Daktilo 1984Daktilo 1984
    • Hakkımızda
    • İletişim
    • E-Bültene Abone Ol
    • Destek Ol
    Facebook Twitter Instagram Telegram
    Twitter Facebook YouTube Instagram WhatsApp
    Daktilo 1984Daktilo 1984
    Destek Ol Abone Ol
    • İZLE
      • Çavuşesku’nun Termometresi
      • Varsayılan Ekonomi
      • 2’li Görüş
      • İki Savaş Bir Yazar
      • Yakın Tarih
      • Mayhoş Muhabbetler
      • Tümünü Gör
    • OKU
      • Yazılar
      • Röportajlar
      • Çeviriler
      • Asterisk2050
      • Yazarlar
      • Kitap Yorum
    • DİNLE
      • Çerçeve
      • Zedcast
      • Tuhaf Zamanların İzinde
      • Tümünü Gör
    • D84 FYI
      • Hariçten Gazel
      • ABD Gündemi
      • Avrupa Gündemi
    • daktilo2
    Daktilo 1984Daktilo 1984
    Anasayfa » Richard Durana: Günümüzün popülizm siyaseti, kamuoyunun kâr amacı gütmeyen kuruluşlara karşı tavrını değiştirmeyi başardı
    D84 INTELLIGENCE Röportajlar

    Richard Durana: Günümüzün popülizm siyaseti, kamuoyunun kâr amacı gütmeyen kuruluşlara karşı tavrını değiştirmeyi başardı

    Daktilo198422 Ekim 20255 dk Okuma Süresi
    Paylaş
    Twitter Facebook LinkedIn Email WhatsApp

    Daktilo1984, Ekonomik ve Sosyal Araştırmalar Enstitüsü (Institute of Economic and Social Studies, INESS) direktörü Dr. Richard Durana ile Slovakya’nın yabancı ajan yasası ve bu yasanın toplumsal ve siyasi etkileri üzerine bir röportaj gerçekleştirdi.

    Slovakya kısa bir süre önce Rus tarzı bir Yabancı Ajanlar Kayıt Yasası kabul etti. Bu yasanın nasıl gündeme geldiğini özetleyebilir misiniz? Hangi siyasi partiler bu yasayı destekliyor?

    2023 parlamento seçimlerinin hemen ardından başlayan nispeten kısa bir süreçti. Dördüncü seçim döneminde olan Başbakan Fico, kâr amacı gütmeyen kuruluşları ve sivil toplum örgütlerini yabancı ajan olarak etiketleyecek bir yasa tasarısı sunacağını kamuoyuna duyurdu. Bu konuda ABD (FARA – 1938 tarihli Yabancı Ajanlar Kayıt Yasası), Orbán’ın Macaristan’ı ve Putin’in Rusya’sından ilham aldı.

    Ancak yasa tasarısı, 2024 yılında SMER-Sosyal Demokrasi Partisi tarafından parlamentoya sunulmadı. Bu gündemi seçim programına dahil eden, koalisyon ortağı Slovak Ulusal Partisi (SNS) oldu. Yurt dışından elde ettiği yıllık geliri belirli bir eşiği (genellikle 5.000 avro) aşan tüm sivil toplum kuruluşlarının “yabancı ajan” olarak tanımlanmasını önerdiler.

    Parlamento tartışmaları sırasında, “yabancı ajan” terimi “yabancı fonlu kuruluş” ile değiştirildi, ancak asıl amaç -yani yabancı fonlarla desteklenen sivil toplum sektörüne yönelik baskı ve kontrolü artırmak- değişmedi.

    2025 yılında, kâr amacı gütmeyen kuruluşlarla ilgili mevzuatta temel değişiklikler yapıldı ve bu değişiklikler yabancı destek alan kuruluşların etiketlenmesi konusundaki tartışmaları da etkiledi. Ancak, gelirlerinin bir kısmı yurt dışından gelen kâr amacı gütmeyen kuruluşları açıkça “yabancı fonlu kuruluşlar” olarak etiketleme önerisi, nihayetinde kanunun onaylanan versiyonundan çıkarıldı ve uygulamada esas olarak şeffaflık ve veri ifşa yükümlülüklerini etkileyen daha ılımlı bir değişiklik kabul edildi.

    Kâr amacı gütmeyen kuruluşların yasal statüsü ve yükümlülükleri:

    – Yurt dışından elde ettikleri yıllık gelir belirli bir eşiği (örneğin 5.000 avro) aşan sivil toplum kuruluşlarının “yabancı destekli kuruluşlar” olarak zorunlu olarak etiketlenmesi önerisi, yasama sürecinde birkaç kez yeniden düzenlendi ve en katı kısımları anayasal ve Avrupa standartlarıyla çeliştiği için nihayetinde öneriden çıkarıldı.

    – Kâr amacı gütmeyen kuruluşlar kanununa ilişkin onaylanan değişiklik, 1 Haziran 2025 tarihinden itibaren aşağıdakileri gerektirmektedir: i) Bir önceki yıla ait şeffaflık raporunun 30 Haziran tarihine kadar yıllık olarak hazırlanması, b) Bu yükümlülük, gelirleri yıllık 35.000 avroyu aşan sivil toplum kuruluşları ve kâr amacı gütmeyen kuruluşlar için geçerlidir, c) Rapor, gelir kaynakları ve bağışçıların ayrıntılı bir özeti (5.000 avronun üzerindeki bireysel bağışçılar için, şirketler/özel vakıflar için ise tutar ne olursa olsun) dahil olmak üzere gelir ve giderlerin bir özetini içermelidir, d) Kamu fonlarının yönetimi ile ilgili sözleşmelerin, faturaların ve siparişlerin açıklanmasına ilişkin gereklilikler de artırılmıştır. Genel olarak, devletin finansmanı denetleme yetkilerinin genişletilmesi ve bu yükümlülüklerin yerine getirilmemesi durumunda uygulanacak yaptırımların çeşitliliğinin artırılması söz konusudur.

    Yasa, Haziran 2025’te yürürlüğe girmiştir. Ombudsman ve bazı milletvekilleri, bu hükümlerin gizlilik ve örgütlenme özgürlüğü haklarına aykırı olduğu endişesiyle Anayasa Mahkemesine şikayette bulunmuştur.

    Ukrayna’nın işgalinden sonra ortaya çıkan mülteci krizi, Slovakların STK’lara bakışını nasıl etkiledi?

    Öncelikle, Ukrayna’daki sivillerin çoğunun Rus işgalcilerden kaçarak Almanya’ya (yaklaşık 1,3 milyon), ardından Polonya’ya (yaklaşık 1 milyon) ve Çek Cumhuriyeti’ne (yaklaşık 400.000, Orta Avrupa’da 1.000 kişi başına en yüksek mülteci oranı) sığındığı belirtilmelidir. Slovakya’da geçici koruma altında yaklaşık 130.000 mülteci bulunmaktadır.

    Rusya’nın Ukrayna’yı işgalinin başlamasından sonra kâr amacı gütmeyen kuruluşlar mültecilere yardım etmede önemli bir rol oynadılar —devletten çok daha hızlı ve etkili bir şekilde tepki verdiler— ve faaliyetleri toplum genelinde bir dayanışma dalgası ile karşılandı. Ancak, günümüz popülizm döneminde yaygınlaşan bir şekilde, politikacılar kamuoyunun kâr amacı gütmeyen kuruluşlara karşı tavrını değiştirmeyi başardılar. Popülist politikacılar, korku ve ekonomik belirsizlik dalgasını kullanıyor ve kâr amacı gütmeyen kuruluşlar, devleti yönetmedeki kendi başarısızlıklarından dikkati başka yöne çekmek için en kolay hedef oluyor.

    Yabancı ajan yasası kapsamında ne ölçüde yasal ve idari baskı, tehdit veya kısıtlama ile karşılaşıyorsunuz?

    Kuruluşum (INESS) kamu fonu almadığından, henüz yasal veya idari baskı yaşamadık. Evet, bürokratik yük arttı ve daha fazla raporlama yükümlülüğümüz var. Ancak, en büyük özel vakıflar zaten çok kapsamlı hükümet denetimlerinin hedefi olmuş, bazıları defalarca denetlenmiştir. Bu tür denetimler genellikle aylar sürer ve etkilenen kuruluşların kaynaklarını tüketir. Örneğin, iki hükümet denetçisi ve denetim için gerekli tüm personel için bir oda sağlamanız gerekir.

    Bu yılın Nisan ayında Yabancı Ajanlar Kayıt Yasası’nın kabul edilmesinden sonra, ülkenizin dışından uluslararası kuruluşlar (özellikle AB), komşu ülkeler ve diğer yabancı STK’lardan herhangi bir dayanışma gördünüz mü? Dayanışma alanlarına ilişkin örnekler verebilir misiniz?

    Elbette, Avrupa Birliği üye ülkesi olduğumuz için olumlu tepkiler geldi ve bu tepkiler çok netti. Tepki sadece AB kurumlarından değil, diğer uluslararası kuruluşlardan da geldi. Bunların hepsinden bahsedecek olursam, en azından Avrupa Komisyonu’nun, Macaristan’daki benzer bir yasa aleyhine Avrupa Adalet Divanı’nın verdiği kararları işaret ederek yasal sonuçlar konusunda uyarıda bulunduğunu belirtmek isterim. Avrupa Konseyi İnsan Hakları Komiseri ve diğer AB yetkilileri de, örgütlenme özgürlüğü ve hukukun üstünlüğüne getirilen kısıtlamalar nedeniyle bu yasanın reddedilmesi çağrısında bulunarak çekincelerini dile getirdiler. Konu kamuoyunda da yankı buldu ve Nisan ayından bu yana Bratislava ve diğer şehirlerde bu yasaya karşı birçok kitlesel protesto düzenlendi.

    Slovakya’da Yabancı Ajan Yasası ile ilgili bir paradigma değişikliği bekliyor musunuz? Bu yasanın yürürlükten kaldırılması ihtimali var mı?

    Çok iyimser olmadığını biliyorum, ancak mevcut koalisyon hükümeti altında bu yasanın iyileştirilmesini veya yürürlükten kaldırılmasını öngörmüyorum. Durumun daha da kötüye gitmemesi bizi mutlu edecektir. Slovakya ve Macaristan örneklerinin, diğer hükümetlere ve ülkelere vatandaşlar ve sivil toplum pahasına siyasi güçlerini güçlendirmek için ilham kaynağı olmaması umudunu taşıyorum.

    Dünya M
    Paylaş Twitter Facebook LinkedIn Email WhatsApp
    Önceki İçerikDünya Gündemi: Zelensky’nin ABD Ziyareti, Gazze’de Bozulan Ateşkes, Japonya’da İlk Kadın Başbakan

    Diğer İçerikler

    Bültenler

    Dünya Gündemi: Zelensky’nin ABD Ziyareti, Gazze’de Bozulan Ateşkes, Japonya’da İlk Kadın Başbakan

    21 Ekim 2025 Bahadır Çelebi
    daktilo2 Röportajlar

    Aslı Kotaman: Medya okuryazarlığı artık bir seçenek değil, bir toplumsal ihtiyaç

    19 Ekim 2025 Gökhan Korkmaz
    daktilo2 Yazılar

    Liberal Küreselleşme Bitiyor, Bölüm 4: Altın ve Doların Hikayesi

    19 Ekim 2025 Alper Yağcı

    Yorumlar kapalı.

    Güncel İçerikler

    Richard Durana: Günümüzün popülizm siyaseti, kamuoyunun kâr amacı gütmeyen kuruluşlara karşı tavrını değiştirmeyi başardı

    22 Ekim 2025 D84 INTELLIGENCE Röportajlar Daktilo1984

    Dünya Gündemi: Zelensky’nin ABD Ziyareti, Gazze’de Bozulan Ateşkes, Japonya’da İlk Kadın Başbakan

    21 Ekim 2025 Bültenler Bahadır Çelebi

    Aslı Kotaman: Medya okuryazarlığı artık bir seçenek değil, bir toplumsal ihtiyaç

    19 Ekim 2025 daktilo2 Röportajlar Gökhan Korkmaz

    Liberal Küreselleşme Bitiyor, Bölüm 4: Altın ve Doların Hikayesi

    19 Ekim 2025 daktilo2 Yazılar Alper Yağcı

    E-Bültene Abone Olun

    Güncel içeriklerden ilk siz haberdar olun




    Archives

    • Ekim 2025
    • Eylül 2025
    • Ağustos 2025
    • Temmuz 2025
    • Haziran 2025
    • Mayıs 2025
    • Nisan 2025
    • Mart 2025
    • Şubat 2025
    • Ocak 2025
    • Aralık 2024
    • Kasım 2024
    • Ekim 2024
    • Eylül 2024
    • Ağustos 2024
    • Temmuz 2024
    • Haziran 2024
    • Mayıs 2024
    • Nisan 2024
    • Mart 2024
    • Şubat 2024
    • Ocak 2024
    • Aralık 2023
    • Kasım 2023
    • Ekim 2023
    • Eylül 2023
    • Ağustos 2023
    • Temmuz 2023
    • Haziran 2023
    • Mayıs 2023
    • Nisan 2023
    • Mart 2023
    • Şubat 2023
    • Ocak 2023
    • Aralık 2022
    • Kasım 2022
    • Ekim 2022
    • Eylül 2022
    • Ağustos 2022
    • Temmuz 2022
    • Haziran 2022
    • Mayıs 2022
    • Nisan 2022
    • Mart 2022
    • Şubat 2022
    • Ocak 2022
    • Aralık 2021
    • Kasım 2021
    • Ekim 2021
    • Eylül 2021
    • Ağustos 2021
    • Temmuz 2021
    • Haziran 2021
    • Mayıs 2021
    • Nisan 2021
    • Mart 2021
    • Şubat 2021
    • Ocak 2021
    • Aralık 2020
    • Kasım 2020
    • Ekim 2020
    • Eylül 2020
    • Ağustos 2020
    • Temmuz 2020
    • Haziran 2020
    • Mayıs 2020
    • Nisan 2020
    • Mart 2020
    • Şubat 2020
    • Ocak 2020
    • Aralık 2019
    • Kasım 2019
    • Ekim 2019
    • Eylül 2019
    • Ağustos 2019
    • Temmuz 2019
    • Haziran 2019
    • Mayıs 2019
    • Nisan 2019
    • Mart 2019

    Categories

    • Asterisk2050
    • Bültenler
    • Çeviriler
    • D84 INTELLIGENCE
    • daktilo2
    • EN
    • Forum
    • Özetler
    • Podcast
    • Röportajlar
    • Uncategorized
    • Videolar
    • Yazılar
    Konular
    • Siyaset
    • Ekonomi
    • Dünya
    • Tarih
    • Kültür Sanat
    • Spor
    • Rapor
    • Gezi
    İçerik
    • Yazılar
    • Podcast
    • Forum
    • Röportajlar
    • Çeviriler
    • Özetler
    • Bültenler
    • D84 INTELLIGENCE
    Konular
    • Siyaset
    • Ekonomi
    • Dünya
    • Tarih
    • Kültür Sanat
    • Spor
    • Rapor
    • Gezi
    Sosyal Medya
    • Twitter
    • Facebook
    • Instagram
    • Youtube
    • LinkedIn
    • Apple Podcast
    • Spotify Podcast
    • Whatsapp Kanalı
    Kurumsal
    • Anasayfa
    • Hakkımızda
    • İletişim
    • Yazarlar
    • İçerik Sağlayıcılar
    • Yayın İlkeleri ve Yazım Kuralları
    © 2025 DAKTİLO1984
    • KVKK Politikası
    • Çerez Politikası
    • Aydınlatma Metni
    • Açık Rıza Beyanı

    Arama kelimesini girin ve Enter'a tıklayın. İptal etmek için Esc'ye tıklayın.

    Çerezler

    Sitemizde mevzuata uygun şekilde çerez kullanılmaktadır.

    Fonksiyonel Her zaman aktif
    Sitenin çalışması için ihtiyaç duyulan çerezlerdir
    Preferences
    The technical storage or access is necessary for the legitimate purpose of storing preferences that are not requested by the subscriber or user.
    İstatistik
    Daha iyi bir kullanıcı deneyimi sağlamak için kullanılan çerezlerdir The technical storage or access that is used exclusively for anonymous statistical purposes. Without a subpoena, voluntary compliance on the part of your Internet Service Provider, or additional records from a third party, information stored or retrieved for this purpose alone cannot usually be used to identify you.
    Pazarlama
    Size daha uygun içeriklerin iletilmesi için kullanılan çerezlerdir
    Seçenekleri yönet Hizmetleri yönetin {vendor_count} satıcılarını yönetin Bu amaçlar hakkında daha fazla bilgi edinin
    Seçenekler
    {title} {title} {title}