Twitter’da (X) epeydir gözlemlediğim tuhaf bir fenomen var. Kendini ekseriyetle “liberteryen” olarak tanımlayan muhtelif hesaplar, nedendir bilinmez, yersiz ve bağlamsız…
Barış Uzun
Baştan belirteyim: Bu, toplumsal meselelere dair felsefi bir denemeymiş gibi sunulmaya çalışılan utangaç politik bir yazı değil. Bu, düpedüz belli…
İnsanlar eğer kuvvetli bir tarihsel bilince sahip değillerse politik ve toplumsal olayların gidişatını kendi kısa ömürlerinde edindikleri tecrübelere referansla düşünür…
Günlük politikanın dili, meşruluğundan kuşku duyulmayan ama hikayesi de bir o kadar bilinmeyen değer yüklü birçok kavramla dolu. Bu kavramların…
Bir kültürün anlam-değer dünyası, temelde inanç ve inanç unsuru haline getirilmiş düşünceler tarafından şekillendirilir.[1] 18. yy. sonları ve 19. yy.…
Geçtiğimiz haftalarda kamuoyunca tanınan iki isimden, gençlerin ülkeyi terk etme eğilimi ve arzusuna dair bazı beyanlar gözüme ilişti. Bunlardan birisi,…
Başlığın yanıltıcı olabileceği ihtimaline karşı bir ikazla başlamakta fayda var: Bu yazının, yüksek olasılıkla gülünç ve grotesk bir anlatıyla sonuçlanacak…
Collingwood, The Idea of History (dilimize Tarih Tasarımı başlığıyla çevrildi) adlı eserinde, doğanın tarihte etken bir unsur olmadığını oldukça parlak…
Hegel, Bamberg’de Bamberger Zeitung’un editörlüğünü yaptığı 1807 yılında “Kim Soyut Düşünür?” (Wer Denkt Abstrakt?) başlıklı bir makale yayımlar. Daha ilk…
Yeryüzünde bugüne dek hemen her koşulda yaşayabilmemizin arkasındaki başlıca unsur olan türümüze özgü olağanüstü adaptasyon becerisi, bir açıdan lanetli bir…