Daktilo 1984Daktilo 1984
    • Hakkımızda
    • İletişim
    • E-Bültene Abone Ol
    Facebook Twitter Instagram Telegram
    Twitter Facebook YouTube Instagram WhatsApp
    Daktilo 1984Daktilo 1984
    Destek Ol Abone Ol
    • İZLE
      • Çavuşesku’nun Termometresi
      • Varsayılan Ekonomi
      • 2’li Görüş
      • İki Savaş Bir Yazar
      • Yakın Tarih
      • Mayhoş Muhabbetler
      • Tümünü Gör
    • OKU
      • Yazılar
      • Röportajlar
      • Çeviriler
      • Asterisk2050
      • Yazarlar
    • DİNLE
      • Çerçeve
      • Zedcast
      • Tuhaf Zamanların İzinde
      • SenSensizsin
      • Tümünü Gör
    • D84 FYI
      • Hariçten Gazel
      • Avrupa Gündemi
      • ABD Gündemi
      • Altüst
    • D84 INTELLIGENCE
      • Kitap Yorum
      • Göç Sorunu
      • Başkanlık Sistemi Projesi
      • Devlet Kapasitesi Liberteryenizmi
      • Herkes için Siyaset Bilimi
      • Yapay Zeka
    Daktilo 1984Daktilo 1984
    Anasayfa » Avrupa Gündemi: Romanya’da Seçim, Olaf Scholz Tekrar Aday Oldu, Moldova’da Maia Sandu Kazandı
    Bültenler

    Avrupa Gündemi: Romanya’da Seçim, Olaf Scholz Tekrar Aday Oldu, Moldova’da Maia Sandu Kazandı

    Melis Konakçı2 Aralık 20245 dk Okuma Süresi
    Paylaş
    Twitter Facebook LinkedIn Email WhatsApp

    Avrupa Gündemi Bülteni (18 – 30 Kasım 2024)

    Avrupa yine seçim gündemiyle meşgul. Romanya cumhurbaşkanlığı seçiminin ilk turunu sürpriz bir aday kazanırken, seçimin sonucunu etkilediği için TikTok uygulaması tepkileri üzerine çekiyor.

    Almanya’da Şansölye Olaf Scholz, Şubat ayındaki erken seçim için yeniden SPD’nin adayı oldu. Moldova’da ise cumhurbaşkanlığı seçiminin ikinci turunu AB yanlısı Maia Sandu kazandı.

    Romanya’da Olaylı Seçim

    2024 yılı her zaman vurguladığım gibi seçimler yılıydı. Bu bültende de şimdiye kadar bir çok seçimi konuştuk, bu seçimlerden en sonu ise Romanya’daki cumhurbaşkanlığı seçimiydi. 24 Kasım günü cumhurbaşkanlığı seçiminin ilk turu yapıldı. 1 Aralık’ta ise parlamento seçimleri olacak ve 8 Aralık’ta ise cumhurbaşkanlığın seçimlerinin ikinci turu gerçekleşecek.

    Ancak bu satırları yazarken bile 24 Kasım’da yapılan seçimlerin etkisi bitmiş değildi ve Romanya’nın yüksek mahkemesi, cumhurbaşkanlığı seçiminin birinci turunun oylarının tekrar sayılması gerektiği konusunda karar verdi.

    Sandıktan birinci turda %22,9 ile birinci çıkan bağımsız aday Călin Georgescu aslında pek tanınmayan ve kazanması beklenmeyen bir kişiydi. Bu yüzden özellikle Batı medyasının gözleri son bir haftadır Romanya’nın üzerinde. Bu vesile ile gelin biz de Romanya’yı ve Călin Georgescu’yu mercek altına alalım.

    Kimdir Bu Călin Georgescu?

    Birleşmiş Milletler’de de bir dönem çalışmış olan Georgescu aslında Romanya hükümetine de yabancı bir isim değil, zira dönem dönem Romanya bakanlıklarına danışmanlık da yapmış birisi. Bu seçime bağımsız bir aday olarak katılmadan önce sağ/aşırı sağ parti Rumen Birliği İttifakı (AUR) partisindeydi. Ancak parti içerisinde görüş ayrılığı yaşanıp Georgescu’nun görüşlerinin aşırı bulunması nedeni ile partiden ayrıldı.

    Aşırı sağ ve popülist olarak sınıflandırılan Georgescu, Kremlin yanlısı olarak biliniyor, Putin’i övdüğü demeçleri olmakla birlikte AUR partisinden ayrılığının ana sebeplerinden bir tanesi olarak parti içinde “Rusya yanlısı” olarak görülmesi olduğu söyleniyor.

    Diğer Adaylar Kim(di)?

    Dediğim gibi aslında Georgescu’nun yakaladığı bu başarıyı kimse beklemiyordu fakat şu an kazanmasına en yüksek ihtimalle bakılan aday o oldu. Peki diğer adaylar kimdi?

    Georgescu’nun ardından ikinci olan aday %19,17 ile Romanya’yı Kurtarma İttifakı (USR) partisinden Elena Lasconi oldu. Üçüncü olan aday ise halihazırda Sosyal Demokrat Parti’den (PSD) Romanya Başbakanı olan Marcel Ciolacu oldu. Bu seçim hezimetinden sonra Romanya Başbakanı PSD’nin parti liderliğinden istifa etti.

    Böylelikle ikinci turda Georgescu ile yarışacak olan aday Elena Lasconi oldu. Lasconi eski bir gazeteci ve merkez sağ, liberal USR’ın adayı. Lasoni’nin seçim kampanyası sayfasına bakınca yapacakları arasında gelir vergisinin düşürülmesi, yolsuzlukla mücadele ve çiftçilere mali yardımı sıralanıyor.

    Lasconi dış ilişkiler konusunda ise AB yanlısı. Romanya’nın AB’deki rolünü güçlendireceğinden bahsediyor ve Ukrayna’yı desteklediğini vurguluyor. Rusya, Çin ve İran’ı ise “özgürlüğün düşmanları” olarak tanımlıyor.

    Beklenmeyen bir isim olan Georgescu, Avrupa’da popülizm ve aşırı sağın yükselişinin başka bir işareti olarak okunuyor.

    Seçimlerde TikTok’un Etkisi

    Seçim tartışmalarının ana ekseninde ise ilginçtir ki TikTok var. Georgescu’nun TikTok uygulamasında 450 binden fazla takipçisi ve 5 milyonun üzerinde beğenisi var. Seçim kampanyasının önemli bir kısmını da TikTok platformunu etkili bir şekilde kullanmaya adamış.

    Georgescu’nun TikTok sayfasına baktığınızda genelde çıktığı televizyon programlarından havalı bir arka plan şarkısı eşliğinde kesitler paylaştığını görebilirsiniz. Videolarda aynı zamanda gömülü altyazılar var ve Grogescu önemli bir söz söylediği zaman o söz altyazılarda neon renklerde yeşil, sarı, kırmızı veya mavi olarak veriliyor. Videolarında belki de en çok “Romanya’nın asıl öncelik vermesi gereken konunun Romanya halkının kendisi olması gerektiği” mesajını tekrarlıyor.

    Rusya ve Ukrayna konusunda da çokça demecini paylaşıyor ve genelde bu konudaki videoları daha çok izleniyor. Bir videosunun açıklama kısmında ne kendi destekçilerinin ne de Romanya halkının Putin ve Ukrayna ile bir ilgisinin olmadığı belirtiyor. Georgescu özellikle Romanya’da ilgilenilmesi gereken sorunlar varken “kendimizle ilgili olmayan konularda çok ısrar ediyoruz” diyor.

    Seçimden sonra paylaştığı bir videosunun açıklamasında ise “Ukrayna’daki savaş bitmeli ve bunun stratejisi savaş değil, barıştır” diyor. Açıklamanın devamında da Georgescu’nun Romanya’yı NATO’dan ve Avrupa Birliği’nden çıkartacağı iddiasının kesinlikle yalan olduğu vurgulanıyor.

    Peki, bunun seçim ile ne ilgisi var? Hem Romanya mahkemesi hem de AB, seçim sonuçları için TikTok’u suçluyor. İddialara göre TikTok, Georgescu’nun profiline siyasi bir lider olduğuna ve videoların seçim kampanyasına bağlı olduğunu dair bir ibare eklememiş ve bu yüzden Tiktok’un Georgescu’ya iltimas geçtiği iddia ediliyor.

    Romanya’yı Bundan Sonra Ne Bekliyor?

    Yazının başında da belirttiğim gibi oyların tekrar sayılmasına karar verildi. Sayım devam ederken 1 Aralık’ta ise parlamento seçimi olacak, 8 Aralık’ta da cumhurbaşkanlığı seçiminin ikinci turu gerçekleşecek.

    Ancak şu an neler olacağı muallakta. Seçimde şaibe olduğu kararına varılırsa birinci turun tekrarlanması istenecek, mahkeme ise bu kararı 2 Aralık’ta açıklayacağını duyurdu. Romanya şu anda, parlamento seçimiyle, cumhurbaşkanlığı seçiminin ikinci turu ile ve belki de ilk turun iptali ile karşı karşıya. Bu fırtınalı siyaset sahnesinin Romanya için ne demek olduğunu ise zamanla göreceğiz.

    (Kısa) Devam Haberler Köşesi

    Gündem son zamanlarda yoğun. Seçimler ve dağılan hükümetler konu olunca devam haberleri gözden kaçıyor. Bu yüzden son dönemde yazdığım konuların devamını bu kısa bölümde anlatacağım.

    Olaf Scholz’un Adaylığı Kesinleşti

    Bildiğiniz üzere Almanya 23 Şubat 2025’te erken seçime gidiyor. Bu erken seçime yol açan etkenleri daha detaylı öğrenmek için Kasım ayının ilk bültenine bakabilirsiniz.

    Tüm bu olaylar zincirinde Olaf Scholz’un tekrar aday olup olmayacağı tartışılıyordu. Scholz’un halk tarafından beğeni oranı çok düşük ve kendi partisi Sosyal Demokrat Parti’nin (SPD) içinde de Scholz’un tekrar aday olmasını istemeyen çok kişi vardı; bu yüzden SPD’nin adayının kesinleşmesi gecikti.

    Scholz, beğenisini kaybederken Almanya’nın Savunma Bakanı ve SPD’nin içinden olan Boris Pistorius’un yıldızı parlıyordu. Hem halk tarafından beğenisi yüksekti hem de parti içinde güçlü bir aday olarak görülüyordu.

    Ancak basında adaylığının ihtimali konuşulup değerlendirilirken Pistorius aday olmak gibi bir amacının olmadığını açıkladı. Geçtiğimiz günlerde SPD bütün olanlara rağmen maçın yarısında oyuncu değiştirmedi ve SPD’nin adayının Olaf Scholz olduğu duyuruldu.

    Moldova’da İkinci Turun Kazananı Maia Sandu Oldu

    Bir diğer devam haberi ise daha önce konu ettiğim Moldova cumhurbaşkanlığı seçiminin 3 Kasım’da gerçekleşen ikinci turu. Halihazırda Cumhurbaşkanı olan, PAS (Eylem ve Dayanışma) partisinden Maia Sandu ikinci turda %55 alarak tekrar Moldova’nın cumhurbaşkanı oldu. Sandu merkez sağ, liberal ve AB yanlısı bir siyasetçi. Hatırlarsak 2023 AB Liderler Zirvesinde Moldova’nın adaylık müzakerelerine başlaması kararlaştırılmıştı.

    Sandu’nun cumhurbaşkanı olması ile en azından görev süresi bitene kadar Moldova, AB yolunda emin adımlarla ilerleyeceğe benziyor. Ancak AB’ye üye olmak çok uzun ve meşakkatli bir iş, bunu da göz ardı etmemek lazım.

    Avrupa Gündemi Dünya L1
    Paylaş Twitter Facebook LinkedIn Email WhatsApp
    Önceki İçerikCOP29: Taraflar Konferansı Problem Çözme Kabiliyetini Kaybediyor
    Sonraki İçerik Suriye’de Neler Oluyor? | Çavuşesku’nun Termometresi #228

    Diğer İçerikler

    Bültenler

    Dünya Gündemi: ABD-AB Gümrük Müzakereleri, Rusya’dan Ukrayna’ya Yeni Hava Saldırısı, Venezuela Seçimleri

    27 Mayıs 2025 Bahadır Çelebi
    Yazılar

    Krizler Çağında Umut Ekmek: Gençler Gıdanın Geleceğini Geri Alıyor

    26 Mayıs 2025 Elif Menderes
    Yazılar

    Gençlerin Sandıktan Uzaklaştığı Türkiye: Seçime Katılım Düşerken Umut Nerede?

    21 Mayıs 2025 Deniz Gün Eraslan

    Yorumlar kapalı.

    Güncel İçerikler

    Komünizmin Rıza Nur’u: Aclan Sayılgan

    28 Mayıs 2025 Yazılar Kadir Serkan Selçuk

    Dünya Gündemi: ABD-AB Gümrük Müzakereleri, Rusya’dan Ukrayna’ya Yeni Hava Saldırısı, Venezuela Seçimleri

    27 Mayıs 2025 Bültenler Bahadır Çelebi

    Krizler Çağında Umut Ekmek: Gençler Gıdanın Geleceğini Geri Alıyor

    26 Mayıs 2025 Yazılar Elif Menderes

    Lozan Anlaşması, 1924 Anayasası ve Komisyon

    23 Mayıs 2025 Yazılar Armağan Öztürk

    E-Bültene Abone Olun

    Güncel içeriklerden ilk siz haberdar olun




    Archives

    • Mayıs 2025
    • Nisan 2025
    • Mart 2025
    • Şubat 2025
    • Ocak 2025
    • Aralık 2024
    • Kasım 2024
    • Ekim 2024
    • Eylül 2024
    • Ağustos 2024
    • Temmuz 2024
    • Haziran 2024
    • Mayıs 2024
    • Nisan 2024
    • Mart 2024
    • Şubat 2024
    • Ocak 2024
    • Aralık 2023
    • Kasım 2023
    • Ekim 2023
    • Eylül 2023
    • Ağustos 2023
    • Temmuz 2023
    • Haziran 2023
    • Mayıs 2023
    • Nisan 2023
    • Mart 2023
    • Şubat 2023
    • Ocak 2023
    • Aralık 2022
    • Kasım 2022
    • Ekim 2022
    • Eylül 2022
    • Ağustos 2022
    • Temmuz 2022
    • Haziran 2022
    • Mayıs 2022
    • Nisan 2022
    • Mart 2022
    • Şubat 2022
    • Ocak 2022
    • Aralık 2021
    • Kasım 2021
    • Ekim 2021
    • Eylül 2021
    • Ağustos 2021
    • Temmuz 2021
    • Haziran 2021
    • Mayıs 2021
    • Nisan 2021
    • Mart 2021
    • Şubat 2021
    • Ocak 2021
    • Aralık 2020
    • Kasım 2020
    • Ekim 2020
    • Eylül 2020
    • Ağustos 2020
    • Temmuz 2020
    • Haziran 2020
    • Mayıs 2020
    • Nisan 2020
    • Mart 2020
    • Şubat 2020
    • Ocak 2020
    • Aralık 2019
    • Kasım 2019
    • Ekim 2019
    • Eylül 2019
    • Ağustos 2019
    • Temmuz 2019
    • Haziran 2019
    • Mayıs 2019
    • Nisan 2019
    • Mart 2019

    Categories

    • Asterisk2050
    • Bültenler
    • Çeviriler
    • D84 INTELLIGENCE
    • EN
    • Forum
    • Özetler
    • Podcast
    • Röportajlar
    • Uncategorized
    • Videolar
    • Yazılar
    Konular
    • Siyaset
    • Ekonomi
    • Dünya
    • Tarih
    • Kültür Sanat
    • Spor
    • Rapor
    • Gezi
    İçerik
    • Yazılar
    • Podcast
    • Forum
    • Röportajlar
    • Çeviriler
    • Özetler
    • Bültenler
    • D84 INTELLIGENCE
    Konular
    • Siyaset
    • Ekonomi
    • Dünya
    • Tarih
    • Kültür Sanat
    • Spor
    • Rapor
    • Gezi
    Sosyal Medya
    • Twitter
    • Facebook
    • Instagram
    • Youtube
    • LinkedIn
    • Apple Podcast
    • Spotify Podcast
    • Whatsapp Kanalı
    Kurumsal
    • Anasayfa
    • Hakkımızda
    • İletişim
    • Yazarlar
    • İçerik Sağlayıcılar
    • Yayın İlkeleri ve Yazım Kuralları
    © 2025 DAKTİLO1984
    • KVKK Politikası
    • Çerez Politikası
    • Aydınlatma Metni
    • Açık Rıza Beyanı

    Arama kelimesini girin ve Enter'a tıklayın. İptal etmek için Esc'ye tıklayın.

    Çerezler

    Sitemizde mevzuata uygun şekilde çerez kullanılmaktadır.

    Fonksiyonel Her zaman aktif
    Sitenin çalışması için ihtiyaç duyulan çerezlerdir
    Preferences
    The technical storage or access is necessary for the legitimate purpose of storing preferences that are not requested by the subscriber or user.
    İstatistik
    Daha iyi bir kullanıcı deneyimi sağlamak için kullanılan çerezlerdir The technical storage or access that is used exclusively for anonymous statistical purposes. Without a subpoena, voluntary compliance on the part of your Internet Service Provider, or additional records from a third party, information stored or retrieved for this purpose alone cannot usually be used to identify you.
    Pazarlama
    Size daha uygun içeriklerin iletilmesi için kullanılan çerezlerdir
    Seçenekleri yönet Hizmetleri yönetin {vendor_count} satıcılarını yönetin Bu amaçlar hakkında daha fazla bilgi edinin
    Seçenekler
    {title} {title} {title}