Türkiye’de ve Dünya’da 2020’ye Bakış ve 2021’den Beklentiler
İlkan Dalkuç ve Nezih Onur Kuru’nun moderatörlüğünü üstlendiği Çavuşesku’nun Termometresi programında bu hafta, Türkiye ve Dünya’da ekonomiden siyasete ve seçimlere genel bir değerlendirme yapıldı. 2021’den beklentiler konuşuldu.
İlkan Dalkuç; “Boğaziçi Üniversite’si, kurumsallığı ve liyakati korumaya çalışan nadir kurumlardan biridir”
Boğaziçi Üniversite’sine yapılan kayyum ataması ile sözü açan İlkan Dalkuç, kurumsal yapının çöküntü yaşadığı bu günlerde, Boğaziçi Üniversite’sinin bunu korumaya çalışan nadir kurumlardan biri olduğunu belirterek, yapılan kayyum atamanın kurumsal yapıya ve Boğaziçi Üniversitesi’nin geleneğine uygun olmadığını da sözlerine ekledi.
Enes Özkan: ” Zamanında artırılması gereken faiz, merkez bankası tarafından artırılamadığı için, Türkiye bugün, -geç kalınmış bir yükseltme ile- en yüksek politika faizine sahip ülkelerden birisi olmasına karşın, kuru düşürmeye gücü yetemiyor.”
2020’nin nasıl geçiğine ve gelecekten beklentilere yönelik yorumlarda bulunan, Marmara Üniversitesi öğretim üyesi Enes Özkan, Türkiye’nin son 10 yıla kadar iyi bir bankacılık sistemi kurduğunu, ancak bunun ekonomik anlamda uluslararası standartların dışına çıkılmasıyla ve uygulanan ekonomi politikalarıyla kaybedildiğini, Merkez Bankası’nın kurumsal bağımsızlığının zedelenmesinin Türkiye’yi hızla çöküntüye süreklediğini ifade etti.
Nezih Onur Kuru: Türkiye’de daha başarısız olarak görülen ülkelerden birisi olan Brezilya bile, aşının başarısı %50 olarak açıklandı, ancak Türkiye bu konuda Brezilya’nın gerisinde kaldı.
Nezih Onur Kuru; programda 2020’ye ilişkin siyasi değerlendirdi. Bir yönetememe problemine değinen Kuru, Türkiye’nin bu siyasi atmosferden çıkmasının kolay olmayacağını belirterek ekledi:
“Parlamenter sisteme dönüş sonrası AKP’nin, tek başına iktidar olamasa dahi, olası bir koalisyonun dışında kalması pek mümkün görünmüyor.”
Çavuşesku’nun Termometresi – 4 Ocak 2021
Paylaş
Yazarın diğer içerikleri
Kültür ve Toplum |Konuk: Besim Dellaloğlu
Türk Siyasal Hayatı programının Besim Dellaloğlu’nun katılımıyla gerçekleştirilen 5. bölümünde kültür ve toplum üzerine konuşuldu. Dellaloğlu: “Ekonomi-politik çatışma zemini çoğulcu demokrasileri doğururken, kültür-politik çatışma zemini otoriterleşmeyi ve kutuplaşmayı artırıyor.” Toplumlarda yaşanan çatışma temelleri üzerine söze başlayan Dellaloğlu, Türkiye gibi kültür-politik temelli çatışmalar sahip olan toplumların, çatışmadan uzlaşmaya gitmekte güçlük çektiğinin
2020’de Anketler ve Sosyal Medya Ne Söyledi?
Tüm dünyada olduğu gibi Türkiye’de de pandemi 2020 yılının en önemli gündem maddesi olarak ön plana çıktı. Sosyal medya ve anketler üzerine uzman olan Yunus Emre Tapan’ın konuk olduğu Nabız programının 36. bölümünde 2020 yılı boyunca süre gelen gündem konuları Türkiye ve dünya adına değerlendirildi. Türkiye’nin 2020 yılı boyunca baş
Türkiye’de Siyaset: Sorunlar ve Umutlar | Kemal Can
Kemal Can: “Kimlikleri ve aktörleri birincil siyasi mesele olmaktan çıkartan ve tercihleri konuşmaya başlayan bir siyaset dili şart” Türk Siyasal Hayatı programının 4. Haftası’nda Daktilo1984 ekibi “Türkiye’de Siyaset: Sorunlar ve Umutlar” başlığı altında, 2020 yılında Türkiye’de siyasetin nasıl geçtiğine yönelik bir analizi içeren programını, gazeteci-yazar Kemal Can’ı konuk ederek gerçekleştirdi.

Ahbap-çavuş Kapitalizmi: Verimsiz, Adaletsiz ve Yozlaşmış
*Yazının orijinali: https://austrian-institute.org/en/thema/economy/crony-capitalism-cronyism-economy/crony-capitalism/ Donald Trump’ın adaylığı; solun ücret durağanlığı ve göç politikası gibi tartışmaları bastırmak için kullandığı politik doğruculuğun getirdiği hayal kırıklığı gibi birçok konuya karşı kamuoyunun dikkatinin artmasını da beraberinde getirmiştir. Öne çıkan bir diğer konu da Trump’ın kampanyasıyla beraber önemli bir devinim kazanan ahbap-çavuş kapitalizmi problemi ya da