Daktilo 1984Daktilo 1984
    • Hakkımızda
    • İletişim
    • E-Bültene Abone Ol
    Facebook Twitter Instagram Telegram
    Twitter Facebook YouTube Instagram WhatsApp
    Daktilo 1984Daktilo 1984
    Destek Ol Abone Ol
    • İZLE
      • Çavuşesku’nun Termometresi
      • Varsayılan Ekonomi
      • 2’li Görüş
      • İki Savaş Bir Yazar
      • Yakın Tarih
      • Mayhoş Muhabbetler
      • Tümünü Gör
    • OKU
      • Yazılar
      • Röportajlar
      • Çeviriler
      • Asterisk2050
      • Yazarlar
    • DİNLE
      • Çerçeve
      • Zedcast
      • Tuhaf Zamanların İzinde
      • SenSensizsin
      • Tümünü Gör
    • D84 FYI
      • Hariçten Gazel
      • Avrupa Gündemi
      • ABD Gündemi
      • Altüst
    • D84 INTELLIGENCE
      • Kitap Yorum
      • Göç Sorunu
      • Başkanlık Sistemi Projesi
      • Devlet Kapasitesi Liberteryenizmi
      • Herkes için Siyaset Bilimi
      • Yapay Zeka
    Daktilo 1984Daktilo 1984
    Anasayfa » Türkiye ve Mısır
    D84 INTELLIGENCE

    Türkiye ve Mısır

    Uras Demir21 Aralık 202210 dk Okuma Süresi
    Paylaş
    Twitter Facebook LinkedIn Email WhatsApp

    [voiserPlayer]

    Türk Dış Politikasının Anatomisi: 1995-2020, 8. Sayı

    GİRİŞ

    Bu çalışma, “Türk Dış Politikasının Anatomisi” başlıklı araştırma projemizde, Türk Dış Politikasının (TFP) sekizinci ikili analizidir. Amacımız, 1995-2020 yılları arası Türk Dış Politikasının değişimini spekülatif açıklamalar içermeyen, veriye dayalı bir analizle ölçümlemektir. Bu analizde Türkiye’nin Mısır ile ikili ilişkilerinin gelişimine odaklanacağız. Bunu yaparken genel bir bakış sağlamak için ilişkilerin nicel bir analiziyle başlayacağız. Ardından, iki ülke arasındaki ikili ilişkileri etkileyen dikkate değer olayları inceleyeceğiz.

    VERİLER

    Mevcut analizde, halka açık Lockheed Martin İleri Teknoloji Laboratuvarı’nın Entegre Kriz Erken Uyarı Sistemi (ICEWS) olay veri tabanındaki verileri kullanıyoruz. Bu serinin 1. sayısında metodolojiyi tartışmıştık. Özetle ICEWS, her bir gözlemin kimin (kaynak), neyi (eylem), kime (hedef), ne zaman (zaman) ve nerede (yer) yaptığına ilişkin ayrıntıları içeren ülkeler (yani Türkiye-Mısır) arasındaki yönlendirilmiş ikili etkileşimler hakkında bilgiler sunar. Daha sonra her etkileşime, etkileşim kategorisine bağlı olarak -10 ile +10 arasında değişen bir yoğunluk puanı atanır. Negatif etkileşim yoğunluğu puanları çatışmayı ve pozitif etkileşim yoğunluğu puanları, iş birliğini ifade eder. Endeksleri oluşturmak için yoğunluk puanlarının aylık ve yıllık ortalamalarını hesaplıyoruz.

    TÜRKİYE – MISIR İLİŞKİLERİ: GENEL BİR BAKIŞ

    Türkiye, Mısır ile ne sıklıkta etkileşime giriyor ve etkileşimlerinin doğası nedir? Sayı 1’de Mısır’ın ilk sıralarda olduğu Türkiye’nin en önemli etkileşim ortaklarını göstermiştik. Etkileşim sıklığı verileri, Mısır’ın 1 Ocak 1995 ile 30 Nisan 2020 arasındaki on dördüncü sırada olduğunu gösteriyor. Bu tarihler arasında ICEWS, Türkiye ile Mısır arasında 924’ü kendine özgü etkileşimler olmak üzere 2955 gözleme sahiptir. Bu sayı, Türkiye’nin toplam 186.255 etkileşiminin yüzde 1.5’inden biraz daha fazlasına tekabül eder. Aşağıdaki TABLO 3.1, Türkiye’nin Mısır ve dünyanın geri kalanı ile yönlendirilmiş ikili etkileşim yoğunluğu puanlarının özet istatistiklerini karşılaştırmaktadır.

    Tablo 3.1

    Tablo 3.1’deki özet istatistikler, genel etkileşimlerin özüne ilişkin iyi bir genel bakış sağlar. Türkiye ile dünya arasındaki 1.34’lük daha düşük ortalama yoğunluk puanı, Türkiye ve Mısır arasındaki daha yüksek ortalama yoğunluk puanı 2’ye kıyasla, Türkiye’nin Mısır ile ilişkilerinin dünyayla olana göre ortalama olarak biraz daha iş birlikçi olduğunu göstermektedir. Bu fark, dağılımların şekillerinden yola çıkılarak niteliksel olarak da tespit edilebilir. Aşağıdaki Şekil 3.1 ve Şekil 3.2, olay yoğunluğu puan dağılımlarıdır. Her iki dağılımda da 0’ın solundaki herhangi bir değer, çatışmalı bir etkileşimi; sağdaki ise iş birlikçi bir etkileşimi gösterir. Ayrıca, dünya ile karşılaştırıldığında Mısır’a yönelik etkileşimlerin ortalama yoğunluğunda istatistiksel olarak anlamlı bir farklılığı gösteren Tablo 3.2’ye basit bir ortalama farkı testinin sonuçlarını da dahil ediyoruz.

    Tablo 3.2

    Türkiye ve Mısır arasındaki ilişkilere özel olarak bakıldığında Tablo 3.1’deki özet istatistikler, verilerin dağılımındaki medyan ve negatif çarpıklık göz önüne alındığında, iki ülke arasındaki iş birliği örneklerinin çatışma örneklerinden biraz daha fazla olduğunu göstermektedir.

    Zaman içinde ikili etkileşimlerin sıklığındaki değişiklik ne yönde gerçekleşmiştir? Aşağıdaki Şekil 3.3, yıllara göre Türkiye’nin Mısır’a yönelik hem iş birliği hem de çatışma başlatma sıklığını göstermektedir. Bu rakamın iş birliği veya çatışmanın büyüklüğünü dikkate almadığına dikkat edilmelidir. Şekil, üç aşamanın varlığını göstermektedir. 1995 ile 2002 arasındaki ilk aşama, düşük sıklıkta çatışma ve iş birliği ile işaretlenmiştir. 2002 ile 2013 arasındaki ikinci aşama, iş birliğine dayalı etkileşim girişimlerinin artan sıklığını içeriyor. Bu süre zarfında çatışma başlatma sıklığı, sabit ve düşük kalmaktadır. Mısır Darbesi’nin yaşandığı 2013 yılı ise üçüncü aşamayı işaret etmektedir.

    Şekil 3.1
    Şekil 3.2

    Etkileşim frekansının zaman aralıklarına ve yoğunluğa göre ayrıştırılması, bize daha fazla bilgi sunar. ŞEKİL 3.4, etkileşimlerin yıllık dağılımlarını göstermektedir. Alttaki dağılım, 1995 için ve en üstteki 2020 için değerleri gösterir. Her zaman olduğu gibi 0 tarafsız olaylara işaret ederken, 0’ın sağında yer alan tüm etkileşimler iş birliği örnekleri ve soldakiler ise çatışma örnekleri olarak sınıflandırılır. Minimum ve maksimum değerlere (10 ve -10) yaklaştıkça etkileşim yoğunluğunun büyüklüğü artar. Rakam, 2013 yılına kadar genel olarak sabit kalıyor. Ülkenin askeri olarak ele geçirilmesinin ardından ilişkiler giderek bozulmaya başlıyor. Şekil 3.5, belirli bir hükümet sırasında ilişkilerdeki değişimi göstermektedir. Mısır ile etkileşimlerin yoğunluğu ve sıklığı 59., 60. ve 61. hükümetler sırasında en yüksek düzeydedir. Çatışmaların çoğu 61. Hükümet sırasında gerçekleşir.

    Devletler, muadillerinden aldıkları sinyallere aktif olarak tepki verirler ve dış politikalarını kendilerine göre ayarlarlar. Bu durumu yansıtan bir endeks, ikili ilişkilerdeki sinyallerin genel gelişimini anlamak için özellikle yararlı olabilir. Bu rapordaki en dikkate değer katkımız, Şekil 3.6’da sunduğumuz Türkiye ve Mısır arasındaki ikili ilişkiler endeksidir.

    Genel ikili ilişkiler endeksimizi çizmek için belirli bir ayda tüm etkileşimlerin basit bir aylık yoğunluk ortalamasını hesaplayarak başlıyoruz. Bu ortalamaların değerleri Şekil 3.6’da siyah noktalarla gösterilmektedir. Sıfırın üzerindeki bir nokta, ayın etkileşimlerinin iş birlikçi olduğunu gösterir ve aşağıdaki bir nokta ise bunun aksini gösterir. Ardından trend çizgilerine geçiyoruz. Yukarıya dönük eğilim çizgisi ikili ilişkilerde bir gelişme ve iş birliğinde bir artışa işaret ederken aşağı yönlü eğilim çizgisi, rengi ne olursa olsun, artan bir uyumsuzluğun göstergesidir. Önce kısa vadeli trendlere odaklanıyoruz ve altı aylık hareketli ortalamayı hesaplıyoruz. Bu çizgi, önceki altı ayı dikkate alan ortalama yoğunluk puanlarını gösterir ve ŞEKİL 3.6’da kırmızı çizgi ile temsil edilir. Bu eğilim çizgisi, iki ülkenin birbiriyle etkileşime girdiği kısa vadeli dalgalanmaları tanımlar. Son olarak, uzun vadeye dönüyoruz ve ŞEKİL 3.6’da mavi çizgi ile gösterilen, tüm aylık ortalamaların ortasına parametrik olmayan, yerel ağırlıklı bir düzleştirme çizgisi yerleştiriyoruz. Mavi çizginin etrafındaki gri bant, %95 güven aralığını gösterir. Bu çizgi, Türkiye ile Mısır arasındaki ikili ilişkilerin uzun vadeli evrimindeki eğilimi yansıtmaktadır. Yukarıdaki bulgulara paralel olarak çizgi, zaman içinde ikili iş birliğinde istatiksel olarak anlamlı bir düşüşe işaret ediyor.

    Şekil 3.3
    Şekil 3.4
    Şekil 3.5
    Şekil 3.6

    TÜRKİYE – MISIR İLİŞKİLERİNDE BELİRLEYİCİ OLAYLAR

    Türkiye ile Mısır arasındaki ilişkileri belirleyen önemli olaylar nelerdir? Bu bölümde, son 25 yılda iki ülke arasındaki ikili ilişkileri tanımlayan kilometre taşlarına odaklanıyoruz. Bireysel dönüm noktası etkileşimlerini filtrelemek için ICEWS yoğunluk değişkenini kullanıyoruz. ŞEKİL 4.1, ülkeler için bu olayların zaman çizelgesini özetlemektedir.

    D-8 Teklifi, 3 Ekim 1996

    Türkiye Başbakanı Necmettin Erbakan, Mısır’ı ziyaret ederek Mısır’a, Sekizli Ülkeler Grubu’nu oluşturmak üzere İslami ekonomi grubuna katılma teklifinde bulundu. [Kaynak]

    D-8’in Kuruluşu, 15 Haziran 1997

    D-8 Ekonomik İşbirliği Teşkilatı, Türkiye’nin öncülüğünde 15 Haziran 1997’de Bangladeş, Endonezya, İran, Malezya, Mısır, Nijerya, Pakistan ve Türkiye Devlet ve Hükümet Başkanları zirvesinde İstanbul Deklarasyonu ile kuruldu. Başbakan Necmettin Erbakan, D-8’i kalkınmada çoğunluğu Müslüman olan ülkeler arasında iş birliğini sağlamak ve üye ülkeler arasındaki ticaret ve iş birliğini artırmak için uluslararası bir örgüt olarak kurdu. [Kaynak]

    Mübarek’in Arabuluculuk Önerisi, 7 Ekim 1998

    Mısır Cumhurbaşkanı Hüsnü Mübarek, Türkiye ile Suriye arasında tırmanan krize arabuluculuk yapmak için Ankara’yı ziyaret etti. Ankara, Mübarek’in arabuluculuk teklifini reddetti. [Kaynak]

    Mübarek, Demirel’i Ağırlıyor, 27 Temmuz 1999

    Cumhurbaşkanı Süleyman Demirel, Mısır Cumhurbaşkanı Hüsnü Mübarek ile Mısır’ın Ras El Tin Sarayı’nda bir araya geldi. Demirel, ziyaret öncesi tarafların iki ülke arasındaki iş birliğini her alanda derinleştirmeyi hedeflediklerini kaydetti. [Kaynak]

    Türkiye-Mısır Serbest Ticaret Anlaşması, 27 Aralık 2005

    Türkiye ile Mısır arasında serbest ticaret anlaşması (STA) imzalandı. Anlaşma, Cumhurbaşkanı Ahmet Necdet Sezer’in Mısır ziyareti sırasında Devlet Bakanı Kürşad Tüzmen ile Mısır Dış Ticaret ve Sanayi Bakanı Raşid Muhammed Raşid’in katılımıyla imzalandı. [Kaynak]

    Bölgesel Politika Üzerine Diyaloglar, 21 Mayıs 2006

    Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, Mısır Cumhurbaşkanı Hüsnü Mübarek ile görüştü. Taraflar bölgesel meseleleri istişare etti. Irak ve ikili ticari ilişkiler özellikle dikkat çeken iki konu oldu. [Kaynak]

    Türkiye-Mısır STA’sının Uygulanması, 1 Mart 2007

    Türkiye ile Mısır, 1 Mart 2007 tarihinde anlaşmanın onaylanması için ilgili Bakanlar Kurulu Kararı’nın resmi gazetede yayınlanmasıyla serbest ticarete resmen başlamıştır. [Kaynak]

    Arap Gaz Boru Hattı, 6 Nisan 2007

    Mısır, Suriye ve Türkiye arasında Arap Gaz Boru Hattı’nın inşası için görüşmeler yapıldı. Türkiye Enerji Bakanı Hilmi Güler, Kilis-Suriye arasındaki 230 kilometrelik hattın projesinin son bölümünü görüştüklerini açıkladı. Güler, bu boru hattının ülkenin çeşitlendirme çabaları doğrultusunda enerji alımlarında alternatif bir güzergâh haline gelebileceğini de belirtti. [Kaynak]

    Askeri İş Birliği Üzerine, 14 Nisan 2008

    Genelkurmay Başkanı Orgeneral Yaşar Büyükanıt, Mısır Savunma Bakanı Hüseyin Tantavi’yi ziyaret etti. Türkiye ve Mısır, iki ülke arasında askeri iş birliği olasılığını görüştü. [Kaynak]

    Filistin Sorunu Üzerine, 11 Şubat 2009

    Türkiye Cumhurbaşkanı Abdullah Gül, Mısır Cumhurbaşkanı Hüsnü Mübarek ile İstanbul’da bir araya geldi. Gül, Türkiye’nin Mısır’ın Filistinliler arasında uzlaşı sağlanmasına verdiği desteği takdir ettiğini ve Türkiye’nin barış çabalarına tam destek verdiğini kaydetti. [Kaynak]

    Mısır’daki Tahrir Meydanı Protestoları Üzerine, 1 Şubat 2011

    Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, Mısır Devlet Başkanı Hüsnü Mübarek’e yönelik protestolara destek verdi. Başbakan Erdoğan TBMM’de yaptığı konuşmada, Mübarek’in “Mısır halkının insani taleplerini dinlemesi gerektiğini” söyledi. [Kaynak]

    Cumhurbaşkanı Hüsnü Mübarek’in İstifası, 11 Şubat 2011

    Mısır’da otuz yıldır iktidarda olan Cumhurbaşkanı Hüsnü Mübarek, Kahire’de başlayan protesto ve gösteriler sonrasında istifa etti. [Kaynak]

    Başbakan Sharaf’a Destek, 14 Eylül 2011

    Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, Müslüman Kardeşler’in desteklediği Başbakan Esam Sharaf’a desteğini göstermek üzere resmi bir ziyaret için Mısır’a gitti. [Kaynak]

    Ortak Komite Toplantısı, 5-6 Mart 2012

    Türkiye-Mısır Ekonomik ve Ticari İlişkiler Karma Komitesi toplantısı 5-6 Mart 2012 tarihlerinde gerçekleştirildi. [Kaynak]

    Yüksek Düzeyli Ticari İstişare Mekanizması, 16 Kasım 2012

    Türkiye – Mısır arasında Yüksek Düzeyli Ticari İstişare Mekanizması toplantısı 16 Kasım 2012 tarihinde yapıldı. [Kaynak]

    Protestoculara Destek, 17 Kasım 2012

    Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, Mısır gezisi kapsamında Kahire Üniversitesi’ni ziyaret etti. Mısırlı üniversite öğrencilerine “Devriminizle zulmün sonsuza kadar ayakta kalamayacağını tüm dünyaya gösterdiniz” dedi. [Kaynak]

    Türkiye ve Mısır İş Konseyi Toplantısı, 10 Mayıs 2013

    Türkiye-Mısır İş Konseyi, ikili ekonomik ve ticari ilişkileri güçlendirmek için Kahire’de toplandı. [Kaynak]

    Türkiye Mısır’a Çöp Kamyonu Gönderiyor, 28 Mayıs 2013

    Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, Çevre ve Şehircilik Bakanlığı aracılığıyla Mısır’a yüz elli çöp kamyonu gönderdi. [Kaynak]

    Mısır Darbesi, 3 Temmuz 2013

    Mısır Silahlı Kuvvetleri, Genelkurmay Başkanı Abdülfettah el-Sisi komutasında bir darbe gerçekleştirerek Cumhurbaşkanı Muhammed Mursi’yi gözaltına aldı. [Kaynak]

    BM Güvenlik Konseyi’ne Çağrı, 15 Ağustos 2013

    Türkiye Başbakanı Recep Tayyip Erdoğan, Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi’ni Mısır’daki gelişmeleri görüşmeye ve tartışmaya çağırdı. [Kaynak]

    Mursi’nin Devrilmesi Üzerine, 21 Ağustos 2013

    Türkiye’nin iktidar partisi Adalet ve Kalkınma Partisi, Muhammed Mursi’nin devrilmesini ve Müslüman Kardeşler destekçilerine yönelik saldırıları kınadı. [Kaynak]

    Bozulan Diplomatik İlişkiler, 23 Kasım 2013

    Mısır, Türkiye Büyükelçisini persona non grata (istenmeyen kişi) ilan etti. Buna karşılık Türkiye, Mısır Büyükelçisini persona non grata ilan ederek karşılık verdi. [Kaynak]

    Türkiye “Terörizme Karşı İslam İttifakı”na Katılıyor, 15 Aralık 2015

    Suudi Arabistan, IŞİD’e karşı aralarında Türkiye ve Mısır’ın da bulunduğu otuz üç katılımcıyla “Terörizme Karşı İslam İttifakı” kurulduğunu duyurdu. [Kaynak]

    Doğu Akdeniz Sorunu, 20 Eylül 2018

    Türkiye Enerji Bakanı, Türkiye’nin Doğu Akdeniz’de herhangi bir tek taraflı hidrokarbon sondajına veya aramasına izin vermeyeceğini belirtti. Yunan Ekathimerini gazetesine göre o hafta Mısır, Kıbrıs Adası’ndan Mısır’a doğal gaz ihraç etmek için deniz altı boru hattının inşasına ilişkin bir anlaşma imzaladı. [Kaynak]

    Türkiye Doğu Akdeniz’de Mısırlıları Gözaltına Aldı, 22 Eylül 2018

    Türk Deniz Kuvvetleri, Türkiye Enerji Bakanı’nın Doğu Akdeniz’e ilişkin açıklamasının ardından dört Mısırlı balıkçının bulunduğu bir Kıbrıs balıkçı gemisini gözaltına aldı. [Kaynak]

    Doğu Akdeniz Gaz Forumu, 14 Ocak 2019

    Mısır’da yedi enerji bakanının katılımıyla Doğu Akdeniz Gaz Forumu düzenlendi. Türkiye foruma davet edilmedi. [Kaynak]

    Mısır Ermeni Soykırımı’nı Zımnen Tanıdı, 18 Şubat 2019

    Mısır Cumhurbaşkanı Abdel Fatah al-Sisi: “Mısır’da kamplarda yaşamayan hem kayıtlı hem de kayıtsız beş milyon mülteci var. Onlara, yüz yıl önce soykırımdan sonra Mısır’ın ev sahipliği yaptığı Ermeni mültecilere davrandığı gibi davranıldı.” [Kaynak]

    Sisi ile Görüşme Üzerine, 23 Şubat 2019

    Türkiye Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan canlı yayında Mısır Cumhurbaşkanı Sisi’nin darbesini kınadı ve “Tayyip Erdoğan niçin Sisi ile görüşmüyor?” sorusuna, “Ben böyle bir kişiyle asla görüşmem” cevabını verdi. [Kaynak]

    Mısır Hükümeti Üzerine, 27 Şubat 2019

    Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan: “Biz tökezlersek Avrupa’dan Amerika’ya kadar tüm Batı’da yükselişe geçen İslam düşmanları adeta zincirlerinden boşalmışa döner” dedi. [Kaynak]

    Doğu Akdeniz Jeopolitiği, 23 Ağustos 2019

    Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Türkiye’nin Doğu Akdeniz’deki hidrokarbon arama operasyonlarına devam edeceğini söyledi. “Doğu Akdeniz’de ne Türkiye’yi ne de KKTC’yi yok sayan hiçbir proje hayata geçirilemez” açıklamasında bulundu. [Kaynak]

    Türkiye’nin Libya ile Sınırlandırma Anlaşması, 8 Aralık 2019

    Ankara, Libya Ulusal Mutabakat Hükümeti ile deniz sınırlarının sınırlandırılmasına ilişkin bir mutabakat zaptı imzaladı. Mısır Dışişleri Bakanlığı, bu anlaşmaya cevaben, “bu tür belgelerin hiçbir hukuki etkisi olmadığını ve tanınamayacağını” kaydetti. [Kaynak]

    Türkiye’nin Bölgedeki Diplomatik Müdahalesi Üzerine, 8 Ocak 2020
    Fransa, Yunanistan, Mısır ve Kıbrıs, Ankara ile Libya arasında Türkiye’nin Doğu Akdeniz’in geniş bir alanı üzerindeki haklarını devreden anlaşmaların “geçersiz” olduğunu ilan etti. [Kaynak]

    [iheu_ultimate_oxi id=”28″]

    Fotoğraf: Leonardo Ramos 

    Dünya Türk Dış Politikasının Anatomisi
    Paylaş Twitter Facebook LinkedIn Email WhatsApp
    Önceki İçerikDünya Gündemi: Dünya Kupası Messi’nin, Dünya Kupası Arjantin’in
    Sonraki İçerik Temsili Demokrasi Temsillerine Teslimiyet ve (Yeni) Siyaset

    Diğer İçerikler

    D84 INTELLIGENCE

    Turkey and Israel: Intense Geopolitical Rivalry from the Mediterranean to Central Asia

    8 Mayıs 2025 Reza Talebi
    Yazılar

    Savaşların Kazananı Olur Mu?

    7 Mayıs 2025 Oytun Meçik
    Podcast

    İrlanda Tarihi II: Global Ekonominin Merkezindeki Ada | Çerçeve S3 #73

    6 Mayıs 2025 Serim Çetin, İlkan Dalkuç ve Mert Söyler

    Yorumlar kapalı.

    Güncel İçerikler

    Turkey and Israel: Intense Geopolitical Rivalry from the Mediterranean to Central Asia

    8 Mayıs 2025 D84 INTELLIGENCE Reza Talebi

    Savaşların Kazananı Olur Mu?

    7 Mayıs 2025 Yazılar Oytun Meçik

    Dünya Gündemi: İsrail Gazze’yi Kalıcı Şekilde İşgale Hazırlanıyor

    6 Mayıs 2025 Bültenler Bahadır Çelebi

    Türkiye’de Serbest Gazeteciliğin Geleceği: Zorluklar ve Çözüm Yolları

    3 Mayıs 2025 Yazılar Gökhan Korkmaz

    E-Bültene Abone Olun

    Güncel içeriklerden ilk siz haberdar olun




    Archives

    • Mayıs 2025
    • Nisan 2025
    • Mart 2025
    • Şubat 2025
    • Ocak 2025
    • Aralık 2024
    • Kasım 2024
    • Ekim 2024
    • Eylül 2024
    • Ağustos 2024
    • Temmuz 2024
    • Haziran 2024
    • Mayıs 2024
    • Nisan 2024
    • Mart 2024
    • Şubat 2024
    • Ocak 2024
    • Aralık 2023
    • Kasım 2023
    • Ekim 2023
    • Eylül 2023
    • Ağustos 2023
    • Temmuz 2023
    • Haziran 2023
    • Mayıs 2023
    • Nisan 2023
    • Mart 2023
    • Şubat 2023
    • Ocak 2023
    • Aralık 2022
    • Kasım 2022
    • Ekim 2022
    • Eylül 2022
    • Ağustos 2022
    • Temmuz 2022
    • Haziran 2022
    • Mayıs 2022
    • Nisan 2022
    • Mart 2022
    • Şubat 2022
    • Ocak 2022
    • Aralık 2021
    • Kasım 2021
    • Ekim 2021
    • Eylül 2021
    • Ağustos 2021
    • Temmuz 2021
    • Haziran 2021
    • Mayıs 2021
    • Nisan 2021
    • Mart 2021
    • Şubat 2021
    • Ocak 2021
    • Aralık 2020
    • Kasım 2020
    • Ekim 2020
    • Eylül 2020
    • Ağustos 2020
    • Temmuz 2020
    • Haziran 2020
    • Mayıs 2020
    • Nisan 2020
    • Mart 2020
    • Şubat 2020
    • Ocak 2020
    • Aralık 2019
    • Kasım 2019
    • Ekim 2019
    • Eylül 2019
    • Ağustos 2019
    • Temmuz 2019
    • Haziran 2019
    • Mayıs 2019
    • Nisan 2019
    • Mart 2019

    Categories

    • Asterisk2050
    • Bültenler
    • Çeviriler
    • D84 INTELLIGENCE
    • EN
    • Forum
    • Özetler
    • Podcast
    • Röportajlar
    • Uncategorized
    • Videolar
    • Yazılar
    Konular
    • Siyaset
    • Ekonomi
    • Dünya
    • Tarih
    • Kültür Sanat
    • Spor
    • Rapor
    • Gezi
    İçerik
    • Yazılar
    • Podcast
    • Forum
    • Röportajlar
    • Çeviriler
    • Özetler
    • Bültenler
    • D84 INTELLIGENCE
    Konular
    • Siyaset
    • Ekonomi
    • Dünya
    • Tarih
    • Kültür Sanat
    • Spor
    • Rapor
    • Gezi
    Sosyal Medya
    • Twitter
    • Facebook
    • Instagram
    • Youtube
    • LinkedIn
    • Apple Podcast
    • Spotify Podcast
    • Whatsapp Kanalı
    Kurumsal
    • Anasayfa
    • Hakkımızda
    • İletişim
    • Yazarlar
    • İçerik Sağlayıcılar
    • Yayın İlkeleri ve Yazım Kuralları
    © 2025 DAKTİLO1984
    • KVKK Politikası
    • Çerez Politikası
    • Aydınlatma Metni
    • Açık Rıza Beyanı

    Arama kelimesini girin ve Enter'a tıklayın. İptal etmek için Esc'ye tıklayın.

    Çerezler

    Sitemizde mevzuata uygun şekilde çerez kullanılmaktadır.

    Fonksiyonel Her zaman aktif
    Sitenin çalışması için ihtiyaç duyulan çerezlerdir
    Preferences
    The technical storage or access is necessary for the legitimate purpose of storing preferences that are not requested by the subscriber or user.
    İstatistik
    Daha iyi bir kullanıcı deneyimi sağlamak için kullanılan çerezlerdir The technical storage or access that is used exclusively for anonymous statistical purposes. Without a subpoena, voluntary compliance on the part of your Internet Service Provider, or additional records from a third party, information stored or retrieved for this purpose alone cannot usually be used to identify you.
    Pazarlama
    Size daha uygun içeriklerin iletilmesi için kullanılan çerezlerdir
    Seçenekleri yönet Hizmetleri yönetin {vendor_count} satıcılarını yönetin Bu amaçlar hakkında daha fazla bilgi edinin
    Seçenekler
    {title} {title} {title}