Daktilo 1984Daktilo 1984
    • Hakkımızda
    • İletişim
    • E-Bültene Abone Ol
    Facebook Twitter Instagram Telegram
    Twitter Facebook YouTube Instagram WhatsApp
    Daktilo 1984Daktilo 1984
    Destek Ol Abone Ol
    • İZLE
      • Çavuşesku’nun Termometresi
      • Varsayılan Ekonomi
      • 2’li Görüş
      • İki Savaş Bir Yazar
      • Yakın Tarih
      • Mayhoş Muhabbetler
      • Tümünü Gör
    • OKU
      • Yazılar
      • Röportajlar
      • Çeviriler
      • Asterisk2050
      • Yazarlar
    • DİNLE
      • Çerçeve
      • Zedcast
      • Tuhaf Zamanların İzinde
      • SenSensizsin
      • Tümünü Gör
    • D84 FYI
      • Hariçten Gazel
      • Avrupa Gündemi
      • ABD Gündemi
      • Altüst
    • D84 INTELLIGENCE
      • Kitap Yorum
      • Göç Sorunu
      • Başkanlık Sistemi Projesi
      • Devlet Kapasitesi Liberteryenizmi
      • Herkes için Siyaset Bilimi
      • Yapay Zeka
    Daktilo 1984Daktilo 1984
    Anasayfa » Hariçten Gazel Dış Haberler Bülteni (16-22 Ağustos)
    Bültenler

    Hariçten Gazel Dış Haberler Bülteni (16-22 Ağustos)

    Bahadır Çelebi23 Ağustos 20216 dk Okuma Süresi
    Paylaş
    Twitter Facebook LinkedIn Email WhatsApp

    Afganistan’da Kaçınılmaz Son Gerçekleşti

    [voiserPlayer]

    15 Ağustos Pazar günü Taliban güçleri başkent Kabil’e hiçbir direnişle karşılaşmadan girerek ülkenin kontrolünü neredeyse tamamen ele geçirdi. Amerika’nın eğittiği ve bol miktarda para harcadığı Afganistan Silahlı Kuvvetleri, Taliban’ın ilerlemesi karşısında tamamen çözüldü. Geldiğimiz noktada Amerikan istihbarat birimlerinin Afganistan ordusunun Taliban güçlerine karşı göstermesini umduğu direniş ile ilgili yaptığı analizlerin yanlışlığı bütünüyle ortaya çıkmış oldu. Taliban güçleri bu son hamle ile Afganistan’ın tek hakimi olduğunu gösterdi ve Kabil’e girdikten sonra meşruiyetini uluslararası alanda sağlamaya yönelik mesajlar vermeye başladı. Örgüt, Afganistan savaşının artık bittiğini ve ülkedeki herkesin güvenliğini sağlayacaklarını tüm dünyaya ilan etse de durum çok daha karmaşık görünüyor. 

    Amerika ve Nato müttefikleri Kabil Havaalanı’ndan personelini tamamen tahliye etme çabası içerisindeyken Çin ve Rusya Taliban yönetiminin meşruluğunu kabul ettiğine dair işaretler veriyor. Artık tüm dünyada kimsenin Taliban’ın Afganistan’ın yeni yöneticisi olduğuna dair şüphesi kalmadı. Bu nedenle, ülkeler artık pozisyonlarını Afganistan’daki yeni duruma göre belirleyecek ve bu yeni oluşacak siyasi durumun uluslararası politik dengeler açısından da sonuçları olacak. 

    Kimi uzmanların beklentilerine paralel olarak son birkaç gündür Taliban’ın Kabil’de şiddet eylemlerine başladığına dair haberler gündemde yer almaya başladı. Güvenilir bir Birleşmiş Milletler raporuna göre Taliban güçleri Kabil’de kapı kapı dolaşarak Amerika ve Nato güçleri ile birlikte çalışanları arıyor ve ulaşamadığı kişilerin ailelerini tehdit ediyor. Bu durum, Taliban’ın kimseye zarar vermeyeceklerini açıklamasına rağmen başkentte olacaklar konusunda korkuları artırdı ve örgütün Kabil’de 1996-2001 yılları arasındaki baskıcı yönetimine döneceği endişelerini güçlendirdi. 

    Taliban’ın başkente girmesinden sonra Kabil Havaalanı’nda yaşananlar ise uzun süre hafızalardan silinmeyecek bir insanlık dramı görüntüsü oluşturuyor. Ülkedeki yabancı güçlerin kendi personellerini tahliye etmek için mümkün olduğunca hızlı şekilde havaalanını kullanma çabaları sürerken bir yandan da başkentte yaşayan birçok Afgan havaalanına sığınarak ülkeden kaçabilmenin hesaplarını yapıyor. Taliban güçleri havaalanı dışında oluşturduğu ablukayı gitgide sıkılaştırıyor. Bu arada, yaşanması beklenen büyük göç dalgası ile ilgili BM’den bir açıklama geldi. BM Mülteciler Yüksek Komiserliği (UNHCR) sözcüsü Shabia Mantoo Afgan mültecilerin ülkeden tahliyelerini memnuniyetle karşıladıklarını, ikili anlaşmalar yoluyla bu göçlerin idare edilebileceğini belirtti ve komşu ülkelere mülteciler için sınırlarını açık tutmaları çağrısında bulundu. Yeni ve oldukça büyük bir göç dalgası kaçınılmaz görünüyor. Yakın gelecekte tüm dünyada bu konu gündemden düşmeyecek gibi görünüyor. 

    Şu an dünya gündeminde Taliban’ın Afganistan’da kuracağı rejimin nereye evrileceği tartışılıyor. Taliban’ın sert bir şeriat rejimi kurarak özellikle kadınlar üzerinde baskının artacağı bir sistemi ülke genelinde inşa edeceğine kesin gözüyle bakılıyor. Kabil yönetimi başkanı Eşref Gani ise tüm bu karmaşa sırasında sessizce, yanına yüklü miktarda para da alarak BAE’ye kaçtı ve Afganistan’da Amerika ve müttefikleri tarafından kurulup desteklenen hükümetin güçsüzlüğünü tekrar gözler önüne serdi. Öte yandan, ülkedeki birçok farklı etnik unsurun Peştun ağırlıklı Taliban ile ilişkileri de ayrı bir politik sorun olarak ülkenin önünde duruyor. 2001 yılında 9-11 Eylül saldırıları sonrası Amerika’nın önce Afganistan’ı ve sonra Irak’ı işgal etmesi üzerinden 20 yıl geçtikten sonra, uluslararası askeri müdahalelerin istenilen sonuçları vermeyerek birçok yeni toplumsal soruna yol açtığını Afganistan’da son bir haftada yaşananlar üzerinden bir kez daha görmüş olduk.      

    Haiti Depreminde Kayıplar Artıyor

    1804 yılında Napoleon Fransasına karşı gerçekleştirilen ve eski kölelerin organize ettiği başarılı bir devrim hareketi ile kurulan Haiti Cumhuriyeti, son yıllarda yaşadığı büyük doğal afetler nedeniyle dünya gündeminde yer alıyor. Karayip Denizi’ndeki Hispaniola Adası’nda Dominik Cumhuriyeti ile birlikte yer alan iki ülkeden biri olan Haiti yaklaşık 11.5 milyon nüfusuyla Küba ile birlikte Karayipler’in en kalabalık 2 ülkesinden biri. 2010 yılında gece saatlerinde gerçekleşen 7 şiddetinde bir depremde 200 binden fazla insan ölmüş ve ülke büyük bir toplumsal karmaşa yaşamıştı. Geçtiğimiz hafta 14 Ağustos Cumartesi günü bu talihsiz ülke yine 7.2 şiddetinde güçlü bir deprem ile sarsıldı.

    Deprem özellikle ülkenin güney batı tarafındaki Les Cayes şehri ve etrafını oldukça güçlü bir şekilde vurdu. Hafta boyunca kurtarma çalışmaları sürerken ölü sayısının 2000’i geçtiği tahmin ediliyor. 12 binden fazla insan yaralı ve 300 insanın da halen kayıp olduğu belirtiliyor. Bölgeyi ziyaret eden BBC muhabirlerinden James Clayton “ölümün kokusunu alabiliyorsunuz” diyerek bölgedeki korkunç durumu tasvir ediyor. 2010 yılındaki depremden bu yana 11 yıl geçmesine rağmen ülkede yeni bir deprem konusunda önlemler alınmadığı ve yeni bir deprem olasılığına göre hazırlıkların yapılmadığı anlaşılıyor. Nitekim, birçok evin yıkılması ile birçok Haiti vatandaşı şu an barınak ihtiyacını dahi karşılayamıyor ve çadırlarda yaşam mücadelesi veriyor. 

    Öte yandan, tropikal fırtına Grace’in adaya getirdiği ağır sağanak yağış ise hafta başında bölgeye yardım ulaştırılmasını ve kurtarma çalışmalarında görev alanların işlerini yapmalarını engelledi. Güçlü yağışların neden olduğu, kayarak biriken çamur kütleleri, deprem bölgelerine giden yolların kapanmasına yol açtığı için yardımların bütün bölgelere iletilmesinde de zorluk yaşanıyor. Uluslararası camia da Haiti’deki felakete duyarsız kalmadı. Pentagon Haiti için bir yardım gücü oluştururken deprem bölgesine Birleşmiş Milletler 8, Avrupa Birliği de 3.5 milyon dolar yardım gönderdi. UNICEF’in raporuna göre depremden 540 bini çocuk olmak üzere yaklaşık 1,2 milyon kişi etkilendi. Ölüm sayısının artması ve yardımların verimli bir şekilde ulaştırılamaması gibi durumlar Haiti için endişeleri artırıyor. Bölgedeki durumun daha büyük bir insani krize dönüşmemesi için uluslararası kuruluşlar ve bölge ülkelerinin işbirliği içerisinde yardımları organize etmesi gerekli görünüyor. 

    Kovid-19 Pandemisi: Dünyada Gelinen Son Durum

    Kovid pandemisi küresel ölçekte yayılmaya devam ediyor. Kovid-19 nedeniyle hayatını kaybedenlerin sayısı tüm dünyada 4.5 milyona yaklaştı. Resmi vaka sayısı ise Dünya Sağlık Örgütü’ne göre 210 milyonu aştı. Geldiğimiz noktada pandeminin geleceği ile ilgili tartışmalar; Hindistan’da ortaya çıkan Delta varyantı, Afrika ve Hindistan gibi aşıya ulaşımı yetersiz bölgelerin durumu ve yeni aşı çalışmalarına odaklanmış durumda. 3. doz aşının uygulanıp uygulanmayacağı ise tüm dünyada konuşulmaya ve bilim insanları tarafından araştırılmaya devam ediyor.

    Bu hafta Hindistan’dan yeni bir aşı haberi geldi. Hindistan’ın İlaç Düzenleme Bürosu koronavirüse karşı etkili ilk DNA aşısına acil kullanım onayı verdi. Cadila Healthcare firmasının ürettiği bu aşı semptomları yüzde 66 oranında tedavi edebiliyor. Üretici firma şu ana kadarki en geniş klinik araştırmayı yaptıklarını ve aşıyı 50’den fazla farklı bölgede 28 bin gönüllü üzerinde denediklerini açıkladı. Hindistan’da bulunan bu aşıdan önceki DNA aşıları hayvanlar üzerinde etkili olmuş ancak insanlar üzerinde olumlu etki göstermemişti. 

    Afrika’nın Koronavirüs pandemisi ile olan imtihanı ise bu mücadelenin farklı boyutlarını yansıtıyor. Gelişmiş ülkelerde aşılama oranları ciddi oranlara ulaştı ve artık bu ülkelerde sorunun çözümü aşıya ulaşmak değil aşı olmak istemeyenlerin ikna edilmesine kaldı. Ancak Afrika’nın birçok ülkesine nüfuslarına yetecek miktarda aşı teminini gerçekleştiremiyor ve halihazırda Delta varyantı Afrika’da da yayılmaya devam ediyor. Afrika’nın en gelişmiş ülkelerinden biri olan Güney Afrika 60 milyon nüfusa sahip ve bu nüfusun 10 milyonunu (% 16.67) aşılamış durumda. Ancak istatistikler Kenya gibi daha fakir bir ülke için çok daha kötü durumda. Kenya 52.5 milyon nüfusunun yalnızca 2 milyon kadarını (% 3.5) aşılayabilmiş durumda ve toplam vaka sayısı 230 bin rakamına ulaştı. Aşıya ulaşım konusunda yaşanan küresel eşitsizlik Afrika özelinde farklı ülkeler için de geçerli. 

    Öte yandan, geçtiğimiz hafta İspanya’da koronavirüs gündemi farklı bir tartışma üzerinden şekillendi. Avrupa’nın tatil cennetlerinden biri olan İspanya’nın Akdeniz sahilinde yer alan Marbella kentinde vaka sayıları alarm verici rakamlara ulaştı. Avrupa’nın birçok yerinden özellikle de gelir seviyesi yüksek insanların yazları akın ettiği bu şehirde, son iki hafta içinde 470 bin kişiye Koronavirüs bulaşırken tatilciler bu durumu pek umursuyor görünmüyor. Uzmanlar vaka sayılarının bu şekilde artması durumunda sağlık sisteminin kapasitesinin yetersiz kalmasının yakın olduğunu öngörüyor. Ancak İspanya ve tatil için tercih edilen diğer ülkeler için turizm gelirleri, kamu bütçeleri açısından oldukça büyük bir gelir kaynağı olduğundan, yeni yasaklar ile koronavirüsün ekonomilerine daha fazla zarar vermesini istemiyorlar. 

    Dünya Hariçten Gazel
    Paylaş Twitter Facebook LinkedIn Email WhatsApp
    Önceki İçerikHızlı ve Öfkeli | Çavuşesku’nun Termometresi #72
    Sonraki İçerik Dag Solstad ve Roman Sanatı

    Diğer İçerikler

    D84 INTELLIGENCE

    Turkey and Israel: Intense Geopolitical Rivalry from the Mediterranean to Central Asia

    8 Mayıs 2025 Reza Talebi
    Yazılar

    Savaşların Kazananı Olur Mu?

    7 Mayıs 2025 Oytun Meçik
    Podcast

    İrlanda Tarihi II: Global Ekonominin Merkezindeki Ada | Çerçeve S3 #73

    6 Mayıs 2025 Serim Çetin, İlkan Dalkuç ve Mert Söyler

    Leave A Reply

    Güncel İçerikler

    Turkey and Israel: Intense Geopolitical Rivalry from the Mediterranean to Central Asia

    8 Mayıs 2025 D84 INTELLIGENCE Reza Talebi

    Savaşların Kazananı Olur Mu?

    7 Mayıs 2025 Yazılar Oytun Meçik

    Dünya Gündemi: İsrail Gazze’yi Kalıcı Şekilde İşgale Hazırlanıyor

    6 Mayıs 2025 Bültenler Bahadır Çelebi

    Türkiye’de Serbest Gazeteciliğin Geleceği: Zorluklar ve Çözüm Yolları

    3 Mayıs 2025 Yazılar Gökhan Korkmaz

    E-Bültene Abone Olun

    Güncel içeriklerden ilk siz haberdar olun




    Archives

    • Mayıs 2025
    • Nisan 2025
    • Mart 2025
    • Şubat 2025
    • Ocak 2025
    • Aralık 2024
    • Kasım 2024
    • Ekim 2024
    • Eylül 2024
    • Ağustos 2024
    • Temmuz 2024
    • Haziran 2024
    • Mayıs 2024
    • Nisan 2024
    • Mart 2024
    • Şubat 2024
    • Ocak 2024
    • Aralık 2023
    • Kasım 2023
    • Ekim 2023
    • Eylül 2023
    • Ağustos 2023
    • Temmuz 2023
    • Haziran 2023
    • Mayıs 2023
    • Nisan 2023
    • Mart 2023
    • Şubat 2023
    • Ocak 2023
    • Aralık 2022
    • Kasım 2022
    • Ekim 2022
    • Eylül 2022
    • Ağustos 2022
    • Temmuz 2022
    • Haziran 2022
    • Mayıs 2022
    • Nisan 2022
    • Mart 2022
    • Şubat 2022
    • Ocak 2022
    • Aralık 2021
    • Kasım 2021
    • Ekim 2021
    • Eylül 2021
    • Ağustos 2021
    • Temmuz 2021
    • Haziran 2021
    • Mayıs 2021
    • Nisan 2021
    • Mart 2021
    • Şubat 2021
    • Ocak 2021
    • Aralık 2020
    • Kasım 2020
    • Ekim 2020
    • Eylül 2020
    • Ağustos 2020
    • Temmuz 2020
    • Haziran 2020
    • Mayıs 2020
    • Nisan 2020
    • Mart 2020
    • Şubat 2020
    • Ocak 2020
    • Aralık 2019
    • Kasım 2019
    • Ekim 2019
    • Eylül 2019
    • Ağustos 2019
    • Temmuz 2019
    • Haziran 2019
    • Mayıs 2019
    • Nisan 2019
    • Mart 2019

    Categories

    • Asterisk2050
    • Bültenler
    • Çeviriler
    • D84 INTELLIGENCE
    • EN
    • Forum
    • Özetler
    • Podcast
    • Röportajlar
    • Uncategorized
    • Videolar
    • Yazılar
    Konular
    • Siyaset
    • Ekonomi
    • Dünya
    • Tarih
    • Kültür Sanat
    • Spor
    • Rapor
    • Gezi
    İçerik
    • Yazılar
    • Podcast
    • Forum
    • Röportajlar
    • Çeviriler
    • Özetler
    • Bültenler
    • D84 INTELLIGENCE
    Konular
    • Siyaset
    • Ekonomi
    • Dünya
    • Tarih
    • Kültür Sanat
    • Spor
    • Rapor
    • Gezi
    Sosyal Medya
    • Twitter
    • Facebook
    • Instagram
    • Youtube
    • LinkedIn
    • Apple Podcast
    • Spotify Podcast
    • Whatsapp Kanalı
    Kurumsal
    • Anasayfa
    • Hakkımızda
    • İletişim
    • Yazarlar
    • İçerik Sağlayıcılar
    • Yayın İlkeleri ve Yazım Kuralları
    © 2025 DAKTİLO1984
    • KVKK Politikası
    • Çerez Politikası
    • Aydınlatma Metni
    • Açık Rıza Beyanı

    Arama kelimesini girin ve Enter'a tıklayın. İptal etmek için Esc'ye tıklayın.

    Çerezler

    Sitemizde mevzuata uygun şekilde çerez kullanılmaktadır.

    Fonksiyonel Her zaman aktif
    Sitenin çalışması için ihtiyaç duyulan çerezlerdir
    Preferences
    The technical storage or access is necessary for the legitimate purpose of storing preferences that are not requested by the subscriber or user.
    İstatistik
    Daha iyi bir kullanıcı deneyimi sağlamak için kullanılan çerezlerdir The technical storage or access that is used exclusively for anonymous statistical purposes. Without a subpoena, voluntary compliance on the part of your Internet Service Provider, or additional records from a third party, information stored or retrieved for this purpose alone cannot usually be used to identify you.
    Pazarlama
    Size daha uygun içeriklerin iletilmesi için kullanılan çerezlerdir
    Seçenekleri yönet Hizmetleri yönetin {vendor_count} satıcılarını yönetin Bu amaçlar hakkında daha fazla bilgi edinin
    Seçenekler
    {title} {title} {title}