Önceki yazımda, Allen’ın yüksek ücretler hipotezini kısaca özetlemeye çalışmıştım. Allen’ın tezi kısaca, 18. Yüzyıl Britanya’sının yüksek ücretlere sahip olmasının bir…
Alp Buğdaycı
Sanayi Devrimi, muhtemelen iktisat tarihinin en çok üstünde durulmuş tarihsel olayıdır. Zira Sanayi Devrimi temel olarak, Malthus tuzağı olarak kavramsallaştırılmış[1]…
Önceki yazımda 1936 İş Kanunu öncesi emek piyasasını düzenleyen önemli yasaları ele almış ve bunların işçileri koruma hususundaki zayıflıklarını göstermiştim.…
“Kemalist Devletçilik Anlayışının Bir Analizi” başlıklı yazımda da gösterdiğim gibi erken cumhuriyet döneminde özel sermaye birikimini önceleyen iktisat tahayyülü[1] çok…
[voiserPlayer] Mustafa Suphi, şüphesiz ki Türk solunun en önde gelen efsanevi simalarından birisidir. Kendisi Türkiye Komünist Partisi’nin ilk Merkez Komitesi…
[voiserPlayer] Türkiye iktisat tarihindeki tartışmalarda belki de en çok yeri işgal eden kavram devletçiliktir. Bu kavramın kimine göre kamucu ve…
[voiserPlayer] Son yıllarda Türk ekonomisi her açıdan zorunlu dönemeçlerden geçerken giderek 2000’lerdeki performans daha da aranır hale geldi. Çoğu gözlemci,…
[voiserPlayer] 28 Mayıs 2023 tarihindeki Cumhurbaşkanlığı ikinci tur seçimleri sonucunda, en azından muhalefet nezdinde, Erdoğan’ın beklenmeyen kesin zaferi bir şok…
[voiserPlayer] 14 Mayıs seçimlerine haftalar kalmışken Kemal Kılıçdaroğlu’nun evinin mütevazı mutfağından çekip yayınladığı “Soğan” başlıklı video, çeşitli mecralarda epey bir…