Daktilo 1984Daktilo 1984
    • Hakkımızda
    • İletişim
    • E-Bültene Abone Ol
    Facebook Twitter Instagram Telegram
    Twitter Facebook YouTube Instagram WhatsApp
    Daktilo 1984Daktilo 1984
    Destek Ol Abone Ol
    • İZLE
      • Çavuşesku’nun Termometresi
      • Varsayılan Ekonomi
      • 2’li Görüş
      • İki Savaş Bir Yazar
      • Yakın Tarih
      • Mayhoş Muhabbetler
      • Tümünü Gör
    • OKU
      • Yazılar
      • Röportajlar
      • Çeviriler
      • Asterisk2050
      • Yazarlar
    • DİNLE
      • Çerçeve
      • Zedcast
      • Tuhaf Zamanların İzinde
      • SenSensizsin
      • Tümünü Gör
    • D84 FYI
      • Hariçten Gazel
      • Avrupa Gündemi
      • ABD Gündemi
      • Altüst
    • D84 INTELLIGENCE
      • Kitap Yorum
      • Göç Sorunu
      • Başkanlık Sistemi Projesi
      • Devlet Kapasitesi Liberteryenizmi
      • Herkes için Siyaset Bilimi
      • Yapay Zeka
    Daktilo 1984Daktilo 1984
    Anasayfa » Bürokrasi Koridorlarına Sıkışan Hayatlar ve Pasaportlar
    Yazılar

    Bürokrasi Koridorlarına Sıkışan Hayatlar ve Pasaportlar

    Sinem Cengiz24 Ocak 20206 dk Okuma Süresi
    Paylaş
    Twitter Facebook LinkedIn Email WhatsApp

    [voiserPlayer]

    Babamı üniversiteye başlamadan bir yıl önce kaybettim. Benden tek isteği bir gün büyükelçi olmamdı. Ben de Dışişleri Bakanlığına girdim. Mesleğimin en iyi yıllarındayken nereden bilecektim ki günün birinde bir yabancıya aşık olacağımı, mesleğim ve aşkım arasında arafta kalacağımı.” Bu cümleleri yabancı bir diplomat arkadaşımdan duymuştum. Körfez’den bir diplomattı, hatta mesleğinde çok başarılı olanlardandı. Tıpkı diğer körfez ve bazı Arap ülkelerinde olduğu gibi ülkesinin kanunları, yabancı biriyle evlenmesini yasaklıyordu. Bir insan yıllarca emek verdiği bir görevden istifa edip nasıl sil baştan başlayacaktı? İşte bu, onun gibi çok sayıda diplomat ve devlet görevlisinin her gün yaşadığı önemli bir sorundu.

    Çok yakın döneme kadar Türkiye’de de diplomatların yabancı uyruklularla evlenmeleri yasaktı. Geçmişte, yabancı uyruklularla evlilik Dışişleri’nin sorunlarından biriydi. Böyle durumlarda diplomat ya mesleği ya evliliği tercih ediyordu. Dışişleri Bakanlığı’nın Kuruluş ve Görevleri Hakkındaki Kanun, yabancı evlilikleri yasaklayarak casusluğu önlemeyi amaçlıyordu. 1998 yılında Hürriyet gazetesi Birleşmiş Milletler’de görevli bir Türk diplomatın ‘‘zorunlu’’ olarak Brezilyalı eşiyle nikahsız yaşadığı haberini yapmıştı. Genç diplomat, evlenebilmek için koalisyon hükümetinin çıkaracağı yasayı bekliyordu. Brezilya Büyükelçisi’nin UNICEF’te çalışan kızından bir kız çocuğu sahibi olan bu genç diplomat, Dışişleri Bakanlığı yönetmeliğine takılıyordu. O dönemde Dışişleri Bakanlığı’nda, bu genç diplomat gibi yabancılarla yaşayan 33 Türk diplomat daha bulunuyormuş(1). Bu diplomatlar, evlenecekleri kişiyi kendilerinin belirleyeceğini, devletin söz söyleme yetkisinin olmadığını savunuyorlardı.

    Evlilik, kişinin verebileceği en kritik kararlardan biridir. Sonuçları, sadece bir kişinin hayatını etkilemekle kalmaz; aileleri ve doğacak çocukları da etkiler. Hayat arkadaşınız olacak kişiyi seçtiğinizde, son söz kime ait olmalıdır? Aileye mi, devlete mi, kişinin kendisine mi? İşte birçok Körfez ve Arap ülkesi vatandaşları, her gün bu soruyla karşı karşıya. Diplomat ya da askeri personel olmasına gerek yok, körfez ülkesi vatandaşları bir yabancıyla evlenmek için bile hükümetlerinden zorlu bir onayı almanın mücadelesini yaşıyor yıllardır. Bu yabancı tanımı, Arap olmayanları ve hatta bazı Arapları, gayrimüslimleri ve hatta bazı Müslümanları da kapsıyor. “Bu yüzden bekar ve boşanma oranlarının yüksek olması hiç şaşırtıcı değil. Çok sayıda mutsuz evlilikten bahsetmiyorum bile” diyor Suudlu gazeteci arkadaşım. Erken yaşta zorla evlilikler, sınırlı tercihler ve aile müdahalesi (aynı kabileden ya da aynı mezhepten evlilik yapılması baskısı) bugün Körfez’de boşanmaların sebepleri arasında. Bu sebeplere iten en önemli faktörlerden biri ise hala mevcut sistemde var olan devlet müdahalesi. Yani bürokrasi koridorlarına sıkışan hayatlar ve kimlikler sorunsalı.

    Mesela, 2014 yılında çıkan bir yasa ile Suudi yetkililerin Suudi vatandaşı olmayanlar ile evlenmesi yasaklandı. On bir maddeden oluşan yeni yasa, Suudi Arabistan İçişleri Bakanlığı tarafından yayınlandı. Yeni yasanın ilk maddesinde Suudi bakanları, diplomatları ve Şura Konseyi üyeleri ile hassas görevlere sahip memurlar da dahil olmak üzere, üst düzey yetkililerin Suudi Arabistanlı olmayan kadınlarla evlenmesi yasaklandı(2). Diğer bir örnek, yakın bir zamana kadar Kuveytli diplomatların da Kuveyt vatandaşı olmayan biriyle evlilik gerçekleştirmesi yasaktı. Şimdi ise Arap olmayanları kapsıyor bu yasa. Tabii, körfez ülkeleri ve vatandaşı tarafından bu yasaların varlığı önemli. Suudlu kadın hukukçu Dimah Talal Al-Sharif’e göre “ülkeler güvenliklerini ve diğer çıkarlarını korumakla yükümlüdür ve bu yüzden vatandaşların yabancılar ile evlilikleri sıkı kontrollere tâbidir”(3). Geçmişte sırf Körfez ülkelerinden birinin vatandaşlığını almak için yapılan evlilikler ve sonrası boşanmalar, hala bu yasaların geçerli olmasına neden oluyor. Devlet, bu yasalar ile suistimale karşı vatandaşlarını koruduğunu savunuyor.

    Körfez ülkelerinde tek mesele, diplomatların ya da diğer hassas görevlerde bulunan kişilerin bir yabancı ile evlenememesi değil sadece. Diğer meslek gruplarından olanların yabancılarla yaptığı evliliklerde, bu evliliğin neredeyse bütün aileyi temel haklardan mahrum bırakması problemi söz konusu; yani bazı Arap ülkelerinde bir kadının yabancı bir erkek ile evlenmesi sonucu ne evlendiği kişiye ne de bu evlilikten olan çocuklarına vatandaşlık verememesi, bugün hala büyük bir sorun. Oysa aynı ülkelerde, bir erkeğin yabancı bir kadın ile evlendiğinde böyle bir sorunun olmaması ataerkil bir toplumun çifte standart uygulamasının en iyi örneği sanırım. Örneklerimi en iyi bildiğim, doğup büyüdüğüm ülkeden vermeye çalışacağım; ama diğer körfez ülkelerinde de durumun aynı ve hatta daha da sert olduğunu belirtmek gerekir.

    Kuveytli milli sporcu Shahad Al-Hawwal’ın İtalyan bir erkekle evlendiğinde, olan tam da buydu. Eşinin yabancı olması nedeniyle, düğünleri olması gerekenden çok daha fazla dikkat çekti ve günlerce ülke genelinde eleştirildi. Kuveytli bir erkeğin diğer milletten kadın ile evlenme kararını sorgulamayan; ancak Kuveytli bir kadının İtalyan bir erkekle evliliğinin nasıl o kadını ataerkil bir toplumda hedef tahtasına koyduğunun en açık örneğiydi.

    Bir diğer örnek ise benim de şahsen tanıdığım Kuveytli bir kadının Pakistanlı bir adam ile evlenmesi. Kuveytli bir kadın, Pakistanlı kocasından olan çocuklarına vatandaşlık veremiyor. Dahası, oğulları Kuveytli bir kadın ile evlenmek istese, sırf babaları Pakistanlı olduğu için toplumsal tabular yüzünden olumlu karşılanmayacağı da bir gerçek. Körfez toplumlarında kadınların yabancılarla evlenmesi nadir olduğundan, Körfez kadınları sadece bu sosyal tabularla değil, aynı zamanda eşlerine ve çocuklarına vatandaşlığı aktarmalarını engelleyen haksız yasalarla da uğraşmak zorundalar. Bu tür cinsiyetçi düzenlemeler, kendi ülkelerinde yabancı gibi yaşamak zorunda kalan bu evliliklerden doğan çocuklara hayatı zorlaştırıyor. Körfez ülkelerinde, yabancılar ancak o ülkenin bir vatandaşı kefil olursa ikamet edebilir. “Kafala” yani “kefillik” denen bu sistem, yabancıların çalışma ve ikamet koşullarını düzenleyen bir sistem. Bu sisteme göre; yabancı ile evlenen Arap anne, kendi eşine ve çocuklarına kefil oluyor. Diğer bir husus ise yasal açıdan göçmen olarak muamele görmeleri sebebiyle, devlet tarafından vatandaşlara sağlanan iş imkanlarına da erişememeleri.

    Birçoğu, bu tür yasaların varlığının, insanların meseleyi görme biçimini etkilediğine inanmakta. Kızlarının yabancı biriyle evlenmesinden ve daha sonra kendi ülkesinde çocuklarla kalmakta sorun yaşamasından endişelenen bazı aileler, bu evlilik türünü “sosyal olarak kabul edilemez” görmekte; fakat körfezli kadınlar, bu yasaların toplumsal normlara meydan okuyan kadınlara karşı cinsiyetçi ceza olduğuna inanıyor. Bu tür yasalar; Körfez ülkeleri olan Kuveyt, Umman, BAE, Suudi Arabistan, Bahreyn, Katar ve hatta Ürdün de dahil olmak üzere tüm Arap dünyasında var neredeyse. Bütün zorluklarına rağmen istatistikler, Arap dünyasında hem kadınların hem de erkeklerin yabancıyla evlenme sayılarında ciddi bir artış olduğunu gösteriyor(4). Her ne kadar Körfez ülkeleri küreselleşmenin etkilerinden endişe etmiş ve toplumsal dokularını muhafazaya yönelik politikalar geliştirmiş olsa da, yeni neslin liberal çizgisi yabancı ile evlenmeye bakışı önemli ölçüde değiştiriyor. Kim bilir, her şeyin çok hızlı değiştiği Körfez’de belki bir gün bu yasalar da değişir.

    Fotoğraf: Zoriana Stakhniv

    Dipnotlar


    1. ‘Zorunlu olarak nikahsız çift’, Hürriyet, 29.03.1998, http://www.hurriyet.com.tr/gundem/zorunlu-olarak-nikahsiz-cift-39011937
    2. ‘What happens when a Saudi wants to marry a foreigner’, Arab News, 15.01.2020, https://www.arabnews.com/node/1613241
    3. A.g.e
    4. ‘249,000 Kuwaiti women married to foreigners until 2018’, Arab Times, 02.09.2019, https://www.arabtimesonline.com/news/249000-kuwaiti-women-married-to-foreigners-until-2018/
    Siyaset
    Paylaş Twitter Facebook LinkedIn Email WhatsApp
    Önceki İçerikÇerçeve | Gelecek Partisi Geldi, Ya Babacan Partisi? #31
    Sonraki İçerik Filistin’de Barışın İmkansızlığı

    Diğer İçerikler

    Yazılar

    Post-PKK Düzeni ve Türk Siyasetinde Muhtemel Değişiklikler

    16 Mayıs 2025 Armağan Öztürk
    Yazılar

    Küçük Partilerin Oy Oranını Hesaplamak Neden Zordur?

    15 Mayıs 2025 Salih Yasun
    Yazılar

    Yatırım mı Sömürü mü?: ABD ve Ukrayna Arasında Tartışmalı Maden Anlaşması

    14 Mayıs 2025 Cem Özen

    Yorumlar kapalı.

    Güncel İçerikler

    Post-PKK Düzeni ve Türk Siyasetinde Muhtemel Değişiklikler

    16 Mayıs 2025 Yazılar Armağan Öztürk

    Transformation of the Sovereign in Liberal Democracy and Criticism of Liberalism from Schmitt’s Perspective

    16 Mayıs 2025 D84 INTELLIGENCE Deniz Nas

    Küçük Partilerin Oy Oranını Hesaplamak Neden Zordur?

    15 Mayıs 2025 Yazılar Salih Yasun

    Yatırım mı Sömürü mü?: ABD ve Ukrayna Arasında Tartışmalı Maden Anlaşması

    14 Mayıs 2025 Yazılar Cem Özen

    E-Bültene Abone Olun

    Güncel içeriklerden ilk siz haberdar olun




    Archives

    • Mayıs 2025
    • Nisan 2025
    • Mart 2025
    • Şubat 2025
    • Ocak 2025
    • Aralık 2024
    • Kasım 2024
    • Ekim 2024
    • Eylül 2024
    • Ağustos 2024
    • Temmuz 2024
    • Haziran 2024
    • Mayıs 2024
    • Nisan 2024
    • Mart 2024
    • Şubat 2024
    • Ocak 2024
    • Aralık 2023
    • Kasım 2023
    • Ekim 2023
    • Eylül 2023
    • Ağustos 2023
    • Temmuz 2023
    • Haziran 2023
    • Mayıs 2023
    • Nisan 2023
    • Mart 2023
    • Şubat 2023
    • Ocak 2023
    • Aralık 2022
    • Kasım 2022
    • Ekim 2022
    • Eylül 2022
    • Ağustos 2022
    • Temmuz 2022
    • Haziran 2022
    • Mayıs 2022
    • Nisan 2022
    • Mart 2022
    • Şubat 2022
    • Ocak 2022
    • Aralık 2021
    • Kasım 2021
    • Ekim 2021
    • Eylül 2021
    • Ağustos 2021
    • Temmuz 2021
    • Haziran 2021
    • Mayıs 2021
    • Nisan 2021
    • Mart 2021
    • Şubat 2021
    • Ocak 2021
    • Aralık 2020
    • Kasım 2020
    • Ekim 2020
    • Eylül 2020
    • Ağustos 2020
    • Temmuz 2020
    • Haziran 2020
    • Mayıs 2020
    • Nisan 2020
    • Mart 2020
    • Şubat 2020
    • Ocak 2020
    • Aralık 2019
    • Kasım 2019
    • Ekim 2019
    • Eylül 2019
    • Ağustos 2019
    • Temmuz 2019
    • Haziran 2019
    • Mayıs 2019
    • Nisan 2019
    • Mart 2019

    Categories

    • Asterisk2050
    • Bültenler
    • Çeviriler
    • D84 INTELLIGENCE
    • EN
    • Forum
    • Özetler
    • Podcast
    • Röportajlar
    • Uncategorized
    • Videolar
    • Yazılar
    Konular
    • Siyaset
    • Ekonomi
    • Dünya
    • Tarih
    • Kültür Sanat
    • Spor
    • Rapor
    • Gezi
    İçerik
    • Yazılar
    • Podcast
    • Forum
    • Röportajlar
    • Çeviriler
    • Özetler
    • Bültenler
    • D84 INTELLIGENCE
    Konular
    • Siyaset
    • Ekonomi
    • Dünya
    • Tarih
    • Kültür Sanat
    • Spor
    • Rapor
    • Gezi
    Sosyal Medya
    • Twitter
    • Facebook
    • Instagram
    • Youtube
    • LinkedIn
    • Apple Podcast
    • Spotify Podcast
    • Whatsapp Kanalı
    Kurumsal
    • Anasayfa
    • Hakkımızda
    • İletişim
    • Yazarlar
    • İçerik Sağlayıcılar
    • Yayın İlkeleri ve Yazım Kuralları
    © 2025 DAKTİLO1984
    • KVKK Politikası
    • Çerez Politikası
    • Aydınlatma Metni
    • Açık Rıza Beyanı

    Arama kelimesini girin ve Enter'a tıklayın. İptal etmek için Esc'ye tıklayın.

    Çerezler

    Sitemizde mevzuata uygun şekilde çerez kullanılmaktadır.

    Fonksiyonel Her zaman aktif
    Sitenin çalışması için ihtiyaç duyulan çerezlerdir
    Preferences
    The technical storage or access is necessary for the legitimate purpose of storing preferences that are not requested by the subscriber or user.
    İstatistik
    Daha iyi bir kullanıcı deneyimi sağlamak için kullanılan çerezlerdir The technical storage or access that is used exclusively for anonymous statistical purposes. Without a subpoena, voluntary compliance on the part of your Internet Service Provider, or additional records from a third party, information stored or retrieved for this purpose alone cannot usually be used to identify you.
    Pazarlama
    Size daha uygun içeriklerin iletilmesi için kullanılan çerezlerdir
    Seçenekleri yönet Hizmetleri yönetin {vendor_count} satıcılarını yönetin Bu amaçlar hakkında daha fazla bilgi edinin
    Seçenekler
    {title} {title} {title}