Daktilo 1984Daktilo 1984
    • Hakkımızda
    • İletişim
    • E-Bültene Abone Ol
    Facebook Twitter Instagram Telegram
    Twitter Facebook YouTube Instagram WhatsApp
    Daktilo 1984Daktilo 1984
    Destek Ol Abone Ol
    • İZLE
      • Çavuşesku’nun Termometresi
      • Varsayılan Ekonomi
      • 2’li Görüş
      • İki Savaş Bir Yazar
      • Yakın Tarih
      • Mayhoş Muhabbetler
      • Tümünü Gör
    • OKU
      • Yazılar
      • Röportajlar
      • Çeviriler
      • Asterisk2050
      • Yazarlar
    • DİNLE
      • Çerçeve
      • Zedcast
      • Tuhaf Zamanların İzinde
      • SenSensizsin
      • Tümünü Gör
    • D84 FYI
      • Hariçten Gazel
      • Avrupa Gündemi
      • ABD Gündemi
      • Altüst
    • D84 INTELLIGENCE
      • Kitap Yorum
      • Göç Sorunu
      • Başkanlık Sistemi Projesi
      • Devlet Kapasitesi Liberteryenizmi
      • Herkes için Siyaset Bilimi
      • Yapay Zeka
    Daktilo 1984Daktilo 1984
    Anasayfa » Ukrayna’nın Gözü Kırım Köprüsü’nde
    Forum

    Ukrayna’nın Gözü Kırım Köprüsü’nde

    Emre Güngör3 Eylül 20224 dk Okuma Süresi
    Paylaş
    Twitter Facebook LinkedIn Email WhatsApp

    Geçtiğimiz günlerde Ukrayna ordusunun Kırım’da gerçekleştirdiği sabotaj ve saldırılar sonucu Rusya’da Kırım yarımadasının güvenliğine yönelik tartışmalar başladı. 2014 yılından beri büyük yatırımlarla donatılan yarımada, Rusya için hem stratejik açıdan hem de prestij açısından önem taşıyor. Peki Ukrayna, Avrupa’nın en uzun köprüsü olarak bilinen Kırım Köprüsü’nü vurma kabiliyetine sahip mi?

    Ukrayna savaşının altıncı ayına girilirken Kırım’da yaşanan patlamalar, Rusya için savaşın devamında ciddi güvenlik tehdidi haline geldi. 2014 yılında Kırım’ı ilhak eden Rusya, yarımadaya birçok şehirden daha fazla önem veriyor. Bu nedenle bölgeye yıllardır büyük yatırımlar yapıyor ve Kırım üzerinden Karadeniz’deki hakimiyetini pekiştirmeye çalışıyor. Savaşın başlamasıyla Ukrayna’nın Odesa hariç tüm Karadeniz kıyılarının ele geçirilmesi nedeniyle Ukrayna’nın denizlerde hakimiyeti oldukça kısıtlandı.

    Kırım’ın Ruslar için önemi saymakla bitmiyor. 1774 yılında Kırım’ın Osmanlı’dan koparılıp Rus toprağı yapılmasıyla birlikte Karadeniz’de Rusya etkisi başladı. İmparatorluk yıkıldı, Sovyetler geldi fakat Kırım önemini korudu. 1954’e kadar Rus toprağı olmaya devam eden yarımada,  Kruşçev döneminde Ukrayna’ya adeta hediye edildi. Sonuçta Sovyetler Birliği, kolektif bir yapı olarak yıkılmaz bir bütündü. Bu nedenle Kırım’ı Ukrayna yerel yönetimine bırakmak bir sorun yaratmamalıydı. En azından Kruşçev böyle düşünmüştü.

    2014 yılında Kırım’ın Rusya’ya bağlanmasıyla, ülke ambargolarla karşı karşıya kaldı. Fakat Rusya tekrardan Karadeniz’e dönmüştü ve Ukrayna’ya karşı büyük bir jeopolitik baskı yaratabilecek hale gelmişti. 2018 yılında Rusya anakarası ile Kırım’ı bağlayacak, Avrupa’nın en uzun köprüsü olarak bilinen ve 3,6 milyar dolara mal olan dev Kırım Köprüsü (diğer adıyla Kerç Köprüsü) inşa edildi. Böylece Kırım ile Rusya anakarası bağlandı. Bu dev inşaata hem Ukrayna’dan hem de Avrupa’dan büyük tepkiler geldi. Kırım Köprüsü o zamandan beri milyonlarca insanın kullandığı, Rus mallarının dünyaya çıkış kapısı olan büyük bir rotaya dönüştü.

    Kırım Köprüsü’nün lokasyonu (Kaynak: The Times)

    24 Şubat’ta savaş başladığında beklendiği üzere harekatın bir ayağı Kırım üzerinden başlatıldı. Ukrayna’nın Karadeniz kıyıları bu nedenle daha kolay ele geçirildi. Ancak savaşın üzerinden 6 aydan fazla bir zaman geçmesine rağmen Rusya’nın en büyük hedefi Odesa olarak kalmaya devam ediyor.

    Ukrayna, Avrupa’nın En Uzun Köprüsünü Vurabilir mi?

    Ukrayna birkaç aydır Kırım Köprüsü’nü vurmaktan bahsediyor. Özellikle Zelenski’nin danışmanlarından Podolyak’ın Kırım Köprüsü’nün yasa dışı bir yapı olduğunu ve Ukrayna tarafından yok edileceğini söylemesi dikkat çekiciydi. Podolyak ayrıca gelecek 2-3 ay içerisinde Kırım’da son haftalarda görülen “gizemli saldırıların” sürebileceğini söylerken, işgal altındaki bölgelerde ikmal hatlarını vurarak “Rus güçleri arasında kaos yaratacaklarını” belirtti. Rusya savaşın başından beri bu köprü üzerinden Kırım’a asker ve teçhizat sevk ediyor. Yani köprü normal zamanda olduğu kadar, savaş zamanı da stratejik bir nokta.

    Bu tehditlerin şimdi ciddiye alınmasının sebebi ise son günlerde Ukrayna’nın füzelerle Rus kuvvetlerini vurmaya başlamış olması. Rusya kadar olmasa da Ukrayna da eski Sovyet füzeleri ve NATO müttefiklerinin destekleriyle saldırılar gerçekleştirebiliyor. Ukrayna yetkilileri savaşın başından beri köprünün Ukrayna’nın bir numaralı hedefi olduğunu vurguluyor. Ayrıca NATO müttefikleri de Kırım Köprüsü etrafında keşif uçuşları yapıyor. G Ukrayna resmi Twitter hesabından şu videoyu paylaştı:

    Kerch bridge… we are watching you! pic.twitter.com/B3LVWjOiJi

    — Defense of Ukraine (@DefenceU) August 22, 2022

    Video tabi ki montaj. Yine de geçtiğimiz aylarda Ukrayna’nın Rus amiral gemisi Moskova’yı batırması, halka ve orduya büyük bir umut vermişti. Şimdi ise en prestijli hedef Kırım Köprüsü olarak gözüküyor. Ukrayna medyasına göre Kırım Köprüsü’nün yıkılması sembolik olarak Kırım’ın Ukrayna’ya ait olacağını gözler önüne serecek.

    Kırım’da yaşananlar, Rusya’yı Kırım Köprüsü’nü koruma altına almaya itti. İstihbarat bilgileri Rusya’nın köprü yakınlarında hem deniz kuvvetleriyle hem de hava kuvvetleriyle savunma birlikleri tuttuğunu belirtiyor. Ayrıca koruma amaçlı S-400 hava savunma sistemlerinin de bölgeye yerleştirildiği iddia ediliyor. Rus siyasiler köprüden çoğunlukla sivillerin geçiş yaptığını ve sivillerin vurulması halinde Ukrayna’nın çok büyük bedeller ödeyeceğini belirtiyor.

    Her ne kadar NATO ve Ukrayna bu köprünün vurulması gerektiğini belirtse de, askeri uzmanlar bunun büyük olduğu kadar zor bir hedef olduğunu söylüyor. Köprü, Ukrayna’nın şu anki sınırına yaklaşık 300 km uzaklıkta, yani oldukça uzak.

    Savaşın son durumunu gösteren harita. Kaynak: UK Mod

    Ayrıca köprü potansiyel bir çatışma bölgesinde olduğu için normal bir köprüden çok daha sağlam materyaller ile inşa edilmiş. Ukrayna, köprüyü sabotaj yöntemiyle patlatmaya çalışsa bile binlerce patlayıcı gerekiyor. Bunun yanında eski ve yetersiz savaş uçaklarına sahip olan Ukrayna, Rus hava savunma sistemleri olmasa dahi köprüyü tamamen yok edemeyebilir. ABD’den alınan HIMARS füzeleri de orta menzilli olduğu için köprünün vurulması ancak ilk olarak Kırım’ın ele geçirilmesiyle mümkün gözüküyor. Türkiye’den alınan Bayraktar TB2’lerin ise o kadar uzak bir mesafeye tek başına uçup hedefi vurma kabiliyeti yok. Çoğu Karadeniz şehrini kaybeden Ukrayna’nın büyük bir deniz kuvveti de olmadığı için şu anlık köprüye yönelik kesin sonuç alıcı bir tehdit görünmüyor.

    Dünya R1 Siyaset
    Paylaş Twitter Facebook LinkedIn Email WhatsApp
    Önceki İçerikMuhalefetin Önündeki Riskler ve Fırsatlar
    Sonraki İçerik Ekonomik Büyüme: Kimin İçin?

    Diğer İçerikler

    Yazılar

    Yeni Anayasa Yeni Türkiye Demek Değil

    30 Mayıs 2025 Armağan Öztürk
    Videolar

    Parlamenter Sistem için Yol Ayrımında mıyız? | Berk Esen | Çavuşesku’nun Termometresi ÖZEL #255

    28 Mayıs 2025 Berk Esen, Burak Bilgehan Özpek, İlkan Dalkuç ve Melis Konakçı
    Bültenler

    Dünya Gündemi: ABD-AB Gümrük Müzakereleri, Rusya’dan Ukrayna’ya Yeni Hava Saldırısı, Venezuela Seçimleri

    27 Mayıs 2025 Bahadır Çelebi

    Yorumlar kapalı.

    Güncel İçerikler

    Türkiye’de İşgücü Piyasası: Perşembe’nin Gelişi Çarşamba’dan Belli midir?

    2 Haziran 2025 Yazılar Oytun Meçik

    Yeni Anayasa Yeni Türkiye Demek Değil

    30 Mayıs 2025 Yazılar Armağan Öztürk

    Komünizmin Rıza Nur’u: Aclan Sayılgan

    28 Mayıs 2025 Yazılar Kadir Serkan Selçuk

    Dünya Gündemi: ABD-AB Gümrük Müzakereleri, Rusya’dan Ukrayna’ya Yeni Hava Saldırısı, Venezuela Seçimleri

    27 Mayıs 2025 Bültenler Bahadır Çelebi

    E-Bültene Abone Olun

    Güncel içeriklerden ilk siz haberdar olun




    Archives

    • Haziran 2025
    • Mayıs 2025
    • Nisan 2025
    • Mart 2025
    • Şubat 2025
    • Ocak 2025
    • Aralık 2024
    • Kasım 2024
    • Ekim 2024
    • Eylül 2024
    • Ağustos 2024
    • Temmuz 2024
    • Haziran 2024
    • Mayıs 2024
    • Nisan 2024
    • Mart 2024
    • Şubat 2024
    • Ocak 2024
    • Aralık 2023
    • Kasım 2023
    • Ekim 2023
    • Eylül 2023
    • Ağustos 2023
    • Temmuz 2023
    • Haziran 2023
    • Mayıs 2023
    • Nisan 2023
    • Mart 2023
    • Şubat 2023
    • Ocak 2023
    • Aralık 2022
    • Kasım 2022
    • Ekim 2022
    • Eylül 2022
    • Ağustos 2022
    • Temmuz 2022
    • Haziran 2022
    • Mayıs 2022
    • Nisan 2022
    • Mart 2022
    • Şubat 2022
    • Ocak 2022
    • Aralık 2021
    • Kasım 2021
    • Ekim 2021
    • Eylül 2021
    • Ağustos 2021
    • Temmuz 2021
    • Haziran 2021
    • Mayıs 2021
    • Nisan 2021
    • Mart 2021
    • Şubat 2021
    • Ocak 2021
    • Aralık 2020
    • Kasım 2020
    • Ekim 2020
    • Eylül 2020
    • Ağustos 2020
    • Temmuz 2020
    • Haziran 2020
    • Mayıs 2020
    • Nisan 2020
    • Mart 2020
    • Şubat 2020
    • Ocak 2020
    • Aralık 2019
    • Kasım 2019
    • Ekim 2019
    • Eylül 2019
    • Ağustos 2019
    • Temmuz 2019
    • Haziran 2019
    • Mayıs 2019
    • Nisan 2019
    • Mart 2019

    Categories

    • Asterisk2050
    • Bültenler
    • Çeviriler
    • D84 INTELLIGENCE
    • EN
    • Forum
    • Özetler
    • Podcast
    • Röportajlar
    • Uncategorized
    • Videolar
    • Yazılar
    Konular
    • Siyaset
    • Ekonomi
    • Dünya
    • Tarih
    • Kültür Sanat
    • Spor
    • Rapor
    • Gezi
    İçerik
    • Yazılar
    • Podcast
    • Forum
    • Röportajlar
    • Çeviriler
    • Özetler
    • Bültenler
    • D84 INTELLIGENCE
    Konular
    • Siyaset
    • Ekonomi
    • Dünya
    • Tarih
    • Kültür Sanat
    • Spor
    • Rapor
    • Gezi
    Sosyal Medya
    • Twitter
    • Facebook
    • Instagram
    • Youtube
    • LinkedIn
    • Apple Podcast
    • Spotify Podcast
    • Whatsapp Kanalı
    Kurumsal
    • Anasayfa
    • Hakkımızda
    • İletişim
    • Yazarlar
    • İçerik Sağlayıcılar
    • Yayın İlkeleri ve Yazım Kuralları
    © 2025 DAKTİLO1984
    • KVKK Politikası
    • Çerez Politikası
    • Aydınlatma Metni
    • Açık Rıza Beyanı

    Arama kelimesini girin ve Enter'a tıklayın. İptal etmek için Esc'ye tıklayın.

    Çerezler

    Sitemizde mevzuata uygun şekilde çerez kullanılmaktadır.

    Fonksiyonel Her zaman aktif
    Sitenin çalışması için ihtiyaç duyulan çerezlerdir
    Preferences
    The technical storage or access is necessary for the legitimate purpose of storing preferences that are not requested by the subscriber or user.
    İstatistik
    Daha iyi bir kullanıcı deneyimi sağlamak için kullanılan çerezlerdir The technical storage or access that is used exclusively for anonymous statistical purposes. Without a subpoena, voluntary compliance on the part of your Internet Service Provider, or additional records from a third party, information stored or retrieved for this purpose alone cannot usually be used to identify you.
    Pazarlama
    Size daha uygun içeriklerin iletilmesi için kullanılan çerezlerdir
    Seçenekleri yönet Hizmetleri yönetin {vendor_count} satıcılarını yönetin Bu amaçlar hakkında daha fazla bilgi edinin
    Seçenekler
    {title} {title} {title}