“Hükümdarlardan, devlet adamlarından ve halklardan; tarihten ders almaları istenir. Ancak deneyim ve tarih, halkların ve hükümetlerin tarihten bir şey öğrenmediğini…
Barış Uzun
[voiserPlayer] Twitter’da (X) epeydir gözlemlediğim tuhaf bir fenomen var. Kendini ekseriyetle “liberteryen” olarak tanımlayan muhtelif hesaplar, nedendir bilinmez, yersiz ve…
[voiserPlayer] Baştan belirteyim: Bu, toplumsal meselelere dair felsefi bir denemeymiş gibi sunulmaya çalışılan utangaç politik bir yazı değil. Bu, düpedüz…
[voiserPlayer] İnsanlar eğer kuvvetli bir tarihsel bilince sahip değillerse politik ve toplumsal olayların gidişatını kendi kısa ömürlerinde edindikleri tecrübelere referansla…
[voiserPlayer] Günlük politikanın dili, meşruluğundan kuşku duyulmayan ama hikayesi de bir o kadar bilinmeyen değer yüklü birçok kavramla dolu. Bu…
[voiserPlayer] Bir kültürün anlam-değer dünyası, temelde inanç ve inanç unsuru haline getirilmiş düşünceler tarafından şekillendirilir.[1] 18. yy. sonları ve 19.…
[voiserPlayer] Geçtiğimiz haftalarda kamuoyunca tanınan iki isimden, gençlerin ülkeyi terk etme eğilimi ve arzusuna dair bazı beyanlar gözüme ilişti. Bunlardan…
[voiserPlayer] Başlığın yanıltıcı olabileceği ihtimaline karşı bir ikazla başlamakta fayda var: Bu yazının, yüksek olasılıkla gülünç ve grotesk bir anlatıyla…
[voiserPlayer] Collingwood, The Idea of History (dilimize Tarih Tasarımı başlığıyla çevrildi) adlı eserinde, doğanın tarihte etken bir unsur olmadığını oldukça…
[voiserPlayer] Hegel, Bamberg’de Bamberger Zeitung’un editörlüğünü yaptığı 1807 yılında “Kim Soyut Düşünür?” (Wer Denkt Abstrakt?) başlıklı bir makale yayımlar. Daha…