer alan siyasal oluşumlar tarihe gömülürken AKP’nin çeyrek asırlık yerleşik bir aktör olmasının önü açılmıştır.

    İYİ Parti, tam da böylesi bir yerleşikleşmişliğin çözünürlük belirtisi gösterdiği aşamaya denk gelir. Siyasal koşullar gereği Kemal Kılıçdaroğlu’nun inisiyatifi ve CHP’nin siyasi desteğiyle kısa sürede merkez sağ siyasetinde önemli bir alan kazanan İYİ Parti, tartışmasız olarak Türk siyasetinin içinde olduğu girdabın aşılıp bir nebze de olsa hareket alanı kazanılmasında kayda değer bir etki yapmıştır.

    Ancak bu yazının amacı, seküler-milliyetçi bir sağ siyasal oluşum belirtileriyle İYİP’in tartışmalardan uzak kalan varlığını ve stratejik eşiklerde attığı adımlarla yarattığı infiallerle olumlanan (ve olumladığım) politik tutumunun geride kalan bağlamının ana hatlarını sunmaya çalışmaktır. Çünkü, memleketin geleceğiyle bütünleşik bir İYİP, süregelen dönemin siyasal-toplumsal koşullarının bir sonucu olarak tek gayesi ya halk iradesinin en iyi şekilde tecelli etmesi çabasıyla ve siyasal çıkarlarını gözetmiyormuş gibi bir perspektifle anılmakta ya da en azından kamuoyunda yeterince tartışma konusu olmamaktadır.

    İYİP’in bulunduğu yelpaze ve ideolojik eksene bakıldığında merkez sağın iç dengesini yeniden şekillendirebilecek stratejik bir aktör olduğu göz ardı edilemez. Ancak parti, bir yandan siyasal kültür ve toplumsal dokunun genel yapısı nedeniyle elde ettiği psikolojik avantaj kadar düşünsel ve örgütsel sermayesi ile zaafiyet yaşamaktadır. Öncelikli zaafiyeti, aktör olabilme iradesini merkez sağın genelinden ziyade hâlihazırdaki toplumsal muhalefet içinden devşirmesidir.

    Dahası, Türk siyasetine hâkim olan sağ siyasal ideoloji ve siyasal kültür aracılığıyla elde ettiği psikolojik avantaja rağmen, örgüt profilinin MHP’de ve/veya AKP’de yer bulamayan ya da kopanların yer aldığı; diğer yandan bu iki siyasal yapının dışında yeni kurulmuş olması sebebiyle siyasal bir gelecek tahayyül edenlerin ağırlığı göze çarpmaktadır. Bu durum İYİP’i düşünsel açıdan geleneksel siyasetin dinamiklerine bağlı kılarken ürettiği ve/veya üreteceği siyasetin de MHP-AKP çizgisine çekilmesine engel olamamaktadır.

    Özellikle Türkiye’nin içinde geçmekte olduğu süreçte, sağ siyasal yelpazenin bir aradalığının yaratmış olduğu ideolojik ve toplumsal bütünleşme ile (merkez) solun toplumsal muhalefeti örgütleme gücünden yoksun olması, her daim için sağ siyasal yelpazede bir yarılma ihtiyacını hissettirmiştir. Söz konusu ihtiyaç ve koşullar, tıpkı AKP gibi, sağ siyasal yelpazeye topyekûn kurma çabasıyla yola çıkan İYİP’e, tartışmalardan azade bir kurtuluş reçetesi olarak önem kazandırmıştır.

    Siyasal ve ideolojik koşulların özellikle belirleyici bir avantaj sağladığı İYİP’in, merkez sağda hegemonik bir güç olmanın koşullarını oluşturma yönelimi ve kendisine atfedilen önemin artan vurgusunda, farklı düzeylerde etkili olan bir dizi faktör bulunur. Bu açıdan, özellikle 2019 yerel seçimleri ve 2023’ün genel ve cumhurbaşkanlığı seçimlerinin yoğun atmosferi, alternatifsiz bir aktör olarak merkez sağa yerleşme çabasını ve oluşa(n)bilecek siyasal ve toplumsal sorumluluğu kamufle eden bir siper olmuştur.

    Bu stratejik izleğin yazılmaya çalışılan başarı hikayesinin en önemli avantajı, kanımca, sağ siyasal ideolojinin ve siyasal kültürün süregelen hakimiyetinin varlığıdır. Özellikle kent ve/veya taşra fark etmeksizin siyasal, iktisadî ve ideolojik açıdan halen çözülmemiş olan kitlelerin konsolide edilmişliğinde, toplumsal muhalefetin çıkış yolu bulamadığı koşullarda İYİP, beklenen Godot oldu.

    Bunun başlangıcı, hiç kuşkusuz, HDP’nin aday çıkarmaktan imtina ettiği gerçeğinin görmezden gelinerek Millet İttifakı’nın 2019 yerel seçimlerinde elde ettiği büyükşehir belediyelerine bağlı imajıdır. Daha önemlisi, ittifakın CHP adaylarından Mansur Yavaş’ın Ankara’yı, Ekrem İmamoğlu’nun ise İstanbul’u kazanmasıdır. Çünkü bu adaylar, aynı zamanda, toplumun kangren olmuş sorunlarına eğilmek, sorunların yapısal boyutlarını tartışmaya açmak yerine “Türkiye’nin geleceği” söylemine hapsedilen kendi iktidar idealini topluma enjekte edebilmede birer ideolojik profil olmaları bakımından İYİP’in merkez sağdaki iktidar amacını gerçekleştirmesinin birer aşamasıdır.

    Bu bakımdan İmamoğlu ve Yavaş profili, toplumsal dokudaki değişim ve dönüşümü en az hasarla ve dağılmadan konsolide edebilmesini sağlayacak, İYİP’in siyasal ve kurumsal kapasitesinin düşünsel yetersizliğini kapatan ideolojik birer semboldür. Bu nedenledir ki özellikle cumhurbaşkanlığı aday belirleme sürecine yansıdığı üzere İmamoğlu ve Yavaş, sadece seçimi kazanma ihtimali daha güçlü olmaları itibariyle değil, bilakis İYİP’in siyasal ve ideolojik yöneliminin başarısında elzem bir aşaması olması itibariyle değerli olmuştur. Keza, İmamoğlu ve Yavaş’ın İYİP’ce Altılı Masa’nın bileşeni yapılması, salt memleketin geleceği vurgusunun değil, aynı zamanda prestiji perçinleştirmenin; kendi iktidar hedefinin/çıkarlarının zorunlu bir gereği olmuştur.

    İYİP’in toplum nazarındaki imajını güçlendiren ve muhalefet bloğu içinde kayda değer bir aktör haline getiren etmenlerden bir diğeri, CHP’nin İmamoğlu davasındaki öngörüsüzlüğüdür. Burada niyet okumaktan ziyade, İmamoğlu’nun kendine has tarzının özellikle merkez sağ seçmende gördüğü teveccüh ve nihayetinde Saraçhane Mitingi; Akşener’in, dolayısıyla İYİP’in, özelde ideolojik olarak sağın geneline, genelde ise toplumda psikolojik olarak güçsüz düşmüş kesimlere alternatifsiz olmadıklarının mesajını vermede önemli bir eşik olmuştur.

    Bu bağlamda üçüncü husus, devşirdiği gücün iktidardan ziyade muhalefetin payından olmasıdır. Dolayısıyla, güçlenmesi ve karşılığı, Marmara, Ege ve Akdeniz’den oluşan havzaya tekabül eden İYİP, bir şekilde CHP’ye destek veren ancak memnun olmayan ya da öncesinde merkez sağ seçmeni olup alternatif bulamayan seçmeni konsolide edebilmiştir. Nihayetinde milliyetçi-muhafazakâr cenahtan ziyade seküler-milliyetçilerin desteğini daha fazla alan İYİP, rüştünü iktidar-muhalefet hattında değil, muhalefetin basiretsizliği üzerine inşa etmiştir. Özellikle muhalefetin genelde veya her bir bileşenin kaybettiği aşamada daha fazla pazarlık gücü aracılığıyla elde edeceği kazanımlar, İYİP’e iyi bir prestij ve güce ulaşma imkânı sağlamaktadır.

    Bu durum, muhalefet üzerinden bir alan okuması yapan İYİP’e ikili bir avantaj sağlamaktadır. Bir yanda iktidar bileşenleri karşısında kaybetmiş bir muhalefet üzerinden güç kazanmakta ve onu baskılamakta, diğer yandan muhtemel bir siyasal, iktisadî, ideolojik veya toplumsal kriz durumunda iktidarın olası taban dağılmasında muhalefet içinde öncelikli adres olarak belirmektedir.

    Böylesi bir tablo İYİP için hem zayıf muhalefet hem de meşruiyetini yitirmiş bir iktidar demek olduğundan, rahat bir manevra alanı anlamına gelmektedir. Çünkü İYİP, söylemi ve siyaset argümanını yeni bir dil, eleştiri, sorgu ve çıkış üzerinden değil, toplumsal dokunun korunarak parçalanması üzerinden tahayyül ederken siyaseten üretemediği alternatifliği, muhalefetin basiretsizliği ile telafi etme çabası içindedir. Bu açıdan, siyasal, iktisadî, ideolojik krizle, yani hegemonya kriziyle, yükselen ve palazlanan AKP’nin yine benzer nedenlerden ötürü yaşadığı meşruiyet krizi (nihayetinde AKP-MHP bloku) İYİP’in hegemonik bir aktör olma çabasının koşulları arasında fevkalade bir benzerliği barındırmaktadır. Bu nedenledir ki İYİP’in CHP ile işbirliği ve cumhurbaşkanlığı aday belirleme sürecinde takındığı tavrın bu eksende yorumlanması, oluşan siyasal tablonun daha net algılanmasına imkân tanıyacaktır.

    R1 Siyaset
    Paylaş Twitter Facebook LinkedIn Email WhatsApp
    Önceki İçerikTeenage Mutant Ninja Turtles: Mutant Mayhem | SineKritik #91
    Sonraki İçerik Mülteci Statüsü ve Cenevre Sözleşmesi

    Diğer İçerikler

    Yazılar

    Abdülhamid ve Sherlock Holmes

    12 Mayıs 2025 Umut Dağıstan
    Videolar

    Parlamenter Sistem Nasıl Geri Gelecek? | Çavuşesku’nun Termometresi #252

    8 Mayıs 2025 Melis Konakçı, İlkan Dalkuç ve Burak Bilgehan Özpek
    Yazılar

    Savaşların Kazananı Olur Mu?

    7 Mayıs 2025 Oytun Meçik

    Yorumlar kapalı.

    Güncel İçerikler

    Dünya Gündemi: Trump’ın Körfez Turu, ABD-Çin Ticaret Savaşlarında Geçici Ateşkes

    13 Mayıs 2025 Bültenler Bahadır Çelebi

    Abdülhamid ve Sherlock Holmes

    12 Mayıs 2025 Yazılar Umut Dağıstan

    ABD Gündemi: Trump’ın İlk 100 Günü, Sol Muhalefet Meydanlarda, Kamuda Tasfiyeler, Mineral Anlaşması

    10 Mayıs 2025 Bültenler Emrullah Özdemir

    Turkey and Israel: Intense Geopolitical Rivalry from the Mediterranean to Central Asia

    8 Mayıs 2025 D84 INTELLIGENCE Reza Talebi

    E-Bültene Abone Olun

    Güncel içeriklerden ilk siz haberdar olun




    Archives

    • Mayıs 2025
    • Nisan 2025
    • Mart 2025
    • Şubat 2025
    • Ocak 2025
    • Aralık 2024
    • Kasım 2024
    • Ekim 2024
    • Eylül 2024
    • Ağustos 2024
    • Temmuz 2024
    • Haziran 2024
    • Mayıs 2024
    • Nisan 2024
    • Mart 2024
    • Şubat 2024
    • Ocak 2024
    • Aralık 2023
    • Kasım 2023
    • Ekim 2023
    • Eylül 2023
    • Ağustos 2023
    • Temmuz 2023
    • Haziran 2023
    • Mayıs 2023
    • Nisan 2023
    • Mart 2023
    • Şubat 2023
    • Ocak 2023
    • Aralık 2022
    • Kasım 2022
    • Ekim 2022
    • Eylül 2022
    • Ağustos 2022
    • Temmuz 2022
    • Haziran 2022
    • Mayıs 2022
    • Nisan 2022
    • Mart 2022
    • Şubat 2022
    • Ocak 2022
    • Aralık 2021
    • Kasım 2021
    • Ekim 2021
    • Eylül 2021
    • Ağustos 2021
    • Temmuz 2021
    • Haziran 2021
    • Mayıs 2021
    • Nisan 2021
    • Mart 2021
    • Şubat 2021
    • Ocak 2021
    • Aralık 2020
    • Kasım 2020
    • Ekim 2020
    • Eylül 2020
    • Ağustos 2020
    • Temmuz 2020
    • Haziran 2020
    • Mayıs 2020
    • Nisan 2020
    • Mart 2020
    • Şubat 2020
    • Ocak 2020
    • Aralık 2019
    • Kasım 2019
    • Ekim 2019
    • Eylül 2019
    • Ağustos 2019
    • Temmuz 2019
    • Haziran 2019
    • Mayıs 2019
    • Nisan 2019
    • Mart 2019

    Categories

    • Asterisk2050
    • Bültenler
    • Çeviriler
    • D84 INTELLIGENCE
    • EN
    • Forum
    • Özetler
    • Podcast
    • Röportajlar
    • Uncategorized
    • Videolar
    • Yazılar
    Konular
    • Siyaset
    • Ekonomi
    • Dünya
    • Tarih
    • Kültür Sanat
    • Spor
    • Rapor
    • Gezi
    İçerik
    • Yazılar
    • Podcast
    • Forum
    • Röportajlar
    • Çeviriler
    • Özetler
    • Bültenler
    • D84 INTELLIGENCE
    Konular
    • Siyaset
    • Ekonomi
    • Dünya
    • Tarih
    • Kültür Sanat
    • Spor
    • Rapor
    • Gezi
    Sosyal Medya
    • Twitter
    • Facebook
    • Instagram
    • Youtube
    • LinkedIn
    • Apple Podcast
    • Spotify Podcast
    • Whatsapp Kanalı
    Kurumsal
    • Anasayfa
    • Hakkımızda
    • İletişim
    • Yazarlar
    • İçerik Sağlayıcılar
    • Yayın İlkeleri ve Yazım Kuralları
    © 2025 DAKTİLO1984
    • KVKK Politikası
    • Çerez Politikası
    • Aydınlatma Metni
    • Açık Rıza Beyanı

    Arama kelimesini girin ve Enter'a tıklayın. İptal etmek için Esc'ye tıklayın.

    Çerezler

    Sitemizde mevzuata uygun şekilde çerez kullanılmaktadır.

    Fonksiyonel Her zaman aktif
    Sitenin çalışması için ihtiyaç duyulan çerezlerdir
    Preferences
    The technical storage or access is necessary for the legitimate purpose of storing preferences that are not requested by the subscriber or user.
    İstatistik
    Daha iyi bir kullanıcı deneyimi sağlamak için kullanılan çerezlerdir The technical storage or access that is used exclusively for anonymous statistical purposes. Without a subpoena, voluntary compliance on the part of your Internet Service Provider, or additional records from a third party, information stored or retrieved for this purpose alone cannot usually be used to identify you.
    Pazarlama
    Size daha uygun içeriklerin iletilmesi için kullanılan çerezlerdir
    Seçenekleri yönet Hizmetleri yönetin {vendor_count} satıcılarını yönetin Bu amaçlar hakkında daha fazla bilgi edinin
    Seçenekler
    {title} {title} {title}